fbpx Skip to content

Amennyiben Mac gépet használunk, minden bizonnyal belefutottunk már a Fotók alkalmazásba.

ios-mac-device-icloud-photo-sharing-hero

Az Apple néhány éve indította útjára ezt az appot, amit azóta finomít, és egy átlagfelhasználó számára hibátlan, azonban sajnos a professzionális réteget elvesztette. A Fotók alkalmazással képeinket rendezhetjük, szerkeszthetjük, azokban sokszor nem egyértelműek a benne lévő funkciók.

Alapjában véve ezt a cikket azért kezdtem el írni, hogy ha sok helyet foglal az alkalmazás könyvtára, akkor mit lehet tenni, de időközben több apróság is eszembe jutott. 🙂

Ha túl sok helyet foglal a fotókönyvtár

A ~/Photos mappa alatt találjuk a Fotók alkalmazás fotókönyvtárát Photos Library.photoslibrary néven. Ebben tárolja a képeinket az app. Régebbről tudjuk, hogy ahogy sok más alkalmazás esetén is, mikor szerkesztjük a képeinket, nem az eredetit képet magát szerkesztjük, felülírva azt, hanem egyfajta speciális fájlt létrehozva csak úgy látjuk. Így tulajdonképpen helyet spórolunk, de mivel már ide kerülnek videók, a panoráma képek, a slo-mo-k, így végül előbb-utóbb elég komolyra duzzadhat ez a könyvtár.

Amennyiben van egy NAS-unk, vagy külső merevlemezünk, akkor ezt a könyvtárat könnyedén áthelyezhetjük, így helyet spórolva. Ehhez zárjuk be a Fotók alkalmazást, lépjünk be a ~/Pictures alá, és keressünk meg a saját fotókönyvtárunkat:

Screen Shot 2016-08-28 at 13.23.53

Itt láthatjuk egyébként, mekkora helyet is foglalnak a képeink. Ezt másoljuk oda, ahova szeretnénk, majd indítsuk el a Fotók alkalmazást, de most úgy, hogy nyomva tartjuk az ⌥ (Alt/Option) billentyűt.

20140516-01-OptionKey

Válasszuk ki az új helyen lévő fotókönyvtárat, ehhez kattintsunk a Más Könyvtár… (Other Library…) opcióra, majd tallózzuk azt be.

Screen Shot 2016-08-28 at 13.22.30

Lényegében ennyi, innentől már az új helyről fogja megnyitni a Fotók alkalmazás a fotókönyvtárunkat.

Fotók exportálása gyorsan

Ahogy fent említettem, az Apple speciálisan tárolja a fotóinkat, amikor szerkesztjük őket, akkor nem az eredeti fájlt szerkesztjük. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha sok fájlt ki szeretnénk másolni a Fotók alkalmazásból, akkor az bizony körülményes és lassú. Egyetlen lehetőségünk a gyors exportálásra az alábbi menüpont, ha elég nekünk az eredeti fájl, tehát nem módosítottunk rajta:

Screen Shot 2016-08-28 at 13.08.31

Amennyiben kiválasztottunk pár képet, kattintsunk felül a Fájl menüpontra, majd az Exportálásra és végül A(z) X fotó nem módosított eredeti elemeinek exportálása (Export Unmodified Original For X Photos) opcióra. Ebben az esetben a Fotók alkalmazás csupán átmásolja az eredeti fájljainkat a megadott helyre, gyorsabban, mintha a többi opciót használnánk.

Miért törlődnek a képek az iCloud fotókönyvtárból?

Sokan használják az iCloud fotókönyvtárat az iOS készülékükön, illetve OS X-en. Szinte minden második ismerősöm belefutott már abba, hogy gondolván, a számítógépen úgy is meg van, letörli a képet a telefonjáról. Sajnos, ha a Fotók alkalmazásban az iCloud fotókönyvtárat használjuk, akkor bizony onnan is törlődni fognak a képek.

Működésmód

Az iCloud-fotókönyvtár az összes elkészített fényképet és videót automatikusan az iCloudban tárolja, aminek köszönhetően bármilyen készülékről, bármikor elérheti a könyvtárát. Ezenkívül, ha bármilyen módosítást végez a gyűjteményen az egyik készülékén, az adott módosítás a többi készüléken is megjelenik. Az iCloud-fotókönyvtár be is rendezi a fényképeket és a videókat a Pillanatok, Gyűjtemények és Évek nevű gyűjteményekbe, így azonnal megtalálhatja, amit keres, bárhol is tartózkodik éppen.  (Forrás: Apple.hu)

Ha nem szeretnénk, hogy képeink törlődjenek, kábellel összekötve importáljuk képeinket a Fotók alkalmazásba, ez esetben természetesen nem a felhő alapú tárhelyet használja a Fotók, hanem a sajátját. Ettől függetlenül nyugodtan használhatjuk továbbra is az iCloud fotókönyvtárat, mert kényelmes, de tudatosuljon bennük, hogy bizony az egy szinkronizált felhő, ha valamit csinálunk egy másik készüléken, akkor az a többin is megtörténik.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Én a Flickr nevű programot használom. Az internetre tölti fel a képeket és videokat. 1000 giga hely van. Nem ront sem a videok, sem a fényképek minőségén.

