fbpx Skip to content

Az iPhone-ok kamerája mindig is az élen volt az okostelefonok mezőnyében és évről évre egyre jobb lett. Az iPhone 4 volt az a készülék, amivel a maga korában a legtöbb fényképet töltöttek fel Flickr-re, amiről közismert tény, hogy a minőségi fényképek egyik tárháza, nem egy butított selfie-gyűjtő Instagram. Karácsonyi ajándéknak is tökéletes lehet az Olloclip, így ha magadnak nem is tervezel venni, azért érdemes végigolvasni, mert lehet, hogy valamelyik szeretted nagyon örülne neki. 🙂

olloclip_cover

Az iPhone 6 és iPhone 6 Plus kamerája brutálisan jó, viszont megvannak a maga korlátai. Mivel fix lencsés, így a zoom csak digitális lehet, aminek sok értelme nincs, csak romlik tőle a kép. Amennyiben a fotó témája nem fér bele vagy épp nem elég nagy az adott látószöghöz, távolabb vagy épp közelebb kell hozzá mennünk. A makrózásról meg szerintem nem is kell beszélnem, hiszen mind tapasztaltuk már, hogy bizonyos közelségen belül már nem lehet fókuszba hozni a tárgyakat. A makrófotózáson egy-két alkalmazás segít, de ezeket se nevezhetjük valódi makrónak, ugyanis ahhoz már plusz optika kell.

olloclip_telefonon

Gondolom, sokatoknak, főleg azoknak, akik próbálják a legtöbbet kihozni a telefonnjuk kamerájából és próbálják művészi szinten használni azt, ismerősen cseng az Olloclip név. Az Olloclip egy plusz optika rendszer, ami először az iPhone 4 és iPhone 4s modellekhez volt elérhető, akkor még 3-in-1 kivitelben csak, de az iPhone 5 és iPhone 5s óta biztosan 4 lencsés az eszköz. Két makró (10x, 15x) és ezekre rátekerhetően jön még egy széleslátószögű és egy halszemoptikás lencse.

Mi van a dobozban?

Előző években formavilág tekintetében csak két évente jött új iPhone, most viszont kapásból két, igaz ugyanolyan, de méretben különböző készülék érkezett az iPhone 6 és iPhone 6 Plus személyében. További gondokat okozott a kiálló kamera, de az Olloclip tervezőinek sikerült egy olyan megoldással előállniuk, mely mindkét új iPhone-nal kompatibilis és a kiálló kamera se okoz neki gondot. A további bravúr benne az, hogy eddig a két fix helyen lévő makró lencse egymással szemben volt, most viszont úgy helyezték el őket, hogy az egyik lencse a hátlapi, míg a másik az előlapi kamera előtt helyezkedik el, így eljött végre a makró selfie-k ideje.

Amint láthattátok, a dobozban található három különböző színű tartó, melyeken az Olloclipet tárolhatjuk, illetve az akasztó segítségével akár a mellékelt nyakba akasztón is hordhatjuk. Az Olloclip és a lencsék fém keretének színe választható, és így a színes tartók is más-más színűek eszerint. Öt színösszeállítás közül lehet választani, ebből háromnak a teste fekete és hozzá ezüst, asztroszürke, vagy piros keretű lencsét lehet kérni, emellett kapható még fehér testtel is, melyhez ezüst vagy arany keretes lencse jár. A lencsékhez szerencsére kapunk kis fedőket, hogy ne koszolódjanak és karcolódjanak, a makró lencséket pedig úgy tudjuk védeni, hogy rátekerve hagyjuk rajta a plusz lencsét, illetve ha mindig a tartón tároljuk, vagy a kis zsákocskában (bár ez inkább a korábbi Olloclipekhez volt jó, ehhez kicsit kicsi). A lencsék külsejének takarítása egyszerű, belsejüké nehézkes, de mindig megfelelő eszközzel végezzük csak.

olloclip dokkolva

A két új iPhone készülék egymás skálázott változatai, ezért egy kis műanyag darabbal tudjuk beállítani, melyik készülékkel is szeretnénk az optikát használni. Alapból a kisebbik (4.7 inch) iPhone 6-hoz tartozó műanyaggal érkezik a termék, így az iPhone 6 Plus tulajoknak ki kell egyből pattintani a nem nekik valót és berakni a helyére a másikat. Mindkét készülék esetén a vaku takarva van, így annak használata lehetetlen az Olloclip használata mellett.

olloclip_tartozekok

Azt hiszem eleget beszéltem magáról a termékről, nézzük, mire képes az iPhone kamerája ezekkel a lencsékkel, hiszen valójában ez a cikk lényege.

