fbpx Skip to content

A héten zajlott Barcelonában a Mobile World Congress, mely a mobilvilág idei első nagy seregszemléje. A telefongyártók itt prezentálják új készülékeiket, a kiegészítő-gyártók bemutatják fejlesztéseiket. Az idei év középpontjában a VR-készülékek voltak, de nagy hangsúlyt kapott a telefonokban lévő kamerák fejlesztése is. Úgy látszik, a fejlődés következő szintje a dupla hátlapi kamera lesz.

iphone-dual-camera-900x506

Az iPhone kamerája évről-évre javul, amit prezentálnak az új készülékek bemutatóin is. Persze van még hová fejlődni, hiszen messze van még egy DSLR kamera szintjétől (ha valaha eléri azt…). A hírek szerint a fejlődés szintjében a következő ugrás a dupla hátlapi kamera lesz.

A Corephotonics nevű izraeli cég is ilyen irányú fejlesztést végez és munkájuk eredményeképpen egyértelműen látszik a képminőség javulása. A CNET készített egy videót, mely bemutatja a duplakamerás rendszer előnyét.

A videóban egymás mellé tettek egy kétkamerás és egy egykamerás rendszert. Optikai zoomolás következtében a kétkamerás rendszer élesebb képet mutat. Ez annak is köszönhető, hogy a kétkamerás rendszer esetében már ötszörös optikai zoomra van lehetőség a korábbi háromszoros helyett. A fejlesztés másik előnye, hogy vékonyabb lehet a kamera, így nem emelkedik ki a hátlapból sem. A CNET a kétkamerás rendszert összehasonlította az iPhone 6 Plus által készített képpel és hasonló eredményre jutott, mint a Corephotonics. Vajon az iPhone 7-ben megtalálható lesz a Corephotonics kétkamerás rendszere?

corephotonicsdemopic

Nem valószínű. Mégpedig azért nem, mert az Apple tavaly vette meg a szintén izraeli LinX Imaging nevű céget (amiről mi is írtunk), mely hasonló fejlesztéseket végez. A LinX is kétkamerás rendszert fejleszt, mely fejlesztés eredményeképpen csökken a zajszint, jobb és élesebb képet lehet majd készíteni alacsony fényviszonyok között. Ezért a LinX fejlesztése kerülhet az iPhone 7-be, mely a hírek szerint magasabb szintű vízállóságot, antenna nélküli hátlapot és vezeték nélküli töltést is tartalmazni fog, és megjelenése szeptemberben várható.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. En kimondottan nem orulnek neki. Nekem a mostani kepminosegnel jobb egyaltalan nem kell egy telefontol. Csak csunyitana meg dragitana a 2 kamera a keszuleket… Ha csucsminosegu fenykepeket akarok kesziteni, majd veszek egy fenykepezogepet.

  2. A két kamera lehet, hogy nem szám szerint értendő , hanem, hogy belül van 2 egység , vagy nem jól gondolom ?
    Valahogy biztos meglepi az Apple , mert erről szól a fejlődés és nehogy már lemaradjon.
    Egyébként ha látszik mind a 2 egység engem az sem zavarna . Kell az inovácio .

  3. kivancsi lennek hogy a most megjelent samu s7 hol van ezekhez kepest…

  4. Akkor már inkább a FLIR lepton szenzorát integrálják bele. Vagy ezt a hármat stílusosan elhelyezve egy nagyobb lencsébe persze ami nem lóg ki…

  5. Csak tudnám, hogy a francba tudják bebizonyítani MINDEN ÉVBEN, hogy az előző technológia, ami akkor csúcs szuper volt mekkora egy fos…

  6. Szerintem is felesleges. En es a felesegem elmondhatjuk, hogy nem alap szinten uzzuk a fenykepezest, elsosorban termeszet/ madarak kategoriakban. Ha jo kepet akarsz, ez szinte nem is a kameradon mulik, hanem:
    Megfelelo ido
    Megfelelo tema
    Megfelelo idojaras
    Megfelelo helyszin
    Helyes objektivvalasztas ( kb. 5 db. van)
    Helyes fenykepezogepvalasztas ( 3 db)
    Allvany, tavkioldo, szurok, istenharagja..
    Es…. Szerencse.
    Mint egy malhasszamar, ugy szoktunk kinezni. Szerintem itt kezdodik a profi szintre emelkedes. Namarmost, egy telefon, legyen az barmilyen remek, pl. sajat 6s, erre alkalmatlan, barmit fejlesztenek bele.
    De. Nagyon nagy de.
    Arra, hogy egy kirandulason, esemenyen, akarhol az aktualis hangulatot, targyat, allatot lefenykepezd, nem kell tokeletesebb ennel. A jelenlegi kamera tokeletesen megfelel erre a szintre, ugyanis senki nem varja el tole, hogy professzionalis legyen. Es nem is kell.
    Kicsit hosszu lett, de remelem atjott mit akartam.

  7. Valamit fejlesszenek azért,mert a 4S-hez képest a 6osom csapnivaló képet lő….

  8. @dnp: ha nem innál annyi vodkát nem remegne a kezed 🙂 🙂 🙂

  9. …én négy (4) lencsét tennék bele, kiállót, a négy sarkába, hogy ne libegjen…

    PS: …vaaagy, ha az eleje lehet vaku, mint a reklámban, akkor a komplett hátulja lehetne lencse, és utólag is eldönthetném mire szeretnék élesíteni…

  10. @draft: 🙂 Nem tom ki beszél? 🙂

  11. @raveman1: Na ja, ez mind csodálatos… de mindezek sz@rt sem érnek aha nincs photoshoppod…..

  12. A többség szerint tényleg rossz, ha a mostaninál jobb kamerát akarnak fejleszteni?!
    Megérett a világ a pusztulásra ?

  13. Lusta: este azert nem tul jo a kep a zaj miatt es optikai zoom se jonne eppen rosszul!!!

  14. bocs beneztem

  15. @Balazs Pali:
    Koszonom a velemenyed.

  16. Nekem mindegy. Meg nyomom gombot és akarok egy jó képet.

  17. @raveman1: “remelem atjott mit akartam” Szerintem Palinak nagyon is átjott 😀

  18. Nem tudom miert zavarja az embereket ha jobb kamerat kapubk…en igenis szeretnek akkor is ha 2 lencses. Nem tudom miert jovunk allvannyal meg idojaras stb.az embere 90% elmegy kirandulni,alltakertbe,nyaralni es ott akkor akar magarol,tajrol,baratairol jo kepet.ki fog ezert allvanyozni meg majd szolok neki h jojjunk vissza 2 ora mulva mert akkor jobbak lesznek a fenyviszonyok.en a kulonbozo progikkal se szoktam javitgatni ahogy az emberek 50% se ebben biztos vagyok. Latok valamit telo elo kep megcsinal telo zsebre tesz(na jo a gyari javitast ratolom neha). Aztan ennyi.nekem es az ilyen embereknek kell a jobb kamera

  19. DSLR-hez soha nem mérnék egy mobilkamerát. A válasz: nem! Nem fogja soha elérni egy DSLR szintjét a mobilkamera. Fizika, fény, méret, érzékelő. Lehetetlen.


Add a Comment