LTE helyett 4G-t ír ki az iPhone – de miért?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple rögtön az iOS 9.3 megjelenése után frissítette az egyes szolgáltatói beállításokat is, tehát kiadott egy carrier-frissítést. Ennek a frissítésnek köszönhetően többek között az LTE helyett már 4G-t ír ki a készülék, ami itthon gyakorlatilag nem változtat semmin!

4g-lte-cover

Tehát továbbra is LTE-hálózaton internetezünk: ugyanaz a díjcsomagunk és ugyanakkora sebességgel használhatjuk a mobilinternetünket. Attól, hogy a szolgáltató megváltoztatott egy szót a beállításokban, igazából még nem történik semmi.

A szolgáltatói beállítások frissítése nem mindenkinél ugrott fel azonnal, ehhez érdemes a Beállítások, Általános, Infó menüpontot meglátogatni – a Telekom-előfizetők tapasztalni fogják, hogy 24.0-ról 24.1-es verziószámra frissül majd a “Szolgáltató”, ha eddig nem tette.

IMG_2507

Ezután láthatjuk a 4G jelzést az LTE helyett.

Az elnevezéseket egyébként a nemzetközi ITU-R határozza meg. Az LTE egy általánosabb kifejezés. Minden LTE Advanced-hálózat 4G, de nem minden 4G-s hálózat LTE, hanem lehet még WiMax vagy HSPA+ is. A sima LTE nem teljesíti a 3GPP 4. generációs hálózatokról szóló technikai specifikációját, azt csak az LTE Advanced teljesíti.

Ettől függetlenül itthon gyakorlatilag nem járunk “rosszabbul” azért, mert LTE helyett 4G-t mutat a készülék.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. @Jadeye: a Szolgáltatónál lévő verziószámot nem az iOS-ben lévő carrier bundle határozza meg? nekem egyébként semmilyen üzenet nem a szolgáltatói beállítások frissítésével kapcsolatban, egész egyszerűen miután frissítettem 9.3-ra 4G lett az LTE helyett, ekkor vettem észre hogy 24.1 lett a verziószám a 9.2.1-ben lévő (ha jól emlékszem) 23.0 helyett.

 2. @ToniSlow: carrier bundle-ből van alapból az iOS-ben is az egyes szolgáltatókhoz egy-egy, és van, ami később töltődhet le, ha az Apple kiad újabb bundle-t. elképzelhető, hogy egyszerűen csak már rányomtál, amikor felugrott.

 3. Én csak azt nem értem, hogy anno az Applenél azért lett LTE, mert megakarták büntetni őket , akkor most nem gong, hogy 4G van feltüntetve ?

 4. @ToniSlow:
  Nekem úgy két hete frissült, nem tudom miről, 23-ra.
  Független, itthon vásárolt 6s, semmi JB, Telekom-HU SIM, iOS 9.2 volt akkor is és most is az.
  Tehát, amennyiben nekem frissül, azt 23-ról teszi nem 24-ről.
  Érdekesség, hogy akkor jött az üzenet, amikor külföldön voltam.

 5. Dokk le a kalappal elotted is, mivel a cikk arrol szol, hogy a keszulek lte helyett 4g-t ir, nincsen benne, hogy kizarolag a telekomnal tortent ilyen valtozas, szoval picit pontositani kellene es akkor nem tortenne felreertes.

 6. Nekem sajnos 24.1 és már 4G-t ír. A beállításokban azt írja "hang és adat 4G". Ez most azt jelenti, hogy már telefonálni is 4G hálózaton tudunk? Egyébként melyik a jobb hálózat? A 4G, vagy az LTE?

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!