fbpx Skip to content

Az idei WWDC-n utolsóként, a Steve Jobs-érát idéző “One more thing” jelmondattal került bemutatásra az Apple új zenei streaming szolgáltatása, az Apple Music. Az Apple nem csak a bejelentést hagyta a keynote végére, de a streaming piacra is az utolsók között próbál betörni a forradalmian újnak nevezett szolgáltatásával.

applemusic-vs-everybody2

Cook és csapata az idei keynote “One more thing…”-jének szánta az Apple Music bemutatását, amivel talán kicsit át is estek a ló túloldalára, ugyanis ez a prezentáció sikerült a leghosszabbra, néha pedig már nagyon feszegette az unalom határát. Ez jól látszott a nézőteret mutató kameraképeken is, sok “érdeklődő” bújta helyette az iPhone-ját vagy böngészte valamelyik közösségi oldalt a Mac-jén.

Maga a téma ettől függetlenül érdekes, hiszen a már jól ismert és más szolgáltatóknál bevált módszerek mellett érkezett néhány újdonság is, de először is maradjunk az alapoknál. Az Apple Music nem rendelkezik majd a Spotify-hoz hasonló, ingyenes móddal, helyette minden újonnan csatlakozó előfizető 3 hónap ingyenes használatra jogosult. Ez természetesen érvényes előfizetés megkötése mellett érvényes, amit a 3 hónap letelte előtt lemondhatunk, ha nem voltunk elégedettek a szolgáltatással. Az alap havidíj 9.99 dollár lesz, ami megközelítőleg 2800 forint, lehetőség lesz viszont családi kedvezmény igénybevételére, ebben az esetben 6 főig bezárólag mindössze 14.99 dollár lesz a havi előfizetési díj,  vagyis nagyjából 4230 forint.

music-chart1

Összehasonlításként, a fenti táblázatból jól kivehető, hogy az egyénenkénti havi előfizetési díj a szolgáltatók többségénél megegyezik, de a családos kedvezmény esetében már a Spotify például drágább az Apple Music-nál, míg mondjuk a TIDAL-nál vagy a Google Play-nél több eszközön használhatjuk egyidőben ugyanazt az előfizetést. A havi előfizetési díj a keynote szerint az iTunes teljes zenekatalógusára vonatkozik, azonban azóta kiderült, hogy ez nem teljesen igaz, például az előadók letilthatják, hogy a zenéjüket streamelhessék, viszont a Spotify-jal szemben Taylor Swift például elérhető lesz. 🙂 Kedvenc dalainkat akár le is tölthetjük, így offline módban is lehetőségünk lesz élvezni őket. A minőség továbbra is az iTunes-ban már jól bevált 256 kbps, ezen a fronton nem történt változás.

01096f9223fbef0d313f8f9d4529ba0e4bca166c_expanded_large_2x

Átalakul az iTunes Radio eddigi működése is. Az Apple Music startjával elindul a világ első ilyen, 24/7 élő rádióállomása, a Beats1, számos neves műsorvezetővel és DJ-vel, mint például Zane Lowe, aki a BBC Radio 1 ikonikus műsorvezetője volt éveken át (míg végül engedett az Apple csábításának), vagy a keynote-on is felszólaló Drake, akiről tegnapig szinte semmit sem tudtunk (bár ez továbbra sem változott, nem volt valmi bőbeszédű.). A Beats1 mindenki számára elérhető lesz, nem kötött előfizetési díjhoz, és már az induláskor 100 különböző országban hallgathatjuk a világ legnépszerűbb dalait.

76d39300246bf57f57350ed8871f6c27ccd95893_expanded_large_2x

Ami szintén újdonság, de inkább átalakult, az a zenei tartalmak ajánlása. Az Apple figyelni fogja zenei ízlésünket, leggyakrabban lejátszott előadók, stílusok, iTunes-ban vásárolt zenék alapján, és ennek függvényében fog nekünk listákat felkínálni akár napszaktól függően is. Mindezt pedig nem algoritmusokkal végzik, mint a konkurencia, hanem egy dedikált, szakértői csapat, így téve még emberközelibbé a zeneélményünket.

43-apple-music-connect

Az újdonságok listáját bővíti a Connect fül, ami a megújult Music alkalmazásban kapott helyet. A Connect lehetőséget teremt arra, hogy a népszerű zeneszerzők és előadók kapcsolatba léphessenek rajongóikkal, például még meg nem jelent dalrészleteket, dalszövegeket, videóüzeneteket osszanak meg a nagyközönséggel, ezáltal téve szert újabb rajongókra. Önmagában ez egy nagyon zárt közösségi csatorna lenne, ezért az Apple lehetővé teszi a Facebook és Twitter integrációját is, ami azért már egy jóval szélesebb perspektívát nyit a felhasználók számára. Ez egy kicsit visszautal az Apple korábbi, iTunes Ping nevű szolgáltatására, ami 2010 és 2012 ősze között volt elérhető.

44-apple-music-launch

Az Apple Music június 30-tól, az iOS 8.4 megjelenésével lesz elérhető globálisan, első körben OS X-re, iOS-re és Windows-ra. Késő összel pedig példátlan módon Androidra is megjelenik majd az Apple Music alkalmazás, ám az ingyenes funkciók nélkül. Összegzésként annyi biztos, hogy az Apple Music hozni fogja a többi szolgáltatóhoz hasonló tartalmat és színvonalat, a legnagyobb előrelépést és egyetlen előnyt talán az Apple agresszív marketing politikájának köszönheti majd, de ez még “a jövő zenéje”. 🙂 Kíváncsian várjuk!

