fbpx Skip to content

Egy új iPhone, iPod touch vagy iPad vásárlásakor ahhoz mindig kapunk egy eredeti Lightning-kábelt is, amivel tölteni tudjuk, illetve amivel a számítógépünkkel szinkronizálható. Használt készülék vásárlásakor vagy ha csak plusz kábelt szeretnénk vásárolni, akkor viszont már sokszor találkozhatunk utángyártott, az Apple által kiadott tanúsítvánnyal nem rendelkező kábellel.

Borítókép: Lightning-csatlakozó közelről.

Az ilyen kábelek többsége igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy ő igazából eredeti, de közben persze nem az, és így adott esetben problémákat okozhat a készülékünknek, ha az eredeti helyett ezeket használjuk. Az alábbi cikkünkben azt mutatjuk be, hogy mi alapján lehet kiszűrni, hogy egy adott, Lightning-csatlakozós kábel vagy kiegészítő eredeti-e, vagy csak valami olcsó utánzat, aminek használatától jobb lehet tartózkodni.

Az Apple csak olyan kiegészítők használatát javasolja, amelyeket az Apple tanúsított, illetve amelyek a „Made for iPod/iPhone/iPad” feliratú emblémával vannak ellátva.

Kép: A Made for iPhone logó.

Hamisított vagy nem tanúsított Lightning-kiegészítők használatakor az alábbi problémák léphetnek fel:

  • Az iOS-készülék károsodik;
  • A kábel könnyen tönkremegy;
  • A csatlakozó leesik, felforrósodik, illetve nem illeszkedik tökéletesen a készülékbe;
  • A készülék nem szinkronizálható vagy tölthető fel.

A csomagolás és a kábelen olvasható felirat összehasonlítása

A hamisított és a nem tanúsított kiegészítők beazonosításához alaposan vizsgáljuk meg a kiegészítő csomagolását és magát a kiegészítőt. A külső gyártóktól származó tanúsított kiegészítők csomagolásán megtalálható az MFi embléma. Az Apple által gyártott Lightning–USB kábelen a „Designed by Apple in California”, valamint az „Assembled in China”, az „Assembed in Vietnam” vagy az „Indústria Brasileira” felirat található körülbelül 18 centiméterre az USB-csatlakozótól. Ezen túl a szöveg végén találhatunk egy 12 jegyű sorozatszámot is.

Kép: Az előző bekezdésben ismertetett szövegek elhelyezkedése a kábelen.

A külső gyártók tanúsított Lightning–USB kábelei esetén általában megtalálható a márkajelzés a Lightning-csatlakozó közelében.

A csatlakozók és a lézergravírozások összehasonlítása

A Lightning-csatlakozó, az USB-csatlakozó és a lézergravírozás alapján ismerhetők fel a hamisított vagy nem tanúsított Lightning-csatlakozós kiegészítők.

A Lightning–USB kábel Lightning-csatlakozója

Az alábbiakban néhány példa látható arra, hogyan nézhet ki a Lightning–USB kábel Lightning-csatlakozója. A bal oldali három csatlakozó rendelkezik az Apple-tanúsítvánnyal, míg a jobb oldali mind hamisítvány, illetve nem tanúsított csatlakozó.

Kép: Eredeti és nem eredeti Lightning-kábelek csatlakozóinak összehasonlítása, a részletek a következő két bekezdésben.

Az eredeti illetve MFi-tanúsítvánnyal rendelkező Lightning-csatlakozó egy darabból áll; sima felületű, lekerekített, sima érintkezőkkel; burkolata egységes szélességű és hosszúságú (7,7 mm × 12 mm); szürke/ezüst színű betéttel a csatlakozó felső oldalán.

Ezzel szemben a hamisított vagy nem tanúsított kábelnél a csatlakozó több darabból áll; durva vagy nem egyenletes a felülete, szögletes, egyenetlen felületű érintkezőkkel; a csatlakozó burkolata nem egységes szélességű, hosszúságú vagy vastagságú; és fehér vagy fekete betét található a csatlakozó felső oldalán.

A Lightning–USB kábel USB-csatlakozója

Az alábbiakban néhány példa látható arra, hogyan nézhet ki a Lightning–USB kábel USB-csatlakozója. A bal oldali négy csatlakozó rendelkezik Apple-tanúsítvánnyal, míg az összes jobb oldali hamisítvány, illetve nem tanúsított csatlakozó.

