fbpx Skip to content

Az Apple 2010 óta saját fejlesztésű chipeket rak az iOS-t futtató készülékekbe, most éppen az A9-es sorozatnál tartanak, amelyből az A9 az iPhone 6s-t és a 6s Plus-t, az A9X pedig az iPad Pro-t hajta meg. Jelenleg két gyártóval dolgoztatnak, a Samsunggal és a tajvani TSMC-vel, de ősztől kieshet a Samsung a körből.

iphone_7_render_mr

A kínai The Electronic Times szerint az ősszel megjelenő iPhone 7 A10-es processzorának gyártását egyedüliként a TSMC nyerte el, kiütve ezzel Samsungot a nyeregből. A hírek szerint a tajvani cég azzal nyert, hogy képes 10 nanométeres technológiával chipet gyártani. A gyártástechnológiában ez mindenképpen előrelépés, mivel a mostani A9-es chipet a Samsung 14 nanométeres, míg a TSMC 16 nanométeres technológiával gyártja.

Az elmúlt hónapban tartott elemzői beszélgetésen a TSMC vezetője elmondta, hogy 2016 második felében kezdik el a 10 nanométeres gyártást, amit 2017-re futtatnának fel. Ha tényleg csak a TSMC gyárta majd egyedüliként a chipeket, akkor a Samsung komoly bevételtől és nyereségtől esne el, mert a telefonos üzletága nem muzsikál túl fényesen, a chipgyártás pótolta eddig a kieső nyereséget. A TSMC viszont anyagilag rendkívül jól járna, hiszen éves szinten legalább 200 millió darab új iPhone kel el, és a chipekből befolyó bevétel igencsak megdobná a profitot.

A teljesítményviták elkerülése érdekében is jobb lenne, ha egy cég kezébe kerülne a gyártás. Ugyanis még tavaly októberben robbant ki a chipgate, ami az A9 chip különböző gyártók és gyártási eljárásukból fakadó teljesítmény különbséget mutatta meg. Mérések szerint a Samsung által gyártott chip jobban fogyasztja az akkumulátort, mintegy két órával hamarabb merül le a telefon. Az Apple is reagált a problémára és szerintük a teszt alatt erős megterhelésnek voltak a chipek kitéve, ami nem jellemző a mindennapos használatra, valójában mindössze 2-3 % eltérés van a két chip teljesítménye között.

Az iPhone 7 valószínűleg szeptemberben jelenik meg. A kiszivárgott hírek szerint a hátlapján már nem lesznek antennacsíkok, de lesz dupla kamera, vízállóság és a fülhallgatónak valami vékonyabb csatlakozó, ami válthajta a jackdugósat.

A szeptember elején tartandó keynote-on már okosabbak leszünk.

Ugyanakkor friss hír az is, hogy tajvani földrengés – melyben 116-an életüket vesztették és rengetegen megsérültek – a TSMC gyártói kapacitását is érinti. A cég reményei szerint a termelés 95%-a 2-3 napon belül helyreállhat és a hosszú távú hatás mindössze 1% csökenést okoz a tervezett darabszámhoz képest. A Digitimes szerint viszont alulbecsülték a károkat, az egyik gyárban a pusztítás nagyobb volt, mint először gondolták. A cég ettől függetlenül bizakodó, elérhetik a tervezett negyedéves bevételi számot.

Minden esetre ha nem sikerül rövid időn belül helyreállítani a gyártói kapacitást, az A10 chip kapcsán a Samsung újra képbe kerülhet.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Borzalmas lenne, ha így nézne ki az iPhone 7.

  2. Nem mindegy. Mindenki Tokba nyomja. Én legalább leélem a hatosomat. Nem számít. A telefon van értem nem én érte.

  3. Nem kell sajnalni a samsungot mindenhol jelen van, korházai vannak, hotel lán cai, elektronika, hadiipar, logisztika… Végtelen. Persze ez kiesés neki akárhogy van, de hasra nem vágja az fix. 😀

  4. Szerintem az A10-ben anyagilag és presztízsben is van akkora biznisz a TSMC-nek, hogy azt le fogják gyártani. A teljes termelés 7%-áról van szó, nem az A10-ről. Majd átcsoportosítják a helyszíneket, ha gépileg megoldható.

  5. "White64GB":Osztom a véleményed,nállam már elég vihar vert az i5s 🙂

  6. Hát, ettől a csíkáthelyezéstől nem lett szebb… Viszont White64GB-nek tényleg igaza van.
    A 4S-t nem tettem volna tokba, nem is fóliáztam, az nagyon szép volt, de a 6-ra vettem egy egyszerű, fekete Ozaki tokot, meg egy .35-ös üvegfóliát, azóta pont leszarom, hogy néz ki a telefon , nekem így tökéletes.
    Bár most engem pár évig nem érint, de ne legyen már mindig vékonyabb és vékonyabb a telefon, inkább az akkumulátor méretét növeljék.


Add a Comment