fbpx Skip to content

Ezen a héten csütörtökön, október 27-én este 7 órakor veszi kezdetét az Apple Mac-es eseménye, amin bemutatásra kerülhet az új Retina MacBook és Retina MacBook Pro.

18733-18098-12566-6654-dsc01694-l-l

Arról már korábban érkeztek hírek, hogy egy speciális, új OLED panellel kísérletezik az Apple és úgy tűnik, azt ezen az eseményen fogják bemutatni, illetve egyelőre csak arról szólnak pletykák, hogy a Retina MacBook és a 13-as Retina MacBook Pro modellek fognak frissülni. Az is érdekes tény, hogy egyelőre csak a 13-as géphez szivárogtak ki alkatrészek, a 15-ösről csak pletykákat hallottunk, de azt sem sokat. A KGI csoport szerint az Apple dolgozik egy speciális USB-C csatlakozón is, ami a MagSafe féle, mágneses lehet, így könnyen tudjuk majd tölteni az új gépeket is és nem kell attól tartani, hogy a kábellel esetleg véletlen lerántjuk az asztalról.

Az eddigi kiszivárgott képekből az is látszik, hogy leginkább USB-C és Thunderbolt portokat kapunk majd az új MacBook Pro-khoz, így várhatóan sokan meggondolják majd a váltást is. A KGI szerint várhatóan jobb lesz a kijelző is, ami új panelt kap, így nőhet betekintési szög, a napfényben való láthatóság és persze az energiagazdálkodás, ami miatt jobb akkumulátor időt kaphatunk, a kijelző felbontása maradni fog. Elérhetővé válhat a 2TB-os SSD is.

new-macbook-keys-butterfly

A billentyűzet esetén a már ismert “butterfly mechanism”, azaz pillangó mechanizmus kaphat majd helyet, ami pedig a billentyűk leütési pontosságának javítását, valamint a sokkal folyékonyabb gépelési élmény biztosítását (akár 4x nagyobb pontosság és stabilitás) hivatott beteljesíteni. Akik különösen igényesek a billentyűzetre, azok biztosan érzékelni fogják majd a változást. Ez a speciális mechanizmus egyébként elérhető az új vezeték nélküli Apple billentyűzetben is, azonban ott a gombok nem olyan vékonyak, az is elképzelhető, hogy ezt fogják beépíteni az új gépekbe.

Röviden tehát, elég komoly frissítésre számíthatunk csütörtökön, ha ezeket mind beleépíti az Apple, én kíváncsian várom már 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. “akár 4x nagyobb pontosság és stabilitás”
    Elmagyarázná nekem valaki, hogy mit értünk pontosság alatt egy billentyűzetnél? Nem volt még dolgom az új “pillangós” billentyűzettel, de elképzelésem sincs hogyan mérhető a pontosság és a stabilitás, illetve hogyan lehet a korábbinál 4x jobb.
    iPhone-on, iPad-en és egyéb érintőkijelzős eszközön tudom értelmezni a pontosságot, de ha egy fizikai eszköznél az “a”-t nyomom le, akkor “a”-t fog írni, legyen 1x-es vagy 4x-es pontosságú. Ezen tudás hiányában legfeljebb marketing szövegnek tudom elkönyvelni… “Úgyse tudja senki mérni, akkor mondjuk rá, hogy négyszer jobb, és mindenki azt gondolja magában, hogy ez instant get.”

  2. @Vikitorony: úgy mérik, hány százalékban hibázol. ez olyankor fordul elő pl, amikor nem pontosan középen találod el a billenytűt, lecsúszik az ujjad és lenyomod a szomszédos billentyű sarkát is. 4x jobb azt jelenti, negyed annyi a hiba.

  3. Sailman: ez még így mindig bullshit, mert én simán sötétben, világítás és odanézés nélkül is pontosan, hibamentesen gépeltem a Pentium 2es gépemen. Egy ősöreg billentyűzetnél nyilván kellemesebb a jelenlegi MacBook szérián pötyögni, de hogyan lehet ezt 4x javítani, ha most se ütök mellé és gyorsan is írok?
    Hangfelismeréssel lehetne javítani a hatékonyságon, de magán a billentyűzeten.. ???? Ez csak duma így, de majd meglátjuk.

  4. Rém egyszerű. Ahol a billentyűzet Mechanika gyártásnál 0,1 milliméterest tűréseket használtak ott most 0,025 mm-es pontosság van a gyártásban. Ez pontosan négyszeres Precizitás. Köznyelvben „megélezték a fúrókat a fúrás előtt a billentyűzet alkatrészeknél. A csapokat meg kisebb tűréssel gyártottak. Egy mechanikának se mindegy hogy pöckök, csapok tartják össze vagy “szépen be van Csapágyazva”. Valami ilyesmi lehet a különbség a régi meg az új közt. Majd ha nyomogatod a billentyűzetet meg babrálod akkor csak azt fogod érezni hogy hú, de egybe van. (A csapágyazás csak példa volt. Biztos hogy nincsen benne Csapágy.)

  5. @sailman: Direkt nem írtam az első hsz-ben a Jecy által használt “bullshit” szót, még a végén valaki azt hinné, hogy trollkodom, pedig nem. Egy átlagos ujjmérettel rendelkező ember (értsd: nincsenek akkora ujjai, mint Shrek-nek) azért el tudja találni a billentyű nagyjából közepét. Konkrét eset nem maradt meg bennem, hogy lett volna ilyen lecsúszik az egyikről az ujjam és a másikat nyomom meg.

    @White64GB: Ez a tűréses elmélet viszont már legalább kézzel foghatóbb megközelítés. Így már van mire fogni a 4x pontosabb dolgot, még ha nem is veszem be 100%-osan.
    A miniatürizálás netovábbja lenne, ha csapágy lenne a pillangós (vagy bármely más) billentyűzetben. 😀

  6. Megjegyezném hogy a profi Gamer billentyűzetek mechanikája már alumíniumból van és nem bili műanyagból. Pont egy utcával van lemaradva a nagy Apple.

  7. @White64GB: a Mac nem gamer PC, így nagyjából felesleges lenne hozzá egy profi gamer billentyűzet. ha játszani akarsz, az legtöbbször konzolt vagy Windows-os PC-t igényel.

  8. Igen. Viszont a beszélgetésünk a cikkből kiragadott pontosságról és a minőségről szól nem arról hogy mire használjuk.


Add a Comment