fbpx Skip to content

Ahogy azt előzetesen sejteni lehetett, a márciusi keynote kulcspillanata az új, 4″-es iPhone bejelentése volt. Az előadás során Greg Joswiak kapta azt a megtiszteltetést, hogy lerántsa a leplet az Apple új zászlóshajójáról, az iPhone SE-ről.

iphonese-gallery1-2016

Az 5s külsőbe bújtatott, de a 6s hardverével feltuningolt régi-új ismerősről az elmúlt hetekben rengeteg információ és pletyka látott napvilágot, melyek a várakozásnak megfelelően szinte mind be is igazolódtak.

Joswiak a prezentációját egy kis statisztikával fűszerezte: 2015-ben közel 30 millió 4″-es iPhone került értékesítésre, mely szinte egyedülállónak számít az iPhone eladások történetében. A jelenleg kapható legkisebb iPhone frissítését azzal indokolta, hogy a felhasználók szeretik a 4″-es készüléket a kényelmes mérete miatt, valamint ideális lehet azok számára, akik most ruháznak be életük első okostelefonjára, vagy még csak épp ismerkedni kezdenek az iOS platformmal, mondjuk egy Androidról történő váltást követően.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-336

Fontos érv lehet a kisebb méret mellett az is, hogy akik 5 vagy 5s készülékről frissítenek az SE változatra, megspórolhatják a kiegészítők árát a változatlan külsőnek köszönhetően.

Ahogy már említettük, az iPhone SE egy 5s köntösbe bújtatott 6s. Külsőleg semmilyen változást nem ejtett az Apple a már jól megszokott designon, egyedüli újdonság a rozéarany szín megjelenése az asztroszürke, ezüst és arany változatok mellett.

Belülről azonban jelentős ráncfelvarrást végzett Cook mérnöki csapata, gyakorlatilag belesűrítették a 6s hardverét egy kisebb készülékházba. Helyett kapott a 64 bites A9 processzor és a hozzá párosuló M9 motion koprocesszor, melyek közül utóbbi lehetővé teszi a korábban már megismert “Hey Siri” funkciót használatát.  Memória tekintetében vélhetően 2GB került beépítésre, azonban ez a keynote során nem került konkrétan említésre. Az új készülék ezzel a hardverrel közel kétszer nagyobb teljesítményre lesz képes, mint elődje, a GPU esetén pedig háromszor.

iphonese-gallery5-2016

A fotózás szerelmeseinek ajánlva a hátsó kamera felbontása 12 megapixelre emelkedett, és a 4k videók rögzítése mellett élő fotókat is készíthetünk vele. Mivel az Apple megőrizte az 5s dizájnját, így nem kell aggódnunk a kitüremkedő kamera miatt. A továbbfejlesztett zajszűrő algoritmusnak köszönhetően a 6s-hez hasonló tisztaságú képeket készíthetünk, gyenge fényviszonyok között pedig a True Tone, dupla LED-es vaku áll rendelkezésünkre.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-332

A várakozások ellenére a 3D touch azonban kimaradt a készülékből, a Touch ID pedig maradt első generációs. Szintén nélkülöznünk kell a barométert, ami így továbbra is az iPhone 6s privilégiuma. Beépítésre került viszont az NFC chip, amely segítségével az Apple Pay-képes országokban már akár fizetni is tudunk. Frissítésre került a Wi-Fi, a modem és a mobil modul is, melyek megtöbszörzött sebességgel és jobb minőségű hívásokkal kecsegtetnek minket.

Screen Shot 2016-03-21 at 20.15.08

Tárhelyből az olcsóbbik modell 16, a drágábbik 64GB-ból gazdálkodik. Akkumulátor tekintetében a kisebb kijelzőméret miatt a készülék tovább bírja, videólejátszás esetében például akár 2 órával is, mint a tavaly debütált 6s.

Az új iPhone SE március 29-től előrendelhető az Apple weboldalán, induló ára a 16GB-os modell esetén 158 990 forint, a 64GB-os változat pedig 198 990 forintba kerül.

