fbpx Skip to content

Még az iPhone 6 megjelenése után nem sokkal tettem szert egy olloclip 4-in-1 lencsére, ami azóta mindennap a táskámban lapul, arra várva, hogy mikor az iPhone lencséi kevésnek bizonyulnának, segítse elkészíteni a tökéletes képet.

Borítókép: Az olloclip makró lencsecsomag és tartozékai.

Azóta, hogy ne kelljen az optika használatához állandóan levennem a tokot egy speciális kamerakivágású ollocase tokot is beszereztem. Most viszont a makrófotó szenvedélyemnek áldozva az olloclip Macro Pro lencséit fogom bemutatni.

Bizonyára már mindenki hallotta azt mondatot, miszerint az a legjobb fényképezőgép, ami éppen nálunk van. Ezzel teljes mértékben egyetértek, hiszen bármennyire is jó tükörreflexes gépünk van otthon, ha épp nincs nálunk, amikor kellene, viszont az iPhone-unk ott lapul a zsebünkben.

Épp ezért én imádok az iPhone-ommal fotózni, nincs is más fényképezőgépem otthon, bár termékfotózáshoz lassan illene egy sajátot is beszereznem. Noha a legtöbb képem csak Instagramon vagy Facebookon köt ki, de akkor is szeretek ügyelni arra, hogy ezek jó minőségűek legyenek, még ha nem is eredeti méretben lesznek megtekinthetőek.

Abba szerintem most teljesen felesleges belemenni, hogy melyik telefonnak van a legjobb kamerája, hiszen mindenki számára az a legjobb és elérhető, ami épp ott lapul a zsebében. Abban viszont egyetérthetünk, hogy makró téren, érthető okokból nem jeleskednek az okostelefonok kamerái.

Kép: Makrófotó egy pitypang virágjának sárga, virágporral teli porzóinak végéről.

Annyi minden gyönyörű dolog található a világban, amiket sokszor észre se veszünk, mert túl kicsik, főleg ez igaz tavasszal, mikor a természet felébred a téli álmából, a fák kirügyeznek és virágba borulnak és az állatok is előbújnak. Ezek a szép tavaszias napok tökéletesnek bizonyultak ahhoz, hogy kicsit kimenjek a környékre kipróbálni, mit tudnak a Macro Pro 7x, 14x és 21x-es lencséi.

Kép: Makrófotó üde zöld, zsenge tavaszi tűlevelekről.

A korábban már bemutatott 4-in-1 lencsékhez hasonló kialakítása van a Macro Pro-nak is, így használható mind a sima, mind a Plus méretű iPhone 6 és 6s-hez, ráadásul úgy, hogy az elő- és hátlapi kamerával is működik. Bár ki akarna makró selfie-t készíteni? 😀 A két telefon mérete közti különbséget egy kiszedhető műanyag darab oldja meg, amit ollocase tok használatakor ki is kell szedni. A csomagban található még három tartó, amire rápattinthatjuk az objektívet, amikor nem használjuk, és igaz ehhez nem jár nyakbaakasztó, de a 4-in-1 mellé kapottra ezt is felakaszthatjuk. Makrófotózásnál minden apró mozgás komoly elmozdulást eredményez, ezért két kis kiszélesedő műanyag hengert (tölcsér szerűség) is kapunk, amivel a lencse és a fotózandó tárgy közti távolság kezünk mozgása általi változását tudjuk fixálni. Ezek a hengerek a lencsék végére pattinthatóak fel. Egy kis zsák felel az éppen használaton kívüli kupak és henger tárolásáért.

Kép: Sonka szelet makrófotója.

Ugyebár három lencse (7x, 14x 21x) található a Macro Pro-n. Az egyik oldalt a 21x-es fix lencse található, míg a másik oldalt a fix 7x-es, amire rátekerhető még egy lencse, amivel együtt ez az oldal már 14x-es nagyítást ad. A fő vonzóerő egyértelműen a 21x-es lencse volt számomra, hiszen a 4-in-1 optikán 10x, 15x-es lencsék is találhatóak, amik kis túlzással eléggé hasonlóak a 7x, 14x-eshez. A 7x még nem arra lett kitalálva, hogy a legapróbb dolgokat örökíthessük meg vele, de így is sok esetben pont csak ekkora nagyításra van szükség, ahhoz, hogy megfelelő képet kaphassunk. A 14x-es lencse már elég közeli képekhez ajánlatos és ebben nagyon is jó. A 21x-es meg már olyan apró részleteket is megmutat, amiket eddig esélytelen lett volna telefonnal lefotózni, itt már nagyon komoly mélységélességet kapunk. Ezzel brutális képeket lehet csinálni.

A cikkben található összes kép iPhone 6s-sel és az olloclip Macro Pro lencséivel készült és egyik sem lett utómunkázva. Ahhoz, hogy megfelelően tudjam szemléltetni a különböző lencséket, ugyanarról a tárgyról, egy húszezresről készítettem fotókat. A teljes méretért kattints ide.

Kép: Egy húszezer forintos bankjegy egyszeres, hétszeres, tízszeres, tizennégyszeres, tizenötszörös és huszonegyszeres nagyításban a makró lencsékkel fotózva.

Amint láthatjátok, hatalmas a különbség az extra lencse nélküli kép és már akár a 7x-es kép közt is, de a többi mutatja meg igazán, hogy milyen aprólékos grafikát és biztonsági elemeket tartalmaz egy bankjegy. Még sokat lehetne arról írni, hogy mennyire jók ezek a lencsék, meg, hogy melyik mihez ajánlott, de ennél szerintem többet árulnak el a képek. Itt találhattok még pár fotót, amelyek a cikkbe már nem fértek bele, de érdemes lehet őket megnézni.

Kép: Makrófotó egy fűszállal, a háttérben elmosódva a többi fűszál.

Az olloclip Macro Pro lencséje a 4-in-1 változattal ellentétben csak egy színben, fehérben kapható, melyet a SzifonStore-ban tudtok megvásárolni. Minden makrófotó-szerelmesnek bátran tudom ajánlani, megéri az árát.

Amennyiben Instagramra töltötök fel ezekkel a lencsékkel készített képeket, használjátok nyugodtan a #szifonolloclip hashtaget és mutassátok meg nekünk, hogy ti mit hoztok ki az iPhone+olloclip kettőséből.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. A felhelyezes hosszu tavon nem karcolja a telefon elejet/hatuljat?

  2. Amugy nekem van egy kb.2ezer ft-os kinai(meg talan itt volt rola teszt) a fish eye meg a masik lencse elegge hasznalhatatlan de a macro lencse amiert vettem az teljesen jo azert az arert meg foleg.


Add a Comment