iPad billentyűzet őŐűŰ hotfix

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iPad egyik bosszantó hiányossága az, hogy nincs benne jelenleg rendes magyar billentyűzet. QWERTZ kiosztás ugyan van, de abból valami érthetetlen oknál fogva egyszerűen kihagyták az ő, Ő, ű, Ű betűket. A frissen megjelent “spirit” jailbreak viszont lehetővé teszi, hogy belenyúljunk a rendszerbe, és így ezt a hiányosságot is javítsuk.

Ezért elkészítettem egy gyorsjavítást az iPad billentyűzetéhez. Gyorsjavítás – tehát semmi mást nem javít egyelőre, csak hozzáadja a két hiányzó karaktert, mind kis- mind nagybetűs formában.

A telepítést jelenleg kézzel kell megoldanunk, de egyáltalán nem nehéz, összesen egy jailbreak-elt iPad szükséges hozzá, valamint a megfelelően módosított .plist fájl.

iPad billentyűzet őŐűŰ hotfix plist fájl itt: Keyboard-default.plist_.zip

Keressük meg a \System\Library\Frameworks\UIKit.framework\ alatt a Keyboard-default.plist fájlt, és nevezzük át Keyboard-default.plist.old-ra például, így megmarad az eredeti fájl, és bármikor vissza tudjuk állítani, ha szükséges.

Ha ez megvan, másoljuk fel ugyan ide a patch-elt fájlt, és indítsuk újra az iPad-et.

Újraindítás után már meg is találhatjuk az eddig hiányzó karaktereket.

Hamarosan a szifon source-ba is feltesszük csomagként, így Cydia-ból is telepíthető lesz. Ha felkerült, azt itt, a post alján fogjuk jelezni!

***

Frissítés: elkészült a magyar billentyűzet fix csomag, immár csak a magyar ékezetes karaktereket tartalmazza a billentyűzet, illetve a felső sor karaktereinek hosszan lenyomva tartásakor bekerültek a számok is (qwertzuiop – 0123456789). Keressétek az iPAD Bill.fix. 3.2 BÉTA csomagot a szifon source-ban.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. @djlondon: igen, csak az iPhone-ra van, és emiatt okozhat problémát iPad-en, mert ez utóbbin más a billentyűzetek kezelése, mint iPhoneOS 3.1.3 alatt. szóval én inkább azt javasolnám, hogy azt szedd le, és ezt tedd fel, mert ez kifejezetten iPad-re van.

 2. Sziasztok

  Bocs a OFF-ért, de szeretnék segítséget kérni, mert már nincs ötletem.

  Van egy Iphone 3GS-em új IBOOT-os, most már 3.1.3 van rajta spirittel jb-elve.
  Ma a cydiában frissítettem az installoust és újraindítottam a telóm, de nem akar bebootolni.
  Csak az almalogót látom, aztán kis idő múlva a töltés jel, majt kb. 5 perc és kezdődik előröl.
  Persze az Itunes sem látja a telót szóval még a restore sem megy…

  Ha netán valaki tud adni valami tanácsot azt megköszönném.

 3. @ocso26: vannak oldalak, ahonnan le lehet szedni EPUB formátumú, magyar könyveket, azokat meg támogatja az iBooks. twitteremen nézd meg, raktam ki egy linket nemrég, kb 800 magyar nyelvű e-könyv van fent, egy része epub, másik része prc, de a prc-ből könnyen lehet epub-ot konvertálni.

  @Lukigabesz: restore. de ezt a másik cikknél már leírtam. 1000 komment után megértem, hogy nehéz mindet elolvasni, de az utolsó 50 között ott a megoldás. (az install0us nem jó appsync-et tesz fel, az cseszi el.)

 4. A 3.1.3-hoz készült patch teljesen jól működik vele (ugyanúgy az ékezetes karakterek kerülnek hosszú lenyomásra beírásra azonnal, nem kell matatni és nem sorakoztat fel fél tucat soha nem használt karaktert).
  Érdemes a Keyboard-hu.plist-et átnevezni Keyboard-de.plist-re és bemásolás után a billentyűzetet átállítva németre rendes magyar qwertz billentyűzetet kapunk.

 5. OFF:

  3.1.3-nál hogyan lehet kicserélni a T-s logot sajátra? Tpot-tal nézem, de mintha erősen megváltozott volna a könyvtárszerkezet… Sehol sincs a System könyvtár…
  3.0.1-nél meg tudtam csinálni.

  Előre is köszi!

  ON:

 6. “QWERTZ kiosztás ugyan van, de abból valami érthetetlen oknál fogva egyszerűen kihagyták az ő, Ő, ű, Ű betűket.”

  Egyébként nem érthetetlen, mert az iPhone-on is pont ilyen a kiosztás, ha angolra állítod, iPad-en meg azért nincs alapból magyar ékezet, mert magyar billentyűzet sincs.

 7. @djlondon: állítsd át, settings / general / keyboard alatt a kiválasztott billentyűzetnél van lehetőség állítani, hogy qwerty, qwertz, azerty.

  @Fejo: system könyvtár van, csak nem látszik. tegyél fel egy blackra1n usb fixet, akkor lesz.

  @Mordon: az iPhone-on az angol billentyűzet esetén ott van az _összes_ ékezet. itt is itt van, kivétel a két említett. magyar billentyűzet amúgy van az iPad-ben is, hiszen a fájl ott van, csak nincsen engedélyezve a menüben, valószínűleg nem ok nélkül.

 8. @Fejo: van a szifon source-ban egy blackra1n usb fix nevű csomag, tedd fel azt. vagy keress rá az afc2add csomagra, ugyan az. ha ezek közül felrakod az egyiket, és újraindítod a telót, utána már látni fogod a system könyvtárat és a többit is.

 9. üdv!
  tudom hogy nem ide tartozik, de nem tudom igazság szerint, hova illene.
  kérdésem lenne:
  frissült a backgrounder, és azóta nem igazán tudom rendesen beállítani. ok hogy sokkal több beállítási lehetőség van, de felét nem értem. nem ír róla valaki egy postot vagy valamit?gondolom nem én vok egyedül így vele.
  legnagyobb probléma az, hogy ha alapértelmezettként használom, és kilépek az ipodból, akkor leáll a zene. ha meg benyomok mindent, akkor minden ahova beléptem, a háttérben fut…..
  ötlet?

 10. Véletlenül be frissítettem (sic!) 3.1.3-ra és most nem tudom feltenni a szifonomra az iPad szoftvert, és nem megy a thunderstorm!!!! PLS HELP SÜRGŐS LENNE!!!!!!!!!!!’
  ——————-
  Jadeye! Neked vagy a szifon. com szerkesztőségéből valakinek van iPad-je?

 11. Morcego: ha angol tudásod mélyére nyúlsz, rá fogsz jönni, hogy mi mit jelent. 😀 Némi segítség:
  “Backgrounding persists, must manually disable”=”Megmaradó háttérfutás, kézzel kikapcsolandó”
  “Blacklisted”=”Feketelistás”
  “Always enabled”=”Mindig engedélyezett (folyamatosan háttérben futó)” stb. stb.

 12. @H2CO3: ez okés, csak hogy frissült, és rengeteg dolog másként van. több beállítási lehetőség, meg ilyenek. szóval most kicsit más. érdemes lecheckolni…

 13. ELADÓ ! 1 db ipod fülhallgató (gyári, nem utángyárott):D akinek kell irjon 1 mailt és oda adom 🙂 (bontatlan)
  funnerra kukac gmail pont com

 14. bocs az off miatt tud valaki segiteni 3gs 3.1.2 regi boot jb használom majd egy ujrainditás után befagy az alama nem látja az itunes viszont az iphoto igen van valami ötlet hogy tudnám ujrahuzni. thx

 15. @Szpisti: Nem kötözködésképpen, de az USD kicsit messze van a 267 Ft-os árfolyamtól. Egyébként meg: akkor adsz 3300 Ft-ot valamelyik cimborádnak, aki tud appot ajándékozni, te örülsz, az asszony meg nyugodtan böngészheti a kivonatot.

 16. Srácok úgy néz ki a tmobile megcsinálja a függetlenítést némi térítés ellenében. Elvileg adnak valami kódot, amivel az itunes-be belpve tudom unlokkolni a szifonom. Mi ennek a pontos következménye? Simán menni fog utána a Spirit JB? Későbbi sw-frissítés után megmarad az unlock? Légyszi segítsetek nekem! thx.

 17. @draft: ha ennyire adakoznál, én nem tiltakoznék egy keynote, numbers, pages trióval kapcsolatban… 😉 😛 😀

  @Veddel: ez nem így megy. te nem kapsz semmi kódot. a díja amúgy előfizetésesnél lejárt hűség esetén 10k a díj, dominóval 20k. ezután otthon egy restore után az iTunes kiírja, hogy unlockolva lett a telefonod. ez az unlock természetesen később is megmarad.

 18. @Tibusz:

  Nyugodtan felrakhatod a 3.1.3-ast, semmi lényegi különbség nincs (az iPad eredeti fájljában megvannak azok a karakterek is, amiket a jelenlegi billentyűzet patch-ből törölve lett, mert senki nem használja).

 19. Sziasztok.
  Kicsit talán off de muszáj itt kérdeznem, mert ez a legújabb post és a régebbieket nem annyira olvassák, hátha erre jár valaki aki tudja a választ.
  Szóval:
  Van egy eladó 3gs amire azt írja a gazdája, hogy angliai hálózatfüggő volt, de már független és 3.1.3 van rajta. 4 hónapos a telefon. Lehetséges 3.1.3 függetlenül így? Vajon tudom majd restorolni vagy mindent kézzel kell kitörölni és manuálisan átmenteni pl. az sms-eimet a régi 2G-ről? (most az van nekem)
  Előre is thx a válaszokat!

 20. @Lui: mármint mihez? iPad-ben van alapból.

  @Lény: elvileg lehetséges. de nagyon egyszerűen megnézheted: ha 3.1.3 van rajta, és a baseband 05.12.01, és megy a te kártyáddal is, akkor valóban független. esetleg nyomhatsz rá megvételkor egy restore-t, és ha a te kártyáddal is aktiválja, akkor minden oké. ha az eladó trükközni akar, akkor nem fogja engedni a restore-t. utána pedig a cuccaidat simán át lehet rakni rá a 2G-ről, de én ott a manuális módszert javasolnám.

 21. @Deviance: szerintem nem. a fuzzyband ugyanis jelenleg tudtommal csak a 05.11.07-est tudná visszatenni 04.26.08-ra. ellenben ez bootloader függvénye is, mert csak a 5.08-ason működik a fuzzyband, ha annál újabb, akkor nem. én nem nyúlnék hozzá a 4.0-ig, szerintem arra tuti lesz valami, ami ezt megoldja.

  @Veddel: használhatod a legfrissebbet, a 9.1.1-et. az 5.08/5.09 dilemmánál az nem a modem, hanem a bootloader, amitől függ, hiszen a modem (=baseband) verzióját akarod downgrade-elni. az meg a bootloader függvénye legelőször is, és valóban, az 5.08 az, ami alatt működik a fuzzyband. de az már kérdéses, hogy egyrészt megy-e 3.1.3 alatt, valamint hogy a 05.12.01-et tudja-e egyáltalán piszkálni.

 22. @Jadeye:
  Köszi a választ! Ha nem restore-oltatok vele mert mondjuk nem megoldható mert valami semleges helyen találkozunk, de a modem firmware 05.12.01 akkor nem lehet hiba igaz? Legalábbis ezt veszem ki a szavaidból. Ha mégis sikerül restore-oltatni akkor tehát az én kártyámnak kell benne lennie ha jól értem.
  Ha otthon nyomok restore-t rá, hogy “letisztázzam”, akkor is működnie kell vagy azon a gépen (iTuneson) kellene mindenképp amin eddig volt használva?
  Sorry az offokért meg ha kicsit lámák a kérdések csak nem akarom egy 120.000-es téglát (vagy várni hónapokat a függetlenítésre, ha lesz egyáltalán).
  Előre is köszönöm újra!!

 23. na függetlenítették a témobilba a szifonom. Azt mondták dugjam rá az itunes-ra és fel fog jönni egy gomb hogy unlock sim. Hát nem jött fel, sőt nem is találok ilyen gombot az itunesen belül. Szerintetek mi a megoldás erre? sw frissítés?

 24. @Lui: ipodhoz nem ertek de a 3gs -ben be tudod kapcsolni a settings – general – usage – battery percentage onra kapcsolod lehet hogy ujra is kell inditani mar nem tudom vagy pedig az sbsettings – ben is be lehet kapcsolni a more – extras & options – numeric battery onra kapcsolod

 25. @Veddel: na azért ennek van ám átfutása, csodálkozom, hogy nem említették. lehet, csak holnapra lesz meg. vagy később. de igen, egy restore az nem ártana, akkor kiderül. ha úgy sem, még várnod kell.

  @Tibusz: menni megy, csak például a ,? és a .! esetén lehetnek problémák, ha lenyomva tartod őket, mert olyan billentyű nincs mappolva az iPhone billentyűzetén.

 26. @Jadeye:
  Értem de már nagyon szerettem volna magyar bill-t. Eddig még nem fagyott ki vagy ilyenek, de ugye ha kész akkor csak ezt leszedem aztán a másikat telepítem?

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!