fbpx Skip to content

Korábban már hallhattunk arról Ming-Chi Kuo jóvoltából, hogy egy jelentős MacBook Pro fejlesztés van készülőben. Spekulációi arról szóltak, hogy az új modell egy új OLED kijelzőt is kaphat, mely a most használatos funkcióbillentyű-sort válthatja ki.

A Bloomberg most megerősíteni látszik Kuo állításait, és a már említett OLED kijelző mellett több részletet is elárult annak működéséről, valamint a további lehetséges fejlesztésekről az új készülék kapacsán.

Ahogy az már említésre került, az OLED kijelző a jelenleg használt funkcióbillentyű-sort válthatja ki, egy új, egyedi módon. A kijelző érintésérzékeny felülettel rendelkezik, a megjelenített tartalom pedig szkriptelhető, illetve alkalmazásonként változhat.

Egy szemléletes példa lehet a zenelejátszás, amikor is a zenelejátszó alkalmazásnak megfelelő kezelőszervek jelennek meg a kijelzőn, egy másik példa pedig szövegszerkesztéskor a szövegek manipulálásához szükséges funkciókat — másolás, beillesztés, stb. — kapunk.

Az Apple nem titkolt célja a kissé már elavult gombok univerzálissá tétele, ami nem jelenti a teljes billentyűzet cseréjét, hanem specifikusan a funkcióbillentyűkre fókuszál.

További új funkcióként érkezhet a Touch ID is, mely a bekapcsológombba kerülne beépítésre. A Bloomberg szerint az ujjlenyomatunk hasonlóan egy titkosított, külön a biometrikus azonosításért felelős chipen kerül tárolásra, mely garantálja adataink biztonságát.

Érdemes megjegyezni, hogy ha az Apple hasonló megoldást választana, mint amit az iPadek és az iPhone-ok esetén alkalmaz, akkor elképzelhető, hogy az új MacBook egy Apple által tervezett saját processzormegoldással rukkolhat elő, elhagyva az Intel jelenlegi erőforrásait. Erre, azért valljuk be, kevés az esély.

Ami a külsőt illeti, az új MacBook Pro vékonyabb lehet, de nem olyan drasztikus mértékekre kell gondolni, mint amilyen a MacBook Air. Ezen felül szélesebb trackpaddel érkezhet, valamint kevésbé kiélezett sarkokkal, élekkel.

A nagyobb tejlesítményre vágyóknak testreszabott modellt is kínál majd az Apple, mely kérhető az AMD által fejlesztett, komoly teljesítményre képes Polaris architektúrájú videochippel is.

A külsőhöz még hozzátartozik az USB-C portok érkezése, valamint az asztroszürke, arany és ezüst színekben történő forgalmazás is. Amit szinte biztosra vehetünk, hogy a szeptemberben megrendezésre kerülő keynote-on az iPhone 7 lesz porondon, az új MacBook Pro bejelentésére pedig még várnunk kell.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. az “F1…” billentyűk eltűnnek?

  2. Nekem is úgy tűnik aminek én nagyon nem örülök, ha csak nem lesz rá valami megoldás. Én személy szerint elég sűrűn használom őket (főleg Linux hostokon) és fájna, ha nem lenne…

  3. Nagyon belekezdett az Apple az újításokba. Első volt az USB C a MaBookon. Véleményem szerint már az is gáz volt, mert bár itt sokan győzködtetek hogy maradi vagyok a külső cuccaimmal (pendrive, külső usb, stb.) és hogy most már mindenki felhőzik, de nekem erős az újítás. Aztán elméletben jön a fülhallgató csati elhagyása. Még nem gondoltam bele nagyon, mert nem hallgatok annyi zenét, de biztos vagyok benne, hogy sokaknak fáj. Most meg ez a hír. Tehát elvileg eltűnnek az F1, F2, stb. gombok. Nekem Paralells alatt a winhez a számlázó progiban kellene. Bízom benne, hogy ha lesz is ilyen változás, akkor paraméterezhető lesz az a sor.
    Úgy látom az Apple annyira imádja az innovációt, hogy magasról tesz rá hogy a felhasználóknak mi a jó. Vagy megszoksz, vagy megszöksz.
    Elég szomorú ha ez egy ilyen erősödő tendencia.

  4. Eh, állandóan a rinya, hogy már megint más lesz valami, mint régen volt. Bakker, nem kell új cuccot venni, hanem megmaradni a régieknél.
    Amúgy eddig fejből kellett tudni, hogy adott alkalmazásban éppen mit jelentenek a funkciógombok, most meg az alkalmazás maga jelenítheti meg a funkciógombok által eddig elért funkciókat. Mást egy szövegszerkesztő, mást egy terminálemulátor, mást egy zenelejátszó és megint mást egy videószerkesztő. Defaultként meg az OS megjelenítheti az F1… F12 gombokat, ha a használt alkalmazás éppen nem tudja kezelni a plusz kijelzőt.
    Egy kis fantázia kellene az állandó siránkozás helyett.

  5. @saabi:
    Köszi! Megnyugtattál. Olyan okos vagy. Biztosan sokat használod a Parallels-et és a Cobra számlázót.
    Sajnos ha nem lesz F9, hiába fogok fantáziálni arra hogy keressen a partnerek között a számlázó, nem fog.

  6. Ezért írtam ezt: “Bízom benne, hogy ha lesz is ilyen változás, akkor paraméterezhető lesz az a sor.”

  7. Bocsanat elore is!

    Megis hogyan mutatna alkalmazas fuggo gombokat ha nem parameterezheto? Nyilvan ha Spotify van nyitva, betolti a “spotify gombsor profilt” ha meg a paralells beleprogramozza a sajat szoftverebe h tudjon kommunikalni az oprendszer ezen uj reszevel akkor az is tudja es (lehet csak nekem) teljesen egyertelmuen lesz egy default kiosztas amit mutat ha olyan alkalmazas fut ami nem adja meg h milyen profilt toltson be hozza. Ez teljesen alkalmazas fuggo lesz, nem az oprendszer tarol majd egycsillio programhoz kiosztast, hanem megkapja az alkalmazastol h mit, hova, milyen keppel jelenitse meg, majd ezen gombok lenyomasarol kap visszajelzest aztan majd a szoftver ertelmezi h neki mit is jelent az. Amikor most zenet vezerelsz sem az megy h megnyomtad a play gombot, hanem megnyomtad az xy azonositoval rendelkezo gombot ami azt jelenti hogy. Gondolj csak a nyelvek kozti billentyu kiosztasra, nemetre allitva tudsz umlaut-ot utni pedig nincs ilyen gombod.

    A te speficikus kerdesedre a valasz az, hogy a parallels megcsinalja h eldonthetsd szoftveresen h ott mit jelenitsen meg akkor megteheted, ha meg nem akkor
    A) azt jeleniti meg amit a parallels fixen megadott
    B) a parallels nem foglalkozik ezzel es a system defaultot mutatja

    @Tamas Bures
    @taky1974

    De ha biztosra akartok menni vesztek egy kulso billentyuzetet es annak a kiosztasat a belsotol kulon kezeli!!! En is Macrol dolgozok tavolrol nix es windows rendszerekkel, a kulso billen az F sor funkcio gombokat jelent de a Macbook sajat billentyujen az alternativ vezerloket (zene vezerles, meg ablak szetdobalas).

  8. Bocs a sok typoert

  9. Minél később jön annál több idő jut spórolni a cserére ????!

  10. @taky1974: Egy picit vitatkoznék veled. Te nem egy átlagos user vagy. Az átlag user életében egyszer nem nyomja meg az Fx billentyűket. Csak fényerőt és hangot állít vele (jó esetben).

    Márpedig az Apple ezeknél a fejlesztéseknél mindig az átlag felhasználóra épít, mert abból van sok.
    Ugyan ez a helyzet az USB-C-vel is. Egy átlag user nem használ pendrive-ot sem nagyon, nemhogy más külső eszközt.

    A DVD meghajtó ugyan ilyen lépés volt. És most hiányzik valakinek? Igen! Van akinek hiányzik, de az átlagnak biztosan nem, és egyre kevesebb embernek. És akinek hiányzik az is meg tudja oldani egy külső eszközzel, ahogy az megoldható az USB-C-nél is akár átalakítóval akár usb-c eszközökkel.

    Az F billentyűk pedig nem eltűnni fognak, hanem átkerülnek egy érintőpanelre, ami sokkal nagyobb rugalmasságot ad. Én munkából kifolyólag sokat használom őket, de simán át tudnék szokni akár arra is hogy adott alkalmazásban én állítgassam be hogy milyen gyorsbillentyűk legyen elérhetőek ott.
    Sőt sokkal nagyobb szabadságot ad a pro felhasználóknak is és a fejlesztőknek is. Eddig csak a toolbar-t tudtad testre szabni, most lesz egy “fizikai toolbar”-od, amire rakhatsz parancsokat. Ha ez valóban így fog működni, akkor én már csak ezért váltani fogok a late 2013-es pro-mról, ami egyébként tökéletesen megfelel még most is.

  11. Szerintetek lemegy a 2015-ös MacBook Pro ára ha megjelenik a 2016-os? Ha igen, kb. mikorra várható?
    Nem vagyok még Mac-es, nem ismerem a trendet..


Add a Comment