Széles látószögű lencse vs. halszemoptika

Gondolhatnánk, hogy a letekerhető széles látószögű és halszem optikás lencséket mindegy, melyik foglalatra tekerjük vissza, de ez nem így van. Egyrészt a lencsék a megfelelő távolság miatt tudnak éles képet adni és a letekerhető lencsék magassága nem egyező, így a felcserélésükkel nem is lenne éles a kép. Ennek a hibának elkerülése végett a két csavaros foglalat mérete is eltérő, így nem is lehet rossz helyre feltekerni a plusz lencséket. (A képekre kattintva megtekinthetőek eredeti méretben, de a cikk végén egy linken további képeket találhattok.)

olloclip_halszem

Mindkét lencse esetén a belátott terület megnő, ezáltal „több fér a képbe”. A széles látószögűnél szinte torzításmentes, míg a halszemoptikásnál már egy egyedi torzított képet kapunk. A széles látószögű lencse ideális választás lehet, ha mondjuk egy tájból panoráma fotó nélkül szeretnénk minél többet megörökíteni, vagy épp egy csoportkép esetén nincs lehetőségünk távolabb menni, hogy mindenki beférjen a képbe, akkor ezzel a lencsével nem is kell távolabb mennünk. Az alábbi képeken jól láthatjátok, hogy mit tud ez a két lencse ugyanazt a látványt megörökítve a Szent Gellért szobor mellől, illetve az is jól látszik, hogy mit „lát” plusz optika nélkül az iPhone kamerája.

olloclip_gellert

Jól látható, hogy a halszemoptikás lencsével lehet a legnagyobb látványt befogni, bár ekkor már torzul a kép és egy tájképnél nem is előnyére. A halszemoptikát nem tudom hova tenni, azon kívül, hogy bizonyos szituációkban nagyon jópofa képeket lehet vele csinálni, de szerintem másra nem igazán jó. Bár lehet, hogy csak én nem találtam meg a megfelelő felhasználási területet. A széles látószögű viszont a fent írt példákon túl is igen hasznos lehet.

Makró lencsék

Engem igazából az Olloclipben a makró lencsék fogtak meg, hiszen annyi minden szép van a világban, és ezek jórésze olyan apró, hogy normálisan telefonnal nem tudnánk lefotózni. A 10x és 15x makró lencsékkel olyan apró részleteket örökíthetünk meg, melyekhez rendes tükörreflexes gépre lenne szükség, viszont nem kell akár több kilós fotóstáskát magunkkal cipelni, elég csak az Olloclipet zsebre tenni.

olloclip_virag

A makró lencsék meglepő módon nemcsak makrófotózásra alkalmasak, de erről majd később, most foglalkozzunk a közeli és apró dolgokkal. Ezen lencsék használatakor nagyon fontos, hogy biztos kézzel fogjuk a telefont, vagy ha van rá lehetőségünk és a téma is megengedi, mindenképp használjunk valamilyen állványt, akár csak valamit, amivel ki tudjuk támasztani a telefont. Az apró részletek megörökítésénél a legapróbb elmozdulás is azt eredményezheti, hogy a téma kikerül a fókuszból, vagy épp arrébb csúszik a képen.

olloclip_lego

A 10x-es lencsét könnyebb használni, mert könnyebben fókuszban tartható a téma és a kézremegés is kevésbé zavaró, viszont sokkal kevesebb részletet tudunk vele megörökíteni. A 15x-ös lencsével brutális részleteket lehet lefotózni, mint például egy apró bogár lábai, viszont ehhez biztos kéz kell nagyon.

olloclip_katica

Amint már korábban írtam, a makró lencsék nem csak közeli dolgok fotózásához alkalmasak, hanem akár távoli dolgokhoz is. Mindeki látott már szerintem bokeh képet, még ha nem is tudja, így név alapján, hogy mi is lehet az. „A fotográfiában használt bokeh kifejezés az a jelenség, amely során a mélységélességen kívüli fénypontok homályos, elmosott peremű körök formájában jelentkeznek” (részlet a Wikipédia Bokeh szócikkéből). Ezt a jelenséget egy ilyen lencsével tökéletesen meg lehet örökíteni, ugyanis itt minden, ami nem pár centire/milliméterre van a lencsétől az kívül esik a mélységélességen és homályos lesz és a fénypontok pedig felnagyított homályos körökké válnak.

