fbpx Skip to content

Ma reggel egy nem mindennapi levélre ébredtem. András küldte el nekünk az ő történetét, hogy hogyan találkozott Tim Cookkal. Tim Cook tegnap Washington D.C.-ben tartott a George Washington University diákjainak előadást, amiről aztán több külföldi portál is beszámolt már. De át is adnánk a szót Andrásnak.

Screen Shot 2015-05-18 at 10.03.41

Még csak pár órája, hogy találkoztam Tim Cookkal. Pénteken egyik iskolai barátom, Alexander említette, hogy Tim Cook – akit a Forbes a világ legbefolyásosabb emberének nevezett – vasárnap (azaz május 17-én) előadást tart a George Washington Egyetem végzős diákjainak. Alexander azt kérdezte, hogy van-e kedvem elmenni vele meghallgatni az előadást. Azonnal igent mondtam, hiszen nagyon kedvelem az Apple termékeket és már régóta fejlesztek hobbi szinten alkalmazásokat almás eszközökre. Így hát korán reggel autóba ültünk és elmentünk Washington D.C.-be, hogy meghallgassuk Mr. Cook beszédét. Útközben megbeszéltük, hogy mindketten abban reménykedünk, hogy személyesen is találkozhatunk majd Timmel, de azt is sejtettük, hogy erre nincs igazi esélyünk.

Amikor megérkeztünk a rendezvény helyszínére, hatalmas tömeg fogadott minket. Több tízezren ültek a nézőtéren, a színpad előtt. A sorok tömöttek voltak. Tudtuk, hogy ha a rendes bejáraton át megyünk be, akkor csak valahol leghátul kapunk helyet, ahol nemcsak hogy nem látnánk, de még nehezen is hallanánk Tim beszédét. Szerencsére rábukkantunk egy hátsó, valószínűleg nem igazán hivatalos bejáratra, ami szinte a színpadig vezetett bennünket, így szinte páholyból élvezhettük Tim Cook beszédét.

Tim először – egy kis Apple-ös viccelődés után – a gyermekkoráról beszélt. 16 évesen Alabamában megnyert egy fogalmazás versenyt és ezért találkozott és kezet fogott Alabama akkori kormányzójával, George Wallace-szal – aki hírhedt volt arról, hogy meggátolta, hogy fekete diákok bejuthassanak az alabamai egyetemre. Timnek emiatt nem jelentett “kitüntetést”, hogy kezet foghatott a kormányzóval.

Meeting my governor was not an honor for me… Shaking his hands felt like a betrayal of my own beliefs.

A kormányzóval való találkozás nem volt megtisztelő számomra… A kézfogáskor úgy éreztem, mintha a saját hitemet árultam volna el.

Ennek az eseménynek a hatására azonban Tim elkezdett gondolkozni arról, hogy mi is a jó és mi a rossz valójában. A fogalmazás verseny megnyerésének köszönhetően Tim végül Washington D.C.-be is eljutott, ahol az akkori amerikai elnökkel, Jimmy Carterrel rázhatott kezet. Tim véleménye szerint Carter elnök úr nagyon jó ember volt, és annak ellenére, hogy ő is délről származott, teljesen más értékeket tartott fontosnak, mint George Wallace. Tim elmondta, hogy Carterrel kezet rázni olyan érzés volt, mintha a világ legjobb emberével rázott volna kezet.

Tim ezután arról beszélt, hogy az ő számára mi a fontos az életben, és hogy Steve Jobs hogyan segített neki abban, hogy erre ráébredjen. Tim elmondása szerint rengeteget változott az életszemlélete a Jobs-szal történt beszélgetés hatására.

I met someone who made me question everything.

Találkoztam valakivel, akinek a hatására mindent megkérdőjeleztem.

A Steve-vel történt beszélgetés hatására gondolta úgy, hogy a világ megváltoztatására irányuló álma nem lehetetlen. Ennek köszönhetően értette meg azt is, hogy kitartással és akarattal az elérhetetlent is el lehet érni.

IMG_2905

Tim szavain fellelkesülve Alexanderrel elhatároztuk, hogy mindenképp találkozunk vele. Kifigyeltünk, hogy hol van a VIP sátor és amint vége lett Tim beszédének, elhagytuk az ünnepség helyszínét. Akarattal és türelemmel elértük, hogy a VIP sátor elé kerüljünk. Így amikor az ünnepség véget ért, és a VIP személyek a biztonsági személyzet kíséretében a színpadról a VIP sátorba jöttek át, akkor Tim éppen velünk szemben jött a sátor felé. Örömteli mosollyal az arcán köszöntött minket, készítettünk vele egy képet, váltottunk pár szót, gratuláltam a beszédéhez és kezet ráztunk vele. Most nagy örömmel írom le, hogy úgy, ahogyan ő 16 évesen, én most közel 19 évesen kezet rázhattam a világ egyik legnagyszerűbb emberével.

