fbpx Skip to content

Amint arról már korábbi cikkünkben is írtunk, az Apple október 27-én nagyszabású eseményre készül a Mac termékvonal frissítése kapcsán. A kiküldött meghívókon olyan kifejezések invitálják a közönséget Cupertinóba, amelyeket a cég még a “hőskorban” használt több forradalmi termék, köztük az eredeti Macintosh és az iMac piacra dobásakor.

18701-18024-128hello-l

Egészen pontosan a “hello” szó körül forog a régi-új marketinganyag. Az almás cég az Apple II számítógép megjelenése óta használja számítástechnikai – és, valljuk be, ikonikussá vált – kontextusban az egyszerű üdvözlést.

A hello program eredetileg az Apple DOS-ban szereplő speciális parancs volt: lényegében egy primitív menü, amelyet az 1978-as kiadású operációs rendszer automatikusan elindított, ha egy olyan – potenciálisan egyéb programokat is tartalmazó – floppylemezt tettünk be a gépbe, amelyen a hello rajta volt.

18701-18025-appleiihello-l

Steve Jobs “második eljövetelével”, 1997-ben kezdődött a szlogen újrahasznosítása, immár “hello (again)” formában, az iMac képernyőjén:

18701-18023-hello-again-imac-l

 

A bemutatóról természetesen videó is készült, erre tessék:

https://www.youtube.com/watch?v=oxwmF0OJ0vg

Ezek az emlékek, és más, hozzájuk hasonlók is, mind azt mutatják, hogy akárhányszor köszöntötte “Szia!”-val felhasználóit az Apple, az mindannyiszor egy drasztikus fordulatot hozott a vállalat személyi számítógépekhez való hozzáállásában.

Node mi a helyzet a színes pacával?

Az Apple-események meghívói ritkán tartalmaznak lényegtelen, félrevezető részleteket. A kiküldött kártyácskák gondosan megtervezett művészi alkotások, amelyeken általában minden apróságnak saját jelentése van – amelyről adott esetben csak találgatni tudunk, hogy aztán a prezentáció után a fejünkhöz kapjunk: “á, tehát ezért volt az a meghívón!”

Az AppleInsider munkatársai szerint a legvalószínűbb, hogy a narancssárgás folt az élénkebb színek visszatértét jelenti a fekete-fehér termékcsaládba. Ez azért is tűnik észszerűnek, mert az iPhone és iPad készülékek az elmúlt évben egyre tökéletesedő színes külcsínyt kaptak – ideje lehet tehát, hogy végre az asztali gépek is megkapják a kifinomult festési technológiát.

Nagyon vártuk

E sorok íróinak tapasztalata szerint az Internet népe talán azzal kapcsolatban panaszkodik legtöbbet az almás cégre, hogy az az utóbbi időkben mostohán kezelte a Mac és MacBook családot. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor a helyzet most jó irányban változik. Állítólag a MacBook Pro vonal frissül, a MacBook Air viszont csak 13 hüvelykes változatban fog túlélni. A Pro kapcsán eddig kevés hír látott napvilágot; a Mac mini frissítése szintén nem valószínű. Azt azonban majdnem biztosra vehetjük, hogy ha lesz is új mini, a régebbi, szétszedhető, bővíthető designhoz nem fog visszatérni.

Még mindig az iOS van a középpontban

Nehéz volna mindennek ellenére letagadni, hogy Cupertino legfőbb bevételi forrása még mindig a mobilpiac. Az asztali gépeket viszont már csak azért is érdeke az Apple-nek legalább a konkurenciával összemérhető szinten tartani, mert az iOS-fejlesztés egyetlen hivatalos eszköze továbbra is a – kicsit rozoga, nagyon processzor- és méginkább memóriazabáló – Xcode. A hardverfrissítések tehát szükséges – ám koránt sem elégséges – feltételét jelentik az iOS-ökoszisztéma szárnyalásának.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment


Add a Comment