Változott az App Store: nincs többé “Free” gomb

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az App Store is egy olyan alkalmazás, amit az Apple képes a háttérben is frissíteni, mivel valójában webes tartalmakat jelenít meg. Pár órája a “Free” gomb helyett már csak “Get” gomb van, aminek őszintén nem örülök.

get

A megszokott “Free” gomb helyett megkaptuk a “Get”-et, ami önmagában is probléma már egy angolul nem beszélő ember számára. Nyilván az eddigi “Free” gomb egyértelmű volt egy átlagfelhasználó számára is, azonban mostantól majd ezt a szót is megtanulhatja.

Persze ez a legtöbb ember számára nem jelent gondot, de nem csak nálunk nem beszél mindenki angolul. Ezen felül sajnos az App Store továbbra sincs lefordítva magyarra, ha egyszer le lesz, kíváncsi vagyok hogy fordítja majd az Apple a “Get” szócskát, ami leginkább “Megszerez”, “Megkap” vagy “Kap” szavakra fordítható.

Screen Shot 2014-11-19 at 20.51.47

Egyébként továbbra sem egyértelmű, miért lett “Free” helyett “Get”, mert az a magyarázat kissé sántít, hogy manapság már inkább freemium alkalmazások vannak, és akkor nem mondhatjuk rá hogy “Free”, hiszen nem feltétlenül teljesen ingyenes. Az App Store-ban az Apple eddig is szépen jelezte, ha valami alkalmazás tartalmazott appon belüli fizetős tartalmat, tehát a “Get” szóval nem jutottunk előrébb, nem tudjuk ettől majd jobban, hogy az a bizonyos alkalmazás fizetős tartalommal érhető el. (Aki esetleg a + ikon jelentését nem ismeri, az azt jelenti a “Get” bal felső sarkában, hogy az alkalmazás iPadre is optimalizálva van.)

Természetesen az Apple-nek biztos minden oka meg volt rá, hogy ne “Free” maradjon ez a gomb, de ettől függetlenül nem értek velük egyet, és azok, akik nem tudnak angolul, elsőre nem is fogják megérteni, hova tűntek az ingyenes alkalmazások.

Ti mit gondoltok erről?

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Egyetertek!
  Gondolom lassan megszunik a lehetoseg a free alkalmazasokra valo szuresre, majd az ingyenes alkalmazasok is eltunnek. Ezt keszitik elo..
  Ha nem ez az ok, akkor meg valamelyik marketing zseni talalta ki, hogy ez igy sokkal jobb lesz. Mint a teso aruhazban az allando atrendezes.

 2. Nem nagyon értem, mi a gondotok ezzel. Szerintem sem jobb, mint a free, de kb tökmindegy…
  Az indoklást én sem igazán értem, mert ha van in-app, ha nincs, attól maga az alkalmazás még ingyen van.
  Egyébként meg a GET nem egy olyan bonyolult szó, hogy ne tudná bárki megérteni. Aki eddig meg tudta jegyezni angol tudás nélkül, hogy a FREE-re kell nyomni, annak ez a GET-tel is fog menni!

 3. Ha ezzel tényleg azt készítik elő hogy eltűnnek az ingyenes alkalmazások (persze ez nem biztos), akkor csak még jobban előjön a warezolás es ezzel nem járnak tul jol.

 4. Volt valami barom jogász, aki rámászott az Applere, hogy a “Free” gombbal átveri az embereket az IAP alkalmazásoknál. Hiába volt az adatlapon 20 helyen feltüntetve, hogy esetleg fizetni kell a későbbiekben, az a csökött agyának nem volt elég.

 5. Inkább azt oldanák meg, hogy ha rányomok az update gombra, akkor ne megnyissa, hanem tényleg update-elje a programot… (Ipad-en hiába nyomsz még1x az ikonra hogy külön megnyissa azt a progit, mint iPhone-on)

 6. Istenem itt tenyleg mindenki hulye??! 😀 mi lesz ha get lesz ott es nem FRII??? 😀 mar varom a tozsde osszeomlasat 😀 aki nem tud englishul az azt sem tudta a free mit jelent 😀 barmok. Es meg megmagyarazza a sok hulye 😀

 7. @logic5: a free-t mindenki tudja, mit jelent, még az is, aki nem tud angolul, ahogyan a yes-t és a no-t is. a get nem ennyire elterjedt kifejezés. amellett elég sokan kérdezték meg, hogy hogyhogy get van, és mi lett a free-vel.

  azért, mert te is tudsz (legalább annyira) angolul, hogy tudd értelmezni az új gombfeliratot, még nem követelhető meg ugyanez másoktól, függetlenül attól, hogy idegen nyelvet ismerni kifejezett előny.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!