Olvasd el a hozzászólásokat is

52 Comments

  1. Az igaz, hogy kisebb kontrasztu a kijelzoje mint a 6os szerianak? Olvastam ilyet es ha igaz akkor ez lehet az achilles sarka a keszuleknek :/

  2. Mire jó a barométer? Tudom, hogy mi az, de mire használható a telefonban?

  3. Kovács péter: ergo a barométer időjárás előrejelzésre használható, a légnyomás alapján megállapítható hogy napos idő lesz vagy esős

  4. Az 5S ararol meg semmit se tudni?

  5. Várhatóan fog majd valamelyik készülék(iPhone 6s) ára csökkenni az iPhone SE piacra dobása után?

  6. forgalomban marad az 5s? (ha igen, vajon olcsóbb lesz?)
    vagy váltja az SE?

  7. nem hinném hogy az új alaplapokhoz a régi touch ID került volna bele, nem lenne logikus, bár ki tudja

  8. Két kérdsésem lenne: mennyi RAM kapott helyet a kis erőgépben, illetve melyik Touch ID-t pakolta bele az Apple

  9. 1 év múlva jön az SE s? 😀

  10. Hújj de gyenge eresztés. Hátha az i7 jobb lesz ősszel. Akkor még nem cserélek 😀

  11. @adam03108:
    2gb és első generációs ID

  12. …na kérem, ez a felhozatal nálam 250 € -t ér áfásan…

    PS: …az 5S meg leesett 150 € -ra…

    – ennyi erővel inkább a 4S -t élesztették volna fel SJ jelöléssel és egy rossz szót nem mondtam volna, és mindenki aki ilyent vett volna, titkon megemlékezett volna az alapítóról

  13. Sajnos nagyon fölé lőtték az itthoni árazást!
    USA: [ $499 + 20% TAX (ami baromi sok, nem tudom van-e olyan állam, ahol ennyi lenne) ] * 280 = 168.000 Ft (tudom, ha fehéren akarom behozni, akkor arra még rájön x % vám, stb…)
    De ha az (USA ár + TAX) * EUR árfolyammal számolunk, akkor ~185.000 Ft.
    Németország: 589€ ~= 183.000 Ft
    Magyarország: 198.990 Ft (DE-hez képest +9%)

    Viszont ha tényleg 2 GB RAM van benne, akkor jó vétel, persze nem itthon.

    —–

    @scania460, @Cylon: Az Apple oldalát nézve megszűnt az iPhone 5s forgalmazása. Nyilván a készletek még kifutnak az APR-eknél és GSM-eseknél, de hivatalosan, az Apple-től már nem lesz kapható.

    @Boky09: Ha változna, akkor az már látszana az Apple oldalán.

  14. Szerintem ár-érték-teljesítmény arányában nagyon jól beárazott teló.
    Maradt a jóféle 5-ös széria dizájnja, naprakész hardverrel. Szerintem telitalálat. 🙂

  15. @aw123: már az i6-nál is javítottak állítólag az 5s-be került TID-n, akkor talán ebben is az lehet

  16. Nagy vudukkal van tele ez az ország!
    Az origó már tényként közölte, hogy 1 gb Ram van az 5SE -ben!??? Ha ez így igaz, nekem felejtős!

  17. @gunar: Az 5S-ben is nagyon jó a touch id, csak megnyomom a home gombot hogy lássam az időt, de legtöbbször fel is old a készülék, annyira gyors. Egyébként én maradok az 5S-nél, majd 3-4 év múlva váltok csak.

  18. A sok 5S megy majd a 70Ft-os szerződésekhez.

  19. Zászlóshajó? Nem kicsit túlzás ezt írni. Zászlóshajó általában a csucsgép de semmiképp sem egy olyan újdonság, amely tudásban kevesebb, mint a korábbi nagy testvérek.

    Legfeljebb üdvöskéről beszélhetünk, ha mindenképpen minősíteni szeretnénk.

  20. Nem értem ezt az áron fanyalgást. A legtöbb paraméterben megegyezik az i6s-el. Ugyanaz a kamera, a legerősebb mobil SoC (ja nem, az A9X erősebb ?), M9. Amiben hiányt szenved a 6s-hez kepest, az pedig az i6-ból ismerős. Mindezt vastagon az i6 ára alatt. Mégis mennyiért kéne árulni ezt a telefont? 100k? Annyiért, amennyibe a 3 éves hardverrel árult Galaxy A5 2016 kerül?

