fbpx Skip to content

A watchOS 3 egyik legszembetűnőbb új funkciója a Lélegzés (Breathe) alkalmazás, amely a Tevékenység (Activity) Állás (Standing) funkciójához képest a nap során bizonyos időközönként emlékeztet bennünket, hogy végezzünk légzőgyakorlatot legalább 1 percen át.

Screen Shot 2016-06-28 at 21.04.30

Jay Blahnik, az Apple Fitnesz és Egészség divíziójának vezetője alaposan elmagyarázta a BuzzFeed News riporterének, hogy pontosan miért is került bele ez az új funkció a szeptemberben megjelenő watchOS 3 rendszerbe.

Jay Blahnik az Apple előtt a Nike hivatásos sportolója és tanácsadója volt több mint 18 éven keresztül, így ennek fényében valóban gondolhatjuk róla, hogy eléggé otthon van az egészség és fitness témakörökben.

Az új Breathe alkalmazásnak egyetlen célja van, mégpedig az, hogy tudatosságot és néhány percnyi relaxációt vigyen a felhasználók életébe, ezáltal kizökkentve őket a stresszes hétköznapok körforgásából.

WWDC-2016-keynote-Jay-Blahnik-Breathe-app-slide-003

Blahnik véleménye szerint a mély és tudatos légzés minden relaxációs technika alappillére, ezért elengedhetetlen, hogy még több ember hétköznapi rutinjának része legyen.

Magát az alkalmazást úgy alkották meg, hogy megfelelő legyen a relaxációs technikával még csak ismerkedő, de akár haladó felhasználók számára is.

Blahnik azt is elárulta az interjújában, hogy a nyilvános bejelentés előtt már több száz Apple alkalmazotton tesztelték az óra új funkcióját, akik meglepően elégedettek voltak az eredménnyel, illetve így állapították meg azt is, hogy a 7 lélegzetvétel/perc az ideális kezdő szint a legtöbb ember számára.

Screen Shot 2016-06-28 at 21.07.28

Érdekes még megemlítenünk, hogy nem meglepő módon most sem az Apple volt az első vállalat, akik ehhez hasonló alkalmazást készítettek, hiszen már 2015 óra elérhető az App Store-ban egy Breathe for iOS nevű alkalmazás, amelyet a KSI technology csapata fejlesztett és kevesebb mint 10 ezerszer töltötték le.

Breathe-for-iOS-by-KSI-iPhone-screenshot-001

Ha megnézzük az iOS alkalmazást, akkor láthatjuk, hogy a funkciókat tekintve meglepően nagy a hasonlóság, azonban Erez, a Breathe for iOS fejlesztője mégsem fog jogi vitába szállni az Apple-lel, mivel nem védette le az alkalmazása nevét és valószínűleg sejti, hogy esélye sem lenne.

watchOS-3-Dock-Breathe-ACtivity-face-Apple-Watch-teaser-001

Maga a Breathe működése rendkívül egyszerű, a nap során bizonyos időközönként emlékeztet bennünket az óra, hogy álljunk meg egy pillanatra és fókuszáljunk a lélegzetvételünkre.

Magát a légzés folyamatát egy gyönyörű vizuális élmény segíti, illetve azok számára, akik nem akarják a kijelzőt nézni a gyakorlat végzése közben, természetesen van diszkrét, haptikus visszajelzés is.

Véleményem szerint mindenképpen jó irány látni, hogy az Apple egyre nagyobb figyelmet szentel az egészségmegőrzésnek és ennek is egy kitűnő példája a Breathe alkalmazás, amelynek ha sikerül napi rutinunkká alakítani a tudatos légzést, akkor ismét egy lépéssel közelebb leszünk az egészséges és kevésbé stresszes életmód felé.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Használom, bár éppen akkor amikor szól nincs mindig időm. Érdekes a hatása, mert tényleg kibillenti az embert a mókuskerékből. Én próbálom legalább naponta egyszer – és ha lehet ne csak 1 percet – használni. Ami biztos, hogy ha a watch nem lenne a kezemen, biztosan nem foglalkoznék ilyennel.

  2. Ennek S.Jobs tuti örült volna. A meditáció kezd a mainstreambe beszivárogni, ez csak még inkább segíti.


Add a Comment