Kép: Eredeti és nem eredeti Lightning-kábelek USB-s végeinek összehasonlítása, a részletek a következő két bekezdésben.

Az Apple által tanúsított Lightning–USB kábel jellemzői, hogy az USB-csatlakozó reteszei trapéz alakúak és azonos távolságra helyezkednek el a csatlakozó szélétől; az USB-érintkezők aranyozottak; az USB-csatlakozó felülete sima és egyenletes, burkolata sima felületű, szigetelése egyenletes és sík felületű.

A hamisított, vagy tanúsítvánnyal nem rendelkező kábelek esetén viszont az USB-csatlakozó reteszei négyzet alakúak és különböző távolságra helyezkednek el egymástól; az USB-érintkezők ezüstözöttek; az USB-csatlakozó felülete durva vagy szemcsés, burkolatán egy bütyök vagy csap található, a szigetelésén hornyok vagy bemélyedések vannak.

Lightning–30 tűs adapter

Az alábbiakban néhány példa látható Lightning–30 tűs adapterekre. A bal oldali csatlakozó rendelkezik az Apple tanúsításával, míg a két jobb oldali hamisítvány, illetve nem tanúsított csatlakozó.

Kép: Eredeti és nem eredeti Lightning-30 tűs adapterek összehasonlítása, a részletek a következő két bekezdésben.

Az Apple által tanúsított Lightning–30 tűs adapter esetén a 30 tűs dokkolót ábrázoló ikon lézerrel gravírozott és éles körvonalú, az adaptertest és a Lightning-csatlakozó egy síkban van.

A hamisított adapternél ezzel szemben elmosódott vagy hiányzó lézergravírozás, lépcsőzetes kialakítású vagy egy nagyméretű horonnyal van ellátva az adaptertest és a Lightning-csatlakozó közötti rész, illetve eltérések vannak a Lightning-csatlakozó kinézetében, amiről fentebb már szó esett.

Lightning–Micro USB adapter

Az alábbiakban néhány példa látható a Lightning–Micro USB adapterre. A bal oldali csatlakozó rendelkezik az Apple tanúsításával, míg a három jobb oldali hamisítvány, illetve nem tanúsított csatlakozó.

Kép: Eredeti és nem eredeti Lightning-mikro USB adapterek összehasonlítása, a részletek a következő két bekezdésben.

Az Apple által tanúsított Lightning–Micro USB adapter esetén azon megtalálható a lézerrel gravírozott USB-szimbólum, illetve az adaptertest és a Lightning-csatlakozó egy síkban van.

A hamisított adapterek esetén ezzel szemben dombornyomott vagy hiányzik az USB-szimbólum, lépcsőzetes kialakítású vagy egy nagyméretű horonnyal van ellátva az adaptertest és a Lightning-csatlakozó közötti rész, illetve eltérések tapasztalhatóak a Lightning-csatlakozó kinézetében, amiről fentebb már szó esett.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. Két napja a képernyő feloldásakor időnként kiírja a telefon, hogy nem eredeti tarozékot használok, pedig 10-12 órája nem látott töltőkábelt. Mitől lehet?

  2. IXACELL márkájú, szertifikált Lightning kábelem egy fél év után bemondta az unalmast, 20-30 csatlakozás után volt hajlandó tölteni, folyamatosan a ‘Nem támogatott kiegészítő’ üzenetet dobta fel :S Egy hét ‘pihentetés’ (ameddig az eredetit használtam) után tökéletesen működik újra … a fene se érti o.O Ha valaki esetleg tud egy strapa utángyártott kábelt, szóljon légyszi, mert meg vagyok én áldva ezekkel a kábelekkel … Köszi!

  3. En Energizer (termeszetesen rendes MFI-os) kabelt vettem, mert kellett meg egy a gyari melle (gyari otthon, Energizer az autoban). Ez volt 20 honapja, a gyari mar szinte teljesen szethullott (szokasos anyagfaradas a csatakozokhoz kozeli reszeken), az Energizer meg tokeletes, egy repedes nincs rajta, pedig az az autoban jobban kapja az ivet (tobb hajlitgatas, meleg, hideg, ralepek neha, stb…). Tehat merem batran ajanlani, raadasul meg nem is horror az ara.

