fbpx Skip to content

Minden évben érdemes végigmenni azokon a funkciókon, amiket nem használunk, és kikapcsolni őket. Ezeknek a kikapcsolásával rengeteg akkumulátor időt spórolhatunk.

iphone-6-dead-battery

Minden rendszerfrissítés után picit jobban merülhet pár napig az akkumulátor, ez teljesen normális, ilyenkor a rendszer még a háttérben dolgozik, feldolgozza az emaileket, felépíti a kereséshez az adatbázist és így tovább. Ha a készülék akkumulátor idejét szeretnénk növelni, akkor az alábbi beállításokat érdemes elvégezni frissítés és új készülék esetén is.

Minden frissítés végén érdemes időt szakítani arra, hogy kikapcsoljunk bizonyos dolgokat a készüléken. Ezek sokat segíthetnek abban, hogy a készülék akkumulátora tovább bírja, vagy az iPhone gyorsabban reagáljon. Nyissuk meg a Beállítások appot és kezdjünk el végigmenni az egyes opciókon, hogy mire nincs szükségünk, mert az egyes alkalmazások és az iOS sokszor olyan dolgokat kapcsol nekünk be, amiket mi sosem fogunk használni.

Triviális dolog, de nézzük meg, hogy be van-e kapcsolva a Bluetooth. Nyilván sokan használják a készüléküket kihangosítókkal, headsetekkel, és ilyenkor tényleg kell a Bluetooth. De vajon kell-e mellé az AirDrop szolgáltatás is? Az Apple a Bluetooth mellé automatikusan az AirDropot is bekapcsolja, tehát azt a Bluetooth kapcsolón kívül is kapcsoljuk ki. És noha Bluetooth 4.0 LE van már a legtöbb készülékben, ha feleslegesen megy, az azért mégiscsak fogyasztja az akkumulátort.

vezerlokozpont-ios10 Photo 3 1

Aztán másik fontos menüpont az akkumulátor rész, amit a Beállítások / Akkumulátor alatt érünk el. Nézzük meg, nem fogyaszt-e sokat valamelyik alkalmazás. Normális esetben a fenti képet láthatjátok, szépen elosztva az akkumulátor használatot.

Photo 4

Ezután lépjünk be a Beállítások / Általános / Alkalmazásfrissítés a háttérben menüpont alá, és vagy teljes egészében kapcsoljuk ki, vagy pedig kapcsoljuk ki azokat az alkalmazásokat, amiket ritkán használunk. Az Alkalmazások frissítése a háttérben egyébként arra is jó, hogy gyorsabban elinduljanak, frissüljenek az appjaink, például a Facebookon vagy Twitteren reggel már azonnal a friss tartalom várjon, mert azt már előre frissíti nekünk a rendszer, tehát nem minden esetben optimális kikapcsolni, de mindenkinek magának kell eldöntenie, mire van szüksége.

A következő képeken láthatjuk a Beállítások / Adatvédelem / Helymeghatározás / Rendszerszolgáltatások menüpontot.

 img_0081 img_0082

Itt is érdemes kikapcsolni a GPS chipet feleslegesen használó opciókat. Nézzétek meg a fenti képeket, én így használom a készülékemet. Amennyiben sportolunk, hagyjuk bekapcsolva a Mozgáskalibráció és távolság opciót, illetve az Iránytű kalibrációját is. Az iránytű kalibrációja fontos lehet a navigálásnál is, ha esetleg valaki a Waze-t vagy egyéb alkalmazásokat használja.

Természetesen a hirdetések és időzóna sokszor felesleges lehet, a Wi-Fi-hálózat opciót is ki lehet kapcsolni. Utóbbit én azért használom, mert Wi-Fi hálózatok alapján kapcsolja ki-be a Dropcam kamerát az alkalmazás. Tehát, ha elmegyek otthonról (ezt a GPS alapján látja) és nem találja a Wi-Fi hálózatot sem, akkor automatikusan bekapcsol a kamerán a rögzítés. Elképzelhető, hogy másik alkalmazás is használja ezt, figyeljetek oda.

A fenti harmadik képen láthatjuk még a navigációval kapcsolatos dolgokat, ha nem használjuk a beépített Apple Térképeket, akkor érdemes ezeket is kikapcsolni.

Photo 1 2 img_0083 siri

Állítsuk be, hogy milyen időközönként kapjunk leveleket. Ez a Beállítások / Mail, Kontatok, Naptárak / Új adatok begyűjtése alján találhatjátok meg. Ha a beépített Mail appot használjuk, akkor a Google levelezésnél a “Kézzel” menüpont van beállítva, ami akkumulátor kímélő. Ez azt jelenti, hogy csak akkor kapjuk meg az új leveleket, ha belépünk a levelezésünkbe. Én ezt fél órára szoktam beállítani, ezzel persze az akkumulátor idő is csökken.

Jobb felül láthatjuk a Spotlight-keresést. Ezt a Beállítások / Általános / Spotlight-keresés alatt találjuk meg. Itt érdemes esetleg kikapcsolni a Sirit, illetve azokat az alkalmazásokat, amikben egyáltalán nem szoktunk keresni. Ez is kíméli picit az akkumulátort, de nem lényegesen. A Siri külön is kikapcsolható, és ezzel is csökkenteni tudjuk az akkumulátor használatot, ehhez a Beállítások / Siri menüpontba kell belépnünk.

