Apple: újabb rekord negyedév, ezúttal csak hajszálnyival – ez volt a csúcs?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple magyar idő szerint kedd este nyilvánosságra hozta előző negyedéves értékesítési- és pénzügyi eredményeit. Újabb rekordok dőltek, igaz, csak kis mértékben.

Apple results

A számok mindennél többet mondanak:

 • Bevétel: 75.9 milliárd dollár. Egy évvel ezelőtt, hasonló időszakban 74.6 milliárd, az elemzői várakozás erre a negyedévre viszont 76.6 milliárd dollár volt. Az Egyesült Államokban és Japánban csökkenő volt a bevétel, Kína mentette meg a céget, hogy ne csökkenésről kelljen beszámolnia.
 • Nyereség: 18.4 milliárd dollár szemben a 18 milliárddal.
 • iPhone: 74.8 millió darab kelt el, ami 300 ezer darabbal haladja meg a 2014-es értéket. Az elemzők optimistábbak voltak, ők 75 milliót vártak.
 • iPad: folytatódott a csökkenő trend, 16.1 milllió darab kelt el, pedig ebben már az iPad Pro is benne van. Egy éve 21.4 milliót tudtak értékesíteni.
 • Mac: 5.3 millió számítógép talált új gazdára, ami 200 ezer darabbal kevesebb, mint 2014-ben.

verge-diagram

Tim Cook vezérigazgató a következőket nyilatkozta:

A csapatunk az Apple legjobb negyedévét produkálta, köszönhetően a világ leginnovatívabb termékeinek és az iPhone, az Apple Watch, valamint az Apple TV minden rekordot megdöntő értékesítési eredményeinek. A szolgáltatások növekedése felgyorsult a negyedév alatt, ami hozzájárult a rekord eredményekhez és az aktivált készülékek száma átlépte a mérföldkőnek számító 1 milliárd darabos határt.

Az eredmények közzététele utáni konferencia-beszélgetésen hangzottak el az alábbiak:

 • A dollár erősődése komoly negatív hatással volt az eredményre. Enélkül 7%-kal magasabb bevételről tudtak volna beszámolni.
 • Rekord az Apple Watch értékesítésében. Viszont azt nem mondták, meg mennyit adtak el belőle…
 • Az Appe Pay egyre jobban terjed.
 • Apple Music: 10 millió fizetős felhasználó.
 • iPhone: az átlagos eladási ár 691 dollár volt, szintén rekordmagas. Az iPhone 5s és korábbi telefonok gazdái közül csak 40% váltott újabb készülékre, ezért a frissítendő bázis igen nagy. 75%-os növekedés Indiában, 18%-os Kínában. Mindkét országban jelentős növekedési potenciált látnak. Az Androidról való áttérés ismét rekordot döntött, de számot itt sem tettek közzé.
 • Mac: piaci részesedése növekszik.
 • iPad: a saját kategóriájában sikeres, 69%-os részesedése van.
 • 6.1 milliárd bevétel a szolgáltatásokból, 27%-os növekedés az App Store-ból. Az egy felhasználó által elköltött összeg is növekedett.
 • Készpénzállomány: 216 milliárd dollár.
 • Nyereségráta: 40.1% a korábbi 39.9%-hoz képest.

Két dolgot érdemes megjegyezni. Egyrészről a 18.4 milliárd dolláros nyereség a valaha létezett legnagyobb nyereség, amit egy vállalat elért három hónap alatt. Tiszteletet érdemel. Másrészről a következő negyedévre szóló előrejelzésben csökkenő szám jelent meg, amire 13 éve nem volt példa. A bevételi előrejelzés 50-53 milliárd között alakul az előző évi 58 milliáddal szemben. Ez köszönhető annak, hogy egy évvel ezelőtt a karácsonyi időszakban komoly készlethiány volt iPhone-ból, ami csak a 2015 első negyedévében szűnt meg, az áthúzódó hatás jelentős volt és a világgazdasági helyzet is változott, sokat erősödött a dollár.

A tőzsdezárás utáni kereskedésben tulajdonképpen nem változott a részvény árfolyama. Kiváncsi leszek a befektetőkre, hogyan értékelik majd ezeket a számokat. Én annyira azért nem vagyok optimista…

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Irdatlan nagy, viszont az is ami eltunt, alkatreszek, gyartok, dolgozok stb, nem hiszem ennyit elzabaltak volna. Amugy is volt egy rakas olyan resz amit nem ertek, vagy pofatlan 🙂

 2. az az elszomorító, hogy aki a gyártósor mellett gürizik az 1db 200 ezer forintos iphone árából kb 1 forintot kap.
  ugrálnak is lefele a gyár tetejéről.

  ha normális fizetést kapnának ezek a dolgozók lenne az apple nyeresége kb 18.2 milliárd $?
  (persze ezeket a számokat csak hasraütésre írtam de az igazság is valami ilyesmi lehet)

 3. @rossifumi: már évek óta nem ugrálnak a gyár tetejéről. Kínában az átlaghoz képest még mindig a Foxconn és a Pegatron biztosítja a legjobb fizetéseket, ezért is akarnak a legtöbben ilyen óriáscégeknél dolgozni, függetlenül attól, hogy egyébként melyik gyártónak szerelnek utána össze készülékeket. javaslom, nézd meg ezt a filmet: http://www.imdb.com/title/tt1512201/

  illetve: https://szifon.com/2012/01/13/az-apple-az-iparagbol-elsokent-csatlakozott-a-fair-labor-association-hoz/
  és: http://www.apple.com/supplier-responsibility/labor-and-human-rights/

  Kína nem egy olyan dolog, mint amit a hazai viszonyokból kiindulva elképzelnénk.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!