fbpx Skip to content

Pár héttel ezelőtt Jadeye kolléga írt egy remek cikket az Apple meghasonulásáról, azaz arról, hogy a cég már önmagával sem kompatibilis. A napokban újabb bizonyítékot találtak erre.

Az új MacBook Pro

Az új MacBook Pro-ban 4 db USB-C/Thunderbolt 3 csatlakozó található, amelyek többek között a más készülékekkel való összekapcsolást hivatottak szolgálni. Ezzel a csatlakozási móddal sajnos elvesztettük a sok gépet megmentő MagSafe csatlakozót és az USB-A-n is ejtettek egy súlyos csapást. Na de hogy két, az Apple által gyártott eszközt ne lehessen összekapcsolni, azért az sok felhasználónál kiverte a biztosítékot.

Ha nincs olyan eszközöd, amely támogatja a Thunderbolt 3 csatlakozást (mint például az új 4K-s LG monitor), akkor kénytelen vagy egy átalakítót beszerezni, egy Thunderbolt 3 (USB-C)-Thunderbolt 2 csatlakozót. Az Apple is árul ilyet, a cég honlapján is megvásárolható. Azonban ha ilyet veszel, elképzelhető, hogy pórul jársz: ugyanis nem minden Thunderbolt 2 eszközzel működik együtt az adapter, így az Apple Cinema Display-jel sem. A kiegészítő oldalán ezt nem tüntetik fel, csak az angol nyelvű támogatási oldalon. Ezek szerint:

Vedd figyelembe, hogy ugyan az eszköz Mini DisplayPort csatlakozót használ, a Thunderbolt 3(USB-C)-Thunderbolt 2 nem támogatja a Mini DisplayPortos kijelzőket. Ez az adapter csak egy Thunderbolt 2-es eszközt képes meghajtani az USB-C porton keresztül.
A Thunderbolt 3(USB-C)-Thunderbolt 2 átalakító nem támogatja a következő eszközökkel való összekapcsolást:
– Apple DisplayPortos kijelző,
– olyan DisplayPortos készülékek vagy kiegészítők, mint a Mini DisplayPort-HDMI vagy Mini DisplayPort-VGA adapterek,
– 4K Mini DisplayPort kijelzők, amelyeknek nincs Thunderbolt csatlakozójuk.

A termék értékelési oldalán látható, hogy a felhasználók sem értékelik annyira ezt a fajta inkompatibilitást és kommunikációt:

csatlvelem

https://twitter.com/braddwyer/status/799278477103026176?ref_src=twsrc%5Etfw

Szóval, mielőtt valaki új MacBook Pro-t akar vásárolni és összekötni egy régebbi monitorral, jobb lesz, ha meggyőződik arról, hogy milyen adapterre is van szüksége. Az Apple hozzáállása illetve kommunikációja egyáltalán nem szép, nem ügyfélbarát. Remélhetőleg a közeljövőben javítanak ezen.

Just works. Vagyis hát ebben az esetben nem…

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. De a Cinema Displayt egy USB-C – DisplayPort kábellel kell csatlakoztatni a laptophoz, nem? Minek belevenni még egy átalakítót?

  2. pontosan! mi ez az adapter mania? en korulneztem, es vettem egy usb-c -> displayport kabelt (nem is kell adapter, csak kabel!) es kidobom a minidisplayport (thunderbolt2) – displayport kabelt. meg 2-2 eve olvastam hogy attol fuggetlenul hogy a fizikai csatija ugyanaz a th2 es a mini displayport nem ugyanaz.

  3. Aha, es az anno megvett túlarazott monitorod máris szart se ér. USB hub nem működik a hátulján, kamera sem működik, mert dpn nem megy. Amugy probaltad? Azon se lepődnék meg ha amugy se menne így…


Add a Comment