fbpx Skip to content

Egy, a napokban felfedezett hiba miatt az iOS alkalmazás-indítási és -bezárási animációit kikapcsolhatjuk néhány mozdulattal. Az egész előidézéséhez az ilyenkor már megszokottaknak megfelelően most is megfelelő időzítéssel kell adott műveletet végrehajtani, ráadásul mindez jailbreak nélkül is megtehető.

disable-ios-9-springboard-animations

Viszont mivel mindez egy hiba eredménye, ezért ahogyan a beépített alkalmazások trükkös elrejtése esetén is, úgy itt is igaz, hogy a készülék újraindítása visszaállítja az eredeti állapotot, tehát semmi veszteni valónk nincs, nyugodtan ki lehet próbálni.

Az alábbi lépéseket kell megtennünk:

  1. Kapcsoljuk be a Beállítások / Általános / Kisegítő lehetőségek alatt az AssistiveTouch opciót.
  2. Lépjünk vissza a főképernyőre, és húzzuk az AssistiveTouch gombját a jobb alsó sarokba.
  3. Húzzuk le az ikonokat a Spotlight kereső megnyitásához – majd abban a pillanatban, ahogyan alulról felugrik az AssistiveTouch gombja a billentyűzet fölé, nyomjunk rá a háttérre, hogy eltűnjön a kereső. Ha jól időzítettünk, akkor az egész kereső nagyon gyorsan tűnik el.
  4. Próbáljuk ki egy app elindításával, hogy van-e változás. Ha nincs, akkor ismételjük meg a 3. lépést többször is egymás után. Mivel elég trükkös a dolog, így elképzelhető, hogy akár tucatnyi alkalommal is próbálkoznunk kell.
  5. Ha sikerült, és “elmúltak” az animációk, akkor kikapcsolhatjuk az AssistiveTouch opciót.

Mivel ez így leírva nem feltétlen érthető, ezért szerencsére készült róla videó is a 9to5mac jóvoltából. Ha tehát a szöveg alapján nem menne, mindenképp érdemes ezt megnézni:

Az alkalmazások indítását és bezárását kísérő áttűnés célja némileg az is, hogy az épp nem futó app összeszedje magát, betöltse az adatokat, és azonnal használható legyen a friss adatokkal; bezáráskor pedig a fordítottja, hogy befejezze a futását, vagy elkezdje a háttérfolyamatot. Az animáció letiltása a megjelenítést gyorsabbnak tűnővé teszi, de ha egy adott app nem tud magához térni a lerövidült idő alatt, akkor esetleg kicsit várnunk kell, míg reagálni is fog.

A hiba egyébként még az iOS 9.3 beta 6 esetén is megvan – bár így, hogy ekkora nyilvánosságot kapott, az Apple várhatóan javítja majd a 9.3 hamarosan megjelenő, hivatalos verziójában. Vagy az is lehet, hogy a Mozgás csökkentése opciót bővíti a mozgás teljes letilthatóságával.

Mellékhatás ugyanakkor, hogy ha aktiváltuk ezt a hibát, akkor a készülék lezárásakor az egy pillanatra újból felvillan, illetve elképzelhető, hogy ha nem az első oldalon voltunk a főképernyőn, akkor feloldás után visszaugrik az első oldalra.

Olvasd el a hozzászólásokat is

60 Comments

  1. A hiba elöidézéséhez érdemes az AssistiveTouch bekapcsolása élőtt a Mozgás csökkentését ki-be kapcsolni mint a videóban.

  2. Igen, valóban működik. Meglepően gyorsabb lett rajta minden. Egy ki-be kapcs után visszaáll a “lassúbb” változatra. 🙂

  3. Ja… És lehetne olyat kérni, hogy animációval is felgyorsuljon ilyenre. 😀

  4. Off: Es azt valaki eszrevette mar, hogy a 2. oldal felodasakor bevillan a jobb felso sarokban egy kek folt? Mintha a hatter maradna ott, de csak a 2. oldalnal fordul elo mas oldalnal nem.

