fbpx Skip to content

A szerdai iPhone esemény során az Apple az új telefonok mellett bejelentette az Apple Watch második generációját, amely nem csak belsőleg, de külsőleg is kapott egy kis módosítást az elérhető anyagválasztékot illetően.

screen-shot-2016-09-09-at-20-34-42

Az előadás után ugyanis az Apple megszüntette az eddigi arany Apple Watch Edition modelleket és helyettük bemutatta az új, kerámiából készült Apple Watch Editiont.

Ezen lépés alapján úgy tűnik, hogy az Apple-nek nem jöttek be az elvárásai a rendkívül drága arany Apple Watch Edition órákkal kapcsolatosan, ezért egy lényegesen olcsóbb, ám azért még így meglehetősen drága kerámiából készült modellel pótolták azokat.

ceramicapplewatch-1024x768

A kerámia egy meglehetősen érdekes anyag, melynek használatáról eddig talán a legismertebb a svájci Rado óramárka. A Rado mellett természetesen az olyan márkák is szívesen dolgoznak a kerámiával, mint például a Rolex vagy a Chanel.

Elsőre azt gondolhatná az átlag vásárló, hogy a kerámia egy törékeny és kényes anyag, azonban ahogyan Julia Greer is elmondta a Wired újságírójának adott interjújában, “a kerámia sokkal strapabíróbb és keményebb mint az acél.” Éppen ez az oka annak, hogy az összes, nem sport Apple Watch modellnek a hátulja, a töltő rész cirkónium kerámia, ami kombinálja az áramvezetés képességét az ellenállósággal.

watch_20_large_2x

Az elmúlt időszakban meglehetősen sok Apple Watch vásárló panaszkodását lehetett olvasni Twitteren és Instagramon, miszerint rendkívül gyorsan karcolódik az acél órájuk, mivel a rozsdamentes acél egyik tulajdonsága, hogy rendkívül hajlékony, ezért nagyon hamar karcolódik is. Ezzel szemben a kerámia gyakorlatilag karcolás biztos. Hátrány viszont, hogy nagyobb terhelés esetén törik, hiszen minél merevebb és keményebb egy anyag, annál inkább nagyobb az esélye a törésnek. Szóval ha megfelelően viseljük a kerámia órákat, akkor teljesen karcmentesek maradnak éveken át, viszont egy nagyobb külső behatás esetén előfordulhat törés.

stunning_2_large_2x

A kerámia törékenysége onnan ered, hogy a szerkezeti felépítését tekintve tele van apró pórusokkal, ezért az órakészítők mindig külön figyelmet fordítanak arra, hogy a lehető legkevesebb és legkisebb pórusokkal rendelkező kerámiával dolgozzanak. Abban az esetben viszont, ha ezen kritériumoknak megfelelő kerámiát használnak, akkor az nemcsak rendkívül karcálló, hanem kemény és hővel szemben is ellenálló lesz.

screen-shot-2016-09-09-at-20-43-57

Az Apple annak érdekében, hogy elérje ezt a fehér színt, a hagyományos kerámiához alumínium-oxidot (timföld) is kevert, így egy olyan ötvözetet létrehozva, amely gyakorlatilag karcolhatatlan és törhetetlen is egyben normál, mindennapi használat mellett.

Valószínűleg hamarosan látni fogunk olyan videókat, ahol alaposan próbára teszik majd a kerámia óra karcállóságát és törékenységét, azonban összességében elmondhatjuk, hogy egy jó lépés volt az Apple részéről a kerámia használatának bevonása, hiszen továbbra is egy rendkívül prémium anyagot sikerült hasznosítaniuk, az arany órák árának töredékéért.

Az én véleményem szerint a fekete színű kerámiából készült Apple Watch pedig már csak idő kérdése… 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Mit kell tudni az új, kerámia Apple Watch Edition modellről?

    Azt kell tudni róla, hogy megveszed 500.000 Ft-ért és 2 év múlva 20.000-et fog érni mert kerámia műmájerkedés ide vagy oda, a benne lévő miniszámítógép már elavult lesz, így senkit nem fog érdekelni miből van. Ellentétben azzal, hogyha veszel ugyanilyen összegért egy mechanikus órát (mondjuk egy Rolexet, vagy Radot, ha már a cikk is őket említi) akkor azok 20-30-40 év múlva is ugyanannyit fognak érni, ha nem többet. Tehát ennek az Apple kerámia órának semmi más értelme nincsen, csak hogy megmutasd, te megteheted, hogy veszel félmillióért egy órát, hogy utána 2 év múlva odaadd a kutyádnak játszani, mert te ekkora menő istencsávó vagy.

  2. A többi anyag és szín után ez végre tetszik, de ennyi pénzt nem adnék érte. Illetve még mindig nem tudom mire használnám. Mármint érdemben…

  3. 50.000 Ft-ért megvenném 🙂 és nem zavarna, ha 20-ezret érne 2 év múlva 😀
    Tényleg szép és letisztult. 45.000-ért vettem a Festina stainless steel nem okos karórámat, azt hiszem maradok ennél egyelőre.
    Ha esnek az árak(nem fognak csak ha kifutó széria lesz) és érdemben lehet használni valamire egy ilyen karórát és a fizetésem mondjuk az 5szörösére emelkedne akkor vennék egyet. Még 100-ért is megvenném talán, de nem a series 1-et hanem konkrétan ezt.

