fbpx Skip to content

Legutóbb hibát követtünk el, amikor megírtuk az Apple március 9-ére beharangozott keynote-járól a hírt, ami kifejezetten ironikus csattanót rejt. A szemfülesebbek ugyanis észrevehették, hogy korábban magyar idő szerint este 7 órát írtunk az összes, a keynote-tal kapcsolatos grafikánkra, amiket aztán le is cseréltünk szinte azonnal.

Spring_forward_Yerba_Buena

Az a helyzet ugyanis, hogy az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Mexikó északi részei esetén már ma, március 8-án hajnalban 2-ről 3-ra állították az órákat, átváltva a nyári időszámításra. Ez számunkra azt jelenti, hogy a cupertinói idő szerint reggel 10 óra a keynote-ok esetén megszokott este 7 helyett már 6-kor kezdődik. Tehát hibáztunk – ami kifejezetten ironikus, hiszen a keynote szlogenje maga is óraátállítás ugye.

Talán érthető, hogy miért nyúltunk mellé az időponttal, ha megnézzük, hogy Magyarországon a nyári időszámításra való átállás mindig március utolsó vasárnapján hajnalra esik – ami idén mához három hétre, március 29-re esik. Érdemes egyébként a Wikipedia vonatkozó szócikkét is megnézni a nyári időszámítás kapcsán:

A nyári időszámítás (angol rövidítése: DST) széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik.

nyari_idoszamitas_wikipedia

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás az UTC szerint hajnali 1 órakor történik, vagyis Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Előny (például az építőiparban), hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Kritikusai szerint ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, például a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.

A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette.

Jelölése: általában az addig használt időzóna utáni „ST” betűkkel történik, például Európában a téli CET helyett nyáron CEST van érvényben (az „ST” eredete: „summer time”, vagyis „nyári idő”).

(Forrás: Nyári időszámítás – Wikipedia)

Tehát az Apple keynote-ja magyar idő szerint hétfő este 6-tól lesz követhető, magyar átiratban itt a Szifon.com-on, illetve iratkozzatok fel a Facebook eseményünkre is, hogy ne felejtsétek el; vagy élő videós közvetítésként látható lesz a http://apple.com/live oldalon keresztül.

oraatallitas

Ezúton is elnézést kérünk azoktól, akiket sikerült megkavarnunk a korábban hibásan megadott időponttal. Reméljük, elnézitek nekünk ezt a botlást. Várunk titeket holnap este 6-tól!

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Ez legyen a legnagyobb probléma!? Reméljük hogy attól még nem all meg az élet! Sok hű-hó semmiért!

  2. Most komolyan? Egy egész cikket, meg értesítést ennek szentelni, hogy elírtatok egy számot? Lol.
    Ha módosítjátok a dátumot az eseményben, akkor egyrészt mindenki egyből értesül róla, akit érdekel a dolog, másrészt pedig a szinkron miatt a telefonok is a jó időben fognak csipogni, ha van beállított esemény értesítő, így szerintem ehelyett inkább akár egy szakmai cikket is írhattatok volna, mint korábban a JB hátteréről, nem pedig az óraátállítást magyarázni, amit már egy 5 éves gyerek is kiválóan ismer. Persze, azzal a cikkel több munka lett volna 😀

  3. @Jecy: beismerni, hogy tévedtünk, nem szégyen. ezek szerint te pontosan ismerted, hogy az amerikai kontinensen nem ugyanakkor van az óraátállítás, mint nálunk. az emberek többsége nem tudja napra pontosan, hogy mikor van az óraátállítás itthon, hanem előtte napokkal a hírekből szokott találkozni azzal, hogy már megint. egy öt éves gyerek meg legkevésbé sem foglalkozik ezzel, de ezt nyilván te is tudod. elnézésedet kérjük, amiért tartottuk annyira érdekesnek az óraátállítás-témát, hogy egy egész cikket mertünk ennek szentelni.

  4. A kevesebb, néha több, Jeci…
    Magyarul, inkább meg sem szólaltál volna…

  5. Jecy, bocsánat, így még tanár urasabb, igazad van 🙂

  6. @Jecy: Bazzeg’, ha perfekt angol kiejtésed lenne, és valahol amerikában találkoznánk, ez a hozzáállás alapján akkor is tudnám, hogy magyar vagy. Ilyenbe belekötni.. Te jóisten… neked vannak barátaid?

  7. Jé, micsoda "celeb" lettem, látom sokan unatkoztok:D

    Jadeye: Napra pontosan nem tudtam mikor van, de azt igen, hogy kb egy hónap eltérés van, mert a routerem nem ismeri a magyar óraátállítást csak az amerikait és anno kigugliztam, hogy mik ezek a fura dátumok. De nem ez a lényeg, nem gáz, hogy nem tudtátok, csak azt sokalltam, hogy ezért értesítést küldeni, cikkezni. Hát, szerintem egy gyorshír elég lett volna, mert nem ekkora ügy, máskor más is nézett már be dolgokat, megesik.
    Ha csak az fb eseményt módosítjátok, a feliratkozók úgy is értesülnek, engem speciel ez az event nem érdekel annyira, majd az összefoglalót elolvasom róla, de a kommentek alapján úgy látom másoknak ez fontos volt, így lehet tévedtem. Ettől függetlenül fenntartom, hogy számomra értékesebbek a mélyebb tartalmú cikkek és lássuk be, rég volt már ilyen.

    Mikes: Neked sem volt kötelező kommentelni, vagy fizetnek érte? 😀

    Link-out: Nem vagyok vendégblogger, mivel nem értek hozzá. Egy lelkes olvasója vagyok sok éve az oldalnak. Programozó vagyok, így talán érthető, hogy jobban szeretem az olyan cikkeket, amik az iOS lelkivilágáról szólnak, mint az ilyen apróságokról szólókat. Ha megnézed, azokhoz cikkekhez is oda szoktam kommentelni, hogy igen, ez tetszett, nagyon jó, tehát itt bukott is az állításod, hogy mindig csak fikázok. Nem. Ha nem tetszene az oldal nem olvasnám, de mivel úgy tudom szólás szabadság van, engedtessék meg nekem, hogy kifejtsem a véleményemet, legyen az pozitív vagy negatív. Talán a komment szekció erre való, vagy tévedek?

    IBenito: Igen, képzeld vannak. Ha neked ezt jelenti a magyarság, hogy nem dicsérek mindent angolosan, csak azért, hogy kerüljem a konfliktust, hanem direktben őszintén leírom a véleményemet, akkor még büszke is vagyok a magyar származásra 🙂 Tudom, te a mindent leszóló mentalitásra gondolsz, de ha elolvasod máshol a korábbi kommentjeimet, akkor láthatod, hogy nem erről van szó, csak szimplán nekem ez a cikk nem jött át.

    Amúgy a moderálási elvek egymás fikázására nem vonatkoznak? Csak mert Link-out kommentjét leszámítva a többi nem tartalmazott a cikkhez kapcsolódó tartalmat. Igazából nem baj, hogy nem szedtétek ki őket, mert legalább tudtam reagálni, csak ez így egy érdekes kérdést vet fel 😛

  8. @Jecy: a facebook esemény tudtommal csak azoknak jelzi, akik jelezték, hogy részt vesznek rajta, és nyilván semmit nem számít azoknak, akik eleve nem facebookoznak. a facebookra újabban egyre kevésbé lehet alapozni.

  9. @iBenito: Ez nagyon igaz 😀

    Elso számú szabály ha kulfoldon élsz, ha magyarokat hallasz beszélgetni jobbról akkor menj ballra… gyorsan…

    Szomorú de ez van… :/

  10. Nocsak, leállt az Apple Store… Gondolom, az esti esemény miatt…
    🙂


Add a Comment