Szép András (cserediák, Harrisburg, Pennsylvania)

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. George Wallace, nem John Wallis 🙂

  2. Biztos én vagyok antiszoc és bizonyára bennem nem működik jól valami, de ez tényleg akkora dolog hogy cikket ér? Könyvet nem akar róla írni a kolléga? 🙂

  3. @Kovács Péter:
    Én sem értettem, de nem mertem megkérdezni. Mert akkor én leszek az, aki irigy. Hiszen biztosan én is szívesen markolásztam volna a világ egyik legbefolyásosabb emberének kezét, csak nincs rá lehetőségem.
    Más. Amikor mentem kocsival a körúton, megálltam a gyalogos átkelő előtt, mert pirosat kaptam. Ott ment át a Friderikusz. Ha erről írok cikket, kiteszitek? 😛

  4. @Kovács Péter most @taky1974 hozzászólásával együtt válaszolnék erre. ha Friderikusz az Apple vezérigazgatója, és volt érdekes mondanivalója annak, hogy láttad, és írsz róla egy vendég blogger cikket, ami így kapcsolódik az oldal tartalmához…? én például örülök, hogy egy honfitársunk és olvasónk ilyen szerencsés helyzetbe került. és így egyúttal volt mihez csatolni a beszédről készült videót is. de szerintem ettől még nem kell lesajnálni. ez egy élménybeszámoló erről az eseményről, amitől szerintem emberközelibb, mintha csak egy pár mondat lenne, hogy itt a videó, aztán nézd meg.

  5. Rosszul láttam, h durván remegett valamiért a keze fotózáskor a végén?

  6. @Jadeye:
    Igazad van és lehet hogy én látom rosszul. De ez kicsit istenítése egy dolognak. Én soha nem állnék sorba azért, hogy egy vezérigazgatóval kezet foghassak. Friderikuszért sem hagytam el a kocsit. De persze megértem ha valakinek az a fétise hogy fogdossa ismert emberek kezét. Én ezt (sem) ítélem el. Béke.

  7. @taky1974

    Teljesen igazad van.

  8. @Procisz Nem kicsit remegett a keze! Nem egy jó “előjel”…

  9. Hát nem azért de a csávó ugyanolyan ember mint mi. Elmegy wc-re, kitorli…stb. soha nem érezném egyszer sem azt hogy valamivel különb mint bármely más ember. De ha valakinek ez ekkora élmény akkor yay.

  10. Friderikusz nálunk Magyarországon sokkal ismertebb, meg Szerintem nagyobb durranás is, mint akármelyik cég vezérigazgatója…

  11. Lehet hogy semmi köze az almához, de nekünk magyaroknak jó fej

  12. Jól tette(d) András, hogy ha már volt egy ilyen lehetősége(d) akkor kihasználta(d)!
    Ugyanezt tettem volna, egyrészt emlékül másrészt a gesztus miatt.
    Köszi a cikket.

  13. Lehet valamit felreertek de ezen a kepen nem iphone6 es iwatch van? Megis hogy? 🙂

  14. Bocsi semmi

  15. Szerintem ez egy nagyon érdekes élménybeszámoló. Ahogy grofzero is írta, én is szívesen kihasználnám ha lenne ilyen lehetőségem. Tim Cook sokaknak egy példakép és szerintem ez tiszteletre méltó és megbecsülendő.

  16. Én csak örülni tudok, hogy vannak fiatalok, akiknek komoly céljaik vannak. Nem véletlenül ment oda tanulni.
    Találkozhatott a példaképével. Neki legalább nem egy trágárul beszélő, csöcsvillantásokkal szereplő celeb a bálványa. Örülök az örömének!
    És igenis ezek hatalmas élmények maradnak, amiket el fog mesélni még az unokáinak is, akik tátott szájjal fogják hallgatni..
    Nekem is kitörölhetetlen emlék maradt, hogy egy napot dolgozhattam vagy 30 éve Koncz Gáborral.
    Vagy egyszercsak Megjelent az üzletemben egy hölgy és egy úr, hogy engem ajánlottak , hogy a nyaralásuk alatt az autójukba szereljek be egy kihangosítót. Hegyi Barbara és Zorán voltak.
    Sok ilyen fiatalra lenne szükség!

  17. “…amiket el fog mesélni még az unokáinak is, akik tátott szájjal fogják hallgatni…”

    Még ha az USA elnökéről beszélnénk akkor ja ok, talán. De egy cég igazgató? Bármikor leválthaják, kirughatják ahogy a részvények vagy az eladás esik. Aztán rá 3 évre azt sem tudják hogy ki volt. Azért csinálnak Steve Jobs filmet is hogy azért valami fennmaradjon róla. Szerintem 99%-a az apple táborának nem Tim miatt vesz apple terméket hanem azért ami. Tökéletes példa: Ki az a Koncz Gábor?? Ok ha rákeresnék google ba akkor kidobná, de amúgy semmi.

