fbpx Skip to content

Az Apple ma délután közzétette a WWDC idei időpontját, ami így június 8-án fog kezdődni, és egészen június 12-ig tart majd a San Franciscó-i Moscone Westben. A jegyek megvásárlásának lehetőségét ismét véletlenszerű sorsolás útján fogják majd kiosztani azok között, akik pénteken, április 17-én jelzik részvételi szándékukat az Apple felé.

wwdc15-hero

A szerencsés kiválasztottak bankkártyáját az Apple április 20-án automatikusan meg is terheli majd a részvétel díjával, ami idén 1599 dollár, illetve az annak megfelelő helyi valuta lesz. De lássuk, mire számíthatunk az idei, immár 26. fejlesztői konferencián.

Szlogen

Az idei WWDC szlogenje, a “The epicentre of change.” ismét eléggé titokzatos, ami kapcsán gondolhatunk arra, hogy az Apple akár sok olyan dologban is változtat is majd, ami éveken keresztül mondhatni kőbe volt vésve, és amivel eddig senki sem mert a cég részéről szembeszállni. Az is elképzelhető, hogy mondjuk a jelenlegi, lekerekített sarkú ikonokból teljesen kerek ikonok lesznek, ahogyan az már a Safari, a Launchpad, az új Photos (és egyébként az Aperture is), az iTunes, és az App Store esetén megszokottá vált. A változás középpontja elég sok mindent jelenthet tehát, de utólag már mindig érthetővé válik, hogy mit rejtett el előzetesen az Apple ezekben a szlogenekben.

iOS 9

Ahogyan az már hagyományosan lenni szokott, az Apple várhatóan idén is a WWDC-n fogja bemutatni, mit tervez az iOS további fejlesztése kapcsán, tehát hogy milyen újdonságokkal érkezhet majd idén ősszel az iOS 9. Várhatóan az iOS 9 első fejlesztői béta verziója elérhető lehet már a WWDC kezdőnapján, de hogy ismét lesz-e majd nyilvános béta, azt egyelőre megbecsülni sem lehet. Eddig összesen a 8.3 esetén volt nyilvános béta, és a tegnap éjjel elérhetővé vált 8.4 egyelőre még csak a fejlesztők által tölthető le.

Az iOS 9-ben várhatóan olyan új funkciókat hozhat az Apple Watch kapcsán is, amelyeket az óra megjelenése óta kértek a felhasználók, vagy amiken már időközben is dolgozott az Apple, de a termék piacra dobásakor még nem tett elérhetővé, és ezzel még jobb együttműködés lesz megvalósítható az óra és az iPhone között. Szintén fejlődhet a HealthKit, hiszen április végétől kezdve már az Apple Watch is sok dolgot monitoroz majd a napi tevékenységeinkről, amelyek mind az Egészség (Health) appban gyűlnek majd össze.

Az iOS 9-cel várhatóan megszűnik az iPhone 4s támogatása, tehát azt csak az iPhone 5 és újabb modellek fogják megkapni, és hasonlóképp kieshet a frissítést megkapó készülékek közül az iPad 2 is.

OS X 10.11

Nem csak az iOS, de az OS X fejlesztési irányvonalait is a WWDC-n ismerhetjük majd meg. Az OS X esetén elképzelhető lehet, hogy Apple Watch támogatást kaphat a rendszer, és így mondjuk a rendszeresemények értesítései is megérkezhetnek majd az órára, ha otthon tartózkodunk, de nem vagyunk épp a gép előtt – vagy egyszerűen távirányíthatjuk a Mac-ünkről játszódó zenét a másik szobából az órát nyomkodva.

Apple Watch OS 2.0

Ugyan az óra csak április végével kerül majd a vásárlók mindennapi használati tárgyai közé, de elképzelhető, hogy az óra szoftverét érintő újdonságokról is szó lehet majd a WWDC-n. De az szinte biztos, hogy valamilyen formában az órára elérhető appok is említésre kerülnek majd, ha más nem, hát a szokásos Apple Design Awards keretén belül. Az óra esetén szintén elképzelhetőek olyan új funkciók, amelyek még jobban kihasználhatják majd annak hardveres lehetőségeit.

Hardver

A WWDC leginkább a szoftverről szól. Hogy mennyiben lesz bármely termék hardveres frissítéséről szó, és mondjuk így szóba kerül-e az Apple Watch 2, az jó kérdés. De ha lesz is második generációs óra, annak bejelentése majd csak az új iPhone-okkal, tehát talán szeptember elején várható. Persze az is elképzelhető, hogy az óra esetén az Apple nem fog évente frissíteni a hardveren, de ezt nyilván akkor fogjuk biztosan tudni, ha elérkezik ez az idő.

További érdekesség egyébként, hogy az Apple egyúttal megtiltotta a résztvevők számára nemcsak a fotózást és audio- vagy videorögzítést, hanem többek között kitiltotta a szelfibotokat is az eseményről, amelyet a WWDC-n való részvétel részleteiben olvashatunk:

selfie_banned_WWDC

Ezek kitiltása egyben utalhat arra, hogy lesz majd élő videós közvetítés az Apple részéről, így ezek gyakorlatilag szükségtelenek is lennének – no persze ettől függetlenül a szelfibotok külön említése csak még viccesebb.

Szerinted milyen újdonságokat hozhat az idei WWDC?

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Az iPod touch 5 tamogatasa akkor megszunik?
    Merthogy belsoleg egy 4S de az i5 utan jott ki?

  2. Jó lenne, mert akkor az azt jelentené, h lesz új Ipod-unk! 🙂

  3. Szerintem a továbbiakban, az i4S, az iPad 2, az iPad Mini, és az 5. gen iPod nem kap támogatást. Magyarul azok a készülékek, amelyek A5-ös chip-szel rendelkeznek.

  4. Kivancsi leszek mennyire lesz lasabb tole majd az i5?
    Azt hiszem varok majd par hetet es tapasztalatok alapjan dontok.

  5. Ez meger ennyi penzt?

  6. @pete66: Egy fejlesztőnek igen. Ugyanis rengeteg technikai segítséget kaphatnak közvetlenül az Apple mérnökeitől. Nem az a 1,5 órás keynote kerül ennyibe.

  7. Ja igy mar vilagos!koszi


Add a Comment