fbpx Skip to content

Az Apple tegnap este hozta nyilvánosságra az előző negyedéves eredményeit. Szinte minden fronton csökkenő eladásról számoltak be, azonban a befektetők mégis jól fogadták a híreket.

5thavenue

Tim Cook vezérigazgató már fél éve elhintette, hogy az elkövetkező negyedévekben nem tudják megismételni az előző időszakok hatalmas növekedéseit, csökkenő számok fognak következni. Ezt a Wall Street-i befektetők nem nagyon hitték el, így amikor három hónapja tényleg gyengébb eladási eredményekről számoltak be, meglepődtek, és zuhant a részvény árfolyama. Most már nem emelték olyan magasra a lécet, így nagyobb tere volt az emelkedésnek. Ami be is következett, de erről később.

Most nézzük meg, milyen számokat tettek tegnap közzé:

  • Az Apple húzóterméke az iPhone, így ezt kíséri a legnagyobb figyelem. Az előző negyedévben 40,4 millió új telefon talált gazdára (tavaly hasonló időszakban ez a szám 47,5 millió darab volt), ami enyhén meghaladta a várakozásokat. Tim Cook elmondta, hogy az iPhone SE óriási siker, nem tudtak belőle eleget gyártani, át kellett szervezni gyártókapacitásaikat.
  • A cég bevétele 42,4 milliárd, nyeresége 7,8 milliárd dollár volt.
  • Az iPad folytatta lejtmenetét, a 10 millió darab újabb csökkenés a tavalyi 10,9 millióhoz képest. Bevételben azonban 9 százalékos növekedés történt, tehát az iPad Pro valamennyit azért hozott a konyhára.
  • Mac-ből eladtak 4,3 millió darabot, ami elég szép siker, ahhoz képest, hogy elég régen frissítették ezt a vonalat.
  • Legnagyobb mértékben a szolgáltatások bevételei nőttek: egy év alatt 19 százalékkal több bevétel keletkezett (meghaladta a 6 milliárd dollárt), leginkább az App Store-ból jött.

Egyéb érdekesség az eredményeket közzétételét követő konferencia-beszélgetésből:

  • Az iPhone átlagos eladási ára 595 dollár volt, ami alacsonyabb a korábbi értéknél, de ez az SE miatt lett így.
  • 235,1 milliárd dollár van készpénzben vagy könnyen értékesíthető értékpapírban.
  • A következő robbanó piac India lesz, ahol 51%-kal több iPhone kelt el, mint egy évvel ezelőtt.
  • Az új Mac felhasználók száma rekordot döntött az előző negyedévben.

Szóval az Apple még nem jött ki az erdőből, a vezetők a következő negyedévben is csökkenő számokat prognosztizáltak. Azonban a Wall Street-i befektetők még ennél is rosszabbra számítottak, amit be is áraztak a részvényárfolyamba, így az annyira nem rossz számok kellemesen érintették őket. Ebből kifolyólag a mai napon az árfolyam kilőtt és 6%-os emelkedést mutat a tegnapi záróárhoz képest.

Az Apple következő nagy dobása az iPhone 7 szeptemberi bemutatója lehet. A telefon a pletykák szerint nem hoz jelentős módosításokat elődjéhez képest, így a nagy bumm elmaradhat. Lehet, hogy egy ideig még hozzá kell szokni a csökkenő eladási számokhoz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment