fbpx Skip to content

Ez volt az első olyan “teszt”, aminek úgy álltam neki, hogy én bizony erről a termékről nem fogok tudni pozitívan írni, egyszerűen annyi negatív hírt kaptunk az utóbbi időben, hogy azt láttam magam előtt, hogy ez egy sz@r termék.

img_9011

Tévedtem. Tudtam, hogy vannak dolgok, amik tetszenek majd, mint például a frissített billentyűzet, vagy az új design, vagy éppenséggel a könnyű kezelés, de ez a rengeteg kompromisszum, amit el kell viselnünk, az szó szerint borzasztó. Egyelőre még csak a Touch Bar nélküli verzió érhető el, így természetesen mi is ezt próbáltuk ki. Vágjunk is bele!

Az új gép első látásra egy 12 colos Retina MacBook 13-as változatban. Természetesen nem olyan vékony, úgy tudnám megfogalmazni, hogy “van benne anyag”. Nem könnyű, mármint nyilván nem is nehéz, de nem mondod azt, hogy hű, ez milyen könnyű. Tehát ez nem számottevő. Mivel érezni, hogy van benne valami, így azt mondanám, a vékonyságát sem érzed úgy, mint a 12-es vagy egy Air gépnél.

Az asztroszürke szín szép, és az, hogy nem világít az Apple logó, pedig egy másik dolog. Az Apple-höz híven kényelmesen, tökéletesen kinyitható, csukható, a zsanérnál is már fémmel találkozunk, így gyönyörű a gép hátoldala, csukva is.

Tényleg “rendben van” a gép

Az első beállítások alatt találkozunk először a frissített pillangó mechanikával felszerelt billentyűzettel. Aki tapogatott már 12-es MacBook billentyűzetet, az szinte ugyanazt fogja érezni, de a második generációnak köszönhetően picit hosszabb billentyűk és a ház közötti távolság. Tehát hosszabb távot tesz meg az ujjunk itt egy billentyű lenyomásakor, mint a régebbi generációban. Ez egyébként teljesen pozitív, még kényelmesebbé tették a gépelést, szerintem simán megszokható, csak elsőre furcsa. Maga  a billentyűzet is szebb, egyedül a jobb oldalsó nyilak furcsák, ott sokszor félrenyomhatunk még az elején.

img_9026

Ezután rögtön a hatalmas Force Touch trackpaddel találkozhatunk, ami tényleg HATALMAS lett. Először nagyon féltem, hogy a gépelés alatt “kattintgatok” majd a trackpaden, de végül egyáltalán nincs ilyen. Kényelmesen lehet továbbra is gépelni és ez a hatalmas trackpad egészen elképesztő. Lényegében egyébként nem tud többet, mint elődje, csak nagyobb. Lehet, hogy a jövőben majd valamit kitalál erre a cég.

Ahogy az Apple is kiemelte, az új hangszórók tényleg sokkal jobbak lettek. Egyáltalán nem torzítanak és azt sem tapasztaljuk, hogy “rázkódik” a ház a nagyobb hangerő alatt, mint az iPadeknél. Ez is pluszpont a cég részéről, hallhatóan javítottak ezen is.

Kijelző

A második dolog, amivel az ember találkozik, az az új kijelző. Noha ugyanakkora a felbontása, mint a régebbi modelleknél, de sokkal fényesebb és színesebb lett. A színek rögtön szembetűnőek, azonnal látni a különbséget, nem is kell hasonlítgatni régebbi típusokhoz. Sokkal teltebbek, élettel telibbek lettek, és sokkal erősebb fény mellett szinte már-már megérinthetnénk a képeket a MacBook Pro-n. Néhány képet néztem rajta és olyan árnyalatokkal, színekkel találkoztam, amivel eddig soha. Itt is mondhatnám, hogy ez a kijelző “nagyon rendben van”. 🙂

img_9022

Sebességre igazából nem lehet panaszunk. Hozza a manapság elvártat, a videokártya is frissült, Intel Iris Graphics 540 került bele. Mivel nem vagyok egy nagy játékos, így ezt nem próbáltam ki, inkább a mindennapi alkalmazásokat futtattam és ott semmilyen problémával nem találkoztam.

unigine-benchmark-13-retina-mbp-2016

(Alap beállításokat használtam, hogy Ti is össze tudjátok mérni az otthoni gépetekkel)

Próbáltam volna tesztelni a videokártyát, de a megszokott CineBench nem igazán indult el macOS Sierra alatt, és a Google-ben sem leltem rá választ rövid idő alatt.

