fbpx Skip to content

Pár napja elérhetővé vált a macOS Sierra nyilvános bétája, ami az Apple ősszel érkező, legújabb operációs rendszere.

Borítókép: A macOS Sierra telepítőjének ikonja.

Természetesen ilyenkor többen ki szeretnénk próbálni, főleg az újdonságok miatt, amikről korábbi cikkünkben írtunk már. Ilyen újdonság például a Mac zárolásának feloldása az Apple Watch segítségével. Lássuk, mit érdemes tudni a telepítésről, és hogy hogyan készíthetünk telepítő pendrive-ot.

Ha nem szeretnénk az aktuális rendszerünket frissíteni a béta verzióra, akkor a macOS Sierra rendkívül egyszerűen telepíthető a már meglévő rendszerünk mellé. Ehhez vagy felosztjuk a jelenlegi tárhelyünket, vagy pedig egy külső meghajtót használunk, ami lényegesen kényelmesebb és egyszerűbb. Az új rendszert a legkönnyebben a nyilvános béta teltöltésével telepíthetjük, ehhez beta.apple.com oldalon regisztráljunk a meglévő Apple ID-nkkal, majd pedig a kapott redeem kóddal töltsük le a telepítőt a Mac App Store-ból. Ehhez elég magára a kódra rákattintani az oldal közepén.

Screen Shot 2016-07-11 at 9.42.35

A rendszer automatikusan elindítja a letöltést, a végén pedig a telepítő is elindul, ahol kiválaszthatjuk, hogy egy külső lemezre szeretnénk telepíteni, amit előtte formázzunk le Mac OS kibővített (naplózott), angolul OS X Extended (Journaled) formátumra.

lemezkezelo-formazas

Miután ezt megtettük, kényelmesen kiválaszthatjuk a telepítőnél az új lemezt és telepíthetjük az új rendszert a meglévő mellé is.

Kép: A megfelelő meghatjó kiválasztása a macOS Sierra telepítőjében.

A két rendszer között újraindításkor egyszerűen válthatunk: mielőtt megjelenne az alma jel, tartsuk lenyomva az ⌥ (Alt/Option) billentyűt, majd az így megjelenő képernyőn tudjuk kiválasztani a megfelelő meghajtó kijelölésével, hogy a régi vagy az új rendszert szeretnénk-e betölteni.

Természetesen több lehetőségünk is van a Sierra telepítésére a meglévő mellé, azonban a kipróbálásához talán a külső meghajtó használata a legkényelmesebb, legkönnyebb megoldás.

macOS Sierra telepítő pendrive létrehozása

Ugyan nem sűrűn van szükségünk külső telepítő létrehozására, de ha már a Sierra telepítésénél tartunk, érdemes létrehozni egy pendrive-ot is, amivel kényelmesebben telepíthetjük újra később a rendszert. Ez nem csak a nyilvános béta esetén ajánlott, hanem később is, mivel az Apple-től mostanság sokszor elképesztő lassúsággal tölthetjük le rendszer-visszaállítás módban az aktuális szoftvert.

A telepítő pendrive-hoz a sima telepítéshez hasonlóan le kell töltenünk a Sierra nyilvános bétáját, majd pedig egy, a Terminalban kiadott parancsra lesz szükségünk. A pendrive minimum 8GB-os legyen és formázzuk meg előre. Érdemes meghagyni az alapértelmezett nevet (Névtelen vagy Untitled), illetve az alábbi parancsot annak megfelelően módosítani, amilyen nevet adtunk a kötetnek.

Indítsunk egy Terminal ablakot, majd másoljuk be a következőt – figyelem, ez egy egysoros parancs, nincs benne sortörés:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra\ Public\ Beta.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra\ Public\ Beta.app

Nyomjunk entert. A rendszer kérni fogja a jelszavunkat, és természetesen figyelmeztet, hogy minden adat törlődni fog a pendrive-ról.

Ha minden jól megy, akkor valami hasonlót kell látnunk, amikor végzett:

terminal-createinstallmedia

Ha a rendszer végzett, akkor máris van egy aktuális macOS Sierra nyilvános béta telepítőnk, amivel pendrive-ról telepíthető a rendszer, szintén a fent említett ⌥ (Alt/Option) módszerrel kiválasztva a betöltés előtt.

Az USB-s telepítő létrehozása természetesen más OS X-verziókkal is működik, de értelemszerűen a parancsban akkor írjuk át a telepítő elérését a megfelelőre.

Az esetlegesen felmerülő kérdések kapcsán érdemes még elolvasni az Apple támogatási oldalán az alábbi szócikket: Rendszerindításra alkalmas telepítő létrehozása az OS X rendszerhez.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment