fbpx Skip to content

Az Apple egy jópofa újdonsággal lepte meg az Apple Maps felhasználóit: egyes épületek esetén “valós időben” frissíti azok 3D-s modelljét. Így például a Big Ben órája elkezdett ketyegni, és az épp aktuális időt mutatja:

Maps_valos_ideju_3D_rendering

Persze nem a Big Ben az egyetlen ilyen részlet a térképen, ami megkapta ezt: ha ugyanis “átmegyünk” a Temze túlpartjára, akkor azt is láthatjuk, ahogy a London Eye óriáskereke is folyamatosan forog:

Ehhez semmit nem kell tennünk, csak a térképen a 3D-s nézetig nagyítani, és már láthatóak is lesznek.

Valós haszna talán nincs túl sok ennek, elvégre nem valószínű, hogy valaki épp így akarná megnézni, mennyi az idő, és persze az óriáskerék is megáll a valóságban többször is. Így ez leginkább egyfajta apró, de jópofa “eyecandy”. 🙂

Találtatok itthon is valami ilyesmit az Apple térképén? Jelezzétek hozzászólásban!

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Nekem nem nagyon forog a London eye, és a Big ben is 12órár mutat, 5s.

  2. Nagyon szuper látványos, csak haszontalan.
    Google streetview-ja használható valamire.

  3. Van ám hírértéke. 🙂 0

  4. @suckall88: mégis mire? Max szórakozásra. Vagy ennyire nem tudnak az emberek mit kezdeni egy sima térképpel, hogy ilyen marhaságok kellenek a tájékozódáshoz?

  5. Hát én baromi sokat használom. Kornyezvedelemben dolgozom, és a teruletbejarasok után gyakran merul fel olyan kérdés az irodában, amit streetview nélkül csak újabb bejárással tudnék válaszolni. Már jó sok benzint megsporoltak nekem.

  6. @feherb: Hát ahhoz gratulálok, hogy környezetvédelemben több éves fotókra támaszkodsz. Dobott volna egy hátast a főnököm, ha az irodánk héjvédelmét a Streetviewos képek alapján készítem el, amikor nem volt ott még a garázsbejáró 😀

  7. @ef-dani: Hát, amikor az a kérdés, hogy egy beruházás környezetében hány olyan ház van, ahol laknak, és hány olyan, épület, ami valójában egy instáló, gépszín, és a 3 éves streetview kép alapján több mint 10%-ot tévedek, akkor az nem egy magyar falu volt. Ezekben az esetekben a 10% bőven elég.
    És sajnos arra is elég jó eséllyel pontos választ kapok, hogy a lehetséges 4 megközelítési útvonal közül melyik az, ami rendesen le van aszfaltozva. A légifotón ez sem látszik, de streetviewen igen. És itt is elég pontosan választ lehet kapni arra a kérdésre, hogy melyik útvonal az, amelyikre több ablak néz, tehát zavaróbb a kiporzás.

    Bár lehet, hogy van rá példa, de eddigi tapasztalatom szerint nem fejlődik olyan ütemben a magyar vidék, hogy évente újra kellene fotózni. 🙁
    Tudod, hogy a hivatalosan elfogadott tízezres térképeket hány évente frissítik? Hát itt is jobban jársz, ha nem azokat használod.

    A riasztószerelés és a környezetvédelem kicsit más léptékekben gondolkodik.

  8. @feherb: hát ha az “elég jó eséllyel” nálatok elég… Nekem eszembe nem jutna és továbbra sem hiszem, hogy ez lenne a helyes. Baromi nagy a tévedés esélye, bármi történhet, ami megváltoztatja a dolgokat. És azért nem vagyok teljesen fogalom nélkül, biztonságtechnikusként a környezetvédelem is része a munkaterületemnek, mégha nyilván a szakmai tudás a közelében sincs a tiédnek és inkább a vagyon- és információvédelem az amivel napi szinten foglalkozom, évente 1-2x muszáj belemélyednem. Na mindegy. Térképekkel tisztában vagyok, elég jól ismerem a menetét ezeknek, bár ahol kell, ott,mindenkinek naprakész 🙂

  9. Nyilván a munkától, és a céltól függ, hogy mit, mire lehet használni.
    Ha az “elég jó eséllyel” mondatot végigolvasod, és utána gondolsz, akkor belátod, hogy erre jó.
    Tehát a feladat, hogy keresed, hogy merre mehetnének azok a teherautók, amik külterületen 3 év múlva, amikor az engedélyezés lezárul, építenek egy üzemet. Ezek után ezt az utat tervezed be megközelítési útvonalnak arra a 30 évre, amire az üzem működését is tervezed.

    Ha megtaláltad Bivalyhertelenden azt az egyetlen utcát, ami kivisz a faluból, és volt rajta aszfalt 3 éve, akkor azért “elég jó eséllyel” állíthatod, hogy még ma is van rajta aszfalt. Persze lehet, hogy azóta megkergült a polgármester és felszántotta az aszfaltot, de ez akkor is reális veszély, ha tegnap jártad be az utat, és tegnap még volt rajta aszfalt.

    Tegyük fel, hogy véletlenül két ilyen utcát is találtál. Ekkor megszámolod, hogy hány olyan ház van az utcákban, ahol az ablak direkt az útra néz, azaz a zaj és porhatás extra kockázatot jelent. Az egyik utcában áll 10 épület, az egyik az óvoda, a másik az iskola, a harmadik pedig az orvosi rendelő. A polgármesteri hivatal nem érdekes. A másik utcában áll 12 ház, ebből 6 beszögelt ablakkal, bedőlt kerítéssel.

    Ezek után nyilvánvaló, hogy a zaj modellezést melyik utcában kezded el megtervezni. Lehet persze, hogy tévedsz, és azóta oda települt a megyei kórház tüdő osztálya. De ez a következő 33 évben is megtörténhet.

    Persze ha az a feladat, hogy megkeresd, milyen kárt okozott a benzinkút, aminek kilyukadt a tartálya, és elfolyt a benne tárolt üzemanyag, akkor nyilván nem a streetview -on kezdem el keresni az olajfoltokat a környező kutakban és vízelvezető árkokban.

  10. @feherb: De terepre minden esetben ki kell menned bejárni, ezt magad sem vitatod. Ezeket, amiket felsoroltál, ha pofátlan vagyok, azt mondom, hogy az első 5 pontban a checklistnél ott kéne lennie.

  11. @ef-dani: “De terepre minden esetben ki kell menned bejárni, ezt magad sem vitatod. ”
    Nem vitatom, hiszen erről szólt az első bejegyzésem a témában is: “a területbejárások UTÁN gyakran merül fel olyan kérdés az irodában, amit streetview nélkül csak újabb bejárással tudnék válaszolni. Már jó sok benzint megspóroltak nekem.”

    Tehát terepbejárás előtt az ember megnézheti, hogy merre érdemes egyáltalán elindulni. Így a terepen már csak pár utcát kell bejárni. (Nem költözött-e oda a tüdőosztály). Időt és kilométert spórolok.

    Terepbejárás után merül fel pár kérdés, amire a streetview segítségével választ kapok. Ezért nem kell visszamenni. Megint időt és pénzt spórolok.

    A lényeg még mindig az, hogy nekem napi tapasztalatom, hogy a google streetview nem csak szórakozásra használható. Az, hogy pörög az óriáskerék Londonban, vagy jár a Big Ben órája viszont számomra haszontalan.


Add a Comment