fbpx Skip to content

A vezeték nélküli töltés ötlete nem újdonság számunkra, de nem is váltotta még be a nagyvállalatok hozzá fűzött reményeit, próbálkozások és alkalmazások pedig akadnak szép számmal. A technológia már adott, számos készülék, kiegészítő rendelkezik már vezeték nélküli töltést lehetővé tevő elektronikával, a legnagyobb problémát azonban még mind a mai napig a távolságok áthidalása okozza.

energouswattuplede

A jelenlegi megoldások esetében elég néhány centiméterre elemelni a tölteni kívánt eszközt a transzmittertől, és máris megszakad a töltési folyamat. Ez továbbra is minden, csak nem hatékony. Ezen a kellemetlen problémán szeretne változtatni az Energous vállalat, akik a spanyolviasz feltalálása helyett inkább egy meglévő technológiát dolgoztak át úgy, hogy alkalmas legyen vezeték nélküli töltésre. Az alapja pedig egy olyan eszköz, ami szinte minden mai modern háztartásban megtalálható: egy vezeték nélküli router.

Bár ugyan ez nem a klasszikus értelemben vett vezeték nélküli router, de mind méretében, kialakításában, valamint technológiájában is nagyban hasonlít rá. A rendszert az Energous WattUp-nak keresztelte el, és akár 4,5 méterről is képes lehet a közelében lévő elektronikai eszközt megfelelő hatásfokkal tölteni.

A technológia alkalmazásának első lépése, hogy el kell helyezni a jeladókat a helyiségekben úgy, hogy ha mozgunk a készülékünkkel, mindig legyen egy állomás, amihez kapcsolódni tud. A kapcsolatteremtés a már jól ismert Bluetooth LE-n alapszik, a jeladó folyamatosan pásztázza az előtte lévő területet kompatibilis eszközök után. Ha talált, akkor fókuszált rádiófrekvenciás hullámokkal kezdi bombázni a készüléket (ahogyan az Wi-Fi esetén is történik), amiben egy beépített apró chip a fogadott hullámokat egyenárammá alakítva tudja megkezdeni a töltést. Magát a jeladót egyébként bármilyen háztartásbeli eszközbe be lehet építeni, legyen szó TV-től kezdve a hangszóróig egészen a kifejezetten erre a célra készült töltőállomásig.

DSCF0010_wm630

A WattUp egyik legnagyszerűbb megoldása az, hogy a helyiségben sétálgatva a készülék automatikusan kiválasztja a hozzá legközelebb eső jeladót, így biztosítva, hogy a töltés hatásfoka mindig az elérhető legnagyobb legyen. Ez a megoldás ismerős lehet, hiszen a mobilkészülékek is hasonlóan a hozzájuk legközelebb eső, legnagyobb jelerősséget sugárzó adótornyot választják ki, mikor mozgásban vagyunk.

Ami a  biztonságot illeti, nincs miért aggódnunk, ugyanis lehetőség van nyílt és zárt hálózatok kialakítására, ahogy azt egy hagyományos routerrel is megtehetjük. Zárt hálózat esetén kiválaszthatjuk, hogy mely eszközök kapcsolódhatnak a jeladóhoz és kaphatnak töltést, míg a nyílt hálózatot bárki használhatja környezetünkben, amennyiben hatótávolságon belül tartózkodik, beleértve az utca emberét is. Ez például igen hasznos megoldásnak bizonyulna a különböző állomásokon: vasút, autóbusz, stb. Továbbá az Energous azt is megoldotta, hogy ha több készülék is csatlakozik egyidőben a routerhez, azokat töltöttségük szerint priorizálja, és a legalacsonyabb töltöttséggel rendelkezőnek biztosít több energiát. Ha pedig egy olyan eszköz lép be a hálózatba, amelynek a töltöttsége még ennél is alacsonyabb, akkor automatikusan újratervez és újrapriorizál a rendszer.

