fbpx Skip to content

Az iPhone 5s 2013-as megjelenésekor találkoztunk először a Touch ID-val, ami a készülék zárolásának ujjlenyomattal történő feloldását teszi lehetővé. Azóta az Apple beépítette ezt a remek funkciót a termékei többségébe, és lassacskán a konkurens gyártók is felzárkóztak az akkoriban még jóformán egyedülállónak számító technológia terén.

 Borítókép: Az ultrahangos beolvasási technológia vázlatrajza a szabadalmi beadványból.

Ezek után talán nem is annyira meglepő, hogy az Apple már egy ideje megkezdte a következő generációs Touch ID fejlesztését, sokan várunk már egy igazi nagy dobást tőlük, amiért érdemes lehet azonnal készüléket váltani. A Patently Apple hívta fel a figyelmet a közelmúltban egy szabadalomra, ami az iPhone és iPad kijelzőjébe épített ujjlenyomat-azonosítási módszert tárgyal.

A szabadalom egészen pontosan egy olyan ember-gép közötti interfészről szól, amely egyfelől funkcionál elektronikus kijelzőként, képek, szöveg, ikonok és egyéb adatok megjelenítésére, másfelől pedig egy átlátszó ujjlenyomat-olvasót is tartalmaz magába építve.

Kicsit részletesebben leírja, hogy az ujjlenyomat-olvasó képes kontaktust teremteni a kijelző és az elektronikus eszköz között, a beépített érzékelőknek köszönhetően pedig azonosítani az ujj pozícióját a kijelzőn, egy legenerált ujjlenyomatkép alapján pedig egy elemzést követően megmondani, hogy a készülék tulajdonosának ujjlenyomatáról van-e szó.

Az Apple szabadalma ezen felül részletesebben is taglalja az ujjlenyomat-leolvasás pontos technikáját, illetve az azonosítási opciókat: optikai, kapacitív, és ultrahangos ellenőrzés. Ezek közül az utóbbi az, ami az Apple számára érdekesebb többek között a pontossága miatt, így a fejlesztéseket is ebbe az irányba terelik.

Annyi biztos, hogy az Apple-re igazán ráférne már egy komolyabb innováció, ha szeretnék megtartani vezető pozíciójukat a mobilpiacon, bár szerénykedniük a jelenlegi számok alapján továbbra sem szükséges.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Nem nevezném újdonságnak a mobiltelefonba épített ujjlenyomat olvasót:
    http://mobilarena.hu/teszt/elozetes_acer_tempo_m900/bevezeto_kulso.html
    Több értelme lenne az előlapi kamerát helyezni a kijelző mögé, mert legalább a szemébe tudnék nézni, annak akivel video-telefonálok.
    Az ilyen húzások mutatják, hogy mennyire megfeneklett a fejlődés, semmi használható nem jön évek óta, csak valami, ami más, mint az eddigi. Gordon Moore azt mondta, hogy 18 hónap alatt megkétszereződik az integrált áramkörök összetettsége, és ez a jelenség az okosok szerint belátható időn belül nem fog változni. Ehhez képest az Intel processzorok ára egy év alatt nem változik semmit, komolyan nézzétek meg a grafikonokat iponon.

  2. @FFeller: a cikk nem állította, hogy általánosságban újdonság lenne az ujjlenyomat-olvasók használata, de az iPhone esetén az volt.

  3. Azt írja, hogy 2013-ban jóformán egyedülálló volt. Tényleg nem pont ugyanazt jelenti, de jóformán.

  4. @FFeller: Egyedülálló volt, mert ez nem az általad is linkelt, meg a notebookokban is használt lehúzós ipari hulladék volt, hanem végre egy használható ujjnyomat azonosító, ami mára hála az égnek sztenderd lett – köszönhetően az iPhonenak.

  5. @ef-dani:

    https://www.youtube.com/watch?v=ToyJBC7iq2o

    iPhone ban volt az elso nem lehúzós fingerprint , de 2011 ben motorola atix ben volt az elso fingerprint feature ami már nem laptopokban is hasznalatos “ipari hulladék volt”

    Apple továbbfejlesztette a technologiát ennyi. Jól tette. De nem ok találták fel a spanyolviaszt…

  6. @AppleFan: Az is lehúzós volt… 😀 Az meg egy kalap szar a mai napig, akárhogy reszelgetik.

    (Mellesleg a két technológiának köze nincs egymáshoz…)

  7. @ef-dani:

    “Mellesleg a két technológiának köze nincs egymáshoz…”

    Nem is mondtam ilyet, csak azt hogy a motorola 2011 ben mobilba tette a fingerprint olvasót, Apple meg 2013 ban egy újabb technológiás touch ID nevezetut. Ennyi. 😀

    De legalább a hangszórós dologban hasonlót írtunk 😉


Add a Comment