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. nincs fenn valahol a teljes wwdc15 (videó)? kösz

  2. @Józsi: Próbáltad már az Apple oldalát? 🙂

  3. @admin: igen.

  4. @Józsi: apple.hu helyett apple.com oldalan probald meg.

  5. @ngtv: kösz mindenkinek a segítséget, de link nélkül nem sokra megyek…
    amit találtam, ott nincs fenn videó (lehet ezért kérdeztem?) 😀

  6. Mondjuk érdekes, nálam 4,99€ a spotify jó ideje, nem 9,99$

  7. @Józsi: necsináld már. az apple oldalán mindenhova ki van írva h “experience the keynote”, sőt ha rányomsz a kezdőképen a wwdc15-re akkor szintén az jön be. Amúgy fent van youtubeon és podcaston ha rákeresel az apple hivatalos csatornájára szintén fent van.

  8. @norbert05:

    Nekem is 4,99 Euro.

  9. @sparrow: Mert itthon 5 euró, de itthon 10 euró lesz pl az Apple Music is, csak külföldön az USA-ban 10 dollár a Spotify, Európában sok helyen olcsóbb.

  10. Igen itthon 5 euro/ hó. Illetve 320 kb/sec szemben az apple music által kínál 256-al. Az Apple családi csomagja valóban kedvezőbb. Minden esetre ha itthon 10 euró lesz 10 dollár helyett az vicces, mert 10 euróért ott a Tidal, ami ugye lossless. Minden esetre jó, hogy jön ez a szolgáltatás, kicsit mindenki átgondolja az árait…
    Köszönjük a cikket

  11. Az offline letöltésért kell majd külön fizetni, vagy akármennyi dal letöltésére lehetőség lesz a 10 dolláros havi díjjal? Továbbá a hóbap lejárta után megmaradnak a letöltött tartalmak abban az esetben is, ha lemondjuk az előfizetést a következő hónaptól?

  12. @igerywhite: igen, ide jutottam, de itt csak agy fehérség van nekem (win gép),
    na majd otthon csekkolom (mac)
    kösz

  13. sziasztok

    Engem is az érdekelne mint osy-t, hogy mi lesz a sorsa a letöltött daloknak amiket offline is tudok nyomatni? Például azok átkerülhetnek egy másik eszközömre, vagy mindenhova külön le kell töltenem? És az iTunes könyvtáramba is belekerülnek ezek majd? Gondolom nyilván nem, de akkor mégis hogy lesz ez? És lesz limitje vajon a letöltésnek?

    megannyi kérdés 🙂

  14. @hszabcsi: @osy: Ahogy szerintem a Spotify-nál. Fogod a lejátszási lista mellett lesz egy offline gomb. Ekkor letölti a készülékre, jelen esetben mondjuk az iPhone-ra. Amennyiben lejár az előfizetés akkor ezek nem lesznek elérhetőek, mivel ugye az Apple ID-t ellenőrzi a rendszer, örökké pedig nem offline a telefonod, nyilván használod Wi-Fi-n.

    iTunes-ban pedig ugyan ez, ha lejár az előfizetés akkor az offline tartalom sem lesz elérhető, megnézi majd az Apple ID alapján.

  15. @admin: aham, akkor értem már. köszi. Nem használtam soha Spotit, de most lehet kipróbálom, hogy legyen fogalmam erről az egészről mire jön az Apple cucca.

    És ha már itt vagy 🙂 az, hogy kisebb a frissítés mérete az iOS 9nek az a gyakorlatban mit fog jelenteni nekünk 8gigás sárgáknak? az lehet már tudni, hogy a végén összesen mennyi területen fog elterpeszkedni a 9-es?

  16. Azért azt nem gondoltam, hogy rosszabb minőségben fog jönni a zene 🙁 Számomra ez nagy csalódás , megvoltam győződve , hogy a Spotifynál jobb lesz… Különben ez nem ciki? Akkor csak abban lehet bízni , hogy évente ezen is javitani fognak és talán már az ios 9- nél is..

  17. Nekem a spotify is papírdoboz hangzású , aki nem veszi észre a különbséget annak a házimozi is megfelelő .

  18. @robit: Ez nyilván attól függ, hogy min hallgatod a zenét. Egy jó minőségű HIFI rendszeren valóban nem a legjobb muzikális élmény. Arra ott a Tidal. Viszont az emberek 80 %-a a telfonjához kapott fülessel hallgat zenét azon meg édes mindegy….

  19. @diario: Ez eléggé durva. Innen látszik (Hallatszik), hogy nagy a hype a tömörítetlen hanggal kapcsolatban, eléggé vájt fülűnek kell lennie annak, aki mind a 6 Loseless számot eltalálja. Az oldal szerint 1% volt a tesztet kitöltők között az, aki mind a 6 zenét eltalálta.

  20. Szerintem ez felesleges. Minden zene ingyen letölthető a netről!:)

  21. E cikk elolvasása után kíváncsi lettem, milyen zenéi vannak Taylor Swiftnek, belehallgattam, és egész jó. 🙂 Majd beszerzem valami kalózhajós oldalról, számomra az a legkényelmesebb.


Add a Comment