fbpx Skip to content

Az Instagram mostanában eléggé belehúzott az újításokba, ami nekünk felhasználóknak nem baj, sőt, ha hasznos újdonságról van szó, akkor kifejezetten örülünk neki. Nemrég teljes dizájnváltást kapott az alkalmazás, egy hónapja pedig a Snapchat klón Stories funkció debütált.

instagram-new-flat-cover

Mikor admin kolléga rám írt, hogy jött valami Instagram frissítés, amiről jó lenne írni, egyből néztem is a frissítés leírását, amiben a Stories-zal kapcsolatban volt egy hasznos újítás, de nem eget rengető, cikkre érdemes újítás. Érkezett viszont egy, a leírásban nem említett újdonság is: a nagyítás.

Tavaly nyáron több komoly lépést is tett az Instagram, hogy megőrizze a felhasználói táborát, sőt növelje azt. A négyzetes kép és videó arányt eltörölte és a korábbi 640×640 pixeles képméretet is megnövelte 1080×1080 pixelre. iOS készülékek esetén ez a méret szerintem elég, bár a webes megtekintés miatt én igényelném a nagyobb méretet is, de az akár 4K felbontású androidos telefonok felhasználóinak ez a felbontás is édeskevés. Mostantól viszont igaz a képméret nem nőtt, de végre bele tudunk nagyítani a képekbe, videókba.

Az iOS-ben jól megszokott két ujjas nagyítással tudjuk végre nagyobban is megtekinteni a feltöltött tartalmakat. A nagyítás mind képek, mind videók esetén működik és ha elengedjük az ujjunkkal a kijelzőt, akkor a visszaáll az eredeti méretre minden. Ilyenkor látszik csak igazán, hogy 2016-ban az 1080×1080-as felbontás bizony nem elég, de persze lehet, hogy hamarosan újra képméretet növel az Instagram. Jó lenne, ha nem kellene erre is öt évet várni.

Ez is olyan frissítés, mint mostanában elég sok, hogy az alkalmazás kódja már rég tudja, csak szerver oldalon nem lett még mindenkinél aktiválva. Így ha nálad még nem megy, de a 9.2-es verzió van fent a készülékeden, akkor lődd ki az appot és indítsd újra, vagy várj egy-két napot és menni fog.

instagram-stories-low-light-capture

Az Instagram Stories újításáról már említést tesz a frissítési leírás, nem úgy, mint a nagyításról. A Stories népszerűségéről még semmi információt nem kaptunk, de ahogy én látom, elég sok ember használja, még én is néha, bár mindig elgondolkozom rajta, hogy minek is. Amennyiben senki se használná nyilván nem foglalkoznának a fejlesztésével az Instagramnál.

Ha a Stories-ban akarunk fényképezni, de a fényviszonyok nem megfelelőek, túl sötét van, akkor a vaku gomb mellett egy kis holdacska is megjelenik, amit megnyomva sokkal világosabb, de egyben zajosabb képet is készíthetünk. Csodát ne várjunk, hiszen valószínűleg csak az ISO értékkel játszik az alkalmazás.

Szoktad használni a Stories-t? Használni fogod a nagyítást?

[appstore id=”389801252″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Nekem most frissült 9.2.1-re, de így sem megy.


Add a Comment