fbpx Skip to content

Az Apple márciusi keynote-jának kiemelt eseménye egyértelműen az iPhone SE és az iPad Pro bejelentése volt, azonban számos más témáról is szót ejtettek a szervezők, melyek szorosan kapcsolódnak a cég mindennapjaihoz. Tim Cook és az Apple elkötelezett híve a természetvédelemnek, ezért igyekeznek mindent megtenni környezetünk megóvása érdekében.

apple-liam-robot-high

A hibás, vagy lecserélt készülékek környezetkímélő feldolgozása mindig is fontos része volt az üzletpolitikájuknak, így nem olyan meglepő, hogy a folyamat megsegítésére új munkaerőt vonnak be. Arra azonban senki nem számított, hogy egy robotra bízzák a feladatot, pedig Liam, a szerelőrobot munkájára alig lehet panasz.

A keynote első felében mutatták be az Apple innovatív szerelőrobotját, Liam-et, aki iPhone-ok szétszedésére és az alkatrészek szelektálására szakosodott. Egy rövid videó keretein belül ismerkedhettünk meg fontosabb képességeivel és megalkotásának céljával.

Liam a feleslegessé vált iPhone-ok teljes megsemmisítése előtt olyan, fontos nyersanyagokat tartalmazó alkatrészeket szerel ki, mint a kobaltot és a lítiumot tartalmazó akkumulátor, az aranyat és rezet tartalmazó kamera, vagy az ezüstöt és platinát tartalmazó alaplap.

A prezentáció során kiderült, hogy a lelkes “droid” előző hónapban kezdte meg próbaidejét a vállalat színeiben, több mint három évnyi fejlesztést követően. Összesen 29 különböző robotikus modulból épül fel, és munkáját az Apple főhadiszállásától nem messze végzi Cupertino-ban, és 11 másodpercenként képes darabokra szedni egy szebb napokat is megélt iPhone-t.

Az Apple kifejtette, hogy a robot egyelőre az iPhone 6 modell szétszedésére fókuszál, de egy módosításnak kösznhetően a többi modell is hamarosan szétszedhetővé válik, valamint tervezik egy második példány telepítését Európába.

Liam megcáfolja mindazon kritkákat, melyek szerint az Apple eszközeit, különösen az iPhone-okat nehéz szétszedni, felújítani és újrafelhasználni. Azonban hiába a folyamatos munka, egy év alatt várhatóan alig néhány millió készülék fog megfordulni a robotikus kezekben, ami eléggé elenyésző szám a 231 millió, csak 2015-ben értékesített iPhone mellett.

A Greenpeace is örömmel fogadta az Apple kezdeményezését, viszont némileg kételkednek a hatékonyságában, lévén hogy egyedüli darabról van szó, valamint rengeteg, Liam-től független iPhone újrahasznosítási folyamat létezik még ezen kívül.

Ha lemaradtál volna a hétfői keynote-ról, akkor olvasd el összefoglaló cikkeinket az új iPhone SE-ről és a legújabb iPad Pro-ról, vagy nézd meg az iTunes-ban!

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Nagyon remélem hogy az én telefonom amit újként veszek/vettem, nem újrahasznosított anyagból van. Mármint úgy értem hogy nem egy kicsavart csavart vagy leszedett procit kaptam.
    Aki ilyenre vágyik az vegye azt, de tüntessék fel hogy használt anyagokból van a 200.000-es telefon.
    Azzal nincs baj ha ezekből a telefonokból kiszedik az alkatrészt és újraöntik, stb. De maximum ennyiben merüljön ki az újrahasznosítás.

  2. @taky1974: az alkatrészeket nem használják fel újra. a felújított készülékeket refurbishedként értékesíti az Apple.

  3. "Tim Cook és az Apple elkötelezett híve a természetvédelemnek"

    Igy kulon-kulon?:) azt hittem az apple szerves reszet kepezi kuki bacsi

  4. Engem inkább a 2015-ben eladott db-szám fogott meg, ami ha jól tudom kb 7 típusból adódik ki.
    Na ezt szárnyalja túl bármely más cég!

  5. @taky1974: Több emberrel is beszéltem, akik a Kecskeméti Merci gyárban sormunkások. Elmondásuk alapján úgy megy, hogy nem szakmunkások, hanem egyszerű betanított munkások rakják össze a kocsikat, néha elcsesznek ezt-azt, akkor vissza kell küldeni, és kicserélni az adott részt. Az egyikük azt nyilatkozta, hogy ha veszel egy új Mercedest jó eséllyel az 5. szélvédő és vagy 20-30km van benne. Gondolom Kínában, ahol 8 éves gyerekek rakják össze a telefonokat nem történik ilyesmi.

  6. a videóban miért nem áll ki a kamera az iphone 6on?

  7. @gurgox: ezt biztos pont azért küldték vissza szétszerelésre 😀 😀


Add a Comment