fbpx Skip to content

Már egy hete használjuk Jadeye és Hori kollégával az Apple Watch-okat. 38 és 42 milliméteres változat is van nálunk, és ahogy telnek a napok, egy átfogóbb képet is kaptunk már az óra akkumulátor teljesítményéről.

IMG_5468

Ezt a cikket rögtön három részre tagolnám, én, Jadeye, illetve Hori is máshogy használja a készülékét, ezért háromféleképpen tudunk nektek beszámolni, amiből szerintem mindenki kitalálhatja, hogy melyik az, ami legjobban közel áll hozzá. Az eltelt 1 hét alatt találkoztunk 38 és 42 milliméteres változatokkal, de annyit elmondhatok elöljáróban, hogy legalább 1 napot bír az Apple Watch, ami akár 2,5 nap is lehet.

Admin

Jómagam egy 42 milliméteres rozsdamentes acél Apple Watch-ot használok, de pár napig volt nálam egy 38 milliméteres Sport változat is, így mindkét típusról betudok számolni. A 38 milliméteres Apple Watch Sport egyáltalán nem volt a helyzet magaslatán, ha reggel 8-kor levettem töltőről, és egész nap rajtam volt, akkor este 6-7 órára 20-30%-ra esett az akkumulátor. Ez azért is probléma, mert így mondjuk egy esti műszakot már nem bír ki, lényegében este 10 órára lemerült, vagy felraktam töltőre. Tehát, ha egész nap használjuk a 38 milliméteres Sportot, akkor az este már nem igazán szolgál ki minket. Ebben benne volt, hogy egész nap rajtam van, tehát 10 percenként automatikusan pulzust mért, és természetesen benne van némi mozgás is, de edzés csak egyszer. Akkor valóban este 6-ra lemerült, ha az edzést is beleszámoljuk. Ez nem tűnik valami biztatónak, de mégis egy napot kibírt a készülék, és végeredményben az Apple ezt vállalta. Jadeye kolléga lejjebb elmondja az ő tapasztalatait is a 38-as változattal kapcsolatban.

IMG_5450

Mi a helyzet a 42 milliméteres változattal? A másik óra, amit használok, egy 42 milliméteres rozsdamentes acél Apple Watch, ez viszont túlteljesítette a várt akkumulátor időt. Minimum 1,5 napra képes, de inkább 2,5-re, attól függően, hogyan használja az ember. Egyrészt értelemszerűen én kikapcsoltam azokat az értesítéseket, amik nem kellenek, másrészt felesleges alkalmazásokat is töröltem róla. Ezzel rögtön növeltem az akkumulátor időt. Mivel korábban sem nagyon hordtam órát, így számomra csak akkor hasznos az Apple Watch, ha elmegyek itthonról, itthon meg nem tartom a karomon. Így nem is mér ilyenkor pulzust, nem érkezik rá feleslegesen az értesítés sem. Ezeket amúgy is megkapom gépen, és telefonon. Azonban ha elmegyek itthonról, akkor felveszem és minden működik a megszokott módon. Átlagosan naponta 6-8 órát van karomon, mint egy átlagember munkanapja. Ezzel bő 2 – 2,5 napot bírt ki az óra, ami azért elég komoly teljesítmény. Én nem használom edzésre, így természetesen ez sem meríti, tehát ha valaki így tervezi használni, mint én, akkor tényleg ennyit fog bírni a 42 milliméteres változat. Amennyiben egész nap használtam az órát, és még este is elmentem mondjuk meginni egy sört, akkor is éjfélre 30-40%-on volt az óra, tehát nem kellett napközben töltenem és kibírta a teljes napot “túlórával” is. 🙂

Jadeye

Én egy 38mm-es rozsdamentes acél Apple Watch-ot választottam, mert nekem a 42mm-es túl nagy lett volna, vékony hozzá a karom. A hivatalos specifikációban az Apple azt írja, hogy “akár 18 óra” az, amit a 38mm-es modell egy töltéssel kibír, miközben 90 alkalommal megnézzük az időt, 90 értesítés érkezik és arra esetleg válaszolunk is az órán összesen 45 perc app használat mellett, és még egy 30 perces edzés is belefér, amikor Bluetooth-on keresztül hallgatunk mellé zenét az óráról. Nálam ez tegnap este 9-re például úgy alakult, hogy 24 óra készenlét és 2 óra 45 perc használat után még 29%-on volt az akkuja, ami az egész éjszakás viselés, és így az aközbeni 10 percenkénti pulzusmérés miatt reggel 6 óra körül merült le teljesen – illetve kapcsolt át az óra energiatakarékos üzemmódba.

IMG_5459

Azt gondolhatnánk, hogy az óra folyamatos Bluetooth-kapcsolata az iPhone-nal majd drasztikusan meríteni fogja az iPhone-t is, ennek ellenére én pont az ellenkezőjét tapasztaltam: az este, lefekvés előtt a töltőről levett iPhone 5s reggelre is még mindig 100%-on volt, miközben éjszaka az óra mérte a pulzusomat, és így kommunikált vele.

Korábban eszembe nem jutott volna éjszaka órát hordani, de úgy tűnik, hogy a fluoroelasztomer anyagú sport szíj annyira kényelmes, hogy leginkább elfelejtem levenni, mert nem is érzem, hogy rajtam lenne. Az elején így nem szándékosan hagytam magamon az órát éjszakára is, de annyira megszoktam, hogy nem zavar, hogy rajtam van éjjel is.

Photo 1 4

Napközben én a beérkező értesítések nagyjából kétharmadát szoktam az órán megnézni, ám mivel még több alkalmazás nem támogatja az órát, így sok esetben az óra csak a jelzés miatt jó, választ küldeni még nem, maximum iMessage-ben, ahol már többször is hasznát vettem a diktálásnak (például kocsiban, mikor az iPhone-on megy a navigáció). Emellett ugye minden óra 50. percében figyelmeztet, ha az adott órában nem nagyon mozogtam, hogy így a maradék 10 percben legyen időm még eleget mozogni. Nyilván amikor este filmet nézek (vagy akár elmegyek moziba), az óra nem fogja tudni, hogy amiatt nem mozgok, mert épp filmnézés van, így ekkor is emlékeztet, hogy ideje lenne felállni, de ezt megtette akkor is, mikor már 50. perce mentünk az autóval a 7-es úton, és ugye vezetés közben sem fog az ember rögtön felállni (jól is néznénk ki…).

Tölteni én elég változatosan szoktam, de mivel már megszoktam, hogy éjszaka is rajtam van, és így láthatom reggel a Health appban az éjszakai pulzusszámokat, így leginkább délelőtt teszem töltőre, amikor úgysem nagyon mozdulok el a gép elől. (Ha meg még az alvás monitorozását is tudná, vagy frissülne az UP app, az igazán jó lenne.) A napközbeni töltéssel ugyanakkor nem igazán vagyok elégedett: mivel ugye én éjszaka is a csuklómon hagyom, és így jellemzően reggel teszem töltőre, és azt vettem észre, hogy ugyan lehet, hogy másfél óra alatt már feltölti 80%-ra, utána töltőn hagyva, elérve a két és fél óra töltési időt, még mindig csak 95%-ot mutat, és ez nem is nagyon akar 100%-ra felmenni, csak további órákkal később. Itt mondjuk alkalmazható az a trükk, hogy a töltőről levéve power reserve módba tesszük az órát, majd visszatesszük tölteni, és ekkor egy nagyjából negyed óra alatt feltöltött 95-ről 100%-ra.

Watch_power_reserve

Látható, hogy mivel én messze alulteljesítem azokat a feltételeket, ami mellett akár 18 óra használat érhető el az órával, így nem csoda, hogy sikerült kihozni belőle az összesen bő 35 órát is, ami így majdnem duplája annak, amit az Apple ír a 38mm-es esetén. A legjobban talán az edzés meríti egyébként, ahol ugye folyamatosan megy a pulzusmérés, de mivel én azt (még) nem használom, így az sok energiát megspórol. Külső alkalmazásokat meg annyira nem használok rajta, és ennek az az oka, hogy még nem igazán jók rá az appok, illetve sok még nem is támogatja.

Hori

Az akkumulátor teljesítménye számomra több, mint meggyőző így közel egy hét használat után. Nekem ugyebár egy 42mm-es Apple Watch Sport modellem van, ami tényleg reggeltől estig folyamatosan rajtam van. A hétköznapi rutinom az órával a következőképp néz ki: 7:00-7:15 körül veszem fel, ekkor ugyebár 100%-on van az akksi, majd egy zuhanyzás igaz megszakítja a folyamatos hordást, de ezt leszámítva reggeltől a csuklómon van. Ezután bemegyek dolgozni, illetve egyéb teendőket végzek a nap folyamán és ezek közben amikor jön valami értesítés, akkor azt elsősorban az órán nézem meg és ha olyan, akkor ott is reagálok rá. Az Activity appra szoktam ránézni, hogyan is állok aznap a körök teljesítésével és ha szól az óra, hogy itt az ideje ebben az órában is mozogni, akkor ennek eleget is teszek. Alkalmazások terén eléggé csak az alapokat használom és azokat is elsősorban akkor, ha egy értesítésre való reagálás megköveteli azt. De csak azért, hogy elüssem az időt, nem az órán szoktam az alkalmazásokat nyomkodni. Törekszem arra, hogy heti háromszor el tudjak menni edzeni, amikor is közel egy órás edzést még egy 20 perces futás is követ, így én a kollégákkal ellentétben aktívan ki is használom a sport/fitnesz funkciókat is. A különböző edzéseket érdemes a Workout appal külön mérni (erről tervezünk külön cikket is), mert így folyamatosan méri a pulzusunkat és egyéb dolgokat a normális 10 perces mérés helyett, és így tud pontosabb adatot adni az edzésről. A folyamatos pulzusmérés nyilvánvalóan jobban meríti az órát, nekem például közel 10%-ot merült az edzésem során, de ez szerintem teljesen vállalható, mert eddig mikor este hazaértem, mindig közel 30%-os volt a töltöttség. Edzésmentes napon például csak 50%-ot merült reggeltől estig, ami szerintem eléggé meggyőző teljesítmény.

IMG_2903

Töltőre mindig közvetlenül lefekvés előtt teszem (ami este 11 és éjfél között szokott lenni), a már említett közel 30%-os töltöttség mellett, így akár még egy napot el lehet vele kezdeni, bár ott már érdemes figyelni arra, mi és mennyire tudja meríteni az órát. Nem szeretem napközben tölteni, mert a teljes töltési idő 2,5 óra ami alatt lényegében semmire sem jó, és nem is méri a tevékenységeimet, így most, egy töltésmentes teszt éjszakát leszámítva, mindegy mennyit merült napközben, éjjel mindenképpen töltőre rakom. Eleinte kicsit tartottam tőle, hogy ez is egy olyan eszköz lesz, amihez érdemes töltőt cipelni mindenfele, hiszen az iPhone 6-omat igaz sokat használom napközben, de reggel a 7 és éjfél közti időt általában pont kibírja, ami végül is nekem pont elég (de azért lehetne jobb is).

Összesítve: azt kell, hogy mondjam, a 42mm-es változat egy napot szinte bármilyen életmód mellett nevetve kibír, de Admin kollégához hasonló típusú használat mellett a 2 nap is menni fog, sőt szerinte akár a 2,5 nap is. Abszolút pozitívan csalódtam az akkumulátor teljesítményében, mert bőven hozza azt, amit az Apple ígért, sőt nálam még többet is, és ez még szerintem jobb is lehet idővel, mikor már az újdonság élménye el fog múlni és tényleg csak akkor fogom nyomkodni, akkor szükség van rá.

Az okos órák nem mechanikus óraszerkezetek, és így azokkal nem is összehasonlíthatóak, mert ez két teljesen külön kategória. Így azokat a hozzászólásokat, amik arról szólnak, hogy “az én mechanikus órám több évig is bírja”, törölni fogjuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Azt le tudjátok írni h kB mennyi push uzit kaptok naponta fejenként? Tehát sms email és minden ami értesítés.. Face, Skype, stb mindent együttvéve..

  2. Eddig nem sokat olvastam az ébresztésről. Van ilyen funkció? Mennyi idő alatt tölti fel a töltő, ha esetleg a töltés helyett alvás közben a karomon szeretném viselni, hogy reggel rezgéssel ébresszen?

  3. Valaki megtudná mondani,hogy ha például egy edzés során rohamosan merül az óra akkor melegszik-e?

  4. Azt megtudnátok csinálni hogy én ne kapjak értesitést Tőletek? Ha Ti nem molesztáltok akkor eszembe sem jutna megnézni oldalatokat! Mióta eza szaros ora megjelent nem szoktam böngészni ezt az oldalt!

  5. Mielőtt törlöd olvasd el!!!!’

  6. Steve ezt már egyszer megirták neked. De szerintem inkább add el a telefont ha a legalapvetőbb funkciókat sem ismered ennyi idő után.

  7. @steve195614: Safarin belül Safari-Beállítások… és azon belül Értesítések fül, ott tudod kikapcsolni.

  8. @steve195614: “szaros ora” kicsit nagyarc vagy nem? Orulnel ha lenne egy ilyen szaros orad? hm??? Mondjuk nem is ertem miert egeted magad a hulye beszolasoddal 🙂 Bocs mindenki, de nem birtam ki szo nelkul… 😀 Nagyon koszonjuk a riportokat EN csak azota olvaslak megint benneteket miota ezzel foglalkoztok! Csak igy tovabb, toljatok az infot genyszterek… 😀

  9. @steve195614: Remélem tudod, hogy nem vagy hasznos tagja a társadalomnak…

  10. Megnyugtatók az utolsó mondatok a cikkben. Nekem az iPhone6 is kb. 2 napot kibír, szóval nem az az életcélom, hogy állandóan azt nyomkodjam. Ennek fényében az óra is bírna nálam legalább 2 napot. Ennyi elég is, ilyen funkciók mellett. Engem a GPS hiánya tart vissza, de szinte biztos vagyok benne, hogy a 2.0-s harververióban már az is lesz. Aztán majd elkezd egyre vékonyabb lenni 🙂

  11. Nagyon jó, hasznos cikk, az meg külön, hogy mind a hárman megírtátok tapasztalásotokat!

  12. @steve195614: itt már egyszer leírtam neked: http://szifon.com/2015/04/10/kiprobaltuk-az-apple-watch-ot-video/#comment-208401

    de be is másolom, mit írtam ott:

    a készülék használati útmutatójában le van írva, hogyan kapcsolhatóak ki adott alkalmazások értesítései. illetve: https://support.apple.com/hu-hu/HT201925

    ha ez alapján nem boldogulsz, kérj segítséget valakitől, aki kicsit gyakorlottabb a készülék kezelésében, és ki tudja kapcsolni az adott app értesítéseit neked – vagy töröld le az adott appot.

  13. A hipe-ot leszámítva, miért jó az, hogy egész nap méri a pulzust? Nem akarok senkit baszogatni, meg nem is azért írom, h minek ez, meg miért, csak kíváncsi vagyok arra, h van-e értelme ennek, mert eddig az emberek 99%-a max évente 2x mérte meg. És nem foglalkoztak vele. Mostmeg itt van ez, h 10 percenként mér. Az érdekelne, h van-e ennek olyan egézség ügyi "előre jelző" vagy hogyan fogalmazzam… Szóval, monitorozzuk a pulzusunkat, pl fél évig és megmutattjuk az orvosnak, majd ő azt mondja, h igen itt látok egy olyan dolgot, h emiatt valami komoly baj lehet, további vizsgálatok kellenek. Vagy a pulzus méréséből semmire sem lehet következtetni? Mivel nem vagyok orvos, ezért ez érdekel, mert ha ez pl "életet menthet" akkor van értelme.. Amúgy csak felesleges dolog, de érdekes, és emiatt is veszik! De lehet, h haszna sincs…

  14. @Jadeye: Mit mondtok ti akik mar hasznaljatok az orat egy ideje? Ertelmezheto eszkoz? Hasznalhato a mindennapokban, vagy csak inkabb edzeshez passzol? Megkonnyiti valamiben a dolgokat? Nehezen tudom eldonteni hogy tenyleg kell-e nekem, jelenleg ugy erzem hogy igen, de az ara miatt jol at akarom gondolni. Kicsit tartok tole hogy par het lelkes hasznalat utan a fiokban fog kikotni.

  15. A Pebble-öm egy hétig bírja. Igaz, pulzust nem mér. De szívbeteg se vagyok hogy folyamatosan kéne. Komolyan betegeknek pedig biztos van erre normálisabb kütyü.

  16. Szerintem alapból órát nem hordó embereknek felesleges azon gondolkodniuk hogy kell-e ez nekik. Akinek eddig se volt rá ingerenciája hogy bármilyen óra legyen a kezén, az ezután se fog rá késztetést érezni hogy hordjon egy ilyet mindegy hogy az most ezer forintba vagy 1millióba kerül. Az ilyen embereknek lehet csalódás ez az óra is, mert hiába várják a csodát, ez elsősorban még mindig “csak” egy óra annyi plusszal hogy értesítéseket is küld a telefonról.
    Én eddig is szerettem az órákat, eddig is hordtam mindenfélét, ezért most is elsősorban mint órára tekintek az Apple Watch-ra, és ez lehet a kulcs, és nekem nagyon tettszik is! Egy 42mm-es sporthoz tudtam hozzájutni elsőkörben a szűkös kínálat miatt (azt akartam a legkevésbé), de amint beleakadok itthon a neten egy 42mm-es fémszíjas Watch-ba biztos lecserélem arra!

  17. Sziasztok.

    42mm Apple Watch Sport-t szeretnék rendelni, esetleg tud valaki abba segíteni, hogy honnan lenne érdemes?
    Magyarországi címre szeretném a szállítást.

  18. @rasti: magyarországi címre nem szállít az Apple egyik külföldi online store-ból sem.

  19. irtok valaszt az elso kerdesre ami legfelul van?

  20. @zsozsobasa: hát én nem számolgatom, de reggel óta már jött egy csomó jelzés üzenetküldő apptól, emailről, illetve iMessage-ről, volt bejövő hívásról is, és ha mindezt számszerűsíteni kellene, szerintem olyan 50 értesítés körül járhatok most, de nem strigulázom. emellett minden óra 50. percében ugye értesít egyszer arról, hogy fel kellene állni, majd arról is, ha megvolt az adott órában a megfelelő mozgás.

  21. @rasti:
    Annyi tudsz csinálni itthonról mint én is! Nézed az apróhirdetési oldalakat és ha egy neked megfelelőt találsz felhívod az illetőt és megveszed tőle!
    Sajnos amíg nem töltik fel a kinti bolti készleteket rendesen addig csak csöpögtetve lehet kapni itt-ott elvétve külföldön is, nemhogy itthon…

  22. @Put2: Igen van értelme. Ha nyugalmi állapotban ugrándozik az ember pulzusa, az már esélyes hogy párosul alacsony v magas vérnyomással is. Sokan alig mérik és nem foglalkoznak vele az nem jelenti azt hogy nem is lenne értelme. Ugyanilyen a vércukor szint mérés és még egy pár ilyen mérés amit nagyon sok embernek rendszeresen kellene mérni (hormonszintek, vérkép etc) és sok nyűgöt már akkor fel lehetne fedezni amikor még az csak kialakulóban van. De nem, akkor foglalkoznak vele amikor már nagy gond van mert nem lehet eltussolni a tüneteket…

  23. Kchris: Erre voltam kíváncsi! Akkor ez egy kezdeti szányprobálkozás ez az óra, majd ha később több mindent mér, akkor már érdemes lesz megvenni!


Add a Comment