fbpx Skip to content

Az Apple magyar idő szerint kedd este nyilvánosságra hozta előző negyedéves értékesítési- és pénzügyi eredményeit. Újabb rekordok dőltek, igaz, csak kis mértékben.

Apple results

A számok mindennél többet mondanak:

  • Bevétel: 75.9 milliárd dollár. Egy évvel ezelőtt, hasonló időszakban 74.6 milliárd, az elemzői várakozás erre a negyedévre viszont 76.6 milliárd dollár volt. Az Egyesült Államokban és Japánban csökkenő volt a bevétel, Kína mentette meg a céget, hogy ne csökkenésről kelljen beszámolnia.
  • Nyereség: 18.4 milliárd dollár szemben a 18 milliárddal.
  • iPhone: 74.8 millió darab kelt el, ami 300 ezer darabbal haladja meg a 2014-es értéket. Az elemzők optimistábbak voltak, ők 75 milliót vártak.
  • iPad: folytatódott a csökkenő trend, 16.1 milllió darab kelt el, pedig ebben már az iPad Pro is benne van. Egy éve 21.4 milliót tudtak értékesíteni.
  • Mac: 5.3 millió számítógép talált új gazdára, ami 200 ezer darabbal kevesebb, mint 2014-ben.

verge-diagram

Tim Cook vezérigazgató a következőket nyilatkozta:

A csapatunk az Apple legjobb negyedévét produkálta, köszönhetően a világ leginnovatívabb termékeinek és az iPhone, az Apple Watch, valamint az Apple TV minden rekordot megdöntő értékesítési eredményeinek. A szolgáltatások növekedése felgyorsult a negyedév alatt, ami hozzájárult a rekord eredményekhez és az aktivált készülékek száma átlépte a mérföldkőnek számító 1 milliárd darabos határt.

Az eredmények közzététele utáni konferencia-beszélgetésen hangzottak el az alábbiak:

  • A dollár erősődése komoly negatív hatással volt az eredményre. Enélkül 7%-kal magasabb bevételről tudtak volna beszámolni.
  • Rekord az Apple Watch értékesítésében. Viszont azt nem mondták, meg mennyit adtak el belőle…
  • Az Appe Pay egyre jobban terjed.
  • Apple Music: 10 millió fizetős felhasználó.
  • iPhone: az átlagos eladási ár 691 dollár volt, szintén rekordmagas. Az iPhone 5s és korábbi telefonok gazdái közül csak 40% váltott újabb készülékre, ezért a frissítendő bázis igen nagy. 75%-os növekedés Indiában, 18%-os Kínában. Mindkét országban jelentős növekedési potenciált látnak. Az Androidról való áttérés ismét rekordot döntött, de számot itt sem tettek közzé.
  • Mac: piaci részesedése növekszik.
  • iPad: a saját kategóriájában sikeres, 69%-os részesedése van.
  • 6.1 milliárd bevétel a szolgáltatásokból, 27%-os növekedés az App Store-ból. Az egy felhasználó által elköltött összeg is növekedett.
  • Készpénzállomány: 216 milliárd dollár.
  • Nyereségráta: 40.1% a korábbi 39.9%-hoz képest.

Két dolgot érdemes megjegyezni. Egyrészről a 18.4 milliárd dolláros nyereség a valaha létezett legnagyobb nyereség, amit egy vállalat elért három hónap alatt. Tiszteletet érdemel. Másrészről a következő negyedévre szóló előrejelzésben csökkenő szám jelent meg, amire 13 éve nem volt példa. A bevételi előrejelzés 50-53 milliárd között alakul az előző évi 58 milliáddal szemben. Ez köszönhető annak, hogy egy évvel ezelőtt a karácsonyi időszakban komoly készlethiány volt iPhone-ból, ami csak a 2015 első negyedévében szűnt meg, az áthúzódó hatás jelentős volt és a világgazdasági helyzet is változott, sokat erősödött a dollár.

A tőzsdezárás utáni kereskedésben tulajdonképpen nem változott a részvény árfolyama. Kiváncsi leszek a befektetőkre, hogyan értékelik majd ezeket a számokat. Én annyira azért nem vagyok optimista…

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Vajon meddig mehet ez így? Mi lesz ha egyszer nem növekedik?

  2. Akkor csökkenni fog… 😀

  3. A bevetelbol levontak mondent?bereket is?mert akkor ez igy nyeresegnek irdatlan nagy osszeg.

  4. Irdatlan nagy, viszont az is ami eltunt, alkatreszek, gyartok, dolgozok stb, nem hiszem ennyit elzabaltak volna. Amugy is volt egy rakas olyan resz amit nem ertek, vagy pofatlan 🙂

  5. az az elszomorító, hogy aki a gyártósor mellett gürizik az 1db 200 ezer forintos iphone árából kb 1 forintot kap.
    ugrálnak is lefele a gyár tetejéről.

    ha normális fizetést kapnának ezek a dolgozók lenne az apple nyeresége kb 18.2 milliárd $?
    (persze ezeket a számokat csak hasraütésre írtam de az igazság is valami ilyesmi lehet)

  6. @rossifumi: már évek óta nem ugrálnak a gyár tetejéről. Kínában az átlaghoz képest még mindig a Foxconn és a Pegatron biztosítja a legjobb fizetéseket, ezért is akarnak a legtöbben ilyen óriáscégeknél dolgozni, függetlenül attól, hogy egyébként melyik gyártónak szerelnek utána össze készülékeket. javaslom, nézd meg ezt a filmet: http://www.imdb.com/title/tt1512201/

    illetve: http://szifon.com/2012/01/13/az-apple-az-iparagbol-elsokent-csatlakozott-a-fair-labor-association-hoz/
    és: http://www.apple.com/supplier-responsibility/labor-and-human-rights/

    Kína nem egy olyan dolog, mint amit a hazai viszonyokból kiindulva elképzelnénk.


Add a Comment