fbpx Skip to content

A VSCO az egyik legnépszerűbb fotószerkesztő alkalmazás iOS-re, ezt igazolja az is, hogy a “Shot on iPhone 6s” Apple reklámkampányában található képek többségét is a VSCO alkalmazásával szerkesztették az utómunka során, illetve az Apple számtalan reklámban megjelenítette már az alkalmazást.

Borítókép: VSCO banner.

Mint ahogyan már egy korábbi cikkemben beszámoltam róla, számomra a VSCO a kedvenc és szinte egyetlen fotószerkesztő alkalmazásom, amelyet használni szoktam a közösségi médiára feltöltött fotók esetén, éppen ezért is szeretném megosztani a gondolataimat a legújabb frissítés kapcsán.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, hogy milyen újdonságokkal bővül az új alkalmazás, érdemes megnézni az alábbi rövid bemutató videót:

https://www.youtube.com/watch?v=v239VYVlNv0

Ahogyan az a videóban is látszik, új funkciókat csak nagyon korlátozottan kapunk, ez a frissítés egyértelműen a felhasználói felület teljes újraszabásáról és átalakításáról szól.

Kép: A VSCO új felülete.

A VSCO alapvető célja az indulása során az volt, hogy olyan egyedi preseteket (vagy másnéven fotó filtereket) készítsenek, amelyek a régi hagyományos filmtekercsek hangulatát idézik a mai digitális fényképezéssel ötvözve.

Az évek során a VSCO folyamatosan frissítette az alkalmazását és a VSCO Grid funkcióval szépen lassan felépült egy teljes közösség az alkalmazás köré. Ez egy rendkívül előnyös lépés volt az alkalmazás fejlesztőitől, mivel egy úgymond átlagos képszerkesztő alkalmazásból egy életérzéshez kötődő appot készítettek, amelyet a felhasználók egy része már nem csak a funkciói, hanem a presetek által létrehozott életérzések keltése miatt használták.

Kép: A VSCO új felülete: kép szerkesztése és filterek.

Ezen lépések következtében tehát kialakult egyfajta alternatív művészi közösség a VSCO körül, amivel nincs is semmi gond, sőt, rendkívül pozitív jelenség egészen addig a pontig, amíg az alkalmazás felhasználói élményéért felelős designerek el nem veszítik a kontrollt a művésziesség és a használhatóság vékony vonalán.

A VSCO eddig is híres volt az egyedi ikonhasználatáról, aminek következtében a kezdő felhasználóknak nehéz volt elsőre kitalálniuk, hogy melyik ikon mit is jelent, de emögött eddig mindig volt egyfajta logika és keretrendszer, amelyet a rutinos és régi felhasználók megszoktak több-kevesebb sikerrel.

A mostani frissítés során viszont sikerült még a rutinos felhasználókat is igencsak problémás helyzet elé állítani és amikor felfedezzük, hogy már az “igen” opciót sem egy pipa, hanem egy kör jelöli az alkalmazáson belül, ott bizony már érezzük, hogy baj van, akármennyire is vagyunk VSCO-fanatikusok.

Kép: A VSCO új felülete: szerkesztési opciók. Kép: A VSCO új felülete: saját profil oldala.

Az első használat után konkrétan szinte az összes ikont meg kell, hogy érintsük újra, ahhoz, hogy ismét kitaláljuk, hogy melyik mire való.

Igazából ezzel sem lenne baj, abban az esetben, ha egy teljesen új alkalmazásról vagy néhány évvel ezelőtt élnénk. Tapasztalatom szerint ma már sokkal nagyobb az ingerküszöbe a felhasználóknak és nem igazán szeretnek kísérletezni egy alkalmazáson belül, egyszerűen csak használni akarják azt.

Erre az esetre lefordítva tehát a fotósok csak meg szeretnék szerkeszteni a képeiket publikálás előtt, ahelyett, hogy az összes létező ikont végignyomogassák, mire megtalálják a kép exportálása gombot.

Kép: A VSCO új felülete: képek keresése.

Ezt a problémát már csak súlyosbítják az olyan apróságok, mint például hogy hogyan illeszkedik egy szivárvány színű töltő csík az amúgy szinte teljesen monokróm alkalmazás színvilágába. Sőt, ha megnézzük az egész márkára jellemző a visszafogott, kizárólag csak fekete-fehér színvilág. Hogy került ide szivárvány töltőcsík?

De mondhatnám példának, hogy egy alternatív fél-professzionális fotóközösségnek készített alkalmazásba hogyan kerülhet olyan arckövető funkció, mint a Snapchat esetén, amely egy mosolyt ábrát tesz az arcunkra?

Kép: Automatikus arc-elhelyezés a képeken.

Összességében még mindig egy meglehetősen jó képszerkesztő alkalmazás a VSCO, viszont véleményem szerint ezzel a frissítéssel kicsit túllőttek a célon az alkalmazás fejlesztői. Számomra továbbra is ez lesz a kedvenc képszesztő a presetek minősége miatt, viszont meglehetősen sok idő kell majd ahhoz, hogy ezekkel a változásokkal kibéküljek.

https://www.youtube.com/watch?v=hhSl0xQzjCg

Neked hogy tetszik az új VSCO?

[appstore id=”588013838″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Nekem is ez a kedvenc fotós alkalmazásom és elsősorban a filterek miatt. A mostani frissítéssel totálisan hazavágták a használhatóságot. Ennél még én is jobbat tudtam volna készíteni, pedig közöm nincs a programozáshoz. Marad a telón, mert a filterek egyszerűen verhetetlenek, de egy kiadós gyomrost megérdemelne az aki ezt így elénk rakta.

  2. Sosel fogom megerteni miert jo olyan kephatast hasznalni, ami nem egyedi es masik kismillio ember ugyan azt tolja ra. Filter, preset, action, stb..
    A gyomrost pedig az is megerdemli aki kivanta, mert ele toltak egy ingyenes alkalmazast.


Add a Comment