USB-C

img_9027

Egyetlen dolog maradt hátra, az pedig a portok. Igen, ez a feketeleves, ezzel nem is tudtam megbékélni, egyetlen dolgot tudtam volna bedugni átalakító nélkül, az pedig a külső SSD-m. Ez egyébként borzasztó, bármit szeretnénk bedugni a gépbe, valamilyen adapterre van szükségünk:

yuris_2016-nov-03

(Forrás: Twitter)

Még a saját iPhone-omat sem tudtam bedugni, egyedül a régebbi EarPods-ot tudtam használni átalakító nélkül. Számomra, Pro felhasználó lévén létfontosságúak a portok. Emiatt az amúgy tökéletes, szép, gyors, gyönyörű kijelzővel ellátott Retina MacBook Pro számomra semmit sem ér. Nem tervezek ennyi átalakítót venni, ez egy olyan első generáció, amit szerintem sokan amiatt nem fognak megvenni, mert egyszerűen semmi sem kompatibilis vele. Sajnálom, hogy az Apple nem volt képes legalább egyetlen nyamvadt USB-A portot rakni rá, már azzal is kiegyeztem volna. Az a vicc, hogy még a Thunderbolt 2-es kiegészítőkhöz is átalakító kell.

img_9029

Ahogy az elején írtam, végül teljesen elkápráztatott az új gép, de a portok hiányossága miatt nem érzem instant get-nek. Jövőre, amikor már több kiegészítő lesz USB-C-s és amikor majd az iPhone-t is esetleg USB-C-s Lightning-kábellel adják, akkor esetleg váltok. De ez így, ebben a jelenlegi helyzetben szerintem rossz lépés volt az Apple részéről, bár szerintem sokan azért fogják megvásárolni az új gépet, mert a fenti dolgok többet érnek nekik, mint egy port.

Pozitívum:

  • Kijelző
  • Kialakítás, dizájn
  • Billentyűzet
  • Trackpad
  • Hangszórók

Negatívum:

  • USB-C
  • Nincs MagSafe csatlakozó
  • Drága

Olvasd el a hozzászólásokat is

30 Comments

  1. Nekem vicces ez az erőltetett pozítivum-sorolás.
    Ha hétköznapi dolgokra használod, semmi szükség erre, pláne, hogy a fele árából veszel egy MacBook Air 13″-ast, 12 óra üzemidővel.
    Persze a kijelző sehol sincs hozzá, cserébe több a csatlakozód, könnyű, vékony és a hétköznapi dolgokra bőven jó. A hangzás kiemelni meg röhejes, hiszen abban pillanatban, amint a fülesed felveszed már nincs is miről beszélni.
    Végeredményben a Touch Bar nélkül ez egy szerencsétlen kis gép, aranyáron.
    Ehhez ki sem kell próbálnom.

  2. @talamasca: Osztom a véleményed. Örülök, hogy nem vártam meg a 2016-os verziókat, egy 15″ 2015 mid macbook pro lett pár hónapja az kiválasztott. Nem játszom, ezért maradtam az alap modellnél iris pro-val. Az, hogy az apple ennyire inkompatibilissé tette a 2016-os modelleket, nem meglepő, viszont emiatt sokan el fognak gondolkozni mondjuk a régebbi, még raktáron lévő modelleken. Akik pedig mindíg a legújabbra hajtanak, azoknak biztos jó lesz. De… nekem kell a rendes usb3, kell a hdmi, kell a magsafe, és elég sűrűn használom a kártyaolvasót is. Nem akarok az amúgy elég drága géphez még kismillió adapter venni, hogy egyáltalán használni tudjam. A kijelző tényleg szebb és jobb lett, de nekem ezek a kompromisszumok nem érik meg. A hangzás pedig megint más tészta, aki zenét akar hallgatni, adott esetben megteszi a beépített hangszóró-páros. Aki viszont komolyabban foglalkozik a zenével, komolyabb hardware-t is fog hozzá használni. Ez is csupán nézőpont és user kérdése. Kicsit hosszúra sikeredett, de ez az én véleményem a 2016-os modellekről.

