fbpx Skip to content

Az idei év nagy szenzációjának számított a hír, hogy az Apple vélhetően egy 4″-es iPhone-on dolgozik, az iPhone 5s-hez kísértetiesen hasonlító külsővel, de teljesen új hardverrel. A bejelentés óta rengeteg találgatás és pletyka látott napvilágot a részletekkel kapcsolatban, ezek többsége pedig a készülékház leendő formavilágával foglalkozott.

iphone5s

Egyes híresztelések szerint az iPhone SE a 6-os verzió lekerekített formavilágát fogja örökölni, a 9to5mac munkatársa azonban ezt cáfolja, és állítja, hogy az Apple nem változtat külsőn, és az iPhone 5s vonásait fogja örökölni a március 21-én várhatóan bemutatásra kerülő készülék.

Ez azt jelenti, hogy marad a szögletes forma, a kerek hangerő gombok, és a bekapcsoló gomb is marad az eredeti helyén, azaz a készülék tetején, jobb oldalt. További érdekesség, hogy a készülékház élei esetén az Apple megpróbálja kiküszöbölni az 5 és 5s verziók hibáit, és kevésbé lesz csillogó és fényes a felülete, megóvva ezzel az éleket a nem túl esztétikus apró karcolásoktól.

A lényegi változás a hardverben keresendő: az iPhone SE A9-es processzorral érkezhet, mellé az M9, mozgáskövető koprocesszor társul a 6s-ben debütált “Hey Siri” funkcióval, várható NFC chip az Apple Pay támogatásához, valamint frissített chipset a Wi-Fi-hez és a telefonáláshoz. A hátsó kamera a hírek szerint 12 megapixeles lesz és 4K videó rögzítésére képes, továbbá az sem kizárt, hogy a készülék megkapja az élő fotók funkcionalitást is.

Ami a kapacitást illeti, az előzetes hírek szerint 16 és 64GB-os modellek fognak érkezni, szemben az iPhone 5s 32GB-os jelenlegi maximumával. Az új készülék a 6s-sel megegyező színekben fog érkezni, tehát rozéarany színben is megvásárolható lesz. A termékpalettán pedig átveszi az 5s helyét a 450 dolláros induló árával.

Az iPhone SE jelenlegi konstrukciójának legnagyobb előnye lehet a korábbi kiegészítőkkel való kompatibilitás: mivel nem változik a design, így a korábban megvásárolt tokok, gamepadek és egyéb kiegészítők mind-mind használhatók továbbra is, ezzel nagyban megkönnyítve azok dolgát, akik iPhone 5-ről vagy 5s-ről fognak váltani az SE-re.

iPhone-SE

(Kiszivárgott iPhone SE doboz)

Mindent összefoglalva úgy tűnik, hogy az Apple egy erősen feljavított iPhone 5s-t készül piacra dobni, ami hasonló hardveres adottságai ellenére sem nevezhető “iPhone 6s mini”-nek. Méretéből adódóan viszont rengeteg iPhone 5 és 5s felhasználót ösztönözhet majd váltásra, arról nem beszélve, hogy a pletykák szerint a jelenlegi iPhone 5s is a piacon maradhat.

Ha nem akarsz lemaradni az Apple eseményéről, vésd be a naptáradba, ehhez pedig kattints ide!

Olvasd el a hozzászólásokat is

52 Comments

  1. Nagyon jó kis telefon lesz csak azt a 16 GB-ot miért nem tudják már elfelejteni

  2. Szerintem mindenki kifizetni egy 2000 Ft-tal többet hogyha 32 GB-os lenne a minimum

  3. @stei:
    Jó is lenne, ha 2000 Ft lenne a különbség két tárhely kapacitás között. Csak sajnos majdnem 10x-ese. 🙂 Amúgy meg nem értem ezt az őrületet a 16GB miatt, nekem is annyi van, és 3-4GB így is mindig szabadon van, sosem teltem még be. Pedig sokat fotózok, zenét hallgatok, és van fenn jo pár játék is. 🙂

  4. Az már más kérdés, hogy mennyire illene 32GB-ról indítani ilyen árcédula mellett.

  5. ezt a kommentet egy 64GB-s 5S-rol irom…..
    szoval, mi ez, hogy a jelenlegi 32 max?:)

  6. Ez így minden együtt gyönyörű lenne, ha még a 2Gb-ot is megkapná!

  7. @abeno9: *ram-ot

  8. Szerintem kurva kevés 16 GB nekem 64-es van de feleségemnek 16 GB-os van és semmire nem elég 100 megabyte szabad hely van mindig csak rajta és szár az egész így

  9. i5s külső rose gold árnyalattal, i6s belső, és megvan a következő telefonom, sok évre.

  10. Főleg hogy a 16-ból csak 11-re tudsz kihasználni hogy ha netán 16-ból 16-ot ki tudna használni az még lehet hogy jó lenne de így nagyon rossz

  11. nekem 16 gigás iphone 6 van és mindig van 5 gb helyem,nekem elég a 16gb

  12. Nekem is 16 van i5s es meg is igy van meg rajta 4-5gb hely. Pedig van zene is rajta kb 3000fenykep stb….

  13. …inkább a 4S -be pakolták volna ezt a belsőt…

    – ezt annak ellenére mondom, hogy 2 drb bontatlan Mujjo bőrtokkal rendelkezem 5S -re

    PS: …ha a forma marad, bár számomra még mindig hihetetlennek, sőt pofátlanságnak tűnik, akkor elég lesz az 5S is 250 US $…

  14. Lehet, hogy cserélem az i6s telómat erre. Kérdés, hogy tényleg lesz-e A9, 2GB RAM és hogy milyen lesz az akkuidő, mert azon a téren gondolom nem várhatunk csodát…

  15. Hihetetlen nagy fantáziával rendelkeznek a Apple tervezői… Bele se merek gondolni,hogy vajon az i7 is ilyen fantáziadús külsővel fog rendelkezni? Ha igen akkor az i6 volt az utolsó iphone készülékem! Stabil a rendszer, bár egy cimbi i6-osa sokat ujraindul meg egyszeruen kezelhetetlen a kijelző,szervizbe szoftvert frissitenek rajta es visszaadjak hogy ez hibátlan…

  16. Mivel még nem 6-os széria, elképzelhető, hogy marad az 5S szögletes formavilága, ami egyébként nagyon szép, de gyönyörű lenne lekerekítve is. Majd Hétfőn kiderül.

  17. @popyakiraly: a kijelző problémáit okozhatja töltés közben ócska kínai utángyártott töltő vagy kábel is. eredeti töltővel és kábellel használja?

  18. Azert egy kicsit faraghattak volna a kulson, szep az 5S szo se rola de kene valami ami ujdonsag erzetet ad, mert kulonben vehetnek sima 5St is mivel meg az is egesz jo hardverileg. No majd melatjuk.

  19. Szerintem sokan kapnak céges telefont 16GB-al. Elég az egy dolgozónak. Nekem van 2. Telefonom. A Magyar SIM kártyám van benne. 3* van a kezemben évente. Meg mikor töltöm. Elég az a 16 GB bele. Naptárat szinkronizál, névjegyét stb… Családtag is van aki csak telefonnal meg egykét fotó. Higgyétek el hogy van felvevő piaca. Nagy!

  20. Csak maradjon piacon a “sima” 5s is. Már mióta azt várom, hogy megjelenjen az SE és lemenjen az 5s ára. Remélem 80-100.000 Ft között tudok újonnan független, 32gb-os iphone 5s-t venni. Telefon ennél többet nekem nem ér. De ennyit megérne egy zsírúj iphone 🙂
    Hétfőn kiderül mi lesz, ha lemegy az 5s ára, tuti hogy megveszem 1 hónapon belül.

  21. Telefonalni eleg a 16-os, nekem 64-es van de az is mindig tele van. Aki komolyan hasznalja annak semmire nem eleg a 16GB

  22. @Jadeye: valóban nagyon megtudja kavarni a telefont az utángyártott kábel vagy töltő. ugy vibrált a kijelző az i5s-en mint a neon mikor kiégni készül, félóra kellett mire magához tért a kijelző.

  23. @Aquastic: Mi az, hogy “komolyan”? Mint a “pro” felhasználás a gépeknél… Nálad mi számít komolynak? Rajta tartod az összes képedet? Van rajta 85 alkalmazás, amit persze mind használsz?

  24. @Jadeye: gyari töltőkábel,gyári töltőfej. Nincs fél eves a telefon,ugy van rá vigyázva, hogy nocsak! Leejtve-megütve se volt.

  25. akkor csak nekem lessz igazam hogy ugyanugy fog kinézni mint az 5s hisz a név is ezt sugalta.De szerintem tesznek bele 1gb ramot az i6 procijával és kamerájával.Legalább is ha igazak az árak amivel piacra akarják dobni,akkor szerintem ez férne bele.21.-én okosabbak leszünk.

  26. Kb akkor mennyibe lesz egy iPhone 5S az SE megjelenese utan?

  27. Nekem 16Gb bőven eleg . Fotók mennek a felhőbe pár album zene is ráfér az i5 re és marad 1 gb om szabadon . Tabletnél már 128 gb os mini 3-ba ruhaztam be , a sok hd sorozat miatt kell a hely. De igy sem használok 30 GB nál többet. Apple-nél sajnos nagyon meg kell fizetni a nagy tárhelyet…. Tabletet 4-5 évre veszek

  28. @scania460: sajnos még nem tudni, elvileg feleződik az ára, vagyis a 16gb-os 5s 130 helyett 65.000 FT, a 32gb-os 5s 160.000 Ft helyett 80.000 ft lenne.

    De ne felejtsük el, hogy ez Magyarország, tehát szerintem az árak inkább ilyesmik lesznek: 16gb-os iphone 5s: 84.990 ft, 32gb-os iphone 104.990 Ft.
    Azt azért leszögezem, hogy rohadtul csak tippelek, de nem számítok arra, hogy ennél olcsóbb lesz itthon a független 5s.
    Egy – két hét és tudni fogjuk amikor lemennek az árak 🙂
    Vajon mennyi lesz használtan? mert most 70-80 körül már vannak szépek, de ez le kell hogy menjen szintén…
    Mindenesetre én egy újat veszek 32gb-osból amint lemegy az ára 🙂 várom

  29. @Jadeye: Már majdnem kicseréltettem a kijelzőt a 4s-emen mikor a szervizes bedobta ugyan ezt a kérdést amiért iszonyat hálás vagyok még most is.
    Vettem egy normális töltőt és új eredeti kábelt és magától megjavult igaz ha újra indítottam mindig megjavult a következő töltésig

  30. @Cylon: Mondjuk a 16 gigás 5s-t nagyon durván adócsaló helyen kapod meg 130-ért. A hivatalos ára 170…

  31. @meszi83: Na igen, pontosan. Ezzel az éjszakai üzemmóddal nekem csak egy bajom van. Ha fotókat, videókat akarsz nézegetni vagy netán játszani akarsz, a természetes színeket felejtsd el, mert abból semmit nem fogsz látni. Egy jó nagy sárgás – de inkább mustársárgának nevezném – képernyőt lehet nézegetni. És ekkor jön majd az a rész, hogy ki-be fogod kapcsolgatni az éjszakai üzemmódot, ha netán egy fotót a természetes valóságában akarsz megtekingetni. Én elhiszem, hogy jobb a szemnek, bármit elhiszek, de…

  32. A nagyon kövér tányérban pl. annyiba kerül.
    Najó, nevezzük a nevén a boltot:
    Extreme D@gitál 🙂
    Nen hiszem h nagyon adó lcsaló hely lenne

  33. makimano:azert is irtam ezt a megoldast,hogy ez jobb mint a most megjeleno verzioban levo. Ennel a szinek ugyan olyanok maradnak. A foto is ugyanugy leget nezegetni es jatszani is. Ha vegignezted a videot akkor lathatod hogy a csuszkaval ugyanugy tudod szabajozni hogy mennyire legyen sotet es vilagos. Nagyon sokan dicserik ezt a megoldast kulfoldi oldalakon. Sokan a sargasara panaszkonak koztuk nekem se tetszik se a telefonon se a laptopon. Engem is zavar az hogy peldaul minden besargul. Ennel pedig nem erzem ezt a zavarast a szemnek meg megis jobb. En mar beallitottam a telefonon es remelem a 9.3-al megmarad. Szep estet. 🙂

  34. @meszi83: amit linkeltél, annak semmi köze nincs az éjszakai módhoz. az éjszakai mód lényege nem a fényerő csökkentése, hanem a színhőmérséklet melegebbé tétele.

  35. Azert ez felhasznalo fuggo, nekem is 64 gigas a keszulekem es tele van appokal, fotot keszitek kuldom tovabb es hello, 10gigat sem laktam be. Telefonnal fotozni es azon tartani a nagyi kedvenc 5000kepet hulyeseg, nem cipelem magammal a csaladi albumot vagy az osszes buli kepet. Azt meg még mindig nem ertem, hogy a viharba talalja ki mindenki, hogy valszeg A9 lesz benne, miota el a hir, hogy kesz kisebb iphone mondom, hogy kizart, i6 procijat kapja majd meg. Akku lesz szerintem rohadtul kerdeses, mert meg is ugyan abba a kaszniba mit tudnak belepreselni. Szerencsere a tepsikezembe a 6s pont jo, de egyutterzek azokkal akik nem tabletfon maniasok es a kezukben mast ereznenek biztonsagban, azt is megertem, ha mas ideges lesz amiert lesz egy kisebb telefon de nem az akkori csucs hardverrel.

  36. Nagyon okos vagy!Koszonjuk!!!

  37. @Cylon: xD ilyen áfa értékek mellett nincs az az isten, hogy a hivatalos nettó árakon adják a terméket “bruttóban”. Az azt jelenti, hogy az Applenek kb. 100.000 forintért kéne adnia a telefont az edigitalnak és akkor még egy forintot sem kerestek rajta, ami nyilván nem igaz. Az egyik mobilszolgáltató beszer áraival tisztában vagyok, a közelében nincs ennek az összegnek és ők nem ugyanakkora tételben rendelik, így mennyiségi kedvezményről sem igazán beszélhetünk.
    Ha bele akarod ásni magad, ez egy elég jó cikkk: http://index.hu/gazdasag/2016/01/25/afacsalt_mobilokkal_van_tele_az_orszag/

  38. szerintem sem varhato nagy arcsokkentes.. az arakat szerintem inkabb ugy fogjak beloni mint amikor az i5c jelent meg…

  39. @ef-dani: Köszi a cikket. Ezt nem tudtam eddig, elég durva 🙂

    Attól még azért nem kockázatosabb megvenni az áfacsaltat nem?
    tehát pl.: edigitaltól olcsóbban… mert azért értem én hogy csaláson alapul, de ha olcsóbb akkor azért azt venném, nem a mediamarktosat, mert hülye azért nem vagyok. 😀

  40. @Cylon: Miből gondolod hogy az e-digital áfacsalt telókat árul???? Egy több milliárdos forgalommal bíró, fél tucat üzletet fenntartó hatalmas cég, aki leköt 10.000 darab telót akciós áron. Arról már nem is beszélve, hogy most mindenki akciózza a szifont… Nem fogy ahogy kellene, illetve hétfőn jön az új négycolos.

  41. @Balazs Pali:
    Én sem gondolom hogy az edigitallal bármi gond lenne, ef-dani hozzászólásában küldött nekem egy linket, ha azt elolvasod választ kapsz a kérdésedre. 2-3 hozzászólással feljebb 🙂

  42. @Balazs Pali:
    És akármilyen telefont árul én tőlük fogom megvenni éppen az akció miatt. de 100-110.000-nél többet nem ér egy iphone 5s ha megjelenik az újabb, ha nem éri el ezt a szintet, akkor nem veszem meg a király 30gb-os verziót, hanem a kevésbé király 16gb-al érem be. de edigitalnal fogom megvenni, ha csak valaki nem licitál alá és legalább annyira megbízhatónak tűnik.
    Rendszeresen vásárolok az edigitalban, semmi gondom velük, sőt.

  43. Ha van rá gari (tudtommal van) miért ne legolcsobb helyen venném?!

  44. @Cylon: Ha ilyen “ismert” helyen veszed, akkor kockázatot nem vállalsz vele, csak támogatod ezt a folyamatot, aminek következménye a 27%-os áfa, amit mondjuk a kaján viszont jellemzően megfizetsz. Illetve annyit mégis vállalsz, hogy a második évben, amikor az eladót terheli a szavatosság, akkor nagyot fogsz szívni, azt a telkók sem szívesen nyelik be, de határozott kiállással van esélyed. Náluk nincs.

    @Balazs Pali: Számold ki. Ott van a számolás fentebb, meg egy link is, azt is olvasd el. Egész egyszerűen lehetetlen. Az akció nyilván más kategória.

  45. Szia. Te nagyon profi vagy, tudsz esetleg segíteni nekem ? Bár nem ide vág. Nem működik a 42mm sport órán a diktalas funkció . Mindent ki próbáltam már kikapcs bekapcs, visszaállítás stb … Van ötleted vagy találkoztál már ilyennel ? Esetleg ez garanciális csere lehet ? 3 napja vettem az ICenterben. Előre is köszi.

  46. @kicsimeszes: az iPhone-on nincs bekapcsolva a Siri, vagy nincs internetkapcsolat. nem garanciális dolog.

  47. Ezt a meszi gyereket vki leherelhetne 😀

  48. Ha emberi áron lesz, simán váltom a 6ost egy ilyenre! Kis kezem van, ez volt az ideális méret és a legszebb forma:)

  49. szerintem nem fogja megkapni az a9-es procit…

  50. Az 5S áresést hiába várjátok, főleg 65ezerért.:) Szépen ki lesz vezetve, hisz azt váltja fel!


Add a Comment