fbpx Skip to content

Tim Cook a tegnapi WSJ interjújában elmondta, hogy jövő héten, október 26-án hétfőn indítják az új Apple TV értékesítését.

Apple-TV-4-top-view-remote-image-002-1024x998

Egyelőre csak annyit tudunk, hogy a hétfői előrendeléseket a hét második felében szállítják ki, bolti készletről, vagy magyarországi rajtról semmit sem tudni. Ha lesz is itthon, akkor azt október 26-án láthatjuk majd az online Apple Store-ban.

Az eddigi béták alapján azonban nem valószínű, hogy hazánk első körös ország lenne. Sok probléma van a fordításokkal, illetve semmilyen pletyka vagy hír nem erősítette meg, hogy itthon megvásárolható lesz a termék jövő héten. Ettől függetlenül biztosak vagyunk benne, hogy hazánkban is elérhetővé válik, mivel magyar fejlesztőkhöz is küldött az Apple fejlesztői készülékeket.

Miben változott az új Apple TV az előző generációhoz képest?

Kezdjük a külsővel: az új Apple TV alapkoncepciója megegyezik az előző modellével, ugyanazt a kis fekete dobozt kapjuk, mint eddig, annyi különbséggel, hogy 10mm-rel magasabb lett.

Apple-TV-meretek

Csatlakozók tekintetében a betáp mellett kaptunk egy HDMI és egy Ethernet portot, ami pedig elsőre szembetűnő, hogy a sokak által kedvelt Optical Audio csatlakozási pont megszüntetésre került, helyette viszont lett egy USB-C. A hang így kizárólag HDMI-kábelen keresztül vihető át.

Apple-TV-portok

Belsőleg sokat javult a helyzet: a tvOS és a szolgáltatások meghajtásáról a 64 bites, A8 CPU és 2GB memória gondoskodik, tárhelykapacitásból pedig 32 és 64GB közül választhatunk. Természetesen megtaláljuk benne a 802.11ac szabványt támogató Wi-Fi chipet, valamint 4.0-s Bluetooth-t, ami több távirányító kezelésére is képes egyszerre.

A másik legújabb érdekesség az újratervezett távirányító. A megszokott gombsor mellett immáron megjelent a Siri utasítására használható gomb, amit nyomva tartva Siri csupa füllel várja instrukcióinkat. A legnagyobb dobás mégis inkább a beépített érintőfelület, amely segítségével a már megszokott érintőgesztusokkal navigálhatunk a menüben, vagy irányíthatjuk a Store-ból letöltött játékokat – és a távirányító így egyben kontrollerként is üzemel.

Siri-remote

Hardver tekintetében a borítás alatt találunk gyorsulásmérőt és giroszkópot, ezeknek a játékoknál lesz fontos szerepük. Áramellátásról a beépített akkumulátor gondoskodik, amely egy teljes töltéssel akár 3 hónapig is üzemképesen tudja tartani a távirányítót, utántöltést pedig a beépített Lightning-csatlakozón keresztül végezhetünk.

Az új konfigurációval egyidőben debütált az új Apple TV operációs rendszere is, amit az iOS és a watchOS után nemes egyszerűséggel tvOS-nek nevezett el az Apple. A design nagyban hasonlít a megszokottakhoz, átvéve a mostani iOS-verziók grafikus elemeit.

Apple-TV-hero_large

A régebbi modellben megtalálható appok mellett mostantól elérhetővé válik az Apple Music, Photos, Weather, valamint a tévére “szakosodott” App Store, ahonnan akár harmadik féltől származó alkalmazásokat vagy játékokat is le tudunk majd tölteni. Első körben az iPhone App Store-ban megtalálható, legnagyobb letöltést generáló játékok kerülnek fel a kínálatba, majd nem sokkal a forgalmazás megkezdése után biztosan záporozni fognak a jobbnál jobb appok.

Az új AppleTV-ről hamarosan mi is írunk nektek egy részletes tesztet!

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Sziasztok.
    Laikusként kérdezem, h mi az igazi haszna ennek a készüléknek? Mert ugye ez egy médialejátszó?
    De nincs rajta usb.
    Vagy akinek eddig volt, hogyan és mire használta?
    Tényleg érdekelne, mert én nem tudom hova rakni.

  2. Szerintem nyisd ki jobban a szemed mert itt van az. 🙂
    (USB-C)

  3. Ott*

  4. Nekünk a családban két Apple tvnk is van maximàlis kihasználtsággal zene rádió videó és film megosztással és persze az élő apple keynottal. Csak ajánlani tudom.

  5. ha lesz rá Google Photos (és miért is ne lenne, appelTV appstore-ba csak bekerül már..), valamint hamisnak bizonyul a rumor, miszerint magyar IP-vel nem megy a Siri, sőt a remote eleve mikrofon nélkül jön, vásárlós lesz.

  6. @farkas63: az USB-C port kizárólag szervizelési célzattal van rajta (ezt külön írja is az Apple TV leírása). hiába dugsz rá bármi mást, nem kezeli. ez a jelenlegi (jövő héttől meg már korábbi), mikro-USB-s Apple TV-n sincs másképp.

    @echo419: a Siri elérhetősége nem a magyar IP függvénye, az attól függ, hogy az Apple ID milyen országhoz tartozik. amerikai Apple ID-val gond nélkül működik itthon is a Siri az új Apple TV-n. a távirányító is pontosan ugyanolyan mindegyik készülék esetén.

  7. Sziasztok én ara leszek kiváncsi hogy lehet-e rajta magyarnyelvü tv t nézni. Valakinek van informácioja eröl?

  8. @Maszek: az Apple TV nem tévéadások vételére szolgál, tehát ilyen értelemben nem. kivétel, ha interneten keresztül streamelt adásról van szó, aminek lesz Apple TV-s appja.

  9. Hát, ha lesz rá jailbreak, vagy egy jó Plex app (vagy hasonló) hozzá, akkor beruházok egybe. Amúgy jó iránynak tartom ezt a készüléket, a stream a jövő, és ki tudja, milyen jó ötleteket fog szülni az TV App Store.

  10. Nekem ez a készülék mindig is érthetetlen volt egy picit. Egy médialejátszó, amelyik nagyon csúnyán válogatós. Tulajdonképpen a ma elérhető formátumok közül egyet sem játszik le. Persze lehet vásárolni az iTunes Store-ból, de ott a filmek drágábbak és jóval rosszabb kép- és hangminőségűek, mint egy Blu-ray kiadvány. Ezért az árért majdnem lehet kapni egy Dune-t, ami viszont mindent lejátszik, méghozzá valószínűleg az Apple TV-nél jobb minőségben. Ha lesz hozzá mondjuk Plex vagy Kodi akkor még mindig ott vagyunk, hogy ad-e olyan minőséget, mint egy hasonló árú médialejátszó.
    Aztán ott vannak a szolgáltatások. A Siri szerintem semmit nem ér, a streamek túlnyomó része pedig nálunk nem működik vagy használhatatlan. Maradnak az applikációk és az Apple ökoszisztéma, mint a készülék érdekessége. Előbbiről semmit nem tudni még, ha lesznek komoly (Real Racing vagy Modern Combat szintű) játékok akkor még lehet belőle valami.

  11. A Siri és mikrofon nélküli távirányító nem pletyka volt, én is láttam a hivatalos developer oldalakon, két párhuzamos ábra volt, mi az eredeti tervek szerint a butítottat kaptuk volna. Sok nyomát már nem találom, így nézett ki, ha linkelhetem: https://www.airfrov.com/blog/wp-content/uploads/2015/09/appletv.png

    Ez tehát tényleg változott, egységes lett? Mert ez nem kis (pozitív) hír lenne.

  12. A korábbi ( utolsó kiadású) Apple TV-re vajon felmegy majd a szoftver ? És ha igen, miket tudhat majd az új lehetőségekből ?

  13. @sparrow: nem megy fel, ez egy új generáció a régi semmit sem kap majd.

    @Chupacabra: szerintünk ez megszünk, pontosabban semmi sem mutatja, hogy európában más típust adnának. Persze hétfőn minden kiderül. Nem mintha itthon tudnánk használni a Siri-t, mert US account kell hozzá, akkor meg nem tudsz vásárolni magyar kártyával, így eléggé körülményes.

  14. @admin: http://www.apple.com/de/tv/ egyébként pl itt is Siri távirányító van, mondjuk németül van Siri is, de akkor a legegyszerübb innen beszerezni.

  15. @BoRRoNeo: Egyetértek veled, valóban egy semmire nem jó eszköz jelenleg. De egy App Store-ral mindjárt más lesz a helyzet. Neked a Plex a fontos, másoknak a játék, ezek mindi mind elérhetővé válnak, illetve olyan appok is lesznek, vagy készülhetnek, amik más eszközön nem futnának el. Nyilván a Siri egy opció, amit itthon nem fogunk kihasználni, de az alkalmazásbolt hatalmas lépés.

  16. @admin:
    Király, köszönöm ! 🙁

  17. @hajkid:
    Annyi, hogy a transcode miatt nagy bitrátánál komolyabb szerver kell alá (NAS viszonylatban).

  18. @hajkid:
    Igen, ezt akartam én is írni. Én is Plex-et használok 3. generációs Apple TV-vel. nagyon szeretem. Mindent lejátszik. Van egy Plex szervert futtató gépem egy 2 TB-os háttértárral a filmeknek, erről streamelem a tartalmat. 5.1-es hang full HD felbontás. Én nagyon nem bántam meg, hogy beruháztam erre a kis eszközre. Ráadásul nem is volt kifizethetetlenül drága, figyelembe véve, hogy mondjuk egy iPhone HDMI kábel mennyibe kerül.


Add a Comment