fbpx Skip to content

Hétről-hétre bukkannak fel apróságok az új gépekkel kapcsolatban. Például az is kiderült már, hogy a Touch Bar-os gépekben lévő SSD nem cserélhető, holott a Touch Bar nélküli, új 13-asban pedig igen.

275111

Ez talán logikus lenne a sebesség miatt, azonban a Touch Bar nélküli gép SSD sebessége majdnem ugyanannyi, mint a Touch Bar-os gépé, így szinte teljesen felesleges, hogy utóbbiba olyan SSD-t rakjanak, ami nem távolítható el. Tehát, ha hosszabb távra tervezünk a nagyobb géppel, mindenképp érdemes előre meggondolni, hogy mekkora tárhelyet szeretnék a jövőben. Persze nem ez az egyetlen érdekesség.

A fenti képen az is látszik, hogy az akkumulátorok is kisebbek lettek, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy kevesebbet bír a gép, de igazából ha az Apple akarta volna, akkor nagyobb akkumulátorokat szerel bele, és nem hagy ekkora helyeket a cellák körül:

tb-15-akku

Részben az is lehet, hogy a szellőzés miatt kerültek bele kisebb akkumulátorok, de a spekulációk szerint az is könnyen elképzelhető, hogy egyszerűen csak a súlycsökkentés oltárán áldozták fel a többlet hely nyújtotta milliamperórákat. Érdeklődéssel várjuk, hogy a jövőre esedékes termékfrissítésnél bele kerül-e nagyobb akkumulátor a gépbe, ami kihasználja a rendelkezésre álló szabad helyet, hiszen korábban, a 12″-es MacBook esetén külön büszke volt az Apple arra, hogy a lehető legjobban kihasználta a rendelkezésre álló belső teret a speciálisan formázott akkumulátor cellákkal.

Szintén érdekes lépés, hogy a hangszóró “rács”, vagyis inkább lyukak egy apró rész kivételével inkább csak díszítésként vannak ott, mert a készülékházon már nem hatolnak át. Ez jól látható, ha a belülről már kiürített topcase-t a fény felé fordítjuk:

tb-15-hangszoro

Ugyanez a helyzet egyébként a 13-as modell esetén is:

tb-13-hangszoro

Az új hangrendszer esetén csak a magas hangokat megszólaltató tweeter az, ami egyenesen a házon átvezető lyukak alatt foglal helyet, a nagyobb hangszórók pedig a ház oldalán található réseken keresztül adják le a hangjukat, és az irányuk is hátra, a hátlap felé mutat.

Az iFixitnek sem a 13-as, sem a 15-ös gép esetén nem sikerült a Touch Bar eltávolítása, mindössze az érintésérzékelésért felelős üveget tudták lepattintani az OLED-kijelzőről, mert utóbbit olyan erős ragasztóval rögzítették a gyártósoron a topcase-hez, hogy néhány lepattant szilánk után inkább feladták a küzdelmet:

tb-15-szilankok

Az új Touch ID-s bekapcsoló gomb kapcsán felmerül, hogy annak nem hivatalos szervizben végzett cseréjekor ugyanaz a helyzet áll elő, mint iPhone vagy iPad esetén: mivel a Touch ID itt is párosítva van az alaplappal, az új gomb nem lesz képes az ujjlenyomat olvasására. Ez a probléma a hivatalos szervizpartnereken keresztül intézett javításkor nem merül fel, mert az Apple ilyenkor újrapárosítja a kicserélt gombot az alaplappal.

tb-13-touch-id

Az új modellekből az Apple a MagSafe-csatlakozót is száműzte, és helyette is csak USB-C van. Mivel azonban utóbbi esetén nem lehet egyetlen rossz mozdulattal lerántani a csatlakozóról a kábelt, így a sérülések esélye is nagyobb lett. Szerencsére viszont az USB-C csatlakozók nem közvetlenül az alaplapra forrasztva kaptak helyet, hanem saját lapkájuk van, így egy esetleges lerántás okozta sérülés esetén valószínűleg elegendő csak azt kicserélni.

tb-13-usb-c

Persze ettől még ez messze nem nyújtja a MagSafe kényelmét, de azért még mindig jobb, mintha az alaplapra lennének forrasztva.

Összegezve

Az iFixit nem túl meglepő módon mind a 13-as, mind a 15-ös gép esetén kereken 1 pontot adott a szerelhetőségre, ami a legrosszabb eredmény a 10-es skálájukon.

Pozitívumként azért megemlítik, hogy a trackpad végre az akku kiszedése nélkül is eltávolítható – cserébe viszont mind az akkut, mind a Touch Bar-t erős ragasztó tartja a helyén, illetve hogy a Touch ID-nak a T1 chippel való párosítása miatt csak hivatalos szervizben érdemes javíttatni meghibásodás esetén, különben búcsút inthetünk az ujjlenyomat-olvasásnak. Szintén negatívumként sorolják fel, hogy a RAM után már az SSD sem cserélhető, ami még az egyszerűbb adatmentést is ellehetetleníti, noha utóbbi esetre az Apple már felkészült, bár lehetséges, hogy ennek az egésznek eddig még fel nem tárt biztonsági okai vannak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. A touchbaros macbookokban 20-30%al kevesebb akkuidőt mértek, mint a simában.

  2. ha lerántod, nem csak az usb rongálódhat… :O

  3. Tegyük hozzá, mindez teljesen lényegtelen lenne, ha a kategóriának megfelelő garanciát vállalna az Apple a termékeire. Mondjuk ebben az árfekvésben minimum 3-4 év lenne elfogadható. Többet érne, mint bármilyen touchbar, vékonyság-könnyűség, stb.

  4. Olvasom már egy ideje az erről a gépről írt cikkeket, és egyrészt viccesnek tartom, hogy hogyan próbálják védeni a “mundér becsületet” az Apple fanok, másrészt elég szomorú ez az egész. Adva van egy elképesztően drága laptop (igen, tudom hogy az Apple a számítástechnika Ferrarija) amiben csomó dologban egyszerűen kib@sznak a userekkel. Csatlakozók, magsafe, akksi, SSD stb stb. Érthetetlen valahol. És lehet ezt magyarázni, de könyörgöm egy ilyen drága géppel miért kell ilyen kompromisszumokat kötni?

    Pedig az utóbbi időben erősen gondolkoztam már egy Apple laptop beszerzésén, de aztán mindig rájövök hogy ezt nem nekem találták ki.

    Mondom mindezt úgy – még mielőtt – hogy ezt most egy iPad-ről írom, a karomon ott az AppleWatch, a zsebemben meg az iPhone.


Add a Comment