  21. Nekem az árral nincs gondom. Szerintem teljesen ideális a készülék tudásához. Viszont a design-ban kicsit csalódtam. Azt gondoltam, hogy valamivel lekerekítettebb lesz… Nyilván az i6s azért jobb nála, meg erősebb is sok mindenben, de ez sem gyenge.
    Viszont továbbra sem sikerült eldöntenem, hogy iSE vagy i6S.

  22. Számomra hihetetlen nagy csalodás! Az emberek (én nem) már az i6 megjelenése óta várnak egy 4" készülékre,ami esetleg hasonlithat a 6-os szériára. Az i6 óta eltelt két év. És ennyi idő alatt nem voltak képpesek elődrukkolni egy uj formával? Én nem akarok itt nagy lejáratásokat, de szinte minden piacvezető mobilgyarbak van mini vagy compact modelje,ami külsőre megeggyezik a zászlóshajóval es talán gyengébb egy kicsivel a belső dolgokba. És igy szépen megvette volna mindenki azt a méretet ami neki praktikus. Erre elővesznek egy négy éves kasztnit. Még jó hogy az autógyártásba nem így működik. Szerintem fantáziátlanok. Lehet utálni…

  23. A RAM tuti 2gb? Külföldi lapok az 1gb-ot valószinűsítik. Az ár miatt én is erre tippelnék.

  24. @popyakiraly:
    Ez nem a szeptemberi bemutató volt.Márciusi!
    Amiről Te beszélsz az szeptemberben jön.
    Ez rendhagyó időpontban , rendhagyó készülék. 🙂

  25. 16 gigás a legkisebb.
    Egy vicc, ekkora kapacitással kiadni egy ilyen telefont. Minimum a 32 lenne.

  26. Az ára nagyon rendben van. Olcsóbb lett, mint tegnap az 5S volt. Az 5S pedig már 100-115 ezerért megkapható sok normális üzletben, szóval akinek arra fájt a foga, mehet is megvenni, mert bizony most nagyon jó vétel.

  27. Nagyon remélem 2Gb ram van benne,ha így lesz azonal megveszem!Nekem csak is a 4" jön be és most ezt a méretet megkaphatom az I6s belsővel!Juhhhííí kell ennél több??Nekem nem!Sztem az ára is korrekt!

  28. @kisai: Tudnál egy linket dobni, hogy hol láttad annyiért pls.?

  29. @kisai: “Az 5S pedig már 100-115 ezerért megkapható sok normális üzletben”
    Hol?
    Megyek és megveszem, de nem látok ilyet sehol! 🙂

  30. Akkor most az apple megcsinálta a leggyorsabb telefonját (az iphone 7-ig) és belerakta egy 3 éves “kasztniba”.
    Mert ez a teló tuti hogy gyorsabb mint a 6s mivel (bá nem sokkal de) kevesebb pixelt mozgat.

  31. [Bocs, de ilyen linket nem tudunk engedélyezni. Ellenben bárki beírhatja a “mobilvarázs” szót a google-be. Köszi! //Admin]

  32. @Cylon: pl. Rufusz computer, 115e.

  33. @kisai: de az csak 16 gb-os.
    akkor még várok az áresésre, ez csak parasztvakító áresés. AKkor ennyiből már jobb az SE, alig drágább.
    Bízom benne, hogy az árak azért ennél jobban esni fognak. Pl edigitalban még a régi árakkal kapható.
    16 gb-os 130, a 32gb-os 160 ezer. Itt vajon mikor lesz olcsóbb? és a többi boltban?
    rufusz nekem eléggé noname kategória, nem hiszem hogy megbíznék egy ilyen boltban

  34. @Cylon: Hát ha a 160 ezer alig drágább, mint a 115, akkor valóban jobb, de akkor már abból is a 32-es (195) és akkor már vehetsz 6S-t is 16-osban 215 körül, akkor meg már 64-est vegyél abból is…
    Ha olcsón jó telefont akarsz, 115ért nem rossz az 5S gyári garival. Neten megnézed a sorozatszámot, van-e gari. Egyébként pedig a számlát beküldöd az Apple-nek és általában egy hét alatt regisztrálják, hogy új készüléket vettél, akkor is ha nem viszonteladótól van (MM-ból vettem rMBP-t)

  35. @Ffx: Köszi 🙂
    pár napot-hetet még várok, hátha lejjeb megy az ára azért…
    Maradnék az 5s-nél. jó kis telefon az, nem kell nekem SE plusz 50-ért, igazad van, ha így nézem akkor már tányleg egyik sem drága.

