fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Lizik Gábor küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

GreenGo teszt Budapest 2016

Mindig érdekes pont a hardver és a szoftver találkozása. Éppen ezért gondoltam, hogy tesztelem nektek a SanomaMDC támogatásával a GreenGo nevű autómegosztó illetve -bérlő rendszert.

Nézzük mit is kínál a cég:

  1. 24 órában bérelhetünk autót.
  2. Az egész városban (zónán belül) bárhol felvehetjük és letehetjük az autót, akár a lakásunk előtt is.
  3. Környezetbarát módon közlekedhetünk, így több millióan együtt élve se puffogunk a másik orra alá.
  4. Élményszerű autóbérlés. A regisztráció után nincsenek papírok, nincs iroda, nincs sorbanállás, nem kell visszavinni a kocsit egy központba.

Készítettem egy rövid videót arról, hogy hogyan is működik az egész:

A rendszer alapvetően nagyon szimpatikus és könnyen használható. Hogy mennyire gazdaságos, az már sajnos egyénenként változik és nem is mindig a legfontosabb szempont az ár. Nyilván akinek saját autója van és az üzemanyagon kívül a szervizt, biztosítást és adókat is beleszámolja, még mindig 65Ft alatt lesz, főleg, ha többen utaznak az autóban.

Viszont el tudok képzelni olyan helyzetet, amikor hasznos lehet ez a fajta bérlés. Például ha a nagyit kell valahova elvinni, és már nehezen mássza meg a lépcsőket, akkor kényelmes lehet pár ezer forint elköltése után beállítani egy hangtalan járművel. Vagy ha a város egyik feléből a másikba kéne eljutni, ami sok átszállással járna, akkor több embernek már lehet megéri összedobni a kényelemre. Egy randira elvinni egy leányzót a moziba – itt ugyanakkor számoljuk bele, hogy az autó órája is ketyeg, mivel plázában nem adhatjuk vissza a kocsit: legtöbbször ugyanis egy mélygarázsban nincs GPS jel.

Aki szeret számolgatni, annak pedig álljon itt, hogy a taxi 450 forintért áll ki, 280 forintért tesz meg egy kilométert és 75 forintot számláz percenként, ha várakozik, vagy 15 kilométer/óránál lassabban megy.

Pár kérdést feltettem a GreenGo ügyvezetőjének, Michaletzky Bálintnak, amikre ő készséggel válaszolt.

Milyen platformokon vagytok jelen? Várható-e a mobil app funkcionalitásának növelése, például Apple Watch-csal való ajtónyitás?

iOS és Android platformonkon érhető el az appunk. A bérlés indításkor eszköz+tudás alapú azonosítás történik, amihez sajnos az Apple Watch nem nyújt megfelelő felületet.

Mit lehet tudni a cégről? Mióta foglalkoztok autóbérléssel?

A GreenGo-t 3 éve alapítottuk, többségi tulajdonosa a CE Rent Zrt., amely 10 éve foglalkozik autók tartós bérletbe adásával.

Honnan jött az ötlet vagy az elhatározás, hogy pont most, pont itt?

Szerencsés együttállás volt, hogy az ötlet és a megvalósításhoz szükséges tőke, tapasztalat nem csak hogy egy idő után, de már az ötlet születésekor egymásra találtak. Renault Twizy-t szerzett be a CE Rent, amivel kapcsolatban jött az ötlet, hogy car sharing-et kell ezzel az autóval megvalósítani, mert kicsi, városi, elektromos és feltűnő, így eladja magát.

Mennyi idő volt beindítani egy ilyen komplex autóbérlést? Gondolom, jogilag sem egyszerű, valamint a logisztika is bonyolultabb, mint mondjuk a bringáknál.

3 éve kezdtük el a projektet, aminek az első fele tervezéssel, nemzetközi példák vizsgálatával, piackutatással telt és a tényleges fejlesztése az elmúlt másfél évet vette igénybe.

Mik a tapasztalatok az első hónapban?

Nem számítottunk ekkora érdeklődésre ilyen hamar, sem a média, sem az ügyfelek részéről, de nagyon örülünk neki. A rendszereinket két hónapos zárt béta teszt alá vetettük és úgy látszik, az éles üzemben is elég jól vizsgáznak.