  3. @kardipapa: Ha hosszu idore vetted a geped akkor 1-2 ev utan inkabb az USB-A lesz hasznalhatatlan ha sarkosan akarok fogalmazni. Eleg ranezni az aliexpressre es olyan adaptert/hubot barmit lehet venni USBC/USBA/Ethernet SD olvaso tekinteteben amit csak akarsz. Betolsz EGY DARAB adaptert amivel mar toltesz, hub es SD olvaso, es utana eleg ezt az egyet kihuzni bedugni, egy dokkent tud mukodni.

    A masik meg: Ha megnezed a 2015-os arait, es hozzaadaod hogy 256SSD legyen akkor maris nincs olyan nagy arkulonbseg. Vekonyabb, szebb kijelzo.

    Talamasca: irod hogy eroltetetten irja a pozitivumokat.
    De te meg pont megforditod, irod hogz fele arbol megvan az Air csak eppen ott van a DE.. hogy mi a kompromisszum. Sokan vannak pl en is aki mar nem venne 150-200 pps-es kijelzo alatt notebookot. En ezen nem sporolok.. A 12 ora uzemido meg pl nekem se szamit. 4-5 mar boven jo.

  4. @talamasca: Lehet erőltetettnek hangzik, de egyáltalán nem az. Tényleg bámultam csak a kijelzőt és fogtam a fejem, hogy mennyit változott. Így sikerült leírni. Hazudni nem szokásunk.

  5. A dizájn nagyon bejön, de a Touch Bar nem az én világom, szóval ez a gép kellene a másik belsővel. Remélem majd rendelhető lesz úgy is valamikor…

  6. Rém unalmas ez az átalakítófóbia. Egyáltalán nem vagyok elájulva az új géptől, én se cserélném le, a magsafe hiánya nagy mínusz, de már bocs, mit számít az a plusz pár centi kábel?
    Mi az a valós helyzet, ahol komoly hátrányt jelent egy plusz kábeldarab egy minimális elektronikával?
    Az áruk a nagy érvágás? Komolyan? Egy sokszázezres gép mellé?
    Látom az ezt bizonyítandó direkt túlbonyolított kábelrengeteges képeket és röhögnöm kell, hogy nemcsak nevetségesen alacsony problémamegoldási képességre vallanának így összedugni őket, de még ennek ellenére is csak pár extra kábeldarab látszik a képeken, amit normál esetben max. 5 perc megszokni.

  7. Elsőre én is fanyalogtam a portok hiánya miatt. De ha jobban bele gondolok a világ tényleg a vezeték nélküliség felé tart. Lassan már szinte minden felhőben van. Ugyanakkor egy laptopnak a hordozhatósága a legnagyobb előnye de amikor a haveroddal egy 200 MB-os fájt akartok átvinni az ő gépéről a tiedre , mobilinterneten feltölteni valahová majd onnan le, csak azért mert nincs egy USB-A portod …. hát azért az nem igazán jó móka főleg mondjuk ha kimész Budapestről. Az USA a világ legjobb 4G hálózatával rendelkezik, Úgy látszik ez készítik a MacBook Prot is. A cikk tetszett, úgy érzem próbált elfogulatlan lenni.

  8. Ott kezdeném, hogy én még nem láttam ilyen hub-ot amiben minden benne van (LAN, SD, USB, stb). De ha lenne is, akkor mi a különbség aközött hogy csatlakoztatsz egy all in one eszközt a MacBookhoz és ezt kell hordanod, vagy aközött hogy integrálva vannak? Nem beszélve arról, ha ezeket egyenként csatlakoztatod. Úgy fog kinézni mint egy asztali PC hátulja. Tudom hogy nem kell megvenni. Csak leírtam a véleményem.

  9. @admin: Nekem pont, hogy az eddigi cikkeid voltak erőltetett negatívak az új gépekkel kapcsolatban. Ahhoz képest “kézbe véve” valóban erős a fordulat. Mondjuk a kábelezésen itt is fanyalogtál egy sort, úgyis megszokod, mert a portokat illetően ez a jövő nem a 25 féle csatlakozó.

    @taky1974: Tele van a piac az ilyen hubokkal. Ezeket egyébként dokkolónak hívják, általában íróasztalon szokás használni őket. Azt viszont nem hiszem, hogy valakinek annyira mobil a munkája, hogy mindenhol szüksége lenne az összes portra…

  10. Én azon röhögök, hogy a több mint fél millás géphez valaki képes leírni, hogy aliexpressen már lehet venni hubot 10-20 dollárért. Köszi inkább olyan dzsunkát nem vennék, csak rossz tapasztalatom van az ilyen adapterekkel. Azért egy belkin adapter meg nem sokkal olcsóbb mint az apple. Ha összeadom, hogy jelenleg (tudom, hogy az USB C a jövő, de sajnos nem tudom rádugni a gépemre a jövőben megvásárolásra kerülő cuccokat jelenleg, mert még csak most tervezik a gyártók) ez olyan 50-70ezer plusz költség. Tudom ez valakinek nem számít, nekem pl igen.

  11. a nagyobb trackpad mitől jobb?

  12. @ef-dani: Nekem, ahogy változik a véleményem úgy írom le. Lesz még itt cikk a kábelek miatti fanyalgásról, mert akkor sem tetszik az USB-C. Tegnap Apple például leakciózta az átalakítókat, ők is érzik, hogy bizony az emberek nem elégedettek.

    Nyilván ez a jövő, a jövőben. Nem most. 😀 Itt, és ebben az időben bizony anyázni fogok ezekre, 2 év múlva meg vígan használom.

  13. @Józsi: nagyobb. Amúgy kényelmesebb a használata, de semmi több.

  14. @Balta Tamás:
    ” Az USA a világ legjobb 4G hálózatával rendelkezik”. Ezek szerint nem voltál még Amerikában… El vagy tévedve. A magyar mobilhálózat fényévekkel előrébb van lefedettség szempontjából.

  15. Az SSD tényleg hozza az új sebességet? (Nem is értem, már az Air 1,4 Gb/s is rengeteg hát még a duplája.)

    A világító Apple logoról a hátoldalon csak ennyit: https://www.flickr.com/photos/handras/6223319248/

  16. Igen persze. Volt egy minidisc nevű valami. Az úgy lett kikiáltva hogy ez a jövő. Kb. 2 évig volt az. Érvelhetsz itt a csatlakozók szükségtelenségéről, de 5-6 évig ez bizony hátrány lesz. Kérlek linkelj már be egy ilyen dokkolót. Nekem pl. itthon és a munkahelyen is kellenek a csatik. Tehát vinnem kell és csatlakoztatni. Persze Neked a Fifa játszásához biztosan elhagyható. De hidd el, jelenleg az emberek 90%-a használja.

  17. “Tegnap Apple például leakciózta az átalakítókat, ők is érzik, hogy bizony az emberek nem elégedettek.” Tehát nem az a baj, hogy átalakítók kellenek, hanem még mindig az, hogy nem 10, hanem 20 dollár? Zseniális…

  18. @jarodfree: szerintem ez kétoldalú kérdés. egyrészt nyilván azoknak bosszantó egy-egy átalakító ára, akik nem tehetik meg, hogy a zsebpénzükből egy laza mozdulattal veszik meg a gépet. de ez mindegy is akkor, ha külön kell hurcolászni magaddal ezeket az átalakítókat, és jellemzően mindig akkor nem lesz nálad a megfelelő, amikor épp kellene.

  19. Örültem a cikknek, remélem lesz majd a TB-os verzióról is teszt. Ha pedig még video is készülne hozzá, az teljessé tenné szerintem a dolgot. 🙂
    Egy 14 mid RMBP-t használok, s azon kívül, hogy év elején cserélni kellett a Trackpad -jét tökéletesen működik… persze PC után anno furcsa volt, hogy rögtön átalakítót kellett vennem az ethernet csatlakozáshoz, de a gép amúgy is állványon pihen zárt állapotban, és úgy állnak ki belőle a kábelek jobbra-balra mint a sünből a tüskék (net, magsafe, monitor, külső vinyó 1+2) . Asztalon lehet vacakul nézne ki kipakolva, így egy Twelve South tartón, az asztal szélén már szinte nem is észrevehető és nincsenek útban sem a kábelek. Mivel szépen teszi a dolgát (csak néha a Sierra kavar a háttérben) biztosan nem váltanék erről a gépről még vagy 2 évig, de arra kíváncsi leszek mit fog kihozni még az Apple ebből a TB vonalból mondjuk 2018 körülre… ????

  20. Már el is felejtettem ezt a kioktatós Google mutogatást. Utoljára kb. 5 éve hülyültünk ezzel ;).
    Amúgy amit linkelgetsz az 300$. 😀 És tényleg praktikusabb, mintha a gépben lenne. Ahhhh…
    Jobb lenne ha inkább játszanál.

  21. @taky1974: Hát igen, praktikusabb és a dokkolók nem olcsóak. De ezt nyilván tudod, hisz szükséged lenne az ilyenre. Ott lehet benne az összes kábel ami kell az irodában, viszem a gépet, beledugom a kábelt és megy. Hú, mekkora szar. A TB előtt mindig az volt a probléma a Mackel, hogy nem volt dokkolható, szemben a többi munkagéppel. A TB bevezetése óta dokkolhatóak a Macek, kell bele egy Magsafe meg egy TB. Ez most redukálódik egy kábelre. Szörnyű világ.
    Jobb lenne, ha haladnál a korral…

  22. Azért azt vágod hogy mindkét cikknél mindenki máshogy látja a dolgot mint Te. Azt hiszem pár évvel előrébb tartasz. Azt hiszed hogy mindenki max. 15MB-os fájlokkal dolgozik, mindenhol csak Mac van és minden a felhőben zajlik. Nem tudom Neked mi a munkád (ha dolgozol már egyáltalán), de nálunk a munkahelyen kb. 5-6 munkafolyamat függ még a régi dolgoktól. Nem az a baj, hogy az Apple szeretne előre mozogni hanem az, hogy iszonyat nagy lépéssel teszi. Te pedig az az elvakult Apple fan vagy, aki szerint minden jó csak mert van rajta egy alma logo. De nem baj. Ezeket az eszközöket Neked, a felhőcsászárnak csinálják. Nekünk maradi pendriveos kártyaolvasós USB huszároknak (akik dolgoznak is rajta) marad a régi retina. 😉

  23. Tudom, miről beszélsz.
    Fél évig mobilnak kellett lennem, MacBook Air-t használtam. Már akkor is visszalépés volt az addigi monitoromhoz.
    De simán megérte a lemondás, cserébe volt üzemidő, plusz semmi felárat nem ért volna meg nekem egy jobb kijelzővel rendelkező Pro-nak csúfolt 13-as MBP, ugyanúgy integrált videóval.
    Aztán hazatértem és vettem munkára (is) egy 5K-s, 27″ iMacet.
    Szóval hidd el, látom minden nap, hogy milyen egy szép kijelző. 😉

  24. Ha neked az üzemidő nem fontos, akkor ezek szerint a mobilitás sem.
    Ergó vegyél 5K-s iMac-t.
    Hidd el, nem fogsz csalódni.

  25. Az adapterezéssel csak óvatosan. Egyik videoblogon szépen szívtak vele.
    https://www.youtube.com/watch?v=NYVjIjBMx6o
    A wifi szakadt, amikor usb3 adapterre dugott valamit. A hdmi adapter pedig nem adott értékelhető képet.