  4. A műyanyag amiből a kábel burkolata van az is csapni való egy utángyártott terméknél. Van ami olyan mint a drót. Szinte feltekerhetetlen.

  5. …miről, is miről is…?

    PS: …hát az áráról…

  6. @A hun: használt készülék vásárlásakor a mellé kapott kábelnek nem fog kiderülni az ára.

  7. “A hamisított, vagy tanúsítvánnyal nem rendelkező kábelek esetén viszont az USB-csatlakozó reteszei négyzet alakúak”
    Akkor az én Amazon-ról rendelt Anker Lightning kábelem is hamisítvány? Pedig rajta van a dobozán a “Made for iPod/iPhone/iPad” logó, csak nem trapéz, hanem téglalap alakúak a reteszek.
    https://www.anker.com/products/A7136011
    És mint a linken lévő fotón látszik, az USB csatlakozó felőli végén is van egy mélyedés, ami az Apple kábelén nincs, de állítólag az összes hamisítványon jelen lehet.

    Egyébként már bő fél éve használom a kábelt, semmilyen probléma nem jelentkezett, szóval meggyőződésem, hogy a “Sold by AnkerDirect and Fulfilled by Amazon” felirat garancia arra az Amazon-on, hogy eredeti és nem hamisított kábelt vettem.

    Egyébként a cikkben is lehetne javítani a négyzetet téglalapra, mert nem sok köze van a négyzethez annak a formának. (Legfeljebb annyi, hogy négyszög, és 90°-os szögei vannak.)

  8. @Vikitorony: az Anker termékei valóban MFi-sek, tehát azokkal nem lehet gond.

    “Egyébként a cikkben is lehetne javítani a négyzetet téglalapra, mert nem sok köze van a négyzethez annak a formának.”
    a cikk az Apple oldalán található információk alapján készült, ahol pedig pontosan ez szerepel.

  9. @Jadeye: Köszi! Az Apple oldalán nem néztem, de már jelentettem is a BugReport-on keresztül.

  10. Én Ausztráliából, eBayről rendeltem microusb-lightning átalakítókat és pont úgy néznek ki, mint itt a képen az eredeti. Két darab került 1 dollárba, ingyen szállítással, egy kicsit mozog is a közepük szóval gyanús, hogy nem azok, viszont kifogástalanul működnek. Csak vészesetére vannak, fiókokba, táskákba elrakva, mert microusb töltőt akármikor tud valaki kölcsön adni, a lightning már ritkább.

  11. Ja nem, most hogy jobban megnézem annyi különbség van, hogy a lightning oldal borítása nem egy részből van kialakítva. Mindegy azért jól működik.
    Figyelemre méltó azonban, hogy akármilyen usb csatlakozóba (sima, mini, micro), ha belenéztek látjátok, hogy a két szélső csatlakozó hosszabb, mint a többi, mert fontos, hogy a tápellátást hamarabb megkapják, mint a soros port csatlakozását, érdekes, hogy a lightning csatlakozónál erre nincs szükség.

  12. Csak eredeti iPhone hoz csomagolt kábelem van. Egyiken sincs semmi felirat. Akkor az nem eredeti???

  13. @Burgesz: amennyiben nem Lightning-kábel, akkor például nem lesz rajta ilyen. illetve ha régebbi kábel, akkor szintén elképzelhető, hogy hiányzik a felirat.

  14. nekem sincs felirat egyik telefonnal csomagolt kábelen. i4s és az i5s

  15. Ezen kívül sokszor azt írja a trlefonom , h nem eredeti artotékot használok… No comment (i 5s)

  16. @aggressor: amennyiben nem Lightning-kábel, akkor például nem lesz rajta ilyen. illetve ha régebbi kábel, akkor szintén elképzelhető, hogy hiányzik a felirat.

    @Burgesz: ez adott esetben lehet a csatlakozóban lévő szennyeződés vagy a kábel érintkezőinek szennyeződése miatt.

  17. @fundito pucold ki egy tuvel vagy fogpiszkaloval a telefon tolto nyilasat.

    lesz benne egy fel nadrag???? utana megszunik a jelenseg!


Add a Comment