  18. @AppleFan: nem értem, miért ekkora probléma, hogy valaki fontosnak érezte, hogy találkozhatott Tim Cookkal? egyébként az amerikai elnöknek is megszűnik majd az elnöki pozíciója, amint lejár az újraválaszthatósága (tehát ugyanúgy leváltják, ha ki nem is rúgják). és az amerikai elnök is csak ugyanolyan elnök, mint bármelyik másik ország elnöke. Steve Jobs-ról film nélkül is elég sok dolog fennmaradt. például egy cég. de mindegy.

    (több hónapja, mások szerint több éve mindenütt jellemző az a mentalitás a magyar nyelvű hozzászólásokban, hogy sokaknak soha semmi nem jó, de azt sosem tudják megmondani, hogy mégis mi lenne nekik jó, csak a fanyalgás megy mindenen és bármin, hogy ez sem jó, az sem jó… ilyen hozzáállással biztos is, hogy mindig és minden csak rossz lesz, mert soha semminek nem is akar örülni az illető, csak a negatívumokat hangoztatja.)

  19. @Jadeye:

    Nem vagyok irigy sot, orulok neki hogy a magyarok ilyen okosak a csávó (Szép Andras) nem hulyegyerek, app eket fejleszt, 1200 dolláros dijazást nyert. Gratulálok neki. Nem a személye miatt írtam, én csak nem szeretem ha emberek ki vannak emelve túlságosan. Én egyenloség párti vagyok. A linket nézd meg, mielott kitorlod(ha kitorlod) 🙂

    http://business.carlislechamber.org/news/details/news-release-12-08-2014-2022

  20. AppleFan!
    Hogy nem tudod ki az a Koncz Gábor, azt a te szégyened! Mostmár kezdem érteni a hozzászólásaid miért ilyen divatos, mindent fikázó!
    Még van mit tanulnod.
    A másik kettőt miért nem emelted ki?

  21. Szerintem jó lett a cikk! Hajrá András, admin és szifon.

  22. Csapszi: Nem szégyen. Ha szégyen lenne nem írtam volna le. Attól hogy the 50+ vagy, én meg fele annyi, még nem biztos hogy baj ha nemtudom hogy ki az. Tudnék nagyon sok nevet mondani akik híresek a nagyvilágból és lövésed sem lenne arról hogy azok kik. Nem szégyen az. Bővebben is kifejthetném a véleményemet a magyar film-zene iparról, de nagyon megsértődnél, meg amúgy is, ez egy apple termékekkel,hírekkel foglalkozó blog. 🙂

  23. Hát ebből a kézrázásból jó nagy vita lett. 😀
    András jobban tette volna ha mást rázott volna meg (ki) és arról ír. 😀
    Abba senki nem kötött volna bele (még én sem).

  24. @taky1974: De minek kötöttél bele? Minek zavar? Nem tudsz örülni, ha valakinek sikerélménye van?

    Egyszerűen nem értem az embereket, miért vagytok ilyenek? Így neveltek titeket?

  25. @admin:
    Atya isten. Hihetetlenek vagytok. Szimplán értetlenségemnek adtam hangot, amikor nem értettem a rajongását. És hát Gergő. A neveltetésemet azért ne piszkáld kérlek, mert az nem engem, hanem a szüleimet minősíti. 🙂
    Vagy téged így neveltek? 🙂

  26. Szerintem tök jó írás, és biztos nagyszerű élmény lehetett! Minden különösebb sárgaság nélkül irigyellek érte! 🙂
    A kommenteket az első 1-2 fikázó után nem olvastam tovább, és nem is ajánlom a szerzőnek sem.

  27. Én is azokkal értek egyet, miszerint nem nagy durranás és ez az év információja!:) Olyan Kiszel Tünde szintű művelet, hogy celebekkel lássák:)
    Ha már kezet fogott vele, szólhatott volna, hogy kritikán aluli az iOS!

  28. Kísérletet teszek elmagyarázni azoknak, akik nem értik, hogy miről szólt ez a cikk. András előtt nem a pirosban ment át a Friderikusz, hanem bekavart a színpad mögötti bejáraton, majd a VIP sátor környékén vadászta le egy kézfogásra Tim Cook-ot, még egy egy szelfit is sikerült lőnie vele. És épp ebben a beszédében mesélte el Tim Cook az ő fiatalkorában két híres emberrel való kézfogásának a történetét. Reméljük Andrásból válik egyszer egy olyan sikeres ember, akinek tízezrek hallgatják meg a beszédét. És akik szerint Tim Cook is csak egy ugyanolyan ember mint mi, azokat ki kell ábrándítanom. Sem mi, sem a egyetlen rokonunk nem járt be ilyen sikeres karriert mint Tim Cook. Sőt nagyon kevesen közülünk fogunk egyáltalán találkozni, és néhány szót váltani egy ilyen emberrel. Nemrég egy árverésen a szerencsés nyertes 50 millió forintot fizetett azért, hogy Timmel együtt ebédeljen…
    Ennyi az egész, szerintem Andrásé egy jópofa történet volt. Én szívesen olvasok itt ilyeneket, köszi hogy megírtátok!


Add a Comment