  26. @taky1974: Pont a céges környezet az ahol felhő van, csak nem felhőnek hívják, hanem szervernek már vagy 30 éve. Hogy dolgoztok együtt? Egymásnak adogatjátok a részfeladatokat pendriveon? Marhára hatékonyak lehettek. Kész egy dokumentició rád vonatkozó része, aztán szaladsz Pistához, hogy “Te, Pista, kész vagyok, te jössz!”. Kész egy szoftver rád eső része és szintén zajlik az előző? Vagy hogy megy ez nálatok, mindenki visz egy projektet és senkinek semmi köze hozzá, csak a végén mész a góréhoz a pendriveoddal, hogy “Kész, eladhatod!”
    Mi a dokumentumokra Sharepointot használunk, nem szükséges hozzá pendrive. A vállalatirányítási rendszerek szintén szerveren futnak, csak a kliensek lokálisak. Fejlesztőink úgyszintén közösen dolgoznak, ott sem megoldás az ultimate eszköz. Nyilván ez egy technológiai nagyvállalat több ezer alkalmazottal, de amíg KKV-nál dolgoztam ott is szerverek voltak.
    Állami szférában el tudom képzelni ezt a pendriveos munkamegosztást, arrafelé vannak hasonlóan értelmes emberek. Igaz ott még a faxot is használnak.

  27. @ef-dani:
    Azt felejted el, hogy nem mindenki dolgozik csak táblázattal. Mi pl. még micro SDHC kártyára is kell hogy licenszáljunk szoftvert. Van a munkahelyen wifi és szerver is, de lassúsága okán csak kábelen dolgozom szinte, mert a számlázónk sem nagyon szereti a wifi-t. Androidos eszközöket is szoktunk ROM-ozni, ergo a mini és micro USB csatlakozókat használnom kell. A biztonsági mentéseim USB 3-as winyón van, nem vennék másikat. A pendrive is USB 3, nem vennék másikat, mert a TV-m csatlakozója is a régi szabvány. És még sorolhatnám.
    Ezért írtam Neked, hogy ha például váltanom kell majd (nyilván nem most, mert nekem még jó a 2014 év végi 15″-os retinám), akkor igencsak bajban leszek. Ja és képzeld. Van olyan ügyfelünk, akinek még faxolnom is kell, sőt a bemutatókat DVD-n vagy CD-n!!!! kérnék 🙂
    Nem csak rólam van szó hanem azokra is tekintettel kell lennem, akikkel kapcsolatban állok.
    És itt le is zárom veled a vitát, mert két dologról beszélünk. Neked tökéletes megoldás az új gép, nekem pedig rengeteg ok miatt nem.
    Az pedig hogy az Apple azt mondja hogy nesze itt van az új gép és amúgy meg cseréld le az összes perifériádat nekem nem fér bele. És ahogy olvasgatom a netet sokaknak nem.

  28. @taky1974:
    Nem mindenki csak táblázattal, de ezt nem is mondtam. Ennek semmi köze a perifériákhoz. Ennek maximum ott lehet köze, hogy milyen eszközt veszel, min mi fut el.
    “Androidos eszközöket is szoktunk ROM-ozni, ergo a mini és micro USB csatlakozókat használnom kell.”
    Nem kell átalakító, van kábel.
    “A biztonsági mentéseim USB 3-as winyón van, nem vennék másikat.”
    Van kábel. Gyanítom a vinyó másik vége ugyanúgy micro USB, max. a 3.0-ás, hihetetlenül jól megdizájnolt változata. Megint csak nem kell átalakító.
    “a TV-m csatlakozója is a régi szabvány”
    USB-C-n ez is átmegy ha HDMI vagy Display. Ha meg nem, akkor eddig is kellett átalakító.

    Ráadásul ezek gyanítom mind relatíve helyhez kötött munkák. Egyszer egy 10.000 forintos beruházás 3-4 kábelért. Ugyanez átalakítókkal lehet van 30.000 is. Aki meg lecseréli a perifériáit több tíz-százezerért azért, hogy az újakhoz új kábelt kapjon, az megérdemli.


Add a Comment