fbpx Skip to content

Nem szokatlan, hogy a nagyvállalatok vezetői kiemelkedő, több tízmilliós jutalmat kapjanak. Ez történt a napokban Tim Cookkal, az Apple vezérigazgatójával is.

tim-cook-money

Öt évvel ezelőtt Steve Jobs betegsége miatt lemondott vezérigazgatói pozíciójáról és Tim Cookot nevezte ki maga helyett. Cooknak nem volt ismeretlen a feladat, hiszen korábban Jobs betegállománya alatt ideiglenesen betöltötte ezt a pozíciót. Ehhez persze tisztességes csomag is jár: Cook jutalma egyrészt a cég teljesítményétől és a cég élén eltöltött időtől függ.

Nos, 5 év alatt a cég óriásit növekedett. A forgalom és a nyereség az eget ostromolta, mindig meghaladva az egyébként sem alacsony elemzői várakozásokat. Az utóbbi félévben a lendület ugyan csökkent, de ez természetes korrekciónak is betudható, hiszen a fák nem nőnek az égig.

Nemrég adták el az egymilliárdodik iPhone-t, amely a cég meghatározó termékévé vált. Ez persze rányomta bélyegét a cég többi termékére is. Bármely technológiai cégnél az Apple Watch kirobbanó siker lett volna, kivéve az Apple-nél. Az iPhone-eladások mellett eltörpül a pár milliós óraeladás.

iphone-sales

iPhone-eladások milliárdos darabszámban és a bevétel százalékában

Cook, Jobs-szal ellentétben máshogy viszonyul a részvényesekhez is. Jobs egyáltalán nem fizetett osztalékot a többi tulajdonosnak, azt mondta, hogy ott az árfolyamnyereség, elégedjenek meg azzal. Cook elindított egy 120 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programot és már több mint 40 milliárd dollárt fizetett ki osztalékként. Persze volt miből. Öt éve még 121 milliárd dollár készpénztartaléka volt az Apple-nek, mára ez 232 milliárdra nőtt. Ennek ellenére Cookot nem nagyon izgatja a részvényárfolyam. Azt hangoztatja, hogy ha ők készítik a legjobb termékeket, akkor az árfolyam is rendben lesz.

Szóval Cook jól dolgozott, jutalma pedig 980 000 darab Apple-részvény, ami kijön egy 700 ezres egyszeri és egy 280 ezres évenkénti juttatásból, ami piaci áron több mint 100 millió dollárt ér. Cook további öt évig évente kap 280 ezer darab részvényt és a végén, ha ő marad a vezérigazgató, és a cég hozza az előre kitűzött számokat, akkor további 700 ezer darab részvénnyel lesz gazdagabb.

Cook mindig szerényen élt, ebből sem fog kacsalábon forgó kastélyt vásárolni, inkább jótékony célra adományozza a jutalom egy részét. Nem irigylem a feladatért, hiszen elég nagy felelősségű és stresszes meló, megérdemli a jutalmazást.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Mindjart megsajnalom 🙁


Add a Comment