  36. @Cylon: amúgy ha van ismerősöd svájcban, 135 körül kijön az SE… Ha lehetne ott venni 5S-t, akkor az még talán 100 alatt is vihető lenne, de az Apple oldalán már sehol sincs 5S…

  37. 171.000Ft Svájcban az I5SE 64Gb,itthon 199.000Ft!Svájcban vesz valaki akkor azon ugyan úgy rajta van a magyar nyelv?Mert van kint ismerősöm aki két hetente jár haza,ha van magyar nyelv a svájcba vásárolt telókon,akkor vetetek vele egyet!

  38. Itthon 169.000Ft 16Gb,svájcban 137.000Ft!

  39. @Bakfitty: nincs külön svájci meg magyar kiadás, ez nem Microsoft készülék. A világ összes iPhone-ján ugyanaz a szoftver fut, az amerikában vett telefonok mára már csak a töltőben különböznek, de Svájcból ilyen probléma sincs, ugyan azt kapod ott, mint itthon.
    Az egyedüli, ha cégre veszed, a svájci ÁFÁt nem, vagy csak neccesen igényelheted vissza, de magánszemélyként szerintem, ha lehetőséged van, érdemes onnan hozatni a telefont. Apple.ch-n megrendeled a barátod címére, neten kifizeted, kiszállítják neki és hazahozza. Onnan van az i6-osom, pont ugyanilyen módszerrel. (március 29-től rendelhető)

  40. @Bakfitty: 159 itthon, de amúgy a többi igaz. Mondjuk azzal még számolj, hogy MasterCarddal fizetve magasabb átváltási költséget fizetsz, mint az MNB közép, sőt, gyakorlatilag 10-11 forinttal magasabb díjon váltották nálam a CHF-et az MNB árfolyamhoz képest…

  41. @Bakfitty: a magyar nyelv az iOS 4.0 óta a rendszer része, függetlenül attól, hogy hol vetted a készüléket. itthon meg még mindig 27% az ÁFA.

  42. Szomorú vagyok, mert megint az van, hogy hónapokkal előre lelőttetek minden spoilert, így ez az esemény semmi újdonságot nem hozott, pontosan tudható volt mi a készülék neve, mekkora lesz, stb.
    Régen jobb volt, amikor nem tudtuk előre mire lehet számítani és tényleg meglepetés volt az újdonság.

  43. Nem szoktak ezekkel szeptemberig várni általában?:D

  44. most egyébként az nfc t benne ugye nem csak apple pay hez lehet használni hanem máshoz is? :O csak mert mindig úgy olvasom,érteni meg annyira nem értek hozzá…

  45. @hollo222: Az NFC az Apple Pay miatt került bele semmi másért. Egyébként a fizetésen kívül amire használni lehet mind alkalmas a BLE, csak nem kell közvetlenül közel tenni a kettőt egymáshoz. Itt max. azért lehet szidni az Applet, mert nem teszi lehetővé rajta a többi mobilos fizetést, ami viszont üzletileg érthető.

  46. Ha vennétek a fáradságot és a hivatalos honlapot megnéznétek a RAM tekintetében…

  47. “Az AnTuTu tesztprogram most végre lerántotta a leplet a szerencsére pozitív igazságról: 2 gigabájt RAM-mal rendelkezik az iPhone SE” “mobilearena”

  48. @Ffx: sajnos nincs svájci ismerősöm…
    De mostmár azon gondolkozom, hogy vegyem meg inkább az új iphone SE-t vagy maradjak az 5s-nél? 😀

  49. Ffx:Bocsi elírtam!:)


Add a Comment