Mikor varható a további 30 autó, illetve a flotta bővítésével egyúttal a zóna növelése is várható? Lehet már tudni valamilyen statisztikát, hogy hol a legnépszerűbb az autó?

Az induláskor 45 autó volt, amit mostanra már 75 autóra növeltünk. A jelenlegi zónához szükséges a 75 autó és egyelőre nem tervezzük a zóna bővítését, mert az ezzel járó nagyobb flottához szükséges töltőinfrastuktúra nem áll még rendelkezésre. Természetesen dolgozunk a töltőinfrastuktúra bővítésén és így a szolgáltatásunk területi és flottaméretbeli kiterjesztésén is.

A honlapon említitek a céges csomag lehetőségét, itt mire gondoltatok? Például céges rendezvényekről hazafelé vagy épp odafelé lehetne bérelni, vagy egy cég bérelne autót az ügyfeleinek és távolról nyitna nekik ajtót?

Igazából egyik sem. Aki GreenGo-t szeretne vezetni, annak mindenképp regisztrálnia kell nálunk. A céges csomagok abban különböznek a természetes személyektől, hogy a számlafizető a cég, és több felhasználó is tartozhat egy szerződés alá.

Azért választottatok elektromos autót, mert “zöldek vagytok”, vagy mert üzletileg ez egy jó lehetőség?

Azt gondoljuk, hogy az elektromos autó a jövő meghajtása. Üzletileg nem jobb lehetőség, mert dupla annyiba kerülnek az autók és a logisztika sokkal nehezebb a töltés miatt, amit az olcsóbb karbantartása nem ellensúlyoz.

Várhatók más autók is a flottában, legyen szó akár elektromos vagy nem elektromos típusokról, kisebb vagy nagyobb autókról, vagy marad a homogenitás?

Egyelőre nem tervezünk másmilyen autót bevonni, de középtávon elképzelhető a szolgáltatás bővítése a nem kifejezetten városi, hanem sokkal inkább szállításra szánt és/vagy prémium kategóriás autókkal.

Zeiss optika

(A videó iPhone 6s-sel és Zeiss optikával készült.)

Átolvasva a szerződést egy-két pontra kitérnék:

  • Egyszeri, személyes szerződéskötés: A rendszerbe való regisztráció után be kell mutatnunk az érvényes okmányainkat egy alkalmazottnak. Ekkor aktiválódik a fiókunk és már mehetünk is autót bérelni.
  • A hét bármely napján, éjjel-nappal elérhető, nincs szükség állandó szerződéskötésekre, illetve kulcsok átadására minden használat előtt: Minden mobilon keresztül működik, bármikor, bárhol, zónán belül.
  • A Budapesten kijelölt szolgáltatási területen belül hagyd ott a kocsit, ahol csak akarod! Nem kell hozzánk visszahoznod és a töltéssel vagy a parkolási díjjal sincs semmi teendőd: Parkolni persze csak szabályosan szabad, hiszen hiába a zöld rendszám, ettől még ugyanúgy kaphatsz kerékbilincset az Operánál, vagy begyűjthetsz egy közterületes büntetést, ha rossz helyen vagy jogosultság hiányában mégis mozgássérült helyen parkolsz. Ami számomra érdekes, hogy a kocsikban nincs benne a (drága) töltőkábel, így nem tudjuk tölteni a kocsit. Ez egy részről jó, mert több helyünk van és minden reggel fel van töltve a teljes flotta, de ha mondjuk Ceglédre szeretnénk leszaladni, akkor már kevés lesz a hatótáv… Ilyenkor jól jönne a töltőkábel.
  • A számlát pedig elektronikus úton eljuttatjuk hozzád: Végre egy magyar cég, ahol a legtöbbször felesleges, papír alapú számlákkal nem szennyezik a környezetet. Akinek már van mobilja és igénybe veszi a szolgáltatást, biztosan van e-mail címe, így azon keresztül megkapja a számlát, a bankkártyájáról automatikusan levonják az összeget és nem kell vesződni a fizetéssel.
  • Ami számomra még egy pozitívum, hogy tényleg a város közepén van az ügyfélszolgálat, így nem kell mondjuk egy város szélén lévő telepre kiutaznunk vagy hasonló. Ha nem magamból indulok ki, hanem mondjuk egy külföldön élő magyarból, akkor biztos örülne neki, ha a reptéren is lenne lehetőség regisztrálni és ott is lennének kocsik, de az mindig is egy “háborús övezet” volt, így erre szerintem még várnunk kell.
  • Személyi igazolványodra, az egy évnél régebben szerzett érvényes jogosítványodra, személyes adataidra és a bankkártyádra lesz szükséged: Ez szerintem evidens, de azért jobb megemlíteni, nehogy valakit ez meglepetésként érjen.
  • Regisztrációd végén 1.000 Ft-ot azaz 30 perc vezetést adunk: A szerződéskötés 4.900, a havi díj 990, az egy nap alatt fizethető, maximális díj 19.500 Ft.