olloclip_bokeh

Olloclip alkalmazás

Szerintem alap esetben a gyári Kamera alkalmazás tökéletesen megfelel a legtöbb célra, viszont makrómajrfotózás esetén jól tud jönni egy extra app. Az Olloclip saját alkalmazása igaz nem valami szép, viszont hasznos funkciói vannak. Makrófotózás esetén a kép közepét kinagyítja, így jobban láthatjuk, hogy fókuszban van-e a dolog, amit le szeretnénk fotózni, de a teljes képet is mutatja a sarokban, így a teljes kompozíciót láthatjuk. Ennek az alkalmazásnak a segítségével sokkal jobban sikerültek a makró képeim, szóval ehhez mindenképpen tudom ajánlani.

olloclip_szem

Slo-Mo-ra képes készülékekkel lehet ezzel az appal is lassított videót készíteni és egyből lassítva is exportálja azokat, így azoknak, akik nem szeretnének a lassítás megvágásával foglalkozni, ideális lehet ez az app. További funkciók mellett az egyik leghasznosabb az, hogy a képeket tudjuk korrigálni később. Például a halszemoptika hatását is javíthatjuk, „kilapíthatjuk” a képet, persze ne várjunk csodát: a kép széleinél lévő részek minősége romlani fog, de tényleg eltűnik a halszemoptika-hatás.

[appstore id=”646081887″]

Kiknek tudnám ajánlani?

Minden olyan iPhone tulajnak tudom nyugodt szívvel ajánlani, akik szeretik keresni és megörökíteni az érdekes és szép dolgokat a világban és vagy nincs, vagy nem akarnak minden nap egy tükörreflexes géppel rohangálni, és próbálják a telefonos fotózást egy művészibb szintre emelni. Akik csak néha-néha gyorsan lekattintanak valamit a telefonjukkal, vagy csak egésznap selfie-ket készítenek, azoknak szerintem felesleges, bár szerintem a világ készen áll már a halszemoptikás selfie-kre, főleg, ha azokat egy selfie-botról készítik.

olloclip_kez

Összegyűjtöttem pár jól sikerült képet, akik kíváncsiak ezekre, azok ebben az iCloud Photo Sharing albumban megtalálhatják őket. Aki rendelkezik már Olloclippel és Instagramra fel is szokta az ezzel készített képeket tölteni (igaz az az Instagram nagyon lebutítja a képeket, de) szeretné, ha egy helyen meglehetne nézni a Szifon.com olvasók Olloclipes képeit, az használja a #szifonolloclip hashtaget. Illetve az #olloclip is gyönyörű találatokat ad, így aki még bizonytalan benne, mit is tudna kezdeni egy ilyen optikával, az mindenképp nézze meg a világban, mások mit hoztak ki belőle.

Hol kapható?

Az új Olloclipet iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékekhez a SzifonStore-ban tudjátok megvásárolni. Tökéletes ajándék lehet bárkinek karácsonyra.

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Ugy látszik hogy az előző cikk jobban érdekelte az embereket !

  2. Különben ha az ember már vett 1 uj i6 készüléket szerintem az már karácsonyi ajándéknak is megteszi!nem kell mellé más?!

  3. A gond, hogy tok nélkül jóformán használhatatlan az i6, az meg nagyon macerássá teszi a használatát. Bár így is nehéz ellenállni. 😉

  4. ügyes cucc!

  5. Lehet hogy ügyes de milyen drága lehet!

  6. @steve195614: ? A telefonhoz képest? Mihez képest? Nekem is van és, az egyik legjobb kiegészítő az iPhone-hoz, imádjuk használni, minőségi lencsék.

  7. Szerintem is kicsit tularazott, akkor mar inkabb az a 40valahanyezres gopro.

  8. Nekem a fizetésemhez képest! A teló kb 2 havi fizetés ami i5s!

  9. @steve195614: Más adott esetben pedig a negyed fizetéséből meg tudja venni, mégsem jön ide fikázni hogy te nem tudod megvenni…. Szerintem ez nem normális felfogás.