 Photo 2 2 Photo 1 4

Kapcsoljuk a mozgó háttereket. Ezt a Beállítások / Háttérkép / Új háttérkép kiválasztása menüpont alatt tehetjük meg. Válasszunk ki egy új képet, és állítsuk be úgy, hogy az “Állókép” legyen kiválasztva, ne a Perspektíva.

Photo 2 3 Photo 1 5

Alapjában véve az Automatikus fényerő jó hatással van az akkumulátor időre, de ha mi sokszor minimumon használjuk a fényerőt, akkor érdemes kikapcsolni. Ezt a Beállítások / Kijelző és fényerő alatt tehetjük meg. Érdemes az iOS mozgásokat is kikapcsolni. Ezt a Beállítások / Általános / Kisegítő lehetőségek / Mozgás csökkentése menüpontban találjuk meg.

Az akkumulátor problémákról egyébként írtunk már korábban is, tehát javasolt lehet az a cikkben leírtakat is végigzongorázni: Gyakori kérdések: akkuproblémák megoldása 8 lépésben.

Illetve érdemes ezt a cikket is elolvasni, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Off topic, mert szerintem még az IOS10 telepítés előtt pár nappal kezdődött, de nekem egyik napról a másikra elkezdte szívni az SE-m a mobilnetet… Pár óra alatt 100Mb-okat használ néha!
    Méghozza a “Dokumentumok és Szinkron”…

    vajon mi lehet? Alkalmazások csak wifin frissülnek, fotók csak wifin szikronizálódnak, már az iclouddrive-ot is kikapcsoltam… Esetleg ötlet?

  2. Nekem is jobban merült az uj ios 10-el,de az ios 10 GM-el Golden Maater)jobban birta az aku igy tegnap visszaraktam azt,pedig elméletileg nem kéne legyen különbség a kettő között ugye?????

  3. IPhone 5S meg restore és ujratelepítés után is elég gyakran eldobja a bluetoothot, néha a wifi és a gsm hálózat is elmegy. nagyon zavaró, rémelem hamar jön az új frissítés / javítás. Cikkben írt dolgok eddig sem voltak bekapcsolva, ezután sincsenek, de jobban merül a telefonom. (hozzáteszem eddig soha nem vettem részt ilyen frissítések utáni fikázásba, de most a merülés és a hálózati probléma is valós). Hard reset is megvolt.

  4. Nekem iPhone 5S-em jobban bírja a frissítés óta.

  5. Ez a mozgaskalibracio es tavolsag&iranytu kalibracio nekem nem tiszta. Elvileg kellene a rendes mukodeshez, de en azt latom hogy valami brutal sokat igenyli a gps-t. Mintha a setat nem a lepesszamlaloval hanem a gps-el akarna lekovetni… Ez masnak is igy van? Reggeli olvasgatasnal bekapcsoltam probabol es azota is majdnem folyamatosan ott van a jel.

  6. @kchris: nyugodtan kikapcsolhatod.

  7. Bocs, offtopic, nem tudom hová írhatnám. A 10-ben már nincs értesítés elutasított hívásról nálam. Lehet, hogy valahol ezt be kellene kapcsolni?
    Illetve egy korábbi cikk hatására készítettem egy emlékeztetőt, hogy figyelmeztessen a parkolás leállítására, ha a NEM CarPlay-képes autóm bluetooth-ra kapcsolódok, nagyon hasznos volt. Ez sem működik már a 10-ben.

  8. Sziasztok!
    1,5 éve használok iPhone SE készüléket, jelenleg iOS 10 rendszerrel. Néhány hete megfigyeltem, hogy mintha romlana az akkumulátor teljesítménye, de mielőtt bármit tennék inkább segítséget kérnék tőletek. Az itt felsorolt lépéseket mind megcsináltam, sőt, mivel voice overrel használom a telómat a fényerő teljesen le van véve 0%-ra és el is van sötétítve, hiszen nincs rá szükségem 😀 A helymeghatározás ki van kapcsolva, ha wifin vagyok, mindig kikapcsolom a mobilnetet, ha pedig mobilnettel vagyok, akkor a wifit, hogy ne keresse folyamatosan az elérhető hálózatokat. Blue tooth is mindig ki van kapcsolva, mert eleve nem használom, sőt az alkalmazások frissítése is. Mégis az alábbi jelenségek történnek. 5% töltöttség alatt hajlamos kikapcsolni a telóm, 0 vagy 1%-ot egyáltalán nem éri el, de van hogy már 3-4%-nál is kikapcsol. Viszont amíg kibírta 1%-ig, és felraktam töltőre úgy, hogy pl. benne voltam valamelyik alkalmazásban, azt írta, hogy 5% feltöltve, rögtön azután, hogy bedugtam. Viszont amikor kiléptem az alkalmazásból, akkor 1%-ot írt. Vagy másik esetben 98%-nál húztam le a töltőről, majd pár perc múlva visszaraktam, kiírta, hogy 100%, függetlenül attól, hogy milyen alkalmazást nyitottam meg. Ahogy lehúztam a töltőről, visszaugrott 98%-ra. A kérdésem az lenne, hogy érdemes lenne tiszta restore-ral próbálkozni, vagy vigyem el szervizbe? Nem szeretném fölöslegesen restore-olni, viszont ha bármi esély is van rá hogy megoldódik a problémám, akkor inkább rászánom az időt, mint hogy egy szervizben költsek rá fölöslegesen az új aksira / töltés vezérlőre, amikor egy restore megoldhatta volna. Ha mégis a restore lenne a megoldás, akkor nem fog frissülni az iOS? Azt nagyon nem szeretném…
    Köszönöm előre is a választ, sokat segítenétek vele!


Add a Comment