    Tehát nem veszek.
    DE nagyon szép óra, azt meg kell hagyni, ha megtehetném megvenném. 🙂

  4. Szigorúak vagytok. Kellett egy különleges kivitel, ami az eddigi agyrém árú arany verziót váltotta megfizethetőbb áron. És ezt szerintem teljesíti. Különlegesnek különleges és valóban megfizethetőbb, így már a tehetősebb réteg talán elgondolkodik rajta.

  5. @onderon: Ezt rólad kell tudni, ugyanis ezek szerint nem te vagy a célcsoport. 🙂 lehet meglep, de egész sok olyan ember van aki 1-2 nap alatt keres ennyit..

  6. @onderon: A drága órák mind arról szólnak, hogy megmutashasd, hogy megteheted…

  7. @onderon: Mert fél milláért Rolexet nem azért vesz valaki? Ugyan menj má.

  8. hat igen akinek csak ennyi befektetni valo penze van nem biztos hogy az ora a legjobb.. legyen az barmilyen ora.

  9. kivancsi vagyok hogy a series 1 acel kivitel mennyibe faj majd hasznaltan.. a sport nyilvan 40-60etol nem fog tobbet erni de az acel sem sokkal tobbet, ha a belseje elavul.. persze erre lehetett szamitani hogy talan meg az iphonetol is jobban fog avulni. ugyanez van az autokkal, par ev alatt az is a toredeket eri amugy ha ujat/dragan vesz es ott nem szazezrekrol hanem milliokrol van szo…

  10. Akkor májerkodjunk 🙂

  11. @Cylon: Ha már amúgy is van egy nem okos karórád, amit szeretsz, de érdekel a technika, akkor miért nem veszel hozzá egy okos óraszíjat 47.000-ért? Keress rá: sgnl.

  12. Am az a meleg hogy 4,5 millioert vettel egy arany Watchot mas meg most vesz 120 ezerert azt jobb es tobbet tud XD

  13. Srácok!

    Ez ugyan az az apple watch series 1 amit 100-ért ad az apple?
    https://ipon.hu/webshop/product/apple_42mm_orange_sport_band/1485394

    vagy ez ilyen butított verzió?
    Másik nagyon fontos kérdés, valaki meg tudja mondani, hogy az apple watch 1 vagy 2 tud-e úgy működni, hogy közben nincs bekapcsolva wifi, bluetooth, 3g, stb. szóval hogy nem sugároz non-stop a csuklómon, hanem önnálóan végzi a dolgát, mint mondjuk az iPhone repülő módban?

    Mert nem szeretném, ha mindig sugározna, max bekapcsolnám néha szinkronizálni stb.
    Van ilyen repülős mód apple watchon?

  14. @Cylon: Persze, van Airplane mode a Watchon, DE! Akkor a dolgát csak annyiban végzi, hogy – Pulzus mérés és Lépésszámlálás. Ha pl hallgatni akarsz wireless fülesen zenét, ahhoz már ki kell kapcsolnod az Airplane mode-ot.

  15. @iROven: Köszi!
    Az tök jó! Hiába szidtam hogy nem jó semmire az AW, annyira megtetszett közben 😀

    Előbb utóbb fogok egyet szerezni 😀 Stainless steel lenne a legjobb, talán ha megjelenik az AW3, akkor az AW2 megkapja annak is a prociját? 🙂 mert akkor lecsapok majd egy AW2-re…. jó hogy vízálló azért és a GPS is király!

  16. Ha még nincs iPhone-om csak egy WP Lumia 630-am. Akkor megéri Watch 2-t venni?
    Tudnám használni önmagában is?
    Korlátozott mennyiségű pénzt tudnék elverni egy apple termékre, amire régóta vágyom.
    Iphone SE független 64 gb space grey/ vagy egy apple watch 2? (sport/aluminium vagy szőtt aluminium) a stainless steel már meghaladná a limitemet, amit meg tudok oldani.

    Esetleg Iphone SE és egy watch 2 részletre?? 😀

  17. @Cylon: nem tudod önmagában használni, legalább iPhone 5 kell hozzá.

  18. @Jadeye: De azt írják az AW2nél otthon lehet hagyni az iphone-t mert tud önmagában is működni…
    Ezekszerint iphone mindenképp kell a watch2 mellé is?
    Az adatok elemzéséhez talán?

  19. @Cylon: a Watch Series 2 termékoldalán ezt írja az Apple:
    “Apple Watch Series 2 with built-in GPS lets you leave your iPhone at home when you go for a run or ride — and still measure your workout accurately.”
    “Some features are not available in all regions or all languages. Requires iPhone 5 or later.”

    tehát edzeni már elmehetsz iPhone nélkül, de ettől még kelleni fog mellé.

  20. @Jadeye: Köszönöm,akkor maradok az SE-nél de lehet veszek egyet részletre 😀
    Igy lenne egy mini ökoszisztémám: SE+watch 2 😉

    Nem tudom melyik szij jobb ez a szőtt vagy a sima sport… Szivesen olvasnék további watch cikkeket 🙂

    Egyelőre SE, aztán ha sikerül watch2 is lesz.


Add a Comment