    @lukacs_m: Részben igazad van, de az iPhone-nal azért szeretünk fotózni, mert azonnal megoszthatjuk. A 40.000Ft-os GoPro mellé meg még kell venned egy memória kártyát, fotózáskor nincs benne digitális képstabilizátor, sem wifi, sem internet, plusz még a képet sem látod miután elkészült, mert nincs rajta kijelző. Ergo nem éri meg jobban, mivel másra jó a 2 eszköz.

  10. Tudom, tudom valoszinuleg en is fogok rendelni ha nem dobnak ki esetleg valami jobbat a kozeljovoben, azert meg varok egy kicsit most amig ilyen rohamosan jonnek a kiegeszitok az uj iphoneokhoz. Csak az egyik szemem sir a masik nevet, mert lassuk be rajta van az aron azert az is hogy applehoz lett gyartva:/

  11. csak egy megjegyzés: amikor kijott az iphone5-hoz a 4in1 akkor kihoztak a 4s-hez is nekem is az van.

  12. Lukacs fel a fejjel! Azért az a 10$ különbség a samsungra gyártotthoz képest, nem sok könnycseppet érdemel!

  13. Admin Aki 1 megyed fizetésből megveszi annak biztosan 1 ilyen süket kamera meg sem kottyan! Az ilyen apple termékeket sajnos oly nagy Menőknek találták ki mint Te! És máskülönben nem fikáztam semmit és senkit csak. Véleményemet irt le!

  14. @steve195614: mi szükség van erre a személyeskedésre? nem írtad le, hogy mihez képest drága, az ára meg rögtön kiderül (27.990Ft), ha a cikk végén lévő linkre kattintasz.

    ha meg valaki el akar érni valamit, mindenkiben ott a képesség, hogy megvalósíthassa az álmait, és adott esetben egy negyed havi fizetésből megvehessen egy új, független iPhone-t (vagy mást). benned is megvan ez a képesség. bízz jobban magadban, és tegyél meg mindent azért, hogy a lehető legjobban elvégezd a feladatod, és meglesz az eredménye. (de másokon letölteni a frusztráltságod biztosan nem vezet sehová.)

  15. Admin !ne ess tévedésbe nekem normális a felfogásom! Ha Te meg élsz 58évet akkor majd màs hogy látod a világot és nem hülyézel le látatlanba valakit!

  16. De meg irtam! Az én havi 90000ft fizetésemhez!

  17. Jadeye én csak azt irtam hogy drága! Ennyi!a kedves Admin vitte fel a vérnyomásom! Elnézést!

  18. @steve195614: ehhez képest az iPhone drága vagy a fenti cikkben bemutatott kiegészítő? mert az iPhone ennél nyilván sokkal drágább, a kiegészítő meg kicsit több, mint a 90000Ft negyede – na de ugye a 90000-ből még meg is kell élni, úgyhogy nyilván akkor ez nem biztos, hogy opció. sajnos akkor számodra ez most nem fér bele, de kívánom, hogy ez változzon a közeljövőben, és ha nem is erre, de másra legyen akkor nagyobb kereted, hogy szabadabban tudj válogatni.

  19. Hagyjuk már ezt a nyamvadt DRÁGÁZÁST!
    Annyira a komcsi időkre emlékeztet …
    Ennyi erővel soha nem olvashatnánk egy Bugattiról?!
    Azért mert nem tellik rá, nagyon szivesen informálódom róla.

  20. ezer forintos ebayes lencsének is van ilyen képe.

  21. @r3dsnake: Akkor te nyugodtan vegyél olyat.

  22. @Hori: van valami ötleted, hogy még is mit lehet kezdeni az optikával, hogy ne karolja a mobilt? Nem olvastam el időben a cikket, azaz az üvegfóliám azonnal reccs… aztán meg azt figyeltem, hogy ez egy egészen kemény műanyag, felvisz egy kis mikro porszemet, akkor azonnal össze is karistolja a mobilt, fóliával együtt pedig ezek szerint használhatatlan. Mit lehet tenni? Vmi ötlet?

  23. @pergabb: jó kérdés, de fogalmam sincs. Én a 6-os széria óta nem használok semmilyen fóliát többek közt az olloclip miatt, de nekem se a 6-on, se a 6s-en nem lettek karcok a 4-in-1 vagy a Macro Pro lencsék használatától. Nem lehet, hogy picit hibás az optika műanyag része és egy nagyon kicsi rész kiáll? lehet ha megcsiszolod ott akkor megoldódik a probléma


Add a Comment