fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Lizik Gábor küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

Ebben a cikkemben szeretnék nektek bemutatni pár iPhone 6s kiegészítőt: négy optika kerül sorra, és közben a RAW-ban fotózásról is szólok pár szót. Először is ez a formátum profi felhasználásra készült, így ne kezdjünk el ezután minden képet RAW-ban fotózni, mert hamar (nagyjából tízszer gyorsabban) betelik majd a telefonunk, és nincs is mindig szükség a legnagyobb részletességre.

A szemem macro objektívvel fotózva
A szemem makróobjektívvel fotózva (teljes méret png, .dng), szerkesztette Barta Léda

Másodszor pedig, ahogy a nevében is benne van, ez egy “nyers” formátum, tehát még fel kell dolgozni, mondhatni “elő kell hívni”, aztán a monitorhoz, majd később a nyomtatóhoz kell igazítani a színeket. Akit ez bővebben érdekel, olvassa el az előző cikkemet a színekről.

A Moment felszerelés
Az első három optika – A Moment felszerelése

A MOMENT nevű cég rendkívül jó munkát végzett, és egy minden nap könnyen használható terméket tett le az asztalra. Minden optikához jár egy fém lapocska, ami a telefon hátuljára ragasztható, és a kiálló bajonettzárra csatlakoztathatók az optikák. Én nem ezt választottam, hanem ezen kívül árulnak egy tokot is, ami védi a telefonunkat, és lehetőséget ad az optikák rögzítésére, továbbá még egy extra gombelemet is tartalmaz, ami a bluetooth-os gombnak ad áramot. Ezzel az extra gombbal félig benyomva fókuszálni, illetve teljesen benyomva exponálni tudunk. Az optikákhoz egy kupak és egy szütyő is jár. Az iPhone 7-hez is megrendelhető már a kis fém lapocska, ha valaki már azon használná ezeket. Szerencsére – és meglepő módon – az optikákon nem kellett változtatniuk, csak az elhelyezésen.

falevél 10x-es nagyításban
Falevél 10x-es nagyításban

Az első optika egy tízszeres nagyítást adó nagyító objektív (makró). Szinte hihetetlen, hogy ez a kis előtétlencse micsoda különbséget jelent, milyen részletgazdagságot kölcsönöz a képeknek. Figyeljük meg, hogy milyen szépen látszik a gyönyörű sötét szemen kívül a visszatükröződésben a szomszéd ház, megkülönböztethető a fehér épület, a sárga épület valamint az előtte elterülő fű zöldje. Láthatóak az ujjaim, valamint a lencse felirata is olvasható.

figyeljük meg a lencse felirata olvasható a visszatükröződésben
Figyeljük meg, hogy a lencse felirata olvasható a visszatükröződésben

A második optika egy 18mm-es, széles látószögű objektív (wide). Érződik a minőségi megmunkálás az optikákon. Nem láttam torzítást, sem erősen bántó abberációt (elszíneződést) a képeken, ami az egyik félelmem volt, mielőtt élőben kipróbáltam volna őket. 111 dolláros áruk először soknak tűnhet a kínai 1-2 dolláros lencsékhez képest, de látva a minőségüket, megérik az árukat.

A harmadik optika pedig egy 60mm-es teleobejktív, ami kb 3x-os zoomnak felel meg. Hogy el tudjátok képzelni ezeket az adatokat, jöjjön most pár összehasonlító kép.

széles látószög
Széles látószög (18mm)

optika nélkül
Optika nélkül

3x-os zoom
3x-os optikai zoom (60mm)

A negyedik objektív pedig szintén egy széles látószögű optika, ez is 18mm-es, azonban más mint az előző. Először is sokkal nagyobb a lencsék mérete, és a váz is más. Itt egy szorosan illeszkedő fémvázat kell a telefonunkra húzni, majd az optikát feltekerni a tokra, ami menetes. Ez sokkal precízebb rögzítést eredményez. A tok is sokkal szorosabban fogja a telefont, és extrákat is kapunk hozzá. Van rajta egy menet az alján, amibe a szabványos állványunkat csavarhatjuk, a tetején pedig egy vakupapucs kapott helyet. Így kiválóan alkalmas például videók készítésére.

Zeiss optika, menetes állvány vaku papuccsal
Zeiss optika, menetes állvány vaku papuccsal

Itt említeném meg azonban, hogy ezek az előnyök egyben a tok hátrányai is. Nehezen tehető fel és vehető le, mivel nagyon szorul. Nem védi az iPhone-t, csak az egyik sarkában.

Remek tok, mindennapi használatra
Moment – Remek tok, mindennapi használatra

Röviden ennyit gondoltam az optikákról, jöjjön még pár kép, beszéljenek azok helyettem.

wide
Wide

optika nélkül
Optika nélkül

tele
Tele

wide
Wide

optika nélkül
Optika nélkül

tele
Tele

egy újabb gyönyörű szem
Egy újabb gyönyörű szem (teljes méretben, eredeti .dng RAW fájl)

normafa
Normafa

normafa
Normafa

normafa
Normafa

apró ütődés a koronán
Apró ütődés a koronán

egy szürke autó részlete egy monitoron
Egy szürke autó részlete egy monitoron

belenagyítva a képbe - a szürke szín tulajdonképpen a három alap szín keveréke
Belenagyítva a képbe – a szürke szín tulajdonképpen a három alapszín keveréke

A fent bemutatott optikák megvásárolhatóak tőlem: moment készlet, Zeiss optika.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments


Add a Comment