fbpx Skip to content

Megszokhattátok, hogy itt a Szifon.com-on nem foglalkozunk politikával, most azonban történt egy olyan lépés, ami kihathat az Apple termékek árazására is. A napokban megtörtént népszavazáson ugyanis a britek többsége, igaz csak kis különbséggel, de az EU-ból való kilépésre szavazott.

Borítókép: Brit zászlós matricával befedett MacBook, ahol a zászló közepén a fehér alma szabadon van hagyva.

És noha a kilépés ténylegesen leghamarabb két év múlva várható, ez a lépés meglepte az egyébként is ideges pénzpiacokat, szakadt minden: a font, a londoni tőzsdeindex, az euró és a forint is. De milyen hatással lesz az Apple-re a britek kilépése?

Az Apple részvényárfolyama 2,8%-ot esett, ami azért annyira nem is rossz, mivel a NASDAQ (ahol kereskednek a részvénnyel) 4%-ot zuhant és a jelentősebb technológiai cégek, mint például az Amazon, Microsoft és a Google részvényei 3,2 és 3,95% közötti esést produkált. A brit font dollárral szembeni árfolyama (GBPUSD=X) 1,50-ről egészen 1,37-ig csökkent, ami 30 éves mélypont. Az euró 3%-ot esett. Mivel az Apple árazásában jelentős szerepet játszik a devizaárfolyam, ezért a dollárral szembeni gyengülés nem tesz jót a cégnek.

Érdekes módon a britek csak októberben jelentik be hivatalosan a kilépést, a tárgyalások pedig legalább két évig elhúzódnak, ezért az Apple-nek lesz ideje felkészülni a következményekre.

Az Apple európai székhelye az EU-tag Írországban van, ami a jelenlegi helyzetben előny, azonban az Egyesült Királyságbeli Cambridge-ben van kutatási-fejlesztési központja, ami biztosan hátrányosan érinti, mivel a munkaerő-alkalmazás nehezebbé válik, már nem lehet olyan simán EU-tagországból munkaerőt szerezni. 2014-ben felvásárolták a helyi Pin Drop nevű céget, ami a térképpel kapcsolatos fejlesztésekhez volt érdekes, tavaly pedig a hangfelismeréssel foglalkozó VocallQ céget emelték át az Apple csapatába. A Siri egyre nagyobb szerepet kap az Apple termékeiben, így ebből a szempontból felléphetnek munkaerőproblémák.

Cambridge rd
Az Apple kutatási-fejlesztési központja Cambridge-ben

Az Egyesült Királyságban 39 Apple Store található, amelyek jelentős forgalmat generálnak. A gyenge font miatt a vásárlóknak többet kell a termékekért fizetniük.

Viszont kedvezően érinti az Apple-t a bepánikolt piacok reakciója. Ugyan csaknem 250 milliárd dollár készpénztartalékkal rendelkezik, de a saját részvény visszavásárlását már jó ideje kötvénykibocsátással finanszírozza. Ebben a bizonytalan helyzetben a befektetők biztos menedéket keresnek a pénzüknek, amire tökéletes lehetőséget nyújt az Apple-kötvény.

Sokan a britek kilépését nem tartják végleges döntésnek. Mivel csak októberben akarják az EU-nak bejelenteni, addig pedig még sok víz lefolyhat a Temzén. Már két nappal a szavazás után elég sokan megbánták a kilépésre tett szavazatukat, az ezt pártoló poltikusok pedig bevallották, hogy hazudtak a kampány során. Joggal mondhatják a kilépésre szavazók, hogy nem ilyen lovat akartak. Lehetőségként felmerül, hogy a parlamentnek meg kell erősíteni a kilépését, vagy egy későbbi népszavazáson egy lazább kötődésű tagság mellett döntenének, de nem lépnének ki teljesen.

Jómagam nem örülnék annak, ha a britek kilépnek. Elég sok kütyüt, így csaknem az összes telefonomat onnan szereztem be, jóval olcsóbbak voltak, mintha itthon vettem volna őket. Mivel nem lesznek EU-tagok, ezért az import után lesz VÁM és ÁFA is. A VÁM ugyan jelentéktelen, de a 27%-os ÁFÁ-val miatt már nem lesz versenyképes az ár, így kénytelen leszek már beszerzési forrás után nézni… Pech.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Az eu-van AFAT kell fizetni csak vamot nem.vagy en vagyok most megzavarodva ettol az irastol?

  2. @pete66: ha a britek ténylegesen kilépnek az EU-ból (és ugye erről szólnak a hírek), akkor már nem lesznek ugye EU – tehát az ott vásárolt termékek behozatalára lesz itthon vám és ÁFA fizetési kötelezettség is.

    ha EU-s országból hozol be valamit, akkor az ott érvényes ÁFA helyi megfizetése után itthon nem kell már fizetni semmit. ha tehát más országban kevesebb mint 27% az ÁFA (és gyakorlatilag bármely EU-s országban kevesebb), akkor olcsóbban tudod megvenni a készüléket, mint itthon.

  3. Ha a britek ki is lépnek az EU-ból, valószínű kötnek szabadkereskedelmi megállapodást az EU-val, ami továbbra is vámmentességet jelent. Az ÁFA viszont érdekes kérdés. Ők se hülyék, nem akarják a saját kereskedelmi pozíciójukat gyengíteni. De mire ez bekövetkezik, már iPhone 8-asunk lesz… ????

  4. mert az Apple ter,ékeket Angliában gyártják? a forint ha gyengül az fogja befolyásolni. az meg egy más tészta, hogy Angliából hozod be a telefonodat. T-mpbil meg a többieknél semmi nem fog változni, náluj eddig is volt vám.

  5. @aggressor: ha Rolls Royce-t akarsz venni akkor iparkpdj…

  6. A Brexit az iPhone árára semmilyen hatással sem lesz.

    max. a britonoknak több papirost kell majd érte adniuk, mert ugye lesz egy cca 10 % -os leértékelődés, ha meg jön a recesszió, akkor még húzósabb is lehet a dolog, bár akkor lehet jön az akciós ár is, mert ilyenkor csak kaját vesznek az emberek meg cipőt.

    Az iPhone árát az US $ mozgása befolyásolja, de rendesen és főleg azért, mert keleten (Kínában) a japánok pénzén kívül a rothadó kapitalisták pénzét kedvelik a legjobban.

  7. @A hun: A hozzászólásodat én írtam át. Szokj le kérlek a folyamatos …-ozásról és a “PS:”-ről.

  8. @A hun: A brexittől bemozdult minden, köztük a forint is meg az euró is. Minden mindentől függ ebben a világban. Az SSD-k árai is a tájvani esőzésektől…


Add a Comment