fbpx Skip to content

Vitathatatlan a Snapchat népszerűsége, bár sokan nem látják értelmét vagy épp nem igazán tudják használni, de az bizonyos, hogy milliók használják nap, mint nap. Az Instagram ezt nem nézte jó szemmel, főleg miután nem sikerült megvásárolni a Snapchatet, így inkább előállt a saját megoldásával.

instagram-stories-cover

A legnépszerűbb közösségi fotómegosztó szolgáltatás, az Instagram ma bemutatta a legújabb fejlesztését, a Stories-t. Nem titkolt céljuk, hogy felhasználókat csábítsanak át a sárga szellemes alkalmazástól. A Stories lényege, hogy ha sok mindent szeretnél megosztani egy nap az Instagramon, de nem szeretnéd hogy a követőid hírfolyamában csak te szerepelj, ezáltal megunjanak és kikövessek, akkor neked találták ki ezt az újítást.

Az Instagram Stories több fronton is a Snapchatet másolja, hiszen a My Story-hoz hasonlóan az ide feltöltött képek és videók csak 24 óráig tekinthetőek meg, de ugyanúgy tudunk írni és rajzolni a feltöltött anyagokra. Nagy különbség viszont, hogy itt nincs olyan lehetőség, hogy kifejezetten valakinek küldünk el valamit, ami pár másodpercen belül eltűnik, itt csak 24 órás megtekintés van.

instagram-stories-3

A Story-k az alkalmazás legtetején jelennek meg: ha ott egy követetted profilképe megjelenik egy színes körrel körülötte, akkor az azt jelzi, hogy valami újat osztott meg az ő napi történetébe. Megtekintéshez elég a profilképre koppintani és máris elindul a vetítés, amit a Snapchathez hasonlóan akár saját tempónkban is megtekinthetünk, nem kell mindent végignézni. A profilnézeten is ugyanúgy a profilképre koppintva megtekinthetőek ezek a tartalmak, nem csak a hírfolyam tetején.

A Stories esetében nincsenek lájkok és hozzászólások, itt maximum csak azt láthatod, ki nézte meg azt, amit feltöltöttél. Amennyiben reagálni szeretnél a megtekintett tartalomra, akkor arra az Instagram Direct privát üzenetváltási funkciója lesz a segítségedre. A Stories-hoz pedig a hírfolyam bal felső sarkában lévő ikonra koppintva tudunk feltölteni vagy készíteni képeket és videókat.

instagram-stories-1

A Stories láthatósága az Instagram fiókod láthatóságától függ, vagyis ha lakatos (privát) a profilod, akkor csak a követőid láthatják, mit osztottál meg ezen a felületen, de akár bizonyos felhasználók elől el is rejtheted ezeket a megosztásokat. A Stories elrejtése nem egyenlő a felhasználó blokkolásával, a rendes képeidet és videóidat, amiket a profilodra feltöltesz, továbbra is látni fogja. Amennyiben nyitott a profilod akkor a hírfolyam tetején csak azoknál jelenik meg a story-d, akik követnek, viszont a profilodról bárki megtekintheti. Felfelé húzással megnézheted, ki látta a story-d egyes részeit, és akár innen fel is töltheted a legjobb pillanatokat a fiókod rendes részére, ahonnan immáron 24 óra elteltével nem fog eltűnni semmi se, vagy napközben akár le is törölheted azokat a képeket és videókat, amiket a nap folyamán később már nem vállalnál.

instagram-stories-2

A Stories nem különálló alkalmazás és nem azonnal jelenik meg minden felhasználónál, hanem ahogy már sok esetben láthattuk, pár hét alatt szépen minden felhasználónál meg fog jelenni az újítás iOS-en és Androidon is. Az app a napokban frissült épp 9.0-s verzióra az App Store-ban, ami valószínüleg alapkövetelménye lesz a Stories-nak, bár a frissítési leírás semmi ilyet nem említ (még).

Számomra a Snapchat egy hasztalan alkalmazás, amit nem is szoktam megnyitni azért, hogy megnézzem az ismerőseim My Story-ját, viszont az Instagramot sokat használom, és azzal, hogy az app tetején meg fognak jelenni ezek a storyk, lehet, hogy kedvet kapok majd a használatához. Ki tudja?

[appstore id=”389801252″]

Te átszoknál Snapchatről Instagram Stories-ra?

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Nálam megjelent.

  2. Nálam a 7-es instagram van fent, amikor megláttam, hogy a 8.0-s ilyen szines lesz mint egy meleg zászló vagy egy kisgyerek firkája, hát rosszul lettem, de azóta nem is frissítettem, amég lehet a régi ikont akarom nézni, az új valahogy olyan ronda, hogy nem csak rossz ránezni de undorító.


Add a Comment