  5. Meg ja…Én azt vettem észre, hogy ezzel a megoldással még a “Mozgás csökkentése” funkció bekapcsolt állapotánál is gyorsabb lett a telefon. Sitty-sutty megy rajra minden, nem győztem kapkodni a fejem. 😀
    Kiváncsi lennék, hogy a 4S is felgyorsul ennyire? Mert akkor meg van a megoldás, ami a sebességet illeti. 😀

  6. Na meg…Ha az Apple-nek van egy kis esze – ha esetleg nem tudott erről a “hibáról” – akkor él a lehetőséggel és azonnal, de izibe felgyorsítja szoftveresen a telefonokat hivatalosan kiadott verzióban, – mondjuk legyen…na jó, 9.4, de csak azért, hogy legyen idő tesztelni – mert ezek szerint a sebesség a szoftvertől függ. Ezt tudtuk eddig is, na de ennyire? Nálam ég és föld a különbség, abszolút észrevehető (5S).
    Pl.: Rátapizok a Telefon app-ra és abban a szent pillanatban megjelennek a kontaktok – úgy, mint egy jobb androidos telefonnál. Ez normál esetben kb 1 mp 5S telefonon. Nem azt mondom, hogy 1 mp maga a tragédia, de ha lehet gyorsabb, miért ne legyen.
    Hajrá fiúk, én veletek vagyok!

  7. @farkas63: Azt hogy kell érteni, hogy a “2. oldal felodásakor” ?

  8. Hat gyerekek, ez valami brutalis! 😮 🙂

  9. NoSlowAnimation

    elég régi cydia “tweak”, és tényleg komoly hogy a szoftverbe rakott animáció miatt lassú a telefonunk

    nekem ez az első, amit felrakok JB után
    és persze a szifoncom billentyűzet fix 😉

  10. Remek cikk, köszi! 🙂

  11. Ebben az esetben, ha zárolod a telefont a gombbal, felvillan egyszer a zárolt képernyő, majd lezáródik. De ha elhalványul a képernyő és úgy zárod le a gombbal, akkor nincs villanás.

  12. @Makimano: A fokepernyot a 2. oldalra rakod es onnn zarolod es ugy oldod fel, sajnos screent nem tudok nyomni mivel olyan gyorsan nem lehet reagalni ra.

  13. Kozben rajottem miaz, nem a 2. oldal miatt van hanem pont azon az oldalon van egy app ami frissitve van es ugye az elott van egy kek kis potty ami jelzi, hogy friss es nem volt meg azota inditva, na es az a kek potty latszik bele feloldasnal, ugye ugy zoomolva kicsinyiti le a kepernyot feloldasnal es az a potty eleg nagy kezdetkor. 🙂

  14. @farkas63: Szereny velemenyem szerint, az az instagram melletti kek potty, a feloldaskor ahogyan bezoomol rola. Nyisd meg az appot, eltunik a potty, es problema megoldva 🙂

  15. Hát sokkal gyorsabb lett ? I4s

  16. Szerintem az animáció sem volt lassabb (i6)! Így se egyből ugorva nyitja az app-ot!

  17. Ha sikerült ez a trükk, akkor a mozgás csökkentése gomb ki be kapcsolásával ki vagy be lehet ezt a hibát kapcsolni!

  18. Tök jóóó! Köszi!

  19. Sztem lenyegesen gyorsabb.. (I6s-en is)

  20. Király! 4s 9.2.1-en műxik! 5s-en 8.0.2-őn nem birom megcsin.
    Valakinek megy?

  21. @GaraiSG: Nalam nem kapcsolja ki-be a funkciot a mozgas csokkentese kapcsolo, mindket allasban aktiv a “gyorsitas” es nincs koztuk kulonbseg, ios 9.2.1.

  22. Szerintem baromság, az alkalmazás gyorsan felugrik de attól még ugyan annyi idő a betöltés…

  23. Én se nagyon értem ,hogy mi benne a poén!? Gyakorlatilag bekapcsolja a mozgás csökkentést! Ha szimplán a menüből bekapcsolom,akkor is ugyan ez a helyzet! Se nem gyorsabb,se nem más…

  24. @Pomogacs azt senki nem allitotta, hogy az appokat is felgyorsitja..