A foglalás fél órán át ingyenes, de 4 órás tiltást kapunk, ha lefoglaltuk, és mégsem vesszük át az autót. A bérlés 65 Ft/perc, és ha az út végén még inkább nem adjuk vissza a kocsit, mert mondjuk elmentünk vele moziba és a plázában parkolunk, aztán azzal szeretnénk haza is menni, akkor a parkolás díja 15 Ft/perc. Egyhuzamban maximum 72 órán keresztül lehet nálunk az adott jármű.

A Casco önrész legalább 100.000 Ft vagy a kárösszeg 10%-a. A teljesség kedvéért mindenki kap egy fél órás ajándékot. Ez kezdetben nem működött az iOS appban, de azóta már javították a fejlesztők.

Ha pedig valaki már indulna is regisztrálni, az ide látogasson el:

GreenGo ügyfélszolgálat
1061 Budapest, Király utca 16.
Nyitva tartás: H, Cs, P – 10-18h, K – 08-18h, Sze – 10-20h

Ha kérdésetek van, írjátok meg hozzászólásban, megpróbáljuk majd továbbítani az illetékeseknek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. A kijelölt zónában van ingyenes parkoló “hagyományos” autók számára? Vagy a zóna közvetlen közelében?

  2. @apricot:
    Szia zöld rendszámmal bárhol ingyen lehet parkolni, ahol szabályosan lehet. (ez alol kivétel a pláza parkolók… ha jól tudom azok a rendszerek még nem készültek fel erre). Ha a kérdés arra vonatkozott, hogy van e külön kijelölt P + R (Park and Ride) akkor külön ilyen nincs kialakítva. Szóval a válasz nincs. Viszont lehet szerencséd, pl leparkolsz az Arénában ingyen aztán sétálva a keleti felé találsz egy Greengo-t. De mivel nincsenek konkrét helyhez kötve a kocsik ezért ez nem mindig törvényszerű.

  3. Mekkorak a zonak az pont lemaradt a videobol

  4. @apricot: Én zömmel Dél-pesti lokációból használtam párszor, ez a Greengo zóna szempontjából a IX. Vágóhíd utca környékét jelenti. Ott még ingyenes a parkolás a hagyományosoknak is, max 100m séta után át tudtam ülni többször is a zöld autóba.
    Jellemzően azonban a jelenlegi zónák szélei még belelógnak a fizető övezetbe. Már várom, hogy mikor jönnek rá, hogy a reptérig kihúzzák a zónát, akár sziget jelleggel, mert ott biztos hogy lenne fogyasztói kapacitás, nekem meg pont útbaesne.

  5. @pete66: A videóban is szerepel a zóna, amikor az autót választom ki, de ha elindítod az alkalmazást vagy megnyitod a greengo honlapját már is láthatod, be van linkelve az első mondatban.

  6. en akkor tudnek lemondani a sajat autorol ha videkre hetvegen mukodne egy ilyen car sharing… ha viszont valakinek a hetvege utazas videk miatt (amire igazabol kell sokaknak auto) van autoja, ugy ha varosba is kell menni, nem fog masik autot berelni.. legalabbis en igy gondolkozom…

  7. Kchris 72 ora a berles egyhuzamban ha jol emlekszem igy a videk is belefer


Add a Comment