DSCF0019_wm630

Az Energous célja egyébként nem a jeladó és a hozzátartozó chipek sorozatgyártása, hanem az általuk szabadalmaztatott technológia értékesítése. Ennek érdekében pedig már leszerződött a Foxconn-nal, ami ugyebár a világ egyik legnagyobb chip- és alkatrészgyártó vállalatóriása. Így pedig simán elképzelhető, hogy a jövőben nem csak az Apple, hanem a Samsung és a többi mobileszközöket gyártó cég is beépítheti majd a saját kütyüjébe ezt a vezeték nélküli megoldást. Ha pedig belegondolunk, az Energous ebből a szempontból egy nagyon kompakt megoldást talált arra, hogy ne kelljen függnie egyik nagyobb forgalmazótól sem: ha valakit érdekel a technológia, vegye meg magának. (Persze mindig van olyan összeg, amiért cserébe kizárólagos jogot adhatnak a használatra… 🙂 )

DSCF0029_wm630

Amennyiben minden jól alakul a jövőre és az Energous licenszelési módszerére nézve, akár már 2016-ban megtalálhatjuk majd a boltok polcain a WattUp-pal felszerelt készülékeket és a jeladókat. A következő 6 hónapban terveznek kiadni egy referenciaanyagot is, amely tartalmazni fogja a pontos specifikációt, és amit majd a gyártók a saját szájízükre szabhatnak a saját brandjükre alapozva.

A WattUp hatalmas potenciált rejt magában, és ha sikerül találnia az Energousnak egy olyan befektetőt, aki hajlandó elég nagy összeget beletenni a kísérletezéseikbe, akkor nagyon hamar vezetővé válhatnának a vezeték nélküli töltést kínáló techcégek piacán, és jó eséllyel lesöpörhetik a jelenlegi megoldásokat a mobiltechnológia virtuális asztaláról.

Nektek hogy tetszik az ötlet?

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Kell 🙂

  2. Remek ötlet. A háztetőn lévő állomások kisugárzott energiájától nagyon félünk, de ilyen “kifordított” mikrósütőkkel simán telepakolnánk a lakásunkat 🙂
    Nekem semmi bajom azzal hogy naponta egyszer fel kell tölteni valamit és ezt vezetékkel teszem.

  3. Egy iphone töltéséhez kell az 1A! Ezt méterekről megvalósítani?!?!?
    Persze, hogy meg lehet! Csak kérdés, hogy ez jó nekünk???
    Én nem szeretném…

    Van egy lg nexus4-em, és van töltőpadom is hozzá. Ott nem 1-2 cm, hanem mm-ek számítanak! Még azt sem mertem betenni a hálóba az ágy mellé…

  4. Es mindezt milyen hatasfokkal? A jelenlegi vezeteknelkuli toltesek is irdatlan vesztesegesek. Ez ami meterekrol dolgozik meg durvabb lehet. Az ELMŰ persze biztosan orulne neki, mert jol megtekerne a villamyorat, amikor a telefonomat toltom naponta.

  5. mert borzasztó nagy dolog este töltőre csatlakoztatni a telefont. akinek meg nem bírja ki a napot az aksi az ne menjen sehova, maradjon otthol a konektor mellett. mert űgy sem csinál egyebet csak a telefont buzerálja.

  6. Csatlakoznék az előttem szólókhoz.Így is már egy nagy elektroszmogban élünk. Agyrák a köbön!

  7. Én a ti véleményetekkel is egyet tudok érteni, de szerintem ez nagyban csak károgás… Ugyanmár manapság amikor minden arról szól hogy mi egészséges mi nem… Ilyet be se lehetne mutatni ha veszélyes lenne… És szerintem igenis hasznos lenne mert nem függök akkor a kábeltől. De az hasznos lenne ha az akkukat fejlesztenék. Hetente írnak az indexre cikkeket hogy megvan a jövő akkuja stb… Nézzétek meg, a processzorok egyre kisebbek és gyorsabbak, de az akkuk terén elenyésző a fejlődés

  8. @boki1981: a hálózati töltő kimenete 5V~1A, a legtöbb számítógép szintén képes arra, hogy 500mA-ről 1000mA-re (1A) emelje a kimenetet külön kábel nélkül.

  9. Ha épp a telefonnal a zsebemben vagy a kezemben sétálgatok a nappaliban, akkor meg majd jól kapom a koncentrált energianyalábot. Köszi….

  10. Majd ha a rakot gyogyitani tudjak egy tabletta bekapasaval… Majd akkor kell ilyen kutyu.


Add a Comment