  25. @pomogacs: Hat pont mivel gyorsan felugrik nem megy az ido az animacioval es tarsaival es emiatt gyorsabb az egesz. Szerintem ez jo 🙂

  26. @sika: Akkor neked nem sikerult aktivalnod, probalgasd, meg fogsz lepodni!

  27. @manyesz: Sajnos ios8 alatt nem mukodik elvileg!

  28. Ez nagyon KIRÁLY!!!!!

  29. Nagyon remélem hogy ezt a "hibát"nem javítják ki!:)

  30. Hulyeseg… Szerintem nem gyorsabb, egy app nem fut a hatterben akkor az animacio feledtette velem, hogy betolt pl a hivaslista. Igy meg ugyan ugy varok csak feltunobb, hogy nem kattra nyilik meg azonnal

  31. @pomogacs, @pergabb: persze, de erről külön bekezdés is van a cikkben.

  32. @sika: “Gyakorlatilag bekapcsolja a mozgás csökkentést”
    Igen, úgy néz ki, mintha bekapcsolná, de emellett az “áttűnést” is kikapcsolja. Ha megfigyelted már, a “Mozgás csökkentés” bekapcsolása után, ha megnyitsz egy appot, van némi “áttűnés effekt”, vagy miaszösz. 🙂 Ez a “hiba” pedig azonnal kiteszi a képernyőre a “látnivalót”. Nekem kicsit olyan “pattogósnak” tűnik, ami bennem a ló túloldala érzés kelt. Talán az lenne a legjobb, ha felgyorsítanák az animációt. 🙂 Miért nem lehet olyat?

  33. Nekem azért fura ez az app megnyitás, mert először – szinte minden app esetében – egy üres hátteret tölt be animálva és amikor az animáció befejeződött, utána tölti be hozzá az adatokat. Ezért tűnik úgy, hogy “lassú”. Nekem. De tényleg itt már csak tized másodpercekről beszélünk, ami lehet, másnak fel sem tűnik.

  34. 9.0.2 alatt nem sikerült megoldani, valakinek megy alatta? Vagy csak én bénázom?

  35. “Az alkalmazások indítását és bezárását kísérő áttűnés célja némileg az is, hogy az épp nem futó app összeszedje magát, betöltse az adatokat, és azonnal használható legyen a friss adatokkal;”
    Szerintem ez téves infó. iOS 6-ig valóban így volt és nagyon jó dolog volt! Én úgy vettem észre, hogy iOS 7-től kezdődően amíg az animáció nem ér véget, addig egyáltalán nem kezd az alkalmazás csinálni semmit.

  36. @gabor.: alkalmazástól függ (alkalmazásfrissítés a háttérben szolgáltatás).

  37. Ezt a lehetőséget korábban már kérdeztem! Nekem mióta iPhone 6-van azóta kiszúrtam,hogy ezt így lehet gyorsítani!
    De a lényeg,hogy ez mitől lehet??

  38. @turak gabor: egy hiba miatt van, ahogy ezt a cikk is írja. hogy pontosan milyen hiba, arról egyelőre nincs információ.

  39. @Jadeye
    Remélem nem foltozzák be 🙂

  40. Nekem nem sikerül iphone 6 9.1 és iphone 4s 9.2.1 el sem. Pedig elvileg ugy csinálom ahogy a videoban van

  41. Már sikerült de sajna ujrainditás utàn vissza áll. Az iphone 6 9.1 jailbreakkel szerencserére lehet gyorsitani. Még jó hogy kicseréltettem a telefonom és 9.2 helyett az uj 9.1 el kaptam vissza. Igy most szuper a jailbreak. Iphone 6 on 3d touch, call recorder, stb.

  42. Ez zseniális!

  43. @stei: “Már sikerült de sajna ujrainditás utàn vissza áll.”
    igen, ez külön le is van írva a cikkben:

    itt is igaz, hogy a készülék újraindítása visszaállítja az eredeti állapotot

  44. Nem meg állapítottam hogy ez egy hiba csak egyszerűen szar

  45. @stei: mivel ennek az egész dolognak az oka maga is egy hiba, tehát abban nincs semmi hiba, hogy újraindításkor visszaáll minden.

