Megújult, LED-vakus előlapi kamera jöhet az új iPhone-ban

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mióta a selfie-zés divat lett, a telefongyártók figyelnek az előlapi kamerára is. Az iPhone 6 és 6 Plus előlapi kamerája nem volt annyira nagy durranás, egy kicsit mostohagyerekként kezelték az Apple-ön belül. Ez változhat a következő generációs telefonban.

i6_elolapi_vaku_cover

Jelenleg az előlapi kamera mindössze 1.2 megapixeles képet vagy 720p felbontású videót tud készíteni, ami a konkurenciával összehasonlítva azért annyira nem acélos. Hétfőn jelent meg az iOS 9 első béta verziója és Hamza Sood fejlesztő utalást talált benne egy jobb kamera támogatására. Mit is tud majd ez a kamera?

Először is 1080p videót lehet majd vele rögzíteni, de képes lesz lassított felvétel rögzítésére 1080p/120fps vagy 720p/240fps mellett. Az sem lesz probléma, ha alacsonyak a fényviszonyok, mivel az előlapon is lehet egy vaku és az előlapi kamerával is lehet majd panoráma képeket készíteni.

CHJrYoFW8AEMDwU.jpg-large

Ezeket a tulajdonságokat most csak a hátlapi kamera tudja, de úgy látszik, az Apple az előlapra is elhozza ezeket. Persze a hátlapi kamera sem marad ki a fejlesztésből. Közmegegyezés tárgya, hogy a 8 megapixeles kamera helyét az új telefonban már 12 megapixeles váltja fel. Ráadásul tavasszal megvették a LinX nevű céget, melynek kamerái rendkívül jól teljesítenek rossz fényviszonyok közepette, még nagy lencsék hiányában is. Ez újabb lökést adhat a kamerák javulásának.

Elég sokan fényképeznek csak iPhone-nal, danikorpai kolléga nagyon jó cikket írt a telefonnal való fényképezésről. Ősszel az új készülék megjelenésekor sokaknál fontos szempont lesz a váltsak/ne váltsak kérdés eldöntésében a kamera minősége. Mint láthattuk, a pletykák szerint jelentős javulás várható ezen a téren, ezért ez újabb érvként hozható fel a váltás mellett.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. A jobb kamera illő lenne, bár ez is jó képeket csinál. Nem tudom ki hogy van vele, de ez az előlapi vaku….
  Ti szeretitek ha fotozásnál telibe a szemetekbe megy a vaku? Úgy látszik Apple szeretné ha a szelfiket csukott szemmel csinálnánk 😀

 2. “…1.2 megapixeles képet vagy 720p felbontású videót tud készíteni, ami a konkurenciával összehasonlítva azért annyira nem acélos. ”

  Annyira nem acélos 😀
  Hát nemhogy nem acélos, hanem 5-8MP es elolapi kamerák, 1440p-s video felvétel mellett, semmi. Mondom én aki egy darab selfie-t sem csinálok. 😉 Hogy ki fog 1080p/120fps vagy 720p/240fps -el elolapi kamerával videót csinálni ,abba bele se merek gondolni…igy is meghalnak emberek selfie miatt 😀

  Kamera képminoségére nagyon kiváncsi leszek… DxOMark Mobile on 86 pontal Samsung Galaxy S6 vezet, ha az iPhone ebben az évben visszaveszi a tront akkor le a kalappal…

 3. @trigmegistos: a hatos széria egyik legjobb húzása volt, hogy nem növeltek a kamerafelbontáson, és a továbbiakban sem kéne erőltetni ezt a marhaságot. 8MP egy A/4-es fotónyomatra is elég, ráadásul egy 12MP-es érzékelővel se lenne a képen több részlet.
  Ideje lenne abbahagyni ezt a hülye és káros versenyt.

 4. @AppleFan: Így van, de csak akkor ha “normális” az egy pixel mérete is. Nem hiába vannak full-frame és főleg középformátumú fényképezőgépek. Ráadásul az igazán zajmentes képeket full frame kategóriában is a 16-18MP kategória csinálja. Gondolj csak bele hogyan tudna egy töredéke méretű pixel ugyan annyi fényt feldolgozni, ugyan olyan minőségben.
  A technikai háttér tudatában én már most is hihetetlenül jónak tartom az iPhone kameráját, szerintem is elég a 8MP, inkább az minőség javuljon kevés fényben, ahol csak hátrányt jelenteni a kisebb pixelméretű szenzor.

 5. pont ott a lenyeg… a fizikai pixelmeret csokkenesevel a zaj/hasznos jel (aram lesz a fenybol) arany no, vagyis egyre csokken a hasznos jel, a szukseges erositessel egyre tobb rajta a zaj… mondjuk akinek eleg a 16 helyett a 8mp, az visszaveszi a logikai felbontast, azzal mar ugyancsak jobb kepek szuletnek.

 6. @attila.gyurman: Nem mobiltelefon, de tökéletes az analógia. Canon EOS 5D. FF kamera, 12.8 megapixel, olyan képe van, hogy az ember zokog a gyönyörűségtől. A MarkII és a MarkIII rendre egyre nagyobb (21-22MP) felbontással megközelíteni se tudja azt a minőséget. Szoftveresen próbálják elfogadhatóvá tenni az eredményt, de belenagyítva tökéletesen látszik, hogy mennyire értelmetlen és reménytelen a próbálkozás. A pixelek “szétfolynak”, a kép pacás lesz, összességében így kevésbé részletgazdag, mint a fele akkora felbontású elődje.
  8MP mobiltelefon méretben vicc, de még mindig sokkal jobb, mint 12-20 és hasonló elmebeteg méretek. Szerintem a 8 is sok, 4-6MP is bőven elég lenne!

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!