fbpx Skip to content

Tim Cook hétfőn a Wall Street Journal által megrendezett eseményen járt, ahol Gerard Baker faggatta többek között a nemrégiben debütált Apple Music-ról, az Apple Car-t övező pletykákról, személyes adatok védelméről és az iPhone Upgrade Plan-ről.

14637-10343-151019-Cook-l

Az interjú során érintőlegesen szóba került az Apple Watch is, de Cook elég szűkszavúan nyilatkozott az okosóra eladási mutatóiról érdeklődő kérdésre adott válaszában.

Jócskán megeredt viszont a nyelve, mikor az Apple Music került terítékre: megtudhattuk, hogy a még gyerekcipőben járó online zenei streaming szolgáltatásnak jelenleg 6.5 millió előfizetője van, és még ennél is többen, 8.5 millióan használják a szolgáltatást az ingyenes, 3 hónapos periódussal. Elmondása szerint az irány nagyon jó, és hogy a nagy előfizetői szám arra enged következtetni, hogy a felhasználók szeretik az Apple Music-ot.

Az Apple Car-t övező pletykák kapcsán szintén igen szűkszavú volt Tim Cook, ám annyit elismert, hogy az autóipar jelenleg nagy változáson megy keresztül az önjáró autók és az elektromos meghajtás révén, ebből pedig ők sem szeretnének kimaradni. A rövid távú tervek mégis azonban azt engedik sejtetni, hogy a fő profil továbbra is az Apple CarPlay:

Szeretnék, hogy a felhasználóink az autóikba beülve is megtapasztalhassák az iPhone-élményt, mi most rövid távon erre fókuszálunk.

Ha már szóbakerült az iPhone, ejtett néhány szót az új iPhone Upgrade Plan szolgáltatásról, mely azok számára lehet érdekes, akik minden évben szeretnék megkaparintani a legújabb almás készüléket. A szolgáltatás keretein belül bizonyos összeg havi szintű befizetéséért cserébe az Apple szolgáltatófüggetlen készülékfrissítést és AppleCare+-t biztosít a szolgáltatásra előfizetők számára, ami valóban egy remek lehetőség lehet azoknak, akik gyakran cserélgetik készülékeiket, hiszen az így kapott új készülék ára egy évre lebontva oszlik el, így nem kell egy összegben mélyen a zsebbe nyúlni.

Az interjú során kitértek a manapság rendszeresen előkerülő adatbiztonság kérdésre is. Cook továbbra is elkötelezett híve annak, hogy a személyes adatok csakis kizárólag a tulajdonosát illetik meg, és fel sem merülhet harmadik félnek történő kiadás:

Az adatok bizalmas kezelése manapság kötelesség, kiskapuknak pedig nincsen helye semmilyen formában sem.

Az Apple permanensen kitart az adatok privát megőrzése mellett, és elutasítja azt az amerikai kormány által előírt szabályzatot, mely szerint a rendszerekbe szükségszerűen kiskapukat kell beépíteni annak érdekében, hogy adott esetben a személyes adatok elérhetők legyenek harmadik fél számára is.

Tim arról is beszélt, hogy az Apple fő célja még mindig egy annál szebb világ alkotása, mint amiben jelenleg is élünk. Steve Jobs-tól, az Apple egykori ikonikus vezetőjétől is idézett, aki először beszélt az Apple világmegváltó terveiről, ami végül a cég alapfilozófiájává vált és egyik igazi mozgatórugója mind a mai napig.

Baker ekkor finoman utalt arra, hogy az emberek többségének nem biztos, hogy szimpatikus ez a filozófia, illetve maga az egész Apple birodalom, ám Cook higgadtan kezelte a helyzetet:

Megeshet, hogy ezzel a filozófiával nem mindenki ért egyet, de ez a réteg ilyenkor letudja annyival, hogy “Nagyszerű terméket gyártanak, és bár nem értek egyet ezzel vagy azzal, de legalább igyekeznek a világot egy jobb hellyé tenni, mint amilyen most.” Legalábbis remélem, hogy ezt mondanák.

Az interjút követően Tim Cook Pekingbe repült, ahol az Apple 40 új bolt megnyitását tervezi 2015 végéig bezárólag. Ez volt a második alkalom, hogy elfogadta a WSJD meghívását, és interjút adott a nagyközönség számára. Tavaly az iPod classic kivezetése, az Apple Watch akkumulátorának kapacitása és az induló Apple Pay volt terítéken, hasonlóan nagy érdeklődéssel, mint az idei rendezvényen is tapasztalható volt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. “Nagyszerű terméket gyártanak, és bár nem értek egyet ezzel vagy azzal, de legalább igyekeznek a világot egy jobb hellyé tenni, mint amilyen most.” – elvégre milyen világ is az, ahol nem tudsz egy jó 5400 rpm-es hhd-vel szerelt gépet venni, több mint fél milláért.

    Az ilyen kijelentések miatt távolodom el egyre inkább az apple termékektől (valószínűleg nem én vagyok a célközönség). Ha ez nem egy agymosó, demagóg baromság, akkor semmi…

  2. @pAnk: Akkor jó későn kezded ezt az eltávolodást…


Add a Comment