fbpx Skip to content

Alig pár napja írtunk egy hosszabb cikket arról, hogy milyen apró újításokkal frissült frissült az Instagram, erre most megint kaptunk új funkciókat. Az előző frissítések inkább apró, felhasználókkal foglalkozó újdonságokat tartalmaztak, most viszont megint visszatértünk a Snapchat-klón Stories-hoz.

Amikor augusztusban debütált az Instagram Stories, egyből láttuk, hogy ez bizony egy Snapchat-klón akar lenni, csak ahhoz képest elég fapados még, de biztosan szép lassan meg fogja kapni a sárga szellemes alkalmazás funkcióit. És láss csodát, a 10.3-as verzióval megérkeztek a matricák.

A Snapchat számomra mindig is egy elég fura szolgáltatás volt, nem tudtam nagyon semmire se használni. Többször is adtam neki esélyt, de elég gyorsan mindig a kukában kötött ki. Dani kolléga tavasszal írt egy cikket az ő személyes Snapchat tapasztalatairól, amit érdemes újra elolvasni. Az Instagram Stories-t viszont meglepő módon tökre szeretem és használom is, ha nem is napi szinte, de heti többször biztosan. A Facebook Messenger hasonló funkcióját az ismerőseim körében viszont nagyjából senki se használja, holott azért többeknek van Facebookja, mint Instagramja. Mondjuk teljesen érhető is, hogy a Messengert azért indítod el, hogy beszélgess valakivel és egyáltalán nem érdekel, hogy pluszban ki mit osztott meg, viszont Instagramon tökre jól működik ez a Stories lehetőség.

Matricák

A Stories-ban eddig elég limitáltak voltak azok a lehetőségeink, amikkel fel tudtuk dobni kicsit a képeinket, videóinkat. Többféle filterrel és rajz eszközzel már az indulás óta rendelkezik a Stories, illetve szövegeket és emojikat is rátehettünk a képekre, de a Snapchatben előszeretettel használt matricák eddig nem képezték a szolgáltatás részét. Bizonyára mindenki találkozott már olyan képpel amire sebesség, helyszín, időjárás, stb. rá volt téve matricaként. Ilyet és ehhez hasonlókat végre a Stories tartalmakra is rátehetünk. Karácsony közeledtével nem meglepő módon elsőként az ünnepkörhöz passzoló, de emellett helyszín, időjárás, óra és hőmérséklet matricákat is kapunk. A legtöbbjükre rákoppintva más szín, vagy formavariációk is elérhetők. Az emojikat eddig csak szöveges mezővel tudtuk a képre tenni, de ez mostantól megváltozik, matricaként is funkcionálnak. További újdonság, hogy több szöveget is rátehetünk a képeinkre. Eddig ha a kép aljára és tetejére is akartunk szöveget tenni, akkor vagy nagyon sok sortörést kellett használnunk, vagy egyszer feltenni a képet az egyik felirattal, gyorsan lementeni és letörölni, majd az új felirattal ismét feltenni. Ennek mostantól szerencsére vége.

További apró újdonság, ami valószínűleg csak az ünnepek alatt lesz elérhető, az az, hogy most ünnepi ecsettel is rajzolhatunk a képekre, ahogy a fenti képen is láthatjátok.

Hands-free mód

A videó hosszának limitje ugyebár 10 másodperc, na most ez nem túl sok idő, de sokszor pont eléggé macerás végig lenyomva tartani a gombot ahhoz, hogy videót készítsünk és ne fényképet. A Hands-free funkció segítségével mostantól elég csak egyszer megnyomni a gombot és közbeavatkozás nélkül automatikusan 10 másodpercet fog felvenni. Koncertek közben szerintem elég hasznos lesz, hogy nem kell még azzal is foglalkozni, hogy a videónk megfelelő hosszú legyen.

Story mentése

Eddig is volt lehetőségünk egyesével lementeni a Stories-ba feltöltött képeket és videókat, ha feliratokkal és filterekkel lenne rá szükségünk. Mostantól viszont videó formátumban is lementhetjük az elmúlt 24 óra tartalmát egyben, ha úgy tartja kedvünk.

Az Instagram ugyebár a Facebook tulajdonában van már évek óta, akiknek nagy bánatukra nem sikerült a Snapchatet felvásárolni, így nem meglepő, hogy mind a Messengerbe, mind az Instagramba is megcsinálták a sárga szellemes alkalmazás klónját. A Messengerben a funkció később jelent meg, mint az Instagramban, viszont funkciókban sokkal előrébb jár, mert abban már arcra illeszthető interaktív maszkok is elérhetőek, így senki se csodálkozzon, ha az Instagramban is meg fog ez is jelenni, még akár az idén.

Snapchat? Instagram Stories? Messenger-nap? Egyik sem? Te melyiket használod?

[appstore id=”389801252″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment