Új funkció az iTunes-ban: frissítés helyreállítási módban, az adataink megtartásával

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Biztosan sokakkal előfordult már, hogy nem készítettek biztonsági mentést a készüléken lévő adatokról, majd az OTA frissítés valami miatt megszakadt, és a készülék így helyreállítási módba hullott, amikor csak az iTunes logó és a kábel látszott a képernyőn. Korábban ebben az esetben előfordult, hogy búcsút lehetett inteni az adatoknak, és restore volt szükséges, de úgy tűnik, változtatott ezen az Apple.

iTunes_recovery_update

Hogy pontosan mióta van erre lehetőség, az jó kérdés, de nekünk csak ma sikerült belefutni abba, hogy a helyreállítási (recovery) módba tett készülék esetén már lehetséges a frissítés gombot is használni, így az azon található adatok megmaradnak. Ilyenkor Windows esetén a shift, OS X esetén pedig az alt (option) gomb lenyomása mellett a frissítés (update) gombra kattintva betallózhatjuk a hivatalosan elérhető legfrissebb verziót (még akkor is, ha a készüléken egyébként is az van), így megmaradhatnak az adataink.

Esetünkben épp a Szifon cydiás csomagjainak frissítése után akartuk a teszt készüléket visszaállítani recovery módban, amikor ezt az opciót feldobta az iTunes, így ki is próbáltuk.

iPhone_connect_to_itunes

A készüléken volt több alkalmazás és kép, beállítások, üzenetek, stb., amikről ugyan volt mentésünk még a jailbreak előttről, de kipróbáltuk, mit szól ahhoz, ha a jailbreakelt 8.1.1-ről helyreállítási módban frissítjük a 8.2 előzetes verziójára.

iTunes_recovery_update_en

A frissítés gombra OS X-en az alt lenyomása mellett kattintva betallóztuk a fejlesztői központból letöltött 8.2-es IPSW-t, amire a következőt dobta az iTunes:

iTunes_recovery_update_figyelmeztetes

Tehát nem minden esetben lehetséges a frissítés, és ha az nem sikerül, akkor restore lesz szükséges – utóbbi esetben az adataink elvesztésével, ha arról korábban nem készítettünk biztonsági mentést. Esetünkben hibátlanul lefutott a frissítés, és a folyamat végén megmaradt minden korábbi adat is a készüléken (nyilván a jailbreak törlődött, ahogy az ilyenkor megszokott).

Azt is kipróbáltuk, hogy újból helyreállítási módba tettük a készüléket, és most a már rajta lévő 8.2-t tallóztuk be, tehát valójában nem volt mit frissítenie az iTunes-nak, de ez is gond nélkül lefutott.

Abban az esetben tehát, ha egy sima resettel (home+power gomb egyszerre lenyomva tartva 10 másodpercig) nem sikerül kiugrasztani a helyreállítási módból a készüléket, és az iTunes feldobja ezt a lehetőséget, akkor érdemes megpróbálni, legalább adunk egy esélyt az adataink megmentésének.

Jadeye Administrator

A Szifon.com oldal indulásakor először csak olvasóként és rendszeres hozzászólóként, röviddel később vendég- majd rendszeres szerzőként, végül 2010 óta főszerkesztőként igyekszem biztosítani a magyar olvasók számára a lehető legpontosabb információkat tartalmazó cikkeket az Apple-lel kapcsolatos témákban.

Támogass engem!

follow me
No Tab Selected
×
Jadeye Administrator

A Szifon.com oldal indulásakor először csak olvasóként és rendszeres hozzászólóként, röviddel később vendég- majd rendszeres szerzőként, végül 2010 óta főszerkesztőként igyekszem biztosítani a magyar olvasók számára a lehető legpontosabb információkat tartalmazó cikkeket az Apple-lel kapcsolatos témákban.

Támogass engem!

follow me
Latest Posts

Ezek még érdekelhetnek:


Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!