  2. Jó lenne egy Apple Photos (úgy mint a Google-nél)

  3. Nem tudom ki hogy van vele engem zavar az hogy a képek kontrollálhatatlanul ott vannak a telefonomon, iPad emen.. ezért még úgyis exportálom innen a képeket hogy 50gb hely van a felhoben. ráadásul többezer kép esetén csak a thumbnailes adatbázis statikusan GB os adatbázist jelent minden belépett készüléken. Kérdés ha az ember stabil kamera/fotó működést vár, mennyire működne ez akkor ha berantanam a sokezer képemet.

  4. @kchris: Nyilván az iCloud-fotókönyvtár ebben az esetben neked nem felel meg. Szerencsére nem kötelező használni. De másnak attól még lehet jó.

  5. Nekem kb 16.000 kép és 143 videó van a Photos-ban, az elmúl 40 évből. Az Apple Photos alkalmazás azon kevés alkalmazások közé tartozik nálam, ami hibátlanul működik, és úgy tetszik, ahogy van. Pontosan olyan, ahogy nekem megfelel. Az IPhone-omon bekapcsoltam a képek optimalizálását így sok helyet nem foglal a telefonomon, mégis bármikor bármelyik képemet meg tudom nézni. Nekem mind a 16 000 képem el van látva GPS tag-el, címmel, stb így valami szenzációs kikeresni régebbi képeket az adatbázisomból. Szinte bármilyen kontextusban tudok keresni, és minden azonnal megvan. Ez nem az Apple fizetett hirdetése vot (sajnos) de szeretek látni pozitív bejegyzést is egy-egy témában. Most az enyém az. 🙂

  6. Balta Tamas: jo olvasni hogy jol mukodik. Mennyi helyet foglalnak azok a kepek osszesen es mennyit a telefonon? lehet egyszer en is berantom az osszeset.. ha az asszony kigyomlalja a foloslegeseket akkor beleferne. 🙂

  7. @kchris: Szia kchris! Nos, nekem 15987 db fotóm van, de ebből kb 30% igen régi, így azok még kis felbontású, 1 MB alatti, vagy körüli képek. Persze most már tükörreflexes gépem van, így a vége felé 4 MB alatt nincs kép, gyakorlatilag. 142 db videó, nagyjából ugyanazzal a kiegészítéssel mint a képek, az utolsó 5-6 év már csak FHD. Viszont ezek a videók 3-5 perces családi videók, tehát nem filmek. 🙂 Összességében a MBA-men 84 GB – teljes felbontásban. MIndez az IPhone 6-on (64 GB) 13,5 GB. Ahogy írtam: minden kép látszódik, minden videó megvan, az albumok is. Szupergyors és ügyes a keresés a telefonon is. Szerintem így a legjobb kihasználni, illetve a “felhasználói élmény” messze így a legjobb. 🙂

  8. @Balta Tamás: Ja igen, még annyit: ha az optimalizációt bekapcsolod, akkor a hátralévő szabad hely függvényében alakítja ki a Photos a letöltést. Nekem úgy 13,5 GB a Photos a telefonomon, hogy még van 15 GB szabad hely. Szóval hagy élni… 🙂

  9. @Balta Tamás: Ehhez gondolom a 200GB iCloud csomagot választottad? Nekünk is az van de elég rosszak a tier-ek mert az én képeim 60GB-ot tesznek ki de pl. elég lenne havi 100GB iCloud tár, míg az asszonynak lassan betelik és a következő opció az 1TB az meg már elég húzós és szükség sem lenne rá.

    Egyébként a törlésnél a Recently Deleted albumba mennek a képek, onnan meg visszarakhatók 30 napig.

  10. @Balta Tamás: Ezt hogyan kell csinálni? ” Az IPhone-omon bekapcsoltam a képek optimalizálását így sok helyet nem foglal a telefonomon, …”

  11. Minden szavaddal egyet ertek. Ezen az alkalmazason nincs mit javitani, igy jo ahogy van. ????

  12. @higher: Így van. Nekem megér ennyi tárhely havonta egy ezrest, és nincs gondom a tárolással, mentéssel, stb.

  13. @Balta Tamás: Köszönöm az infót. Mivel ITsként van elérésem jópár szerverhez ami full ingyen lenne, elnéztem milyen saját szerver megoldások vannak erre a célra de hát az ökoszisztéma azt kb teljesen hiányozna… Viszont így az ezres már picit túl van a fájdalomküszöbömön :). Tényleg törölnöm kell a felesleges dolgokat, és akkor bőven 50GB alá tudok menni és feltolni mindet :).


Add a Comment