fbpx Skip to content

A 2010. április 3-án megjelent iPadet még maga Steve Jobs mutatta be nekünk, és ez az eszköz szerintem alapjában változtatta meg a tablet és netbook piacot. 2010-ben még mi magunk sem hittük volna, hogy van értelme egy ekkora kijelzőnek ugyanazzal a szoftverrel, mint amit az iPhone is futtat, de az évek alatt az egyik legfelkapottabb Apple termék lett az iPhone után.

20100127_stevejobs_ipad_33

Mikor Steve bemutatta a készüléket, a világ egyik fele sírt, a másik fele pedig nem tudta hova rakni. Azok, akik sírtak, arra számítottak, hogy az iPhone és a MacBook közé szánt iPad is OS X-et futtat majd. Ez persze nem így történt, mert az iPhone-ból már megismert iOS rendszerrel érkezett, és ezt bizony nem tudtuk hova rakni.

Pillantsunk kicsit vissza a bejelentésre:

Egy ismerősömnek hála már a kezdetek óta használhattam az első generációs iPadet, mert a bemutató után körülbelül 1 hónappal már a kezemben is volt a készülék. Akkoriban még csak MacBook és iPod eszközökkel rendelkeztem, tehát nekem hamarabb volt iPadem, mint iPhone-om. Én elsődlegesen a tanuláshoz használtam, de kiváló társ volt sorozat- vagy filmnézés közben is. Emlékszem, az első hónapokban azon kaptam magam, hogy szinte már alig használom a MacBookomat és mindig az iPad után nyúlok.

ipad-launched-01-top

5 év alatt 9 iPadet mutatott be az Apple, amelyek a harmadik generáció után már Retina kijelzővel érkeztek, kivéve az első generációs iPad minit. Véleményem szerint a Retina kijelző alapjaiban változtatta meg az iPadek felhasználási élményét és az átlag felhasználók között egyre népszerűbbé vált a használatuk a “hagyományos” notebookok helyett.

apple-ipad_1

Változtatott-e a szokásainkon az Apple táblagépe?

Tagadhatatlan, hogy az elmúlt években rengeteget változtatott a szokásainkon az iPad. Ahogy a cikk elején is említettem, a kezdetekkor szinte teljesen kiváltotta a hétköznapi használt során a MacBookomat az első iPadem. Ugyanakkor érdemes megemlítenünk azt is, hogy ahogyan évről évre fokozatosan fejlődik és erősödik az iPad hardver része, úgy szoftveres tekintetben egyre inkább szembetűnő a lemaradása.

iPad-Air-2-ios-8-1024x662

Az első generációs iPad esetén teljesen elfogadható volt, hogy az iPad egy időben csak egyetlen alkalmazást képes kezelni (ez így volt egészen a 4.2.1 megjelenéséig), mikor újra megnyitottuk a Safarit, akkor ismét be kellett töltse az összes megnyitott honlapot, viszont zavaró volt, hogy nem ismerte a magyar ő, Ő, ű, Ű karaktereket a billenytűzet, és még sorolhatnám az ehhez hasonló kezdetleges kellemetlenségeket.

ipad_jb

Mára azonban 5 év és 9 iPad elteltével kezd kicsit kellemetlen lenni a helyzet, hiszen gyakorlatilag még mindig nem tudunk rajta “több” mindent csinálni, mint az iPhone készülékünkön és az iPhone 6 Plus megjelenésével számtalan iPad mini tulajdonos vált meg az iPad készülékétől, mert egész egyszerűen feleslegessé vált számukra.

Nagyon remélem, hogy az idei WWDC alkalmával, már az iOS 9 kezdeti béta verziójánál fogjuk látni az Apple szándékát arra vonatkozóan, hogy valóban kihasználják az amúgy rendkívül erős iPad hardverben rejlő lehetőségeket.

Nektek van iPadetek? Mennyire használjátok? Melyik típust preferáljátok?

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Van egy retina mini. Az iphone 6-ig sokt használtam, de azóta gyakorlatilag csak akkor, ha a telefon nincs a közelemben… Lehet ha nem mini lenne, akkor használnám, de azt meg régebben nem szerettem volna cipelni a sok utazas alatt.
    Most várok egy 6 plusz teszt készüléket. 2 hét próba után lehet, becserélem a 2 jelenlegi eszközt egy 6 plusz-ra…

  2. Semmire,porosodik, ha lemerul feltöltöm.

    Lehet h eladom.

  3. Nekem van egy iPad air keszulekem es egy iPhone 6 Plus, de sajnos ez tenyleg picit idegesito hogy ugyanaz az operacios rendszer kerult ra igy szinte alig van szukseg az iPadre. Bar mondjuk filmezni, videot vagni meg ilyesmiket eszembe se jutna iPhone-on mert az meg velemenyem szerint kicsi kepernyo hozza.. Szoval a velemenyem az hogyha egy feljettebb operacios rendszer kerulne ra mint ami az iPhone-on van sokkal tobben vennek es hasznalnak:)

  4. Én is Airt használok és szerintem rendkívül hasznos. Mert netezni, olvasni, játszani stb. kiváló. Ha megyek valahova bedobom az autóba ( azért nem túl messziről) mert ha kapok egy emailt melléklettel pl. egy doksival azt gyorsan meglehet nézni vagy akár szerkeszteni is. Egyszerűbb és gyorsabb mint laptopot cipelni. Na ez pl. Iphonnal a kis képernyő miatt már vicces. Húzogatod nagyítgatod szóval nekem az nyűgös. Én nagyon szeretem és nem bántam meg.

  5. Tavaj vettem első generációs Ipadod, majd gyorsan Ipad 2-t, most meg már 2db Ipad Airom van. Szeretem őket, mert laptopot magyrészében kiváltják, szinte mindenre használhatók, sok dallast videózok, simcityzek. Ilyesmikre iphoneok nem igazán alkalmasak kis kijelzőjük miatt, rövidebb akku tartam miatt.

  6. imádom, azóta számitogepet csak akkor kapcsolom be ha valami olyan dolgot kell csinalnom amit ipadon nem lehet. Járok ugyfelekhez targyalasokra ottis csak elokapom megmutotatom eppen mirol is beszelek…
    nagyon jo kis cucc nekem komolyan megkonnyitette az eletem ( i air )

  7. Ez az eszköz semmire sem jó. Könyvolvasásra rossz. Alkotni inkább laptop, vagy még inkább asztali gépen. Netezni bőven jó a 6+. Próbáltam jegyzetelni vele, de arra se alkalmas. Hosszabb játékoknál megfájdul tőle a nyakam, mert lefelé nézek.

    Valaki mondja meg, hogy MIRE jó ez a szar? Pedig cserélgettem bőszen az évek során. Már 3. van itthon. De soha semmire nem tudtam értelmesen használni.

  8. ha te semmire se tudod használni miert vettél belole 3at is 🙂 szamomra ez valahogy nem logikus :))
    vicces vagy. egyebket attol mert valami szamomra felesleges attól még az nem szar !
    Hogy mire lehet használni:
    Netezés ( sokkal kenyelmesebb mint szamitogépen) Garageband
    Imovie
    Dokumentumok szerkesztése
    Kisebb prezentaciokot ezen csinalok ugyfeleknek
    Mixpultok táv vezérlése !!!
    Fényrendszerek táv vezérlése
    satobbi satobbi… én ezekre használom

  9. Feliratos filmek lejatszasa meg mindig problemas!
    Nexus 7 et hasznalok. Bs player messze a legkenyelmesebb lejatszo, megkeresi a sorozatokhoz filmekhez a magyar feliratot…
    Na pont ez az ipaden ez igazi sz.p.s!

  10. Semmire, mivel nincs!

  11. @diario: igen-igen. Vettem belőle 3-at is abban a reményben, hogy az új hoz valami újat. Nem hozott.

  12. Az én életemben kiváltotta a laptopot , azelőtt mindíg azzal rohangáltam . Persze van akinek kevés egy ipad , nekem elég . A régebbi típusokkal a gyerekek játszanak . A 70 éves apámnak is vettem egyet . A laptop használatával mindíg gondjai voltak , az ipad problémamentes a számára . A környezetemnek bejött , kollégákat és barátokat is beleértve .

  13. Először egy iPad 2-t vettem, már azt is nagyon jól lehetett használni a konyhában vágódeszkának (promó videó: https://www.youtube.com/watch?v=itUMO7VLl0M), precíziós konyhai mérlegnek (iScale), és nagy melegben legyezőnek (iFan). Aztán nemrég vettem egy Air 2-est, az már kitűnően alkalmazható hátmasszírozásra is (iMassage), de akár ágy- illetve párna melegítőnek is (iWarmth). 🙂

    Komolyra fordítva a szót otthon sokkal kényelmesebb az iPad nagy kijelzője, mint a telefon. Web böngészésre, videók nézésére, játékra használom elsődlegesen, de prezentációkat is vetítettem már róla, valamint szintetizátorral is kötöttem már össze. Utazáskor a fotók szállodában való átböngészésére is kiváló. A gyerekek is imádják, olyan egyszerű a kezelése. Nekem nem tetszenek a laptopok, azokat inkább csak stabil felületen lehet használni (asztal), míg egy tabletet akárhol (ráadásul kisebb, könnyebb, csöndesebb, tovább bírja töltés nélkül). Az operációs rendszeren lehetne még fejleszteni, persze, de nem vágyom Android-szintű buherálgathatóságra, csak arra, hogy ami benne van, az működjön rendesen.

  14. ipad mini
    skype, netböngészés, olvasás, stb. Jól használható. 🙂
    hibák: Nem bövíthető 🙁 , bluetooth korlátozottan használható, az iost hülyegyerekbiztosra akarják csinálni ami amerikában biztos menő, de nekem nem jön be . Ha nem ajándékba kaptam volna, már eladtam volna.
    Most kaptam hozzá egy külső bluetooth gpst amivel végre hajlandó volt párosodni :)) így most már kis repülőn is tudom majd használni. Arra spórolok .

  15. Rendszeresen használom szinpadon, sokkal jobb, mint papírt vagy laptopot tenni a kottaállványra. A zenekar keverőpultját is lehet vele vezérelni, így nem csak a pult mögül tudunk keverni. XBMC-vel pedig a filmezés is tökéletes az iPad-en.

  16. Telefonálni telefon, komoly dolgokra laptop kell! Asszony mégis kért egy iPad mini-t. Havonta egyszer előveszi csak azért, mert van, de marhára felesleges és semmire sem jó.
    Laptopnak kicsi és semmit sem lehet vele csinálni ahhoz képest, mobiltelefon használatához képest pedig óriási, de kb. azt lehet vele csinálni, mint a telefonnal, vagyis a telefonáláson kívül semmit!

    Nekem van egy Pioneer Nexus 900 DJ pultom és azzal képes bohóckodni, azt hittem végre oda jó lesz, de semmi. Marha kényelmetlen.

    Egy dologra jó, hosszú úton kocsival, az utasaid tudnak filmet nézni. Erre jó a laptop is, szóval tényleg csak arra jó, hogy elmondhasd megvetted.

  17. Használom munka során is: az auditokat alapvetően iPaden végzem, teljesen kiváltotta a papír-toll kombinációt, ráadásul amint visszaérek az irodába egy mozdulattal meg tudom csinálni a Mac minimen vagy a MacBook Airemen az összesítést, jelentést és nem kell utólag kínlódni a digitalizálással. Dokumentációkat csak rajta olvasok és készítek hozzá jegyzeteket. Ha várhatóan nem kell sokat írnom, akkor értekezletre is iPadet viszek.
    Otthon pedig a kanapén vagy ágyban fekve csak ezen netezek.

  18. Teljesen másra használom a két eszközt.
    iPad Mini: hír olvasás, Excel táblák szerkesztése, prezentáció készítés, szöveg szerkesztés, kép szerkesztés, inkább munkára.
    iPhone 6: Facebook, instagram, foto készítés, 1-2 játék, telefon, iMessage, viber, tehát inkább hétköznapi használat. Hiába a nagy kijelző, nekem kell az iPad. Inkább cipelem a kezemben, minthogy egy hatalmas telefont gyömöszöljek a zsebembe. A 6-os is necces.

  19. IPad Air-em van, vettem hozzá egy magyar kiosztású ZAGG billentyűzetet, és teljesen kiváltja a laptopot. Utazáshoz is sokkal jobb, mint a laptop volt.
    Édesanyám (67 éves) őrületbe kergetett, hogy a netbookját 2 hetente telepíthettem újra, mert mindig kapott a face-en, mailben, más forrásból valamit, amit megnyitott, aztán kakukk. Egy éve kapott egy iPad 2-őt, és nyugalom van 🙂

  20. iPad Air 2 -m van. Mindig megvettem a legujabb iPadet, az elsotol kezdve jopofa vegulis de komoly dologra nen tudom hasznalni. Olvasgatni, netezgetni, ugyfelnek megirni Skypeon hogy mindjart feltapaszkodom az iMac -hez… tokeletes. De amiota van iPhone 6 pluszom elegge kihasznalatlan. A legjobb funkcioja szamomra talan az email kliens 10+ email fiokot tartok rajta ennyinel mar elegge eszi az Airmail a desktopon az eroforrast. A kovetkezot lehet hogy kihagyom 🙂

  21. Elsőnek próbaként vettem egy minit 2012-ben, utána ’13-ban cseréltem Air-re, a mini ment a páromnak, aztán tavaly lecseréltük retina 2-esre azt is.
    Nekem az i6-on mail, telefon, sms, gyors tartalomfogyasztás, ritkán FB, gyakran imessage, face time hívások. És persze fotók, videók készítése.
    IPad Air-en: munkai prezentációk, utána evernote-ban jegyzetelés a tárgyalásokról.
    Filmnézés, játékok csakis ezen (AV Player). Video szerkesztés.
    A kisfiam is szokott rajta játszani.
    Egy kis progival (USB Drive) és a fotók-videók automatikus cloud szinkronizációjával az asztali PC-mel is elég sokoldalú lett az együttműködés az eszközeim között.
    Alapvetően az i6 és az Air képességeivel, használhatóságával elégedett vagyok, jó darabig nem is akarom cserélni őket. Ha az iPad kicsit jobban az OSX irányba húzna azzal talán még jobban meg lennék elégedve…

  22. @boki1981:
    Na ebből a hozzászólásból is látszik hogy nem használsz ipadot,különben nem írnál ekkora baromságot.
    Av player,Infuse3

  23. @Feri:
    Ezt alapból tudnod kellett volna higy a mini semmire sem jó,mindent online kell rendelni 14 napig tesztelheted. Nem véletlenül nem használja.
    A legjobb az lesz ha meg vékonyabb lesz a keret és megnagyobb kijelzőt tesznek bele.
    Ha ismered az appokat,illetve van egy iPhone telfonod hihetetlen jó szinkronban hozhatóak.

  24. Ami nagyon hiányzik viszont amit az android tud:osztott képernyős mód,külön felhasználói bejelntkezés.

  25. iPad Air 2-m van, gyakorlatilag kiütéssel verte a telefont. Ha otthon vagyok, csak ezt használom. Netezés, olvasás, ezen nézek rá az IP kamerák képeire, kocsiban erről nyomom a navigációt, sokszor vele indítok torrentet a transmission klienssel a NAS-ra, a DS Audióval vele streamelek zenéket a Synology NAS-ról (gyakorlatilag egy személyre szabott Spotify), néha még filmet is nézek rajta, (bár azt inkább a Popcorn-nal TV-n). Ennyi jut most eszembe, de a felsorolás korántsem teljes. Egyszóval könnyen kezelhető, sokoldalú eszköznek tartom.


Add a Comment