  46. Visszavonom amit korabban irtam. Valoban gyorsabban tolti be az appot. Jelenleg hivalistat es sms-t vettem alapul. Ott animialas eseten olyan (vki irta mar feljebb) mint, ha lefuttatna a kis effektet es csak utana vagy kozben kezdene el betolteni az emlitett 2programot amin en neztem. Igy, hogy nincs semmi animacio sokkal gyorsabban tolti be. Amikor kilovok mindent a hatterbol es animalva inditom el, akkor az animacio lefutasa utan mar varni kell par tized mp-et. Igy viszont kiesik az animacio es az a rovid resz is meg rovidebb. Szoval tenyleg gyorsabban indul el par dolog animacio fuggetlen 🙂 ellenben ez tenyleg a lo masik oldala mar, tul darabos, neha villog a kijelzo, stb. Megnezem az orat es megnyomom az oldalso gombot majd megnyomom gyorsan megint, akkor is neha kettot villan stb, minden applikacional es feladatnal van vmi egyeb elteres ami nem a megszokott. Kilovom az animaciot es attetszoseget, akkor akku ido jobb lesz, jelen esetben nem ereztem semmifele javulast, ami fura lenne igy, hogy animalas nelkul ugyan ugy merul a telefon, pedig az emlitett kombi offolasaval igen csak megno a telefon hasznalati ideje onmagahoz kepest 🙂 Most mar en is felteszem a kerdest, hogy ha valoban gyorsabban is el tud indulni egy program, akkor miert nem indul egyszerre az animacioval, miert az animalas kozben vagy vegen kell elindulnia, aztan lefut es szemmel lathatoan varni kell meg picit. Persze ez is csak szorszalhasogatas, mint amikor egy jobb procival ugyan azt a fotot 1perc alatt renderelem ki mig a masikkal 1perc 5mp alatt. Mondjuk azt nem latom 😀 szoval basszus, ez a telefon gyorsabb is lehetne, mi ez a visszafojtas?:)

  47. @aw123:- Köszi.
    Egyébként tapasztalataimból alapulva mindig úgy voltam h.mindegy hogy ki v.be van-e kapcs.a futó alkalmazások.Most látom csak hogy gyorsabb ha nem lövöm ki.

  48. aw123!!! Nekem a 9.3 béta 6 van fent azon működik mindegyik iPhone-on

  49. Telefonon sikerult kb harmadszorra de ipaden nem birom(azonos ios verzioszam) ipaden mukodik egyaltalan?

  50. @lukacs_m: Mukodik ipaden is igen. Azt nezd meg meg hogy gyari billentyuzetet hasznalsz e, ha nem akkor kapcsold ki mert csak a gyarival mukodik! Hogy miert azt nem tudom de igy van, tegnap ki is probaltuk. Egyebkent mi meg i4Sen nem birtuk az istennek sem osszehozni :/

  51. Koszi❤️

  52. Nekem egyszerűen nem sikerül, pedig nagyon szeretném…

  53. @Procisz: Ezt is olvastad?"Albert Parti írta:
    2016-03-11 19:33:25
    A hiba elöidézéséhez érdemes az AssistiveTouch bekapcsolása élőtt a Mozgás csökkentését ki-be kapcsolni mint a videóban."
    @aw123: pedig megy 4s-en,és kicsit feledteti a 6.1.3.utáni belassulást.

  54. Szerintem inkabb ha van eszuk nem az ilyen kis easteregg-eket javitjak, hanem a Siri-vel megkerulheto passcode (es touch id) vedelmet.
    na az egy komoly es valodi hiba. ez max poen 🙂

  55. @szikszai11: nem kerülhető meg. azért oldja fel a készüléket, mert lenyomja a home gombot ÉS eközben az iPhone 6s Touch ID-ja egy pillanat alatt beolvassa az ujjlenyomatot, és így felold a zárolás.

  56. Nekem ez a “hiba” masodszor szunik meg, pedig nem indult ujra a telefon. Elkepzelheto, hogy azert mert 20% ala csokkent az akku toltottsege? Nekem ez tunt fel. 6s

  57. Megmaradt 🙂

  58. Úgy tűnik ezt javították a frissítéssel. Nem tudom visszacsinálni. Kár.

  59. @kisjakab: nem javították, megvan a hiba a hivatalos 9.3-ban is.


Add a Comment