fbpx Skip to content

A legnépszerűbb fotómegosztó alkalmazás, az Instagram látszólag a feltöltött képek minőségében eléggé lemaradt a korhoz képest. A fényképek eddig mérete 640x640px volt, amit most majdnem a duplájára 1080x1080px-re növeltek.

instagram1080_cover

Amennyiben iOS irányból közelítjük meg a témát, akkor a korábbi felbontás is teljesen oké volt, hiszen az iPhone 6 és 6 Plus-ig az iPhone-ok képernyőjének szélessége retina kijelző esetében pontosan 640 pixel volt. Amint látjuk, ez pont optimális volt, persze csak mobilnézetben, így aki nem őrizte meg az eredeti képet és utólag szeretett volna egy képet visszanyerni Instagramról, az csak egy elég butított változatot tudott letölteni. Arról nem is beszélve, hogy mondjuk 10 év múlva mutogatnánk a képeinket, de azok csak alacsony, Instagram-felbontásban vannak meg.

Az új felbontás egy hatalmas előrelépés szerintem, bár biztosan sokan fognak majd panaszkodni, hogy emiatt több mobilnet-forgalmat fog az alkalmazás használni, de a minőségnek ára van. Az 1080-as kép jelenleg tökéletesen megfelel az iPhone 6 Plus képernyőjének, bár ott ugyebár a kijelző 1080×1920-as, de a szoftver már @3x-ben dolgozik, így a valós felbontás 1242x2208px, amit a rendszer leskáláz a képernyő felbontására.

Nézzük meg a kép részletességét – itt egy kép a módosítás előttről, láthatjuk, hogy az apró csíkok nem igazán élesek:

A photo posted by Andrew Griswold (@the_gris) on

Itt pedig egy a módosítás után – nézzük meg a szék támláján a mintázatot:

A photo posted by Andrew Griswold (@the_gris) on

Ez az új felbontás akár egy iPades Instagram előszele is lehet, ugyanis ha álló nézetben használjuk a tabletet, akkor az 1536 pixelen – igaz egy kis kerettel, de – szépen meg tud jelenni egy ekkora kép. Én személy szerint nagyon örülnék, ha végre lenne egy hivatalos Instagram app iPadre. Vannak persze nagyon jó, külső fejlesztő által készített alkalmazások, de sajnos az Instagram korlátozása miatt ezekből az appokból képeket feltölteni nem lehet. Ami még nagyon zavaró az Instagramban, hogy mindig csak arra a készülékre érkeznek meg a push értesítések, amelyiken legutóbb megnyitottam az alkalmazást, ami szerintem elég fura.

Akik a telefonjukon nem vennék észre, hogy jobb minőségűek lettek a képek, azok a számítógépük böngészőjében meg tudják nézni, hogy milyen a képek felbontása.

Te örülsz ennek a változásnak?

[appstore id=”389801252″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment