fbpx Skip to content

Mivel ma váratlanul felbukkant az untethered jailbreak az iOS 9-hez, így frissítettük két cydiás csomagunkat is, amit észre is vehettetek.

szifon_cydia_logo

Azok számára viszont, akik nem nézegették a Cydiát, ezeket a frissítéseket most az alábbi cikkben is külön kiemelnénk. Ezek ismét a közkedvelt Magyar billentyűzet fix 6.x+, Magyar SMS bill. fix. 6.x+ csomagjainkat érintik, és csak egyszerű, kompatibilitási frissítések, amik engedélyezik, hogy a csomagok 9.0-ra, 9.0.1-re és 9.0.2-re is telepíthetőek legyenek.

Frissített csomagok

Magyar billentyűzet fix 6.x+

A Magyar billentyűzet fix csomag kiszedi a feleslegesnek tekinthető külföldi ékezeteket a magyar billentyűzetről, emellett tartalmazza a kettős (vagy hármas) mássalhangzókat, így például a “ty” vagy a “dzs” az adott kezdőbetű hosszú lenyomásával szintén előhozható. Ezen felül az egyes magánhangzók hosszú lenyomása utáni listában az adott magánhangzó már nem jelenik meg, hanem csak az ékezetes alakja, tehát például az “e” lenyomásakor már maga az “e” nem, hanem csak az “é”. Végül pedig a számok begépelését is megkönnyíti az által, hogy a billentyűzet felső sorában helyet foglaló karakterekre hosszan nyomva a számok is megjelennek a lehetőségek között, 0-9 sorrendben:

billfix-iOS9.0.2-01 billfix-iOS9.0.2-02

Mivel az iOS 9-ben a billentyűzeten megjelenő karakterek már tükrözik a shift állapotát (hacsak ezt nem kapcsoltuk ki), így a billentyűzet fix használatakor a felugró karakterek is természetesen ezt a mintát követik.

Itt gyakorlatilag csak kompatibilitási frissítésről van szó, a működésében semmi nem változott. Részletes cikkünk a fixről: Magyar billentyűzet fix iOS 6-hoz

Magyar SMS billentyűzet fix 6.x+

Az SMS-ben felhasználható karakterek száma 160-ról egyetlen nem megfelelő betű használatakor rögtön 70-re csökkenhet, így aki sokat SMS-ezik, annak érdemes vagy eleve ékezetek nélkül írnia, vagy csak a megfelelő ékezetes karaktereket használnia. Ebben nyújthat segítséget ez a csomagunk.

Például az “U” betűre hosszan nyomva az SMS-ben használható egyetlen 7 bites karakter nagybetűs formában az “Ü”, míg kisbetűsen az “ü” és az “ù” (balra dőlő ékezettel), amik után jön a 6-os szám, mint kvázi vízválasztó, és ezt követik a normál magyar ékezetes betűk:

sms-billfix-iOS9.0.2-01 sms-billfix-iOS9.0.2-02

Itt is csak kompatibilitási frissítésről van szó, a működésében ennek sem változott semmi. Részletes cikkünk a fixről: Szifon Source: Magyar SMS billentyűzet fix

Ajánlott csomagok

Cydia magyar UI

Az iOS 9-es jailbreak megjelenésével saurik is frissítette a Cydiát 1.1.24-re. Természetesen a Cydia frissítése előtt vagy után a Szifon source-on található Cydia magyar UI csomag nyugodtan telepíthető, ha valaki magyarul szeretné használni a Cydiát (a készülék nyelvét előbb magyarra kell állítani!).

Cydia-1.1.24-01 Cydia-1.1.24-02

Továbbra is van pár olyan rész a Cydiában, ami esetén a nyelvi fájl nem ad lehetőséget azok lefordítására, így néhány esetben marad az angol szöveg – de ezek olyan részek, amelyeket a felhasználók 90%-a sosem használ úgysem. Érdekes módon a nyitóképernyőn az üdvözöl a Cydia viszont a fordítás megléte ellenére sem fordul magyarra, de nem gondoljuk, hogy ez tragédia lenne.

Visszaállítási opciók fix

A leggyakoribb hiba, amibe szinte kivétel nélkül minden újdonsült jailbreakelő belefut, hogy rányom a Beállítások appban az Általános menüpontban a Visszaállítás alatt az Összes tartalom, beállítás törlése opcióra, és ennek a vége restore.

A Visszaállítás fix csomagunk az iOS 9-ben történt változások miatt egyelőre nem elérhető, de amint találunk rá megoldást, természetesen frissíteni fogjuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

 1. Van Jailbreak 9,0,2-re? ?

 2. Olvasd el az elöző bejegyzést…

 3. @Fárr Vince: a cikk elején még linkelve is van az arról szóló hír. elolvastad a fenti cikket?

 4. Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy azok a tweakek, amik az ios 6 kinézetet hozza vissza, azok működnek e az ios 9 jailbreak alatt. Köszi a választ.

 5. @Zoli1992: a fenti csomagjaink között nincs ilyen tweak.

 6. Sziasztok!

  Egy dolog miatt törném fel a telefonomat az a billentyűzet fix.Az iOS 9-is támogat egyedi billentyűket.
  Nem lehetne egy applikációt készíteni amit az AppStore is elfogad?
  Akár még fizetnék is érte és nem én vagyok szerintem az egyetlen.

 7. @san2000: +1
  ??
  9.1 beta 3-ban nagyon jó volt a billentyűzet! Hosszan nyomva tartva betette magától az ékezetes formáját pl az “a” betűnek! Imádtam! De a beta 4-ben már nem volt benne! :-((

 8. Sziasztok!

  Most hogy megjelent a 9.1-re is a JB, mikor lenne időtök frissíteni a magyar billentyűzetet, nagyon hozzá szoktam már. Köszönöm a munkátokat. 🙂

 9. @prjk07: megpróbálom ma, de maximum a hétvégén. viszont 9.1-es készülék hiányában tesztelni sajnos nem tudom, hogy biztosan jó-e.

 10. @prjk07: frissítettem őket.


Add a Comment