fbpx Skip to content

Számos apró újítást vezetett be a napokban a legnépszerűbb közösségi fényképmegosztó szolgáltatás, az Instagram. A következő újítások végre nem a Stories-ról szólnak, hanem sokkal inkább a felhasználók kezeléséről.

Az iPad verzió továbbra is egy álom marad, de jó látni, hogy a mostani frissítésben nem a filterek, a Stories, és a privát üzenetek kapták a hangsúlyt, hanem a szolgáltatás finomhangolása és jobbátétele. Érdemes lesz végigolvasni a cikket, mert az újítások egy része nem olyan, ami látszik, de mégis annál hasznosabb.

Hozzászólások kikapcsolása

Az 500 kürüli követőtáborommal viszonylag kevés hozzászólást kapok a képeim alá, viszont aki már több ezer követővel rendelkezik, az biztos, hogy rengeteget hozzászólást kap naponta. A hozzászólások alapból nem rossz dolgok, de sajnos sokan visszaélnek vele, spammelésre használják például (pláne ha hashtageket is használunk). Mostantól már akár a kép vagy videó közzététele előtt, de akár utána is kikapcsolhatjuk a kommentelési lehetőséget az adott posztnál. Arra még nincs opció, ha valaki alapértelmezetten vagy visszamenőleg az összes korábbi és jövőbeli bejegyzésénél élne ezzel az újítással. Posztolás előtt a kijelző alján az Advanced Settings alatt tudjuk ezt bekapcsolni, már kirakott képnél pedig a három pöttyös ikont megnyomva.

 

Hozzászólások kedvelése

Bizonyára sokatoknak feltűnt, hogy pár napja már egy kis szívecske figyel minden hozzászólás jobb oldalán. Ez a facebookhoz hasonlóan lájkolni engedi az adott hozzászólást, ami azért lehet jó, mert így is tudtára adhatjuk a hozzászólónak, hogy tetszett, vagy épp hasznos volt, amit írt, és nem kell külön megírni neki, hogy “áháhá annyira vicces vagy, nagyon köszönöm”, stb. Ha valaki megnyomta a szívecskét, akkor arról értesítést is kapunk, továbbá a válaszolás is sokkal egyszerűbbé vált. Eddig, ha valakit meg akartunk említeni egy hozzászólásban, akkor vagy be kellett írni a nevét, vagy korábbi kommentet elhúzva megnyomni a válasz gombot, hogy a neve bekerüljön az új hozzászólásunkba @-cal együtt.

 

Privát fiók követőinek törlése

Sokan zárolt fiókkal használjuk csak az Instagramot. Ennek több oka is lehet: nem szeretnénk, ha ország-világ látná, miket osztunk meg; csak a barátainkkal szeretnénk itt is kapcsolatba lépni; könnyebb így elkerülni a spammereket, stb. Eddig csak úgy tudtunk eltüntetni egy követőnket, ha azt blokkoltuk, mostantól viszont enélkül is törölhetjük a követőink közül. Ez egyrészt gyorsabb megoldás, mint a blokkolás, másrészt így mi attól még követhetjük őt, csak ő nem fog már minket követni, de persze újra bejelölhet ettől függetlenül, és így könnyebb is újra engedélyezni, mint mondjuk a blokkoltak listájából kikeresni az illetőt. Aki szeretné tudni, hogy kik követték ki, vagy épp tiltották le, annak  a Followers for Instagram alkalmazást tudnám ajánlani.

Bejegyzések elmentése

Az Instagram Direct megjelenése óta viszonylag elég egyszerű megosztani mások képeit, videóit az ismerőseinkkel, hiszen elég csak az alkalmazáson belül elküldeni, aki pedig nincs fenn instán, annak a direkt linket is könnyedén elküldhetjük. De mi van akkor, ha magunknak szeretnénk későbbi újranézésre elraktározni pár bejegyzést? Szerencsére erre is gondolt az Instagram.

 

A hírfolyam böngészése közben a 10.2-es verzió letöltése után bizonyára sokan észrevették, hogy a képek alatt jobb oldalt egy könyvjelző ikon jelent meg. Ezt az ikont megnyomva elmenthetjük magunknak az adott bejegyzést. Ilyenkor az alkalmazás nem menti le nekünk a bejegyzést, így ha azt törlik, akkor nálunk is el fog tűnni, de így legalább ha történik valami változás a bejegyzéssel (mondjuk új hozzászólások), akkor azt is itt is láthatjuk.

Az elmentett bejegyzéseket a profilunkon tudjuk visszanézni és nagyon fontos, hogy ezt a kis gyűjtést csak mi láthatjuk, ez nem egy publikus lista. Lehet sokakat megijeszt majd az, hogy arról nem kapunk értesítést ha valaki elmentette a kis listájába az egyik képünket vagy videónkat. Biztos lesznek perverzek, akik előszeretettel fogják ezt használni, de ne gondoljunk egyből a legrosszabbra, vagy egyszerűen nem kell olyan képeket feltenni, amiket érzékenynek érzünk vagy tegyük zártra a profilunkat.

Ön- és közveszélyes felhasználó anonim jelentése segítségért

Végül, de nem utolsó sorban jelenthetjük az Instagram felé, ha valamelyik felhasználó mondjuk ön- vagy közveszélyes dolgokat tervez csinálni és erről valamilyen formában posztol is. Ekkor a Support Team megvizsgálja az esetet és ha úgy ítéli, akkor felveszi szépen a kapcsolatot az illetővel és megpróbálja lebeszélni arról, hogy valami olyat tegyen amit később megbánhat. Kérdés mondjuk, hogy a billentyűzet előtt ülő kolléga mennyire hatásosan tudja lebeszélni azt a felhasználót egy magas épületről való leugrásról, aki mindezt mondjuk a storyjában közvetíti is. Reméljük, ennek a csapatnak nem sok dolga lesz, de ha mégis, akkor sikeresek lesznek.

Jók ezek a kis újítások, jobbak, mintha minden hónapban kapnánk egy új filtert (nem is tudom ki használja még ezeket), csak ezekkel az a baj, hogy a frissítési leírásban se mindig szerepelnek, nemhogy az alkalmazás frissítése utáni első indításkor egy kis bemutató keretében.

A mai napig vannak olyanok, akik képesek letörölni és feltenni újra egy–egy képüket, mert elrontották a címet, hashtaget, vagy helyszínt. Ezeket ugyebár már évek óta tudja az alkalmazás, csak van, aki arra se hajlandó, hogy megismerje azt a programot, amit nap mint nap használ. Tervezem, hogy írok egy olyan cikket hamarosan, amiben a legtöbbször előforduló felhasználói hibákat fogom elővenni és megmutatni hozzájuk a megoldást.

[appstore id=”389801252″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Amióta az új instagram van fenn a telon, nem találom az alkalmazást az “értesítések” fül alatt és nem kapok semmilyen értesítést az instagramról. Elég bosszantó, esetleges megoldás ?


Add a Comment