fbpx Skip to content

Az Apple az elmúlt napokban eszközölt pár módosítást az App Store-ban és egy új kiemelt kategóriát is létrehozott.

payonce

Ebbe a kategóriába olyan játékokat gyűjtöttek össze az App Store szerkesztői, melyek teljesen mentesek az In-App Purchase tartalmaktól. Egyszer fizetsz érte és örökké játszhatsz vele, minden egyéb, rejtett költség nélkül. A listában többek közt ott van a méltán híres Blek és Leo’s Fortune is.

Erre azért volt szükség (már azon túl, hogy amúgy egy nagyon hasznos lista), mert rengeteg panasz érkezett az Apple-höz, hogy az ingyenesnek titulált alkalmazások a játékélményt sok esetben teljesen ellehetetlenítve további, rejtett költségekért cserébe voltak csak hajlandóak azt nyújtani, amiért letöltötték őket a felhasználók. A panaszáradat csökkentése érdekében cserélték le nem is olyan régen a ‘Free’ gombot is ‘Get’-re.

Sajnos a magyar App Store-ban ez a lista még nem érhető el, de remélhetőleg hamarosan mi is találkozhatunk vele a főoldalon.

tempo

Mostantól az App Store-ba feltöltött promóképeken és az alkalmazások ikonjain sem szerepelhetnek fegyverek és erőszakra utaló egyéb tárgyak és cselekmények. Ebben ugye az az igazán vicces, hogy rengeteg olyan játék van, aminek az alapját a fegyverek, a vér és az erőszak adja, így elég félrevezetőek lettek például a most megjelent Tempo képei, ahol is ki lett kockázva az összes fegyver.

rooster

Vannak alkalmazások, melyeknek csak a videóját és a képeit érintette ez a változás, de például a Rooster Teeth vs. Zombiens fejlesztőinek a játék ikonján is le kellett cserélniük a pisztolyt. Ezzel szemben például a Modern Combat 5 képein még nagyon is látszanak a fegyverek, de idővel ezek is el fognak tűnni, viszont így elég érdekesek lesznek majd a promóképek. 🙂

Az App Store szabályzata nem csak szigorodott, hanem bizonyos szituációkban lazább is lett, ugyanis mostantól azokban az államokban, ahol a marihuána legális, ott az ezzel foglalkozó alkalmazások is megjelenhetnek.

Továbbá az alkalmazások mérete mostantól akár 4GB-os is lehet a korábbi maximális 2GB-tal szemben. A 2GB-os korlát az App Store kezdete óta nem változott, de mostantól a játékfejlesztők még komolyabb játékokat készíthetnek. A Final Fantasy VII például azért nem jelenhetett meg még régebben, mert túllépték a 2GB-os keretet, de ez már a múlté. Mondjuk egy 32 vagy 64GB-os készüléken még elfér egy ekkora játék, de egy 16GB-os, vagy neadjisten 8GB-os sárga 5c-n még talán egy sem férne fel. Az alkalmazások maximális méretével viszont a mobilnettel letölthető 100MB-os keret nem nőtt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. en csak azt vettem eszre, h ,99€-ert 600 HUF-ot vontak le tegnap… ;(

  2. @Józsi: a levonás és a zárolás nem ugyanaz – az App Store a kártya érvényességének ellenőrzése céljából zárol egy összeget, ami a zárolás lejártával visszakerül az egyenlegedre, és csak a tényleges vásárlási ár kerül terhelésre/levonásra.

  3. Jadeye: remelem ez van, az sms-ben volt 600.- “terheles”

  4. A Tempo és a Roosterteeth képein is maradtak fegyverek. Gránátok, kések és láncfűrész, lángszóró

  5. PO&P nálam nem látszik sehol… Hol kéne keresnem?

  6. Ezek nagyon jo modositasok az Apple reszerol. En meg annak orulnek nagyon, hogyha az ertesitesek letiltasa megmaradna akkor is, ha valamilyen update erkezik egy szoftverhez. Most jelenleg hiaba szedem ki az osszes kis jatekot, hogy ne csilingeljen nekem, frissulnek, es visszateszik magukat. Es ejszaka nem jo arra ebredni, hogy uj coinok jottek ki valamelyik appban

  7. @dnp: linkelve van a cikk elején, de ahogy írtuk, magyar Apple ID-val még nem feltétlen jelenik meg.

    @Ugyankerem: tedd éjszakára ne zavarjanak módba (do not disturb), akkor nem csilingel feleslegesen.

  8. @Jadeye: Persze lehetne ugy is. De a szuleim idosek, nem szivesen kapcsolom ki. Tudom, hogy lehetne kivetelkent hozzaadni oket, de akkor is allando kapcsolgatas lenne. Azt meg megsem mondhatom, hogy anyuka ha szivinfarktusod van, 3x hivjal, mert a telefonom ne zavarjban van. Egyszerubb lenne, ha megjegyezne a beallitasomat 🙂

  9. @Ugyankerem: nem kell állandóan kapcsolgatni: időzíthető az automatikus be- és kikapcsolás, és az engedélyezett kontaktokat még bekapcsolt módban is átengedi – illetve beállítható az is, hogy a nem engedélyezettek esetén a 3 percen belüli második hívást már beengedje.

  10. @Jadeye: 🙂 Telcsin néztem a store-ban, de a cikket gépen olvasom 🙂

  11. @jadeye, olvastam végig a cikket és látom is, hogy le lett cserélve az ikonon a fegyver, de a promo képeken a RTvsZ-nél láncfűrész és láng szóró látható a Tempo képein pedig mellkasra szerelt gránátok és szinten mellkasra erősített kések látszanak két karakteren, ha felmegyek az AppStoreba. Csak annyit mondok, hogy nincsen minden fegyver lecserélve és/vagy kipixelezve és én ezt egy kivételesen ostoba szabályozásnak tartom. De még mindig nem nagyobb hülyeség a “Get”-nél, ezt